Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. augusztus 24-26-i szlovák túra: Földönkívüli Tátra túrák

-to-es-a-krumplis-zsakok-onkentes-sherpak.....jpg2018. augusztus 24-26-i túra Szlovákiában:

Földönkívüli túrák a Magas-Tátrában. 

 

 

 

 

-szlovak-tura.jpgEgy másik bolygón járunk három napig. Ha nincs 3 napod, jöhetsz "csak" az első két vagy az utolsó 2 napra is. 

 

 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
vagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy ne 12 autóval jöjjön 22 túrázó, hogy egy autóban, lehetőleg ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Csak példaként mondjuk, hogy a budapesti telekocsikkal (Budapestről) 6-kor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 

 

 
 

Szállás és szállás árak  
magas-tatra-tura-szallasa-strba-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész családnál, jó szállásunk lesz, az elhelyezés 1, 2, 3, 4 ágyas szobákban, apartmanokban.  

 

Közvetlenül a szobáknak nincs fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég, az apartmanok értelemszerűen saját fürdőszobás, vécés, jól felszerelt apartmanok.  


magas-tatra-tura-szallasa-strba-kozos-helyiseg-1.jpgFőzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll,tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 

 

 
magas-tatra-tura-szallasa-strba-konyha-1.jpg
A szállás díja 14 euró/fő/éjszaka. A szoba ára mindenkinek azonos, ha valaki szerencsés és egymaga van egy egyágyas vagy ha két, vagy háromágyas szobában van, akkor is. 
 
 
 
 

1. nap: utazás és bemelegítő Tátra túra
11-kor érkezünk a szálláshoz, miután a romlandókat hűtőszekrénybe tettük és mindenki el tudott menni wc-re, a kocsikkal indulunk a szállástól. Kérjük, hogy az ásványvizet, sört ne tegyétek a hűtőbe, annak soha nincs elég hely, valaki más pedig szeretné a húst, tejet stb. a hűtőbe tenni. Köszönjük. 

 

Ebédre, uzsonnára szendvicset hozzatok. 15 perces autózás és parkolás után indulunk neki az útnak. Hozzatok szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú gyümölcsöt. Túrabot nagyon JAVASOLT. Már kipróbált, bejáratott, és a lábadat fel nem törő túrabakancs kötelező. Szükséges még naptej, napszemüveg, és jól jöhet a reggel 30 fokos meleg dacára a hátizsákban a biztonság kedvéért hozott kesztyű, sapka. Ami fontos: réteges, lélegző ruházat. 
A túrabot is sokat segít. 
furkota-volgy-magas-tatra-tura-gyalogtura-01.jpg

Első napi sétánk kényelmes, kellemes tempójú bemelegítés a Furkota-völgyben.
Könnyű bakancsos túra. 

 
A könnyű túra távja 9.1 km. A szintkülönbség 531 méter.


Egy gyönyörűséges völgyben haladunk.

a-krivan-a-furkota-volgybol-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgItt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van. Bármerre nézel hihetetlen és leírhatatlan a látvány. 

 

Nyugatról az Osztra-gerinc 2000 feletti csúcsai, északról a Furkota-hágó, benne a magyaroknak könnyen kimondható Hruby Vrch 2428 méteres csúcsa, keletről a Szoliszkó-gerinc erős kétezresei határolják.

soliszko-csucs-foldonkivuli-turak-a-csorba-to-felett.jpgAmikor a völgyben keletre fordulva 1825 méteres magasságba érünk, egy kellemes hüttéhez érünk, ami itt cháta (ejtsd "HÁTÁ") és a cháta mellett megérdemlünk egy kis pihit, jöhet a napozás, a remek helyen bóbiskolás, fotózás. 

 

 

Ilyen helyen lenni is óriási dolog.   elulso-szoliszko-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpg
A képen látható tömbön vagyunk, ha nagyon nagyon nézed a képet, icipiciben felfedezheted a sílift épületét. Majdnem ott leszel. 

 

Azokkal, akik kirobbanó energiájukat nem tudják megfékezni, azokkal 1825 méterről felszaladunk (nem szó szerint) 2093 méteres magasságba.

Körülbelül ott, ahol a képen a "zöldes sáv" véget ér.
Oda-vissza, kimért és lassú léptekkel osonva, ez egy közel másfél órás hadművelet. A távollét után az addig lakmározó és a magasabbra tartó csapattestek megható örömmel üdvözlik egymást.
A magasba menők a látványról, a pihenők az ebédről mesélnek, persze soha nem úgy, hogy a másik (kicsit) irigykedjen.
Mindenki választhat, hogy lesétál vagy a libegővel megy le. A felvonón a gyerekjegy lefelé 6, a felnőtt 9 euró. 
Akinek a térde nem a legjobb, annak a másnapi nagyobb túrára is gondolva érdemes a boka, a talp és Achilles-környékének védelmében spórolni az izületekkel, a talp és vádli izmokkal, javasolt a lefelé libegőzés. 

 

De a lefelé vezető ösvény sem vészes, így ha valakinek nincs gondja, nyugodtan jöhet gyalog.

 

Miután visszaautóztunk a szálláson kezdődhet a sütés-főzés. Igen, a sütés is, nem csak melegíteni lehet a konyhában. 

Este: társasjátékok, ki tud többet a Tátráról verseny, éjfélkor jó éjszakát mindenkinek

 

 

2. napi Tátrai-túra: tó hátán tengerszem 

popradi-to-fele-indul-a-menet-szlovak-tura.jpg9-kor hagyjuk el a szállást, 10 perc múlva parkolunk és 9:15-kor körbe járjuk a Magas-Tátra 2. legnagyobb tavát. Aztán még autózunk 3 percet. 10-kor parkolunk. A parkoló díja 7 euró egész napra. 

Akik a könnyű utat választják, azokra 12, akik a közepes mellett döntenek, azokra 18 kilométeres túra vár. 
 

 


popradi-to-tatra-tura-szlovak-tura-22.jpgA fényképezkedések idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra 5. legnagyobb tavához. 


Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé. A földbe gyökerezett lábú túrázókat csak nagy noszogatás árán sikerül menetkésszé tenni. A tó és a környező hegyek látványának vonzerejével csak a női mosdó veszi fel a versenyt. 
1494 méteren vagyunk, az Oszterva 1984 méteres gránittömbje tornyosul felettünk. szlovak-tura-kilatas-az-osztervarol-a-satanra-kis-bastyara-vysokara.jpgEz a fotó az Oszterváról készült, tehát az "1494 méteren vagyunk" mondat úgy értendő, hogy még "lent", a képen "lent" látható tónál vagyunk. 


Nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni... Átvitt értelemben de szó szerint is. Körbe vesznek a hegyek. A szinte pigmeusnak számító Oszterva kivételével, amely minő szégyen 16 méterrel a 2000 határ alatt marad a többi orom igencsak délceg betyár. 


A könnyű túrát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

És a fotózások után ebédelhetnek a tónál található menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, pláne a magassághoz képest barátiak. 

 

 

bekas-to-22-szlovak-tura-rysy-a-hatterben.jpgHa hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor a teraszon vagy bárhol el tudod fogyasztani.  Akik pedig a közepes túrát választják, azokkal rövid pihi, wc-szünet után csapunk fel 1919 méteres magasságba kedvenc tavaikhoz, amelyről a képet lásd lejjebb.
 

 

 

magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-bekas-tavak-02.jpgDe előtte még komoly izgalmak várnak rád. Csak reméljük, hogy nem vagy babonás, ugyanis tény, hogy a 2274 méteres Kis-Bástya mellett meg fogod látni a 
Sátánt.

 

Úgy bizony. Tökéletesen látod majd 2421 méteres pompájában.

szlovak-tura-kis-bastya-2274-m-a-menguszfalvi-volgybol.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nagy-bekas-to-szlovak-tura-tatra-tura.jpgÁtvitt értelemben és szó szerint is jól esik majd egy kis láblógatás, a bakancsokban megszenvedett talpaknak rövid időre épp jól jön a nyáron sem 10 fokos víz. Tóparti falatozás és nézelődés után indulunk le. Visszafelé is szép nyugisan bandukolunk, wc és pihenőt követően egyesülünk a könnyű és még könnyebb túrásokkal, majd együtt indulunk lefelé egy egzotikus útvonalon. 

 

 

 

 

3. napi szlovák túra: egy vízesés a Magas-Tátra álomtavai 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpgEzt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 
 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Ma is lehet könnyű és még könnyebb túra között választani. A "még könnyebb" útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünk, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Freundot és a többieket. A kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

5,3 km megtétele után következik a show time.
A vízesésnél vagyunk. 

Nem egy átlagos látvány a vízfüggöny.  
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény és érdekes, hogy a víz, a vízesés aljában derék búvópatak módjára - abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, és egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes. Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

 

 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén szinte pontosan 1800 méteres tengerszint feletti magasságban érjük el a Tátra egyik legvadregényesebb tavát. Pihenő. Tízórai, hiszen már elmúlt 10 óra :). Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat még lelkesebb felével megyünk tovább, és 12-kor érkezünk egy újabb tóhoz, majd 13 órakor ebédszünet mai túránk harmadik tavának partján, amely már 2072 méteres magasságban fekszik. Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. A fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le, a közepes túrát választókkal 2100 méteres tengerszint feletti magasságban fordulunk vissza.
 
Ott leszel, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 16 óra körül vagyunk a parkolóban. 
 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy kérjük írj(on): tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

Túradíj

 

 

Jelentkezés a szlovákia túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok folyadék részekre.

 

 

A Tátra túra díjának fizetése
-magas-tatra-gyalogtura-330.jpegAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tátrai túrára jelentkező
számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 19,

2018. 08. 24-26.

Magas-Tátra túra