Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017. október 28-29-i szlovák túra: Lehet, hogy két ilyen napod soha nem volt

fto-szlovakia-03.jpgSzlovákiai túrák 2017. október 28-29-én a Magas-Tátrában: lehet, hogy soha, de soha nem volt még két ilyen napod.... 

 

 

 

szent-szlovakia-2477.jpgSzlovákia szürreális, eldobod a "buksidat" tájai. Telekocsikat is szervezünk! 

 

 

Utazás a "nulladik" napon délután/este
Választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben

A biztonság miatt kérjük szépen a nulladik nap esti érkezést, ugyanis ha az első túranap hajnalán jönnél, akkor nagyon korán kéne indulni. A jelentkezéskor kérlek jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly. Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért az autósoknak. 

 

 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai Magas-Tátra túrán
szallas-magas-tatra-kovacsor-4.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál jó szállásunk lesz, az elhelyezés 2, 3, 4 ágyas szobákban, apartmanokban és természetesen a szállást foglalhatod magadnak (bárhol a Magas-Tátra nyugati oldalán). 

 

szallas-magas-tatra-kovacsor-3.jpgAz apartmanok értelemszerűen saját fürdőszobás, vécés, jól felszerelt apartmanok, a szobáknak közvetlenül nincs fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég, 

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 

 

szallas-magas-tatra-kovacsor-2.jpgA szállás díja 12-14 euró/fő/éjszaka. A szoba ára nem mindenkinek azonos, mivel egy csoporthoz, valószínűleg legalább két szállást veszünk igénybe, és ha valaki egyágyas szobát kér, az kicsit többet fizet majd, mint azok, akik két, vagy háromágyas szobában, ill. apartmanban vannak.  

 
 

 

Október 28-i szlovák túra: a Magas-Tátra álomtavai 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpg

7-kor indulunk kocsikkal. Ezt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 
 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Ma is lehet közepes és könnyű túra között választani. A (tényleg nagyon) könnyű útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces szintidejű, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünkA kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

5,3 km megtétele után show time.
Egy nagyon különleges vízesésnél vagyunk. 

 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény, hogy a víz, a vízesés aljában - derék búvópatak módjára és abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes. Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

 

 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén érjük el a Tátra egyik legvadregényesebb tavát. Pihenő. Tízórai, hiszen már elmúlt 10 óra :). Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat még lelkesebb felével megyünk tovább, és durván egy óra múlva érkezünk egy újabb tóhoz, majd ebédszünetet a bakancsos túra harmadik tavának partján tartunk, amely már 2072 méteres magasságban fekszik. Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. (Hiszen a fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes, és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le, a közepes túrát választókkal 2100 méteres tengerszint feletti magasságban fordulunk vissza. Azért így is elég magasan leszel, ott, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, elvarázsolódtunk, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 16 óra előtt vagyunk a parkolóban. 
 
 

 

 

Október 29-i szlovák túra: a Magas-Tátra egy (újabb) fenomenális völgye
furvo-magas-tatra-tura-gyalogtura-01.jpg6:30-kor indulunk a kocsikkal a Magas-Tátra egyik nyugati dolinája felé. 6:45-kor parkolunk és bakancshúzás után kezdünk neki a túrának. 

Technikai szempontból ez egy NAGYON könnyű bakancsos túra.
A távolságot te választod meg, a napon belül lehet rövid és közepes távot is választani. 
 

urkvog-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgA rövid túra túratávja 10.9 km, "normaideje" 3 óra 30 perc. A szintkülönbség 575 méter. Aki erre szavaz, az tulajdonképpen sétál, kirándul egy jót a Kriván tömbje közelében található gyönyörűséges völgyben.
 
 
Aki a közepes hosszúságú túrát választja az plusz 400 méterrel közel 1 km-re nyújtja a szintkülönbséget és durván mind felfelé, mind lefelé 2-2 km-t, azaz összesen 4 kilométert tehet hozzá a túratávhoz.

alahhlerg-partjan-szlovak-tura.jpgTúránk során hihetetlen tájon haladunk, itt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van. A képen látható tavat 2053 méter magasan érjük el, 10 méterrel a Gyömbérnél is magasabban vagyunk, de még nincs vége. 

Bármerre nézel hihetetlen és leírhatatlan a látvány. 

Nyugatról az Osztra-gerinc 2000 feletti csúcsai, északról a Furkota-hágó, benne a magyaroknak könnyen kimondható Hruby Vrch 2428 méteres csúcsa, keletről a Szoliszkó-gerinc erős kétezresei vesznek körül.

elso-wah-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgA közepes túrát választókkal folytatjuk az utat, vár ránk meg egy kis kaptató, 2145 méterig megyünk fel. 

Aki a kicsit hosszabb útra voksol, arra a képen látható csoda vár, de a rövidebb út is "elég szenzációs". 

 
 
 

Túradíj

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt megahavazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 
 

A szlovák túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a szlovákiai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1139 Budapest, Tátra u. 31,
2017. október 28-29.