Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. április 28. - május 1-i szlovák túra: választhatóan 1-4 nap meseországban

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-33.jpg2018. április 28. - 2018. május 1-i túra Szlovákiában. Ilyen május 1-éd még nem volt! Ha nincs négy napotok, gyertek két vagy három vagy csak egy napra! 6 éves gyerekkel is bátran jöhettek, ő jön majd elől! 2017. április 28-án szombaton választhatóan rafting vagy szuper jó túra. Április 29-én és április 30-án az Alacsony-Tátrában, április 31-én a Szlovák paradicsomban túrázunk. 2018. május 1-én pedig válassz a rafting vagy egy újabb szuper gyalogtúra között! 
 
 
 
 
kilatas-a-sziklarol.jpg2018. április 28-i szlovák túra: választhatóan leírhatatlan panoráma a Vörös szikláról vagy rafting a Magas-Tátra és a Nyugati-Tátra határán. 
A Belá folyón a rafting díja 28 euró, amelyet a túra díja nem tartalmaz. A 6+1 fős raftokban (a hat utas mellett a plusz 1 fő az ún. skipper, a hátul ülő hivatásos kormányos) a vadvízi evezés egészen különleges élmény. A rafting túrára kizárólag úszni jól tudók jöhetnek, 10 év alatti gyermek a raftingra nem hozható. rafting-szlovakia-3-www.tatra-tura.hu.jpgA részleteket ebben a menüpontban lejjebb megtalálod, kérjük olvasd tovább a teljes leírást. Az utolsó nap leírásánál, (ahol szintén lehet raftingot választani) megtalálod, hogy mik a rafting túra kellékei, mit kell hozni stb.
 
 
 
2018. április 29-én az Alacsony Tátrában csavargunk. Attól függően, hogy milyen a terep, mennyire olvadt el a hó, 1475 méteres vagy 1670 méteres tengerszint feletti magasságig megyünk fel, álomszép helyen sasszézunk. Esetleg - de ne kiabáljuk el - felugrunk a Chopokra. 
 
 
 
 

hernad-szlovak-tura-szlovak-paradicsom-tura-04.jpg2018. április 30-án túra Szlovákiában: a Szlovák paradicsom. Választhatóan tériszonyos barát vagy létrás útvonal. A második nap pedig kaland a Szlovák Paradicsom Pandora bolygót idéző tájain (ha láttad az Avatar c. filmet). Fontos, mivel a túráink 99%-a tériszonyos túrázóknak van kitalálva. A Szlovák paradicsomban a nap során két útvonal között is lehet választani. Az egyik útvonal kalandos, de ezt a Szlovák paradicsom túrát kizárólag közepes vagy közepes, ill. erős tériszonnyal nem "megáldott" túrázóknak ajánljuk. A másik Szlovák paradicsom túra kétségkivül kevésbé vadregényes, de természetesen az is szép és erős tériszony mellett is nyugodtan megcsinálható (tekintve, hogy az ég adta világon semmilyen létrás helyet nem érint az útvonal). Aztán. Ha a Szlovák paradicsomba készülsz, az edzőcipőt kérjük szépen, hogy felejtsd otthon, túrabakancsot hozz (a Szlovák paradicsomban a túrabakancs kötelező).

szlovak-tura-sb-006.jpgÉs még mindig a teljes körű tájékoztatásnál maradva. Ha komoly klausztrofóbiád van, akkor szintén nem javasoljuk vadregényes útvonalat a Szlovák paradicsomon belül. Nézz a képre. Tényleg van olyan keskeny része, ahol két ember már bajosan férne el egymás mellett. A sziklafalak feletted pedig nem Rám-szakadék méretűek...... Olvasd tovább, a részletek lent.

 
 
 
 
 
 
kocs-hegyseg-tura-szlovak-tura.jpg
2018. május 1-én: válassz a rafting vagy egy szurdoktúra között. 
Adott a bőség zavara. A napon belül, két fantasztikus lehetőség között lehet és kell választanod. Egyrészt választható túra szurdoktúra meseországban vagy rafting érintetlen környezetben. A Belá folyón a rafting díja 28 euró, amelyet a túra díja nem tartalmaz. 
rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra-2.jpgA vadvízi evezés, különleges élmény. (A rafting túrára kizárólag úszni jól tudók jöhetnek, 10 év alatti gyermek nem hozható). A részleteket lejjebb találod, kérjük olvass tovább.


 

 

 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A budapesti telekocsik egy része Budapestről 6:15-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés a hótalpas túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrész (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós és a Magas-Tátra között. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, azaz 5 vagy 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a magas-tátra és/vagy Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
Hova kell jönni? Mikor találkozunk?

Szlovákiában, az e-mailben egyeztetett helyen 11 órakor találkozunk. E-mailben címet, GPS-koordinátát, itinert, térképet, fotóval is illusztrált, felhasználóbarát, "idetalálási segédletet" küldünk, szinte kizárt, hogy ne könnyen és kényelmesen találj ide.  

 

 

 
2018. április 28-i szlovák túra: választhatóan leírhatatlan panoráma a Vörös szikláról vagy rafting. 
kilatas-a-liptoi-tengerre.jpg
A jelentkezőknek e-mailben térképet küldünk arról, hogy hova kell jönni és természetesen azt is elküldjük, hogy - legalábbis Bp. felől - hogyan célszerű jönni. Ha a gyalogtúrára jössz, találkozás 11-kor a térképen megjelölt helyen Szlovákiában. A parkoló egész napra 2 euró. Ha a gyalogtúrára jössz, kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics legyen nálatok hátizsákba téve. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát (ez a legjobb) fejenként legalább 2 litert hozzatok.
kilatas-a-sziklarol-2.jpg
Továbbá magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Nektek ugye nem kell mondani, hogy a túrabot nagyon JAVASOLT. Korábban már viselt, bejáratott (magas szárú) túraBAKANCS pedig kötelező a túrára. Olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. Ha pedig a raftingra nevezel, akkor kérjük, hogy már ebédelj meg és 13 órakor találkozunk a szintén e-mailben elküldött helyen. 
 
 
 
 
 
 
alacsony-tatrai-tura-szlovak-tura-tura-szlovakia.jpg2018. április 29-i túra az Alacsony Tátrában választhatóan túrázunk "egy fenomenálisat". 
 
 
A hóolvadást ugyebár nehéz kiszámítani, vagy 1475 vagy 1670 méteres tengerszint feletti magasságig megyünk fel. Naná, hogy álomszép útvonalon a harsogó, madárfüttytől zengő-bongó tátrai tavaszban. 
 
Ami tuti, 1110 méteres tengerszint feletti magasságról indulunk.
alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-9.jpgEgzotikus, a jelzett ösvényeket elfelejtő, de látni fogod, hogy funkcionális útvonalon megyünk fel úgy, hogy a tériszonyos résztvevők is végig jól érzik magukat. 
 
Várhatóan 1670 méteren megállunk és olyan panoráma mellett tartunk pikniket, hogy hú. Amit nagyon kérünk, hogy szemetet, narancs- és banánhéjat se, egyszóval semmit ne hagyj ott.

16 óra körül leszünk lent a kocsiknál, aztán este a szokásosnál is hamarabb elcsendesülnek a (túrázó) hölgyek és legények, mivel fittnek kell lennünk, az álmosság nem igazán életbiztosítás egy Szlovák paradicsomba vezető túrán. 

 
 
 

2018. április 30-i túra: a Szlovák paradicsom 
szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-221.jpgA nagyon javasolt előző napi korai nyugovóra térés a biztonság érdekében van, azt célozza, hogy pihenten, azaz maximálisan koncentrálva tudj nekivágni az útnak, amely csodálatos, de figyelmet, gondosságot igényel.

 

 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-6.jpgA szállástól kocsikkal reggel 7-kor indulunk a Szlovák paradicsom felé, szeretnénk megelőzni a szlovák túratársak többségét. Parkolás után a Nemzeti Parkba jegyet kell vennünk, amely a felnőttek esetén 1,5 euró/nap, a pici gyerekek ingyen jönnek, 6 év felett pedig 50 cent (kb. 150 Ft) a belépő. 

Hihetetlen szurdokvölgyben indulunk 9400 méteres, és mind fel, mind lefelé, 455 méteres szintkülönbségű túránkra. Nem sokkal a belépés után tisztességesen meredek részhez érünk, ahol pallókon és létrákon fogunk NAGYON ÓVATOSAN felmenni. Életed egyik legkalandosabb táján jutunk el a képen látható vízeséshez. Még egyszer hangsúlyozzuk, ha közepes vagy erős tériszonnyal küzdesz, akkor SAJNOS nem ez a te útvonalad, bár a Szlovák paradicsom útvonalain belül ez még pontosan AZ az útvonal, amelyben nincs az a bizonyos őrült méretű létra és természetesen az útvonal nem via ferrata útvonal. szlovak-paradicsom-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-15.jpgEgyszóval gondold át, hogy ez biztosan a te tereped-e, ha nem gond a mélység alattad, akkor újabb rövid idő múlva újabb vízesés lesz erőfeszítésed jutalma. 

Ebédszünet után új erőre kapunk és persze, hogy újra láncok és/vagy létrák jönnek, de szerencsére ezek is kisebbek, mint a Mount Everest.

Mesés a táj. Végül a szurdok már nagyon keskeny....

De ha innen kijutottunk, akkor már végig kényelmes úton, lefelé sétálva megyünk, 14 óra előtt vagyunk az autóknál. 

 

 

 

 
 

2018. május 1-i túra: választhatóan rafting vagy szurdoktúra

mosoly-kocsok-szlovak-tura.jpg

Kiköltözünk a szállásról, a szurdoktúrások Szlovákia egyik világhírű szurdokát veszik célba - és 15-20 perc autózás után érkeznek meg egy parkolóba (a parkolás 2 euró/nap, amely nincs a túradíjban) és innen indulnak a túrára, majd olyan napjuk lesz, hogy ihaj és hamarosan alig győznek bazsalyogni. A raftingoló csapatrésszel pedig szintén a kocsikkal indulunk, kb. 25 perc autózás után parkolunk (ingyenes). Ha reggel nem eleve így öltöztél, az utasok már be is öltözhetnek a raftinghoz, sátorba vonulunk, fürdőruha felvétel,  a sofőrökkel még logisztikázunk.
 
 

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra.jpgEz persze nem ilyen egyszerű, az öltözés egy része azért "bonyolult", mert egy nagy kupacba borítják a cipőket és onnan kell a megfelelő méreteket (egy párat) kihalászni.
 

És közben az átlagos japán turista átlagosan 100 kérdést tesz fel.... szóval bőven van idő mindenre. A beöltözési szeánsz kb. egy óra, akkor is ha neked 2 perc. Addig a sofőrökkel leszaladunk a célba, azaz a sofőrök az autókat leviszik a célba, a célban hagyják a kocsikat és a túravezető egy-két kanyarral transzfert biztosít a sofőröknek (vissza) a raftingtúra indulás helyére. (A transzfer költséghozzájárulása 990 Ft/sofőr). 
rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra-9-uj.jpgA raftba ülés előtt természetesen oktatáson veszel részt. A raftingoktatást szinkrontolmácsoljuk, ill. mint vízitúra-vezetők oktatója "kiegészítjük" (elmondjuk azt, amit a szlovák anyanyelvükhöz képest angolul kevésbé jól beszélő skipper esetleg elnagyol a betanítás során). 
Életed egyik top élménye vár rád. Egy álom az utazás, nem minden izgalom nélkül. Itt csak úgy mondják, hogy a rafting 'adrenalin sport'. Minden hajót úgy osztunk be, hogy a 6 utas között legyen legalább 1, aki angolul tud annyit, hogy "left" (bal), "right" (jobb), "forward" (előre), "back" (hátra), "stop", sőt, az a legjobb, ha te is megtanulsz 11 angol szót, ezeket elküldjük neked. 

Ugyanis kb. ekkora szókincs kell ahhoz, hogy a skipper (kormányos) utasításait értse a legénység. És ha a skipper azt mondja, hogy bal előre, akkor a bal oldalon ülőknek előre kell eveznie, ha azt, hogy "left forward", "right forward", akkor mindkét oldalnak előre....Természetesen sisakot és neoprén ruhát, neoprén cipőt (kb. egy búvárruhát és egy spéci anyagból készült magas szárú tornacipőt képzelj el) valamint mentőmellényt mindenki kap.

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra-11.jpg

Kötelező viselni. A kocsiban legyen "kéznél" törölköző. A rafting fakultatív program, a díja 28 euróFelmerülhet a kérdés, mi van, ha nincs elég vagy túl sok a víz a Belában? 

Azért megyünk tavasszal, hogy a vízszint jó legyen. "De ha mégsem, akkor a liptószentmiklósi épített pályán megyünk, az is szenzációs. Világversenyeket szoktak itt rendezni, Európa egyik legjobb pályája. 
Mit kell hozni a rafting túrára? 
Ne feledd, hogy a rafting miatt fürdőruhát hozz. A rafting cég neoprene ruhát ad. Ha van fürdőruhád, napszemüveged, naptejed, akkor mindened megvan. Innentől kezdve nézzük az extrákat. rafting öltözködés ajánlások rafting túraKezdjük ott, hogy rafting cég(ek) által kiosztott neoprén ruha alá te magad is tudsz plusz (pl. a Decathlonban kapható) réteget felvenni. Igen, meleged lesz, de valamit valamiért. E sorok írója például alsónadrág helyett vesz fel egy térd felett végződő neoprén rövid nadrágot (hiszen egy plusz réteg) és atléta/póló gyanánt egy neoprén felsőt. mens_neofun_top_blue_tribord_8324546_1472375.jpgAmi szintén plusz réteg. (Lásd a két fotót). A Belá hideg. Április, májusban 5 fokos. Amit minden raftingos cég kifelejt az ajánlásaiból, ráadásul a Belán kritikus, hiszen a kiosztott rafting sisakoknak nincs simlédere és a Tátra déli oldalán, dél-dél-nyugati irányban, kanyarogva, de szinte mindig a nappal szemben jövünk le, így az utazás két órája alatt komoly UV-sugárzásnak van kitéve a szemed. A napszemüveg is segít, de érdemes a sisak alá baseball sapkát felvenni. tribord-decathlon-womens-wetsuit-black-gray-size-m-l-c9219efbc54baf20a7db74beb2db92f7.jpgEgyébként aláöltözetnek egy, a képen látható, "térdtől-könyökig-egyben" neoprén ruha is megteszi, bár a pisilés a hölgyeknek ezzel kissé komplikált. Aztán. A rafting cégek által kiosztott cipők gyakran szakadtak, a topánkák néha ramaty állapotban vannak. Ha megengedheted magadnak, pláne, ha gyakran vízitúrázol, vteva-cherry-bomb-2-kayak-water-shoes-main-sd.jpgegyél magadnak a Decathlonban vastag talpú neoprén cipőt. Amit te veszel, az a te méreted, az nem lyukas, attól nem kapsz láb/köröm stb. gombát, és ha évente egyszer-kétszer vagy egy hétig, 10 napig vízitúrázól, akkor kb. harminc évre beszerezted a kényelmes és felfázásmentes túrázás zálogát. És. Ha ránk hallgatsz, a rafting csuka alatt a zoknit hagyd magadod. Ha pedig még neoprén zoknit is veszel, akkor már űrsétára is jól beöltöztél, szóval neoprén zoknival tulajdonképpen a vacak cipő sem gond. Vagyis vagy a jó cipő vagy jó zokni a megoldás, ideálisan mindkettő :)). 62952-1002-1-3ww-l.jpgVégül, amit még javasolunk, az a jóöreg munkavédelmi / háztartási (ideálisan UV-szűrős) védőszemüveg. A sodorvonal mentén ágak vannak, a szemedbe csapódhatnak. Nem tréfa. 

 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

A lanovka díja nincs a túradíjban, rafting esetén a raftingcég által felszámított díj a túradíjon felül értendő. 

 

 

Jelentkezés a túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Kell továbbá a túrabot. Attól, hogy a hőmérséklet a hegy aljában a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

A túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2018. április 28. - május 1. 

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás és - ha igénybe veszed - a lanovkajegy a helyszínen euróban fizetendő.)