Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. december 26-28. Szlovák hótalpas túra: csodák, őrült szép helyek

magas-tatra-szlovakia-tura-bakancsos-hotalpas.jpg

2018. december 26-28-i szlovák túra: három feledhetetlen nap. 2018. december 26-án kellemes és gyönyörűséges hótalpas túra a Liptói Havasokban. December 27-én hótalpas túra őrült panorámákkal a Kocs-hegység és Nyugati-Tátra határán. A 2018. december 28-i túra pedig a Tejút galaxis egyik legszebb helyére visz. 

 

Életed egyik top élménye. hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA hótalppal megnöveljük a hóval érintkező felületet és nem süllyedünk el a mély hóban. 

 

 

 

Ha van hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, béreljük neked (10 euró/pár/nap).  hotalpas--szlovak-tura-3-www.tatra-tura.hu.jpgKorlátozott számban tőlünk is tudsz bérelni hótalpakat. (3100 Ft/nap/pár) 

 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A budapesti telekocsik egy részével Budapestről 6-kor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 

 

 
Szállás és étkezés
nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.
 
 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak nagyon helyes, normális, kultúrált, jó, nem süppedő ágyas, nem gagyi, de szlovák viszonylatban olcsónak mondható, 12 és 14 eurós apartmanokat foglalunk. Itt részletesen a 12 eurós szállás leírását olvashatod és természetesen a 14 eurós is jó hely. 
 
kocs-hegyseg-proszek-kvacsany-tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. Mindkét szoba háromágyas és a nappaliban is van egy (akár kétszemélyes) kanapé.
 
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szoba a lépcsőház felől mehetünk be, tehát teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől". 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós, stb. helyiség is, hívjuk társalgónak.
Ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot. 
Kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
szallas-2--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, nem úgy használandó, hogy a saját cipőddel lépsz a vendégpapucsba. 
 
Köszönjük, hogy a bejáratnál leveted a bakancsot és a lépcsőházban már a vendégpapucsban vagy a saját papucsodban közlekedsz. 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz. 
És a földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 
60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor vagy szerencsés leszel, és sikerül 12 euró ellenében mesés körülmények között lenned, vagy, ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, 18 eurót fizet. 
 

 

2018. december 26-án kiutazás Szlovákiába és hótalpas túra a Liptói-havasokban

hotalpas-tura-szlovak-tura-8821.jpgHa nem a Budapestről indult konvojjal jöttök, akkor az e-mailben átküldött helyre kérjük szépen a pontos érkezést.  

 

Az e-mailben nem csak térképet küldünk, de fényképekkel is illusztráltan mutatjuk, hogy hol találkozunk. Olyan könnyű lesz kitalálnod a találkozási helyre, mintha a munkahelyedre vagy az egyetemre mennél be. 

Kérjük, hogy 11-kor legyél az e-mailen átküldött helyen, Liptószentmiklós közelében. 

hotalpazas-szlovakiaban-2017-januar-22-gaborekkal.jpg
Ha jelezted az igényt, (értelemszerűen ha nincs saját hótalpad), akkor béreljük neked a hótalpat. 
 
 
 
 
 
Leltárral kezdünk, hogy a szendvicstől a kesztyűn át a termoszig biztos minden nálad van-e. A túrabot jóformán nélkülözhetetlen.
 
Bejáratott, magas szárú túrabakancs (nem edzőcipő!) és a kamásli kötelező a túrára. A parkolóban bakancshúzás és kamásli felvétel után megtanuljuk a hótalpak használatát. 
 
 
 
photo_275.jpgA nap során, kellemes, kisebb gyerekkel is kényelmes, (igen, nyugodtan jöhet 6 éves) várhatóan az út első felében bakancsos, majd a mély hó határát elérve hótalpas túra vár rád. A nagyon kellemes, nem fárasztó, 10,7 km-es, 3:55 perces szintidejű, de a mi laza tempónk miatt 5 órás túra végén visszaszállunk a kocsikba, és kb. 25 percet autózva, 16:30 körül érkezünk a szállásunkra. 
 

 

 
 
 
szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpgHótalpas szlovákiai túra 2018. dec. 27-én: hótalpakon a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán. A nap jó részében a Nyugati-Tátrában járunk. Könnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet majd választani. A könnyű túra 10,1 km-es számos pihenővel, megállással együtt 5-6 órás, könnyű hótalpas túra, a még könnyebb távolsága kb. 2 km-rel kevesebb, és a szintkülönbség a könnyű túráénak durván a fele. 
 
 
 
szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg
"Leltár" után (a feltöltött termoszokat, a túrabotot, kesztyűt, szendvicset, stb. nem a szobában felejtve) indulunk kocsikkal a szállásunktól. Rövid autózás után parkolunk.
 
Akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal az egyeztetett helyen 9:30-kor találkozunk.
 
 
 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpgAz innivalón kívül még hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. A túrabot is "iszonyatosan" JAVASOLT. Korábban már viselt, bejáratott
(magas szárú) túraBAKANCS és a kamásli kötelező a túrára. 
 
 
-tatra-hotalpas-tura-banikov.jpgA nap során a mind a könnyebb, mind a közepes hótalpas túrára voksolókkal a Nyugati-Tátra és Kocs határán, a nap jó részében a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára. A különbség annyi, hogy a közepes túrásokkal nagyobb távot teszünk meg és magasabb ponton fordulunk. 
Bármelyik túrát is választod, a nap során a szállás közelében pompás panorámát kínáló útvonallal egy hurkot fogunk leírni, a kocsikhoz érkezünk vissza. Ismét a napszemüveg lesz a kritikus kellék, amelyet ne felejts a szállásodon, ill. a kocsiban. De természetesen a termoszban meleg tea, sapka, sál, stb. is szokás szerint fontosak.   


ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgMindkét hótalpas túrára igaz továbbá, hogy a tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 

Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha. 
Este: akinak van kedve, társasjátékok, terefere
 

 

 

2018. december 28-i túra Szlovákiában: Best of Tejút 
-tel-01-szlovak-tura.jpg
Kiköltözés és bőséges reggeli után 7-kor indulunk a kocsikkal a Magas-Tátra felé.
18 kilométernyi szépség, nem "szimplán" az év, hanem egész életed egyik top élménye vár rád. A Tejút galaxis egyik legszupibb helye. A valaha látott egyik legmesésebb látvány. Visongani fogsz. Ez egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda. Erre mindig emlékezni fogsz. Kérjük, hogy szokás szerint készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, de 2,5 liter is elfogy, bár csuszasgatlo.jpg1565 méteren lesz egy chata, ahol a folyadékot pótolhatod. Túrabot nagyon JAVASOLT. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni" és nem töri a lábadat. Várhatóan hótalpra nem lesz szükség az előttünk már lejárt hó miatt, de nagyon valószínű, hogy kell majd csúszásgátló hómacska, amit hozzál, ha nincs, bérelhetsz tőlünk is (3100 Ft/pár/nap). Azt, hogy szükséges-e csúszásgátló hómacska a túra napján, azt a túra előtt néhány nappal tudatjuk veled, hogy ha szeretnél sajátot, akkor vehess vagy (ha szeretnéd) magad béreld a csúszásgátló eszközödet. 
zto szlovak tura_1.jpg
Egy szálloda parkolója előtti ingyenes részen, már a látottság védelmét kihasználva parkolunk és szorosra fűzött bakancsokkal indulunk. 
Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökelések, nehézségi, pontosabban 'könnyűségi' szempontból a túra a Bakonyt idézi.
Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 
Kényelmes tempóval, több megállással, fotó- és tízórai szünettel, kreatív rövidítéssel, az indulástól számítva erős három órás séta után érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó egyik leggyönyörűbb pontjára.
Amit látni fogsz az a természet ünnepe. Nagyon "durva". Olyanok a hegyek, hogy júj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék.
 
-to-fele-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk itt szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 

Mellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett/helyett/után határozottan kellemes meleg ebéd. A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhturós sztrapacska is 7-7 eurót kóstál. 
turistahaz-tatra-tura-szlovak-tura.jpgA kilátás hihetetlen. Látnod kell. Muszáj. Itt átadhatod magad a nirvánának és van egy szinte elreppenő órád, hogy körbesétáld a tavat, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a sokkhatásként érő látványt. 


 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára 

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Szükséges a túrabot vagy síbot hótányérral. Ha a hőmérséklet lent a magyar időjáráshoz hasonló is, "fent" lehet igencsak "friss" az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, hótalp-bérletre, kaucióra parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. (Kb. 100 euró, nem muszáj elkölteni, csak legyen...) Biztosítás. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni. 

Nagyon érdemes motorosoknak vagy síelőknek készült "bankrabló" maszkot hozni az arcod védelmében. A csősál is remek segítség ha fúj a szél. 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjfizetése

magas-tatra--to-szlovak-tatra-tura-bakancsos-hotalpas.jpg
szlovák túra díjának utalásához az adatok:

Kedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

 

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
 

Példa: 
1055 Budapest, Balassi u. 6
2018. 12. 26-28.

A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET ne írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a túra díja.