Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. január 29-30-i szlovákiai hótalpas túra: Nagy-Fátra

20160202_2998121-teli-nagy-fatra-tura-hotalpas-tura.jpg2018. január 29-30-án hótalpas túra Szlovákiában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a Nagy-Fátrában. Két nap alatt a Nagy-Fátra főgerincének gyöngyszemei. Célszerűen nulladik napi utazás. 

 

5..jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban. A csúszásgátlók pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha igényled (a szállásigényt a jelentkezési lapon kérjük jelölni) és időben jelentkezel, foglaljuk a szállásodat. Ha nincs saját hótalpad vagy nincs saját csúszásgátló hómacskád és időben jelentkezel, a szükséges felszerelést béreljük neked és korlátozott számban bérelhetsz tőlünk. A kiutazás kocsikkal, de ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan. Telekocsikat szervezünk. Senki nem marad otthon, de saját megnyugtatásodra addig ne utalj, amíg nem jelezzük, hogy telekocsiba be tudsz ülni. Ha saját magatok vettetek ki szállást, e-mailen térképet küldünk és a térképen jelölt ponton találkozunk az első túranapon 9:30-kor.

 
 
 
 

majer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgA hótalpas túra első napján könnyű és gyenge-közepes hótalpas túra között választhatsz:  Ha a gyenge-közepes hótalpazást választod, akkor 605 méterről indulva 1283 méterig jössz fel kényelmes tempóban. Úgy jövünk, hogy az átlagos kondíciójú túrázónak is kellemes legyen a hótalpazás. Gyönyörködünk a tájban, fotózgatunk, néhány percenként rövid időre meg-megállunk. Ha pedig hotalpas Nagy Fatra.jpginkább kihagyod a hótalpas túrának a meredekebb részét, akkor sílifttel "átugrassz" a szintemelkedésből 400 métert, és onnan már nagyobb kaptató nélkül akár a hótalppal futva is megteheted a távot. Ahol már besüllyedünk, ott felvesszük, az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. A napi hótalpas túra végén választhatsz, hogy sílifttel vagy a csúszásgátló hómacska biztonságával gyalog jössz-e le. 15 órakor vagyunk a kocsiknál, azokkal, akiknek mi foglaltuk a szállását, konvojban a szállásra autózunk. 

 
 

 

 

nagy-fatra-tel-20130122_230112-robiekkal-a-tulelo-tura.jpgA második napon, aki akar, az az első napon megismert útvonalon 7-kor elindul felfelé, aki éppen kevésbé lelkes, azokkal "csalunk" és 8:30-kor ülünk fel a síliftre, amivel majdnem a főnyeregig katapultáljuk magunkat. Majd következik a Nagy-Fátra főnyerge... Laza 4 órás utunk során útba ejtjük (hiszen majdnem egy szintben vannak....) a Nagy-Fátra 4 legmagasabb csúcsát. Ez már jól mutat a facebookon is. osztredokrol-hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgPszt!! Azt nem kell reklámozni, hogy a sílift tetejétől indulva a négy csúcs gyakorlatilag egy magasságban van :)) A legtöbb Gerecse, Vértes, Pilis stb. túrának is nagyobb a szintkülönbsége, mint az egész nap ránk váró 400 méteres szintkülönbség az oda-vissza 8,8 km-es úton. Amit extra körökkel (egy újabb csúcs bekebelezésével) tudunk kicsit 10 km fölé tuningolni. A könnyebb túrások a sílifttel jönnek le, a közepes túrások pedig a másik túravezetővel gyalog. 14:30-kor vagyunk a kocsiknál, hazautazás.  

 

 

 
 
A szlovák hótalpas túrára az utazás önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Mikor utazzunk? Javasoljuk nulladik napi érkezést. Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik 16 órakor indul a Zugligeti út 93. szám elől, be lehet szállni a Budagyöngyénél, az Árpád-hídnál, Békásmegyeren vagy a XIII. kerületben a Tesco parkolójában. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, példaként kiírjuk - Budapesttől 180 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért a Budapest vége táblától 3 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 
 
 
A hótalpas túra szállása és étkezés
dovmag-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását a Nagy-Fátrában. Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak i) 14-16 eurós stúdióapartmanokat, ill. ii) 12-15 eurós vendégszobákat foglalunk. A "stúdiókban" van konyha, ahol ha sütni nem is mindenhol, de ételt melegíteni tudsz, és természetesen evőeszköz, vízmelegítő és mikrohullámú sütő is mindenhol van. A szobák jók, mivel az Öreg-Túrtól, a Tisza-tavon át a Szigetközig 8 helyszínen vannak vízitúráink és finoman szólva jól ismerjük a hazai szállásválasztékot, itt a lepukkant hazai vendégszobák árszintjén lehet jobb szálláshoz jutni - HA nem az utolsó pillanatban jelentkezel! Ha egyedül szeretnél lenni, akkor vagy a) szerencsés leszel, és sikerül a többieknek is felszámolt ár ellenében jó körülmények között lenned, vagy, b) ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, szolíd felárat fizet. 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges túrabot hótányérral vagy síbot, termoszban forró teát hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Ne legyen rá szükség, de jól jöhet az EU-kártya és természetesen kell euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk a biztosítást. 

(A fenti leírásban szerepel a kamásli, a hótalp és a hómacska. A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. A legjobb ha veszel magadnad. Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát, (csúszásgátló: 3100 Ft / pár / nap, hótalp: 3100 Ft / pár / nap ). 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 
1182 Budapest, Fátra u. 5,

2018. január 29-30.
Nagy-Fátra