Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017. november 3-5-i szlovák túrák: Szlovák Paradicsom + Fátra + Tátra

-to-szlovakia-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEszementen klassz szlovákiai túrák: 2017. november 3-5. A Nagy-Fátra, a Magas-Tátra és a Szlovák Paradicsom. 

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
saját autóval a túranap reggelén történik
E-mailen elküldjük neked, hogy Szlovákiában hol találkozunk, címet, térképet, GPS-koordinátákat kapsz. Ha mi foglaljuk a szállásodat, akkor a a szállás paramétereit, ha nem mi foglaljuk a szállásotokat, akkor a túranapi találkozás koordinátáit küldjük el nektek. Mi az a telekocsi? A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy 18 túrázó ne 10 autóval jöjjön, pláne ha a debreceni túrázó fel tudja venni jövetben a Miskolcon lakó túrázót, a Pécsett lakó a szekszárdit és dunaújvárosit. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
Akik utasként kocsiba beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 
Egyeztessünk! Az egyik telekocsi Budáról, a XII. ker. Zugligeti út 93. elől indul, ahol biztonságosan és ingyen tudsz több napig is parkolni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 


 

Szállás és étkezés Szlovákiában
magas-tatra-szallas-2.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását.
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak normális, nem süppedő ágyas, szlovák, pláne tátrai viszonylatban vonzónak számító 11 eurós szobákat foglalunk. Ha tőlünk kéred a szállás foglalását a jelentkezési lapon, majd bármilyen, emberileg egyébként érthető okból lemondod a túrát, a szállás díját áfával növelten kérjük átutalni. 
 
Van fürdőszobás, van fürdőszobás és wc-es szoba és vannak szobák, amelyek a folyóson lévő wc-n és fürdőszoba+wc-én osztoznak. 
 
 
magas-tatra-szallas.jpg
Az alagsorban mindenki által használható közös konyha és étkező/társalgó van. Reggelenként nincs idő boltba menni, a faluban van étterem, oda el tudsz menni vacsorázni, tudsz pizzát rendelni és a közös konyhában meg tudod melegíteni az otthonról hozott készételt vagy konzervet, ill. tudsz főzni. A konyhában vízmelegítő, mikrohullámú sütő van, a hűtőszekrény-kapacitás is bőséges. 
 
 
 
November 3-i túra Szlovákiában: Nagy-Fátra
-nagy-fatra-tura-szlovak-tura.jpgSzlovákiában találkozunk 10 órakor. E-mailben térképet, sőt, autós itinert kapsz. Olyan könnyűvé tesszük a találkozási pontra jutást, mintha munkába mennél kocsival. A térképen jelölt helyen találkozunk. A bakancsok szorosra fűzését követően indulunk a túrára, a túra során rögtön átmegyünk Szlovákia egyik leghíresebb falucskáján. 
 
 
a-csucsrol-a-falu-lent-nagy-fatra-szlovak-tura.jpgA falu házainak nagy része a XVIII. és XIX. század népi építészetének épségben fennmaradt őrzője, nem klasszikus skanzen, élő település, a házak többsége hétvégi ház / üdülő, ill. 6 házban még 20 állandó lakos lakik. 
 
 
 
 
-124.jpg
A falut elhagyva (is), már amikor a rengeteg erdőből éppen kilátunk, ill. előre-, vagy le- és felnézünk, akkor is csodaszépet látunk. 
 
 
 
 
 
 
Túránk legmagasabb pontján 1099 méterenido-kilatas-kelet-fele-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura.jpg
leszünk. Hegyek mindenütt. A Vel'ké Choc, az Alacsony-Tátra, északra a Kárpátok, a Nyugati-Tátra...El fogsz ájulni a gyönyörűségtől. Kegyetlenül klassz. A túra végén visszaszállunk a kocsikba és indulunk tovább a szállásra.
 
 
 

2017. november 4-i szlovák túra: a Tejút egyik legjobb helye
magas-tatra-tura-gyalogtura-polora.jpgA szállástól 7-kor indulunk. Ha magatok foglaltátok a szállást 7:15-kor találkozunk a Magas-Tátrában, az emailen elküldött helyen.

 

18 kilométeres túrára invitálunk. Nem "szimplán" az év, életed egyik top élménye vár rád. A valaha látott egyik legmesésebb látvány, egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda, amire mindig emlékezni fogsz. 

 
Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, de 2,5 liter is elfogy, bár 1500 méter felett lesz egy menedékház, ahol a folyadékot, ha nem is olcsón, de pótolhatod. 
 
 
az-elso-piheno-szlovak-tura-tatra-tura.jpg
Túrabot nagyon JAVASOLT. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni", és nem töri a lábadat.  


 
 
Egy szálloda parkolója előtti ingyenes részen, a látottság védelmét kihasználva, ingyen parkolunk. Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökellések. Könnyű, meglepően "lájtos", a Bakonyt idéző túra, kivételesen a szépségért nem kell megszenvedni. 
21201.jpg
Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 
Kényelmes tempóval, több megállással, fotószünettel, két "tízórai" szünettel, kreatív rövidítéssel az indulástól számítva három órás séta után érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó, de lehet, hogy az egész Tejút egyik leggyönyörűbb pontjára.
 
 
 
 
zold-to-szlovak-tura-szlovakiai-tura-magas-tatra-tura.jpg
Amit a tónál körben látunk, az a természet ünnepe. Olyanok a hegyek, hogy juj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék. Ha nem a tengerszint feletti magasságát, hanem az ún. prominenciáját nézzük, itt találjuk a Magas-Tátra legmagasabb, a kontúrvonalának aljától számítva 900 méter magasba szökő sziklafalát, amely egyébként egy 2500 feletti csúcs. Magasabb mint bármilyen emberkéz által épített "dolog". Mellé tehetnénk a Burzs Kalifát, az sem érné fel. 
 
 
 
-to-2445.jpg
Ha van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 

 
 
 
gyogytea--tonal-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgMellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett/helyett/után határozottan kellemes meleg ebéd. A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós sztrapacska is 7-7 eurót kóstál, az 5 eurós bableves, az 5 eurós káposztaleves sem kisadag. 

16 órakor vagyunk lent. Indulunk vissza a szállásra. 
 
 
 

 

November 5-i szlovák túra: a Szlovák paradicsomban választhatóan őrülten vadregényes vagy tériszonyosoknak is "baráti" útvonal.

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-221.jpg

Szlovák túráink a tériszonyos túrabarátoknak is tökéletesen járhatóak. Ez a túranap sem kakukktojás, ugyanis "tériszonyos-barát" útvonal is választható, tekintettel arra, hogy az részletezett útvonalat erős vagy közepes tériszony mellett nem javasoljuk. A lényeg. Gyertek nyugodtan! Akár családon belül is lehet "osztódni", választani a két útvonal között, amelynek a fele közös. Mondjuk a tériszonyos Apuka jön az egyik túravezetővel a jóértelemben "átlagos" úton, közben pedig Anyuka és a két tériszonyt hírből sem ismerő nagygyerek a szurdokon keresztül jön "fel" a másik túravezetővel. A lefelé vezető út közös, ott már csak erdő van mellettünk, nincs hova leesni/beesni, nincs mitől megszédülni. Ugyanakkor kérjük, hogy tériszony nélkül is pihenten, maximálisan koncentrálva vágj neki az útnak, amely csodálatos, de figyelmet, gondosságot igényel. 


 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-6.jpgA szállástól kocsikkal reggel 7-kor indulunk a Szlovák paradicsom felé, szeretnénk megelőzni a szlovák túratársak többségét. Parkolás után a Nemzeti Parkba jegyet kell vennünk, amely a felnőttek esetén 1,5 euró/nap, a pici gyerekek ingyen jönnek, 6 év felett pedig 50 cent (kb. 150 Ft) a belépő. 

 

 

 

szlovak-tura-sb-556.jpgHihetetlen szurdokvölgyben indulunk 9400 méteres, és mind fel, mind lefelé, 455 méteres szintkülönbségű túránkra. Nem sokkal a belépés után tisztességesen meredek részhez érünk, ahol pallókon és létrákon fogunk NAGYON ÓVATOSAN felmenni. Kérjük, hogy ezeken a részeken senki ne siessen. 

 

 

Életed egyik legkalandosabb táján jutunk el az első nagyobb vízeséshez. Hangsúlyozzuk, ha közepes vagy erős tériszonnyal küzdesz, akkor SAJNOS nem ez a te útvonalad, bár a Szlovák paradicsom útvonalain belül ez még pontosan AZ az útvonal, amelyben nincs "az a bizonyos" őrült méretű létra. És természetesen az útvonal nem via ferrata útvonal. szlovak-paradicsom-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-15.jpgEgyszóval gondold át, hogy ez biztosan a te tereped-e. Ha nem gond a mélység alattad, akkor rövid idő múlva újabb vízesés lesz erőfeszítésed jutalma. Kérjük, hogy a döntött létre fokaiba kapaszkodj, ne csak úgy "sétálj" rajta, az elegánsnak tűnő menethez képest ez biztonságosabb. 

 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-88.jpgEbédszünet után új erőre kapunk és persze, hogy újra láncok és/vagy létrák jönnek, de szerencsére ezek is kisebbek, mint a Mount Everest. 

 

 

szlovak-tura-sb-006.jpgMesés a táj. Végül a szurdok már nagyon keskeny.... De ha innen kijutottunk, akkor már végig kényelmes úton, lefelé sétálva megyünk, 14 óra körül vagyunk az autóknál. Egy életre szóló élménnyel leszel gazdagabb.

 
 
 

 

A szlovák túra túradíja

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, magasabban lehet vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, még kis valószínűségű, nagyobb hó esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a szlovákiai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

2045 Törökbálint, Márta u. 23. 
2017. november 3-5.