Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. december 26-30-i szlovák túra: hótalpas túrák + a Tejút egyik legjobb helye, választhatóan 1-2-3-4-5 nap

chopok-csendelet.jpg2018. december 26-30-i szlovákiai hótalpas túrák: öt elképesztő nap, öt hihetetlen túra, benne négy, részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás és 1 hómacskás túra. Ha nincs 5 napotok, gyertek 4 vagy 3 vagy 2 napra, vagy válaszd ki a Neked/Nektek legizgibb egynapos túrát!

 

 

2018. december 26-án kiutazás és kellemes, könnyű hótalpas túra a fenséges csend világában.

2018. december 27-én szürreális panorámákban gyönyörködve hótalpazunk a Nyugati-Tátrában.

2018. december 28-i túránk a káprázat néma diadala, a csodák túrája a Magas-Tátra egyik déli völgyében.

2018. december 29-én hótalpakkal az Alacsony-Tátrán választhatóan jöhetsz 1670 méterig vagy egészen fel a Chopokra (2024 m).

2018. december 30-án pedig hótalpas túránk lesz az Alacsony-Tátra főnyergén, válassz egy közepes és egy nagyon könnyű hótalpas túra között. 

 

Életed egyik top élménye. hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA hótalppal megnöveljük a hóval érintkező felületet, és nem süllyedünk el a mély hóban. 

Ha van hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, béreljük neked (10 euró/pár/nap). Korlátozott számban tőlünk is tudsz bérelni. (3100 Ft/nap/pár). A csúszásgátló "hómacska" pedig (nevében is benne) vasfogaival megakadályozza, hogy a kemény havon mindig visszacsússzál. csuszasgatlo-homacska-3-szlovak-tura-maga-tatra-tura.jpgAkár jégen is pontosan úgy tudsz vele jönni, olyan tökéletes a tapadásod, mintha száraz kősivatagban minőségi edzőcipőben szaladgálnál. Ha nincs sajátod, 20 párat tudtok tőlünk bérelni (3100 Ft/nap/pár). 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon.
 
hotalpas-futas-szlovak-tura-3-www.tatra-tura.hu.jpgA budapesti telekocsik egy részével Budapestről 6-kor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 20 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 25 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 

 

 

 

 

 

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg2018. december 26-án kiutazás Szlovákiába és első napi hótalpas túra

 

 

Ha nem a Budapestről indult konvojjal jöttök, akkor az e-mailben átküldött helyre kérjük szépen a pontos érkezést. Az e-mailben nem csak térképet küldünk, de fényképekkel is illusztráltan mutatjuk, hogy hol találkozunk.

hotalpas-tura-szlovakia-kocs-hotalpazas-34.jpgOlyan könnyű lesz kitalálnod a találkozási helyre, mintha a munkahelyedre vagy az egyetemre mennél be. 

 

 

 

Kérjük, hogy 11-kor legyél az e-mailben megadott helyen Liptószentmiklós és Rózsahegy (Liptovsky Mikulás és Ruzomberok) között.  

 

 

hotalpazas-szlovakiaban-2017-januar-22-gaborekkal.jpg
Ha jelezted az igényt, (értelemszerűen ha nincs saját hótalpad), akkor a kölcsönzőből mi már kivesszük nektek a hótalpakat, (50 euró lesz a kaució) majd "leltározunk", hogy a szendvicstől a kesztyűn át a termoszig biztos minden nálad van-e. 
A túrabot jóformán nélkülözhetetlen. 
Bejáratott, magas szárú túrabakancs és a kamásli kötelező a túrára. 
 
 
 
 
 
 
 
szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpgA parkolóban bakancshúzás és kamásli felvétel után 5 mp alatt megtanuljuk a hótalpak használatát, ugyanis csak lépni kell vele. Egy dolgot ne tegyél. Ne akarj vele hátra lépni :) 
 
 
 
 
 
 
A nap során, kellemes, kisebb gyerekkel is kényelmes, (igen, nyugodtan jöhet 6 éves) hótalpas túra vár rád. photo_275.jpgA nagyon kellemes, nem fárasztó hótalpas túra végén visszaszállunk a kocsikba, és - ha ott foglaltunk neked, ahol a túravezetők is laknak - akkor kb. 25 percet autózva, 16:30 körül érkezünk a szállásunkra. 
 
 
 

 

 

nyugati-tatra-hotalpazas-2319.jpg2018. december 27-én hótalpas szlovákiai túra. 

 

 

 

 

Hótalpazunk a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán, a nap jó részében a Nyugati-Tátrában, más néven a Liptói Havasokban járunk. Könnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet választani. Ott és akkor helyben is dönthetsz, hogy melyik a szimpatikus.   

 

hotalpazas 33.jpgA könnyű túra 10,1 km-es számos pihenővel, megállással együtt 5-6 órás, könnyű hótalpas túra, a még könnyebb távolsága kb. 2 km-rel kevesebb, és a szintkülönbség a könnyű túráénak durván a fele. 

 
 
 
-tatra-hotalpas-tura-banikov.jpg
"Leltár" után (a feltöltött termoszokat, a túrabotot, kesztyűt, szendvicset, stb. nem a szobában felejtve) indulunk kocsikkal a szállásunktól, legalábbis azokkal, akiknek a szállását mi foglaltuk. 
 
 
Rövid autózás után parkolunk. 
 
Akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal az egyeztetett helyen 8-kor találkozunk.
 
 
 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpgAz innivalón kívül még hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. 
 
 
 
 
A túrabot is "iszonyatosan" JAVASOLT. Korábban már viselt, bejáratott (magas szárú) túraBAKANCS és a kamásli kötelező a túrára. 
nyugati-tatra-hotalpazas-szlovakia-hotalpas-tura-2017-januari-elso.jpg
A nap során a mind a könnyebb, mind a közepes hótalpas túrára voksolókkal a nap jó részében a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára és (igen) a Magas-Kócsra, valamint a Nagy- és Kis-Fátrára!
 
A különbség annyi, hogy a közepes túrásokkal nagyobb távot teszünk meg és magasabb ponton fordulunk. 
 
 
 
nyugati-tatra-hotalpas-tura-szlovakiai-teli-tura.jpgBármelyik túrát is választod, a nap során pompás panorámát kínáló útvonallal egy hurkot fogunk leírni, a kocsikhoz érkezünk vissza. Ismét a napszemüveg lesz a kritikus kellék, amelyet ne felejts a szállásodon, ill. a kocsiban. De természetesen a termoszban meleg tea, sapka, sál, stb. is szokás szerint fontosak. 
 
 


ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgMindkét hótalpas túrára igaz továbbá, hogy a tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 

 
 
Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha. 
Este: akinek van kedve, társasjátékok, terefere
 

 

 

 
 
2018. december 28-i túra Szlovákiában: 
Best of Tejút 
-to-tel-01-szlovak-tura.jpg
Kiköltözés és bőséges reggeli után 7-kor indulunk a kocsikkal a Magas-Tátra felé.

18 kilométernyi szépség, nem "szimplán" az év, hanem egész életed egyik top élménye vár rád.

 

A Tejút galaxis egyik legszupibb helye. A valaha látott egyik legmesésebb látvány. Visongani fogsz. Ez egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda. Erre mindig emlékezni fogsz. Kérjük, hogy szokás szerint készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, de 2,5 liter is elfogy, bár csuszasgatlo.jpg1565 méteren lesz egy chata, ahol a folyadékot pótolhatod. Túrabot nagyon JAVASOLT. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni" és nem töri a lábadat. Várhatóan hótalpra nem lesz szükség az előttünk már lejárt hó miatt, de gyakran kell csúszásgátló hómacska, amit hozzál, ha nincs, bérelhetsz tőlünk is (3100 Ft/pár/nap). 


zto szlovak tura_1.jpgEgy szálloda parkolója előtti ingyenes részen, már a látottság védelmét kihasználva parkolunk és szorosra fűzött bakancsokkal indulunk. 

 
 
Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökelések, nehézségi, pontosabban 'könnyűségi' szempontból a túra a Bakonyt idézi.
Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 
Kényelmes tempóval, több megállással, fotó- és tízórai szünettel, kreatív rövidítéssel, az indulástól számítva erős három órás séta után érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó egyik leggyönyörűbb pontjára.
Amit látni fogsz az a természet ünnepe. Nagyon "durva". Olyanok a hegyek, hogy júj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék.
 
le-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk itt szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 
 
 

Mellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett/helyett/után határozottan kellemes meleg ebéd. 

A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós sztrapacska is 7-7 eurót kóstál. 
turistahaz-tatra-tura-szlovak-tura.jpgA kilátás hihetetlen. Látnod kell. Muszáj. Itt átadhatod magad a nirvánának és van egy szinte elreppenő órád, hogy körbesétáld a tavat, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a sokkhatásként érő látványt. 

 

 

 
chopok-fele-hotalpas-tura--hotalpas-szlovak-tura.jpg
2018. december 29-én hótalpas túra az Alacsony-Tátrán

A hótalpas túra során két túra között tudsz választani. A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek, a lefelé út választhatóan sílifttel vagy hómacskával gyalog. "Normális", a nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva megyünk. Ahol már besüllyedünk, ott felvesszük az addig a hátizsákban, vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat.

szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpg

A közepes túrát választókkal pedig megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 

 

Választhatóan lanovkával vagy a csúszásgátló hómacska biztonságával gyalog jöhetsz le. 

 
 
 
 
 
gyomber-hotalpas-tura-szlovakia-4232.jpg2018. december 30-i hótalpas szlovák túránk hótalpazás az Alacsony-Tátra főgerincén. 
 
A túranapon belül két túra között lehet választani. 
 
 
 
Mindkét túrában közös, hogy az első lanovkák egyikével megyünk fel a Chopokra, és hómacskás és/vagy hótalpas túrát teszünk a gerincen. 
 
A közepes túrázókkal a Chopok lanovka állomásától, azaz 2004 méteres magasságból indulva, "hullámvasútazással" átmegyünk a Gyömbérre, amely 2043 méteres magasságával az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa. 
chopok--43-.jpg
A könnyebb túrások pedig a másik túravezetővel a Derest veszik célba. Mindkét csapattal lanovkával jövünk le. 
 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára 

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Szükséges túrabot. Ha a hőmérséklet lent a magyar időjáráshoz hasonló is, "fent" lehet igencsak "friss" az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, hótalp-bérletre, kaucióra parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. (Kb. 100 euró, nem muszáj elkölteni, csak legyen...) Biztosítás. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni. 

 

 

A hótalpas szlovákiai túra díjfizetése

magas-tatra--to-szlovak-tatra-tura-bakancsos-hotalpas.jpg
szlovák túra díjának utalásához az adatok:

Kedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

 

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, és a szlovákiai hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
 

Példa: 
1055 Budapest, Balassi u. 6
2018. december 26-30.

A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET ne írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a túra díja.