Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. április 7-8. Túra és hótalpas túra a Kis-Fátrában

sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-06.jpg

2018. április 7-8-án túra és hótalpas szlovák túra a Kis-Fátrában. Vadregényes 2 napos túra. Az első nap klasszikus túra ott, ahol a hó már réges régen elolvadt. A második nap viszont hótalpas túra "fent", ahol még "igencsak" van hó. Utazás saját kocsival vagy telekocsiba csatlakozva. 
ceges-tura-csapatepites-csapatepito-hotalpazas-3.jpeg
Első túranapi utazással. 

2 nap, 1 éjszaka. Az első nap valószínűleg bakancsos túra (575 méterről 930 méterig megyünk fel, a mély hó valószínűsége már kicsi). 
A második nap is könnyű, kis gyerekekkel is laza, de a fent még mély hó miatt hótalpas túra a Kis-Fátra főgerincén. A gerinc közelébe lanovkával megyünk fel. 
kis-fatra-tura-324-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgBár ha jó kondiban van, gyalog is jöhetsz :), igény esetén az extrém sebes lábú vitézekkel az egyik túravezető a többiekhez képest 2 órával hamarabb indul. 

Családoknak, csemetékkel is ideális túra, 2 napban. Olyan helyeken megyünk, ahol puttonyban, akár egy babát is hozhattok, ahol gyorsvonatként robognak a szépkorú szlovák túrabarátok. 
 
 
 

 

Mi az a hótalp, és honnan lesz hótalpam? 
hotalp-szlovak-turainkhoz-01.jpg

A hótalp egy olyan jószág, amit felcsatolsz a bakancsodra, ezzel megnöveled a talpad felületét, így nem süllyedsz el vele a mély hóban. Jó és pihekönnyű hótalpat bérelhetsz tőlünk. A bérleti díj 10 euró/nap. A második nap szinte bizonyosan kell majd hótalp, az első nap 99%, hogy nem.     
 

 

 

 

1. nap: de. kiutazás Szlovákiába, délután bakancsos Kis-Fátra túra 

kis-fatra-tura-484-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa nem a Budapestről indult konvojjal jöttök, az indulás előtt annyival érkezz meg, hogy a 12:00-ás startra menetkész legyél. 

E-mailben átküldjük, hogy pontosan hova kell jönni. Tanulmányozd át alaposan a honlap "Mit kell hozni?" c. menüpontját. 

 

Túrabakancsban gyertek, az edzőcipőt kérjük szépen elfelejteni! 
Kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen a hátizsákba betéve. Innivalót sokat hozz, érdemes termoszban meleg teát, kávét hoznod. 
kis-fatra-tura-477-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgInkább két pár kesztyüt hozz, mint egyet, egy pár akkor jó, ha az át nem ázó, 5 ujjas (!) síkesztyű. A létrák és korlátok acélból vannak, hideg lesz, a fém pláne, kifejezetten tanácsoljuk, hogy legyen akár még pluszban "biciklis" kesztyű is nálad. 

Sapka, sál (annyi üres hellyel a hátizsákban, hogy ezeket felfelé biztos nem fogad viselni) és "lélegző" (nem tiszta pamut póló) ruhákból álló réteges öltözködés javasolt. Minden, ami polyamid és egyéb Terminátor II-ből ismert nagyon cool hangzású, totál mesterséges bigyó..... tényleg jobb, mint a természetes anyagok. kis-fatra-tura-412-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kisgyerekkel is kényelmes, biztonságos bemelegítő túra vár ránk.

Csodálatos szurdokokban fogunk 4 órát sétálgatni. Közben többször felkötheted a leesett álladat, ugyanis olyan helyeken fogunk haladni, a pallóknak, lépcsőknek hála tökéletes biztonságban, hogy azt elmondani nem, csak (majd) látni lehet. 

 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását, aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, igényes helyen foglaljuk az egyéjszakás szállásokkal szemben támasztható minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 
A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni. 
szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgEsti babazsúr szeretettel várunk az étkezőbe, este 8-kor kezdődnek a társasjátékokMár este, amit lehet, be kell pakolni és szintén már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi elemózsiát.

 

 

A 2. nap: duplahurkos körtúra a gerincen és a gerinc alatt (a hótól függően hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra) 
kis-fatra-tura-gyalogtura-10.jpgA második napi Kis-Fátrai hótalpas (néhol hómacskás) túra reggeli és kiköltözés után 8:30-kor startol, (bár a sportos hölgyek és urak már reggel 6:30-kor elindul(hat)nak..., erről a részletek mindjárt. 

Termoszban sok meleg innivalót hozz. 
A hó borította hegyen, a szikrázó napsütésben a termoszod tartalma lesz a legjobb barát. 

kis-fatra-tura-324-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA főgerinc egyik szépsége a Kenyér (igen, így hívják a hegyet) szomszédságában megtett kör után a Kis-Fátra legmagasabb csúcsa felé, a Magas-Tátrai és Szlovákia jelképének számító Krivánnyal nem összetévesztendő Nagy-Krivány felé indulunk. Van Kis-Krivány is, ami szintén itt van a Kis-Fátrában. 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-tatra.jpgNézzük részletesen. Ha szükséges a hótalp, akkor néhány másodperc alatt elsajátítod a bakancsodra csatolt, és a sarkánál állíthatóan szabad vagy kötött hótalp használatának pofonegyszerű folyamatát. 

 

 

 
 
 
snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-04.jpg

A minden csapatban előforduló hiperlelkes, különösen sebes lábú vitézekkel az egyik túravezető 740 méteres magasságból "felszalad" 1490 méterig a hegyre, a korán kelő sportos csapatrésszel holmi sífelvonóra nem költünk. 

 

sn-kis-fatra-tura-gyalogtura-11.jpgHa "lent" még nem kell a hótalp, akkor feltesszük a hótalpakat a hátizsákra, és hótalp nélkül kezdjük a túrát: meredek hegyoldalon, először erdőben, végül a a sípálya oldalán baktatunk.

 

Utunk 2. órájának végén fent vagyunk, megérkeztünk a lanovka felső végállomásához, ide futnak be a lanovkával jövők. Az aznap pedig éppen extra sportra nem vágyókkal a másik túravezető 9-kor felszáll a kabinos lanovkára. 

 


-kis-fatra-tura-gyalogtura-05.jpgFent egyesül a gyalog felkaptató és a lanovkával jövő csapatrész és szinte bizonyosan hótalpakon indulunk tovább. Nyugat felé fordulunk. Ha felülről nézzük, egy, a sárkányeregetések sárkányait formáló, logikai értelemben vett körtúrát teszünk meg, haladunk a gerincen és a gerinc alatt is. 

 
 
szlovak-tura--hotalpas-tura-kis-fatra-nyereg.jpg
Ahogy magunk mögött hagyjuk a síelők zsivaját, már csak percenként köszönünk a szembe jövőknek. Leírhatatlan a táj. Egy kicsit félelmetes is, ahogyan egyedül maradunk. 

 

Meseszép és biztonságos. Olyan útvonalakon (széles gerincen és természetes mélyedésekben) megyünk, ahol nincs hova leesni, becsúszni, beesni. Természetesen ha a hótalppal hátra lépsz, akkor fenékre fogsz ülni. 


szlovak-tura-bakancsos-kis-fatra-hotalp.jpg

Eszünk, iszunk, fotózunk, majd megteszünk még szintemelkedésben 70 métert és felmegyünk a Nagy-Kriványra, a Kis-Fátra 1708 (a kerekítés szabályai szerint 1709) méteres csúcsára.

 

 

kis-fatra-tura-620-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg

Miután egy pixelnyi szabad hely sem maradt a kamerádon vagy telefonodon, indulunk a lanovka felső végállomása felé. A lefelé vezető út is választható.
 
 
Aki akar, 1. lejön a lanovkával jön, de (nem mintha drága lenne) nem kell a lanovkára költeni, ha 
2.1. hoztál sílécet magaddal felfelé, hiszen ebben az esetben sílécen tudsz lecsúszni vagy ha 
2.2. gyalog lejössz. 


nk-3-szlovak-tura-kis-fatra-tura.jpgHa reggel és délután is sportos voltál, akkor a nap során egyáltalán nem költöttél felvonóra. Egyébként a gyakorlat szerint a lanovkás emberek lefelé nem kérik, hogy betegyük a jegyet az automatába, hanem csak sürgetnek, hogy szálljunk be, azaz - bár ez nem szép dolog - ingyen is megúszhatja a lefelé utazást az élelmes túrázó.
 

A kabinos felvonó árát a túra díja nem tartalmazza. (Felnőtt 9 euró, diák 7,5 és gyerek 6 euró, ill. van családi jegy is, 2 felnőtt+2 gyerek 25 euró)

Hazautazás. 


 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

Túradíj: 11990 Ft (!), gyermek 5990 Ft (!). 

Egyéb díjak és költségek:
Buszos túra, de lehet jönni saját autóval is. 
A busz díja 6990 Ft/fő (oda-vissza). Mivel sokan megkérdezik, ezért le is írjuk, ha saját autóval jöttök, akkor értelemszerűen NINCS busszal kapcsolatos költségetek.  
Hasonlóan: A hótalpak bérleti díja 10 euró/nap, de ha van saját hótalpad, hát evidens, hogy hozd magaddal! 
A felvonó díja 9 euró. 
A szállás díja 10 euró/fő, kétágyas szobákban, ha egyedül kívánsz lenni 15-16-17 euró (a szobától függően). 

 


Jelentkezés a Kis-Fátra túrára
snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-09.jpgHívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a szlovákiai bakancsos vagy hótalpas túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok folyadék részekre. Érdemes termoszban legalább 2.5 liter innivalót és narancsot, almát hozni. A lanovka költségét és az esetleg szükséges hótalp 10 eurós napi bérleti díját a túra díja nem tartalmazza. 

 

 

A Kis-Fátra hótalpas vagy bakancsos túra díjfizetése
A Fátra túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a Fátra túrára jelentkező számlázási címét, -
irányítószámmal - és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Például ezt: 
1148 Bp., Nagy Lajos király út 48.

2018. április 7-8.
Ha van még hely a közlemény rovatban, akkor tedd hozzá, hogy: Kis-Fátra túra