Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. július 2-4-i túra:az Avatar c. film Pandora bolygója, avagy a Kis-Fátra

kis-fatra-tura-gyalogtura-65.jpg
2018. július 2-4-i túra Szlovákiában: az elképesztő Kis-Fátrában. A Kis-Fátra egyes részei hasonlítanak a Medve-szurdokra, csak tagoltabb a szurdokrendszer. Hasonlít a Szlovák paradicsomra, csak itt a létrák nem olyan magasak. A szurdokrendszer hossza kb. triplája a Rám-szakadéknak. Vagyis PONT hiperüberszuper! És van egy nagyon könnyen túrázható gerince. Meg néhány szürreálisan gyönyörű csúcsa. Álom. Agyatlanul szép. Ha csak 2 napod van, gyere a 3 napos túra első két vagy utolsó két napjára!
 
Ezt a látszólag szlovákiai Kis-Fátra túrát 6 fényévre naprendszerünktől, de Bp-től kevesebb mint 300 kilométerre, az Avatar c. filmből ismert Pandora bolygó gravitációt nem ismerő mesés hegyeiben, könnyen túrázható gerincén, és zsibbasztó szurdokaiban tesszük meg. 
 
 
az-a-szurdokbol-kifele-2016-aprilis-kis-fatra-tura-szlovak-tura.jpg
Csemetékkel is ideális túra. Olyan helyeken megyünk, ahol puttonyban, akár egy babát is hozhattok, ahol gyorsvonatként robognak a 70 év feletti szlovák túrabarátok. Biztonságos, könnyű és vadregényes. Már az első nap agyeldobó lesz. E sorok írójaként.....emlékszem, hogy amikor először voltam gyerekként a Rám-szakadékban, az milyen letaglózó volt. Ha sok szép helyen jártál a világban, ha a legjobb szurdokok közül is megvolt néhány, ugyanez vár rád.
Pozitív sokk már az első nap. Ha pedig nem gyakran túrázol külföldön, akkor a Kis-Fátra áramütésként ér majd. legfelso-szurdokban-felfele-kis-fatra-szlovak-tura.jpg
Átmenet nélkül kóstolsz bele a világ egyik legtutibb helyébe. Erre MINDIG emlékezni fogsz, 10-20, adja a teremtő 80 év múlva is, az utolsó pillanatig. A Kis-Fátrába egyszerűen muszáj eljönnöd. 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy 2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. És persze mindent koordinálunk.
kis-fatra-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpeg
Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. A budapesti telekocsik egy része Budapestről 6:30-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6:30-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

 


1. napi szlovák túránk délelőttjén kiutazás, délután pedig szurdokból szurdokba túrázunk
kis-fatra-tura-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-01.jpgE-mailben átküldjük, hogy pontosan hova kell jönni. Tanulmányozd át alaposan a honlap "Mit kell hozni?" c. menüpontját. Délelőtt kiutazás Szlovákiába. A forgalomtól függően a kis-fátrai szállásra 11:45 körül érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és néhány perces szünetünk lesz, ami alatt mindenki el tud menni wc-re és be tudsz pakolni a hűtőszekrénybe. Az igazi beköltözés este lesz.

Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. A szállástól 12 órakor indulunk, startol a délutáni, kb. 5-5,5 órás túra. A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat! Hagyjál üres helyet a hátizsákban. Lélegző" (nem tiszta pamut póló) ruhákból álló réteges öltözködés javasolt. Minden, ami polyamid ... felfelé tényleg jobb, mint a természetes anyagok. 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kisgyerekkel is kényelmes, biztonságos bemelegítő túra vár ránk.
A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged, összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát. Szilaj tájakon, eszement szurdokokban haladunk.
kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgMintha a Rám-szakadékban lennél, csak a vízesések nagyobbak, nagyságrendekkel bővízűbbek, tízszer-hússzor olyan magas mellettünk a fal, szűkebb a szurdok, mások a léptékek, vadabb a táj. Kaland a javából, de biztonságban. Túra közben többször felkötheted a leesett álladat, ugyanis olyan helyeken fogunk haladni, hogy azt elmondani nem, csak (majd) látni lehet. 
A szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában. Feelingre a túra olyan vadregényes, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek olyan magas létrák. 
hogyan-kell-menni-a-letran-kis-fatra-demo-szlovak-tura.jpgMég kis vagy közepes tériszonnyal is komfortosak a túra, már itt kérünk, hogy ne felrohanj a létrán, ne nagy néha fogd a létra korlátját, hanem óvatosan, lassan, az egyik kézzel a létra fokait is fogva haladj. Gyalog érünk vissza a szállásunkhoz. 
 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az - természetesen - maga is foglalhatja a szállását.

 

 

 

Aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a normális, egyszerű, ilyen rövid idejű tartózkodás során minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgA szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni ha egyszerű szobában vagy, ha pedig apartman jut neked, akkor lesz saját minikonyhád. 

 

Babazsúr 
Este szeretettel várunk az étkezőbe, ahol 8-kor kezdődnek a társasjátékok és a visszafogott buli
Már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi szendvicseket.

 

 
 

 

A 2. napi szlovák túra: az egyik "celeb" csúcs
kis-fatra-szlovak-tura-14-www.tatra-tura.hu.jpg
 
 

 

 

 

A második napi Kis-Fátrai túra, csoda a négyzeten. Hát még szép, hogy látványos úton megyünk. 823 méteres szintkülönbség és 11,4 km-es táv. Ma legalább 2, de inkább 3 liter innivalót hozz, ha csak 2 litert hozol, indulás előtt igyál meg egy litert.  

kis-fatra-szlovak-tura-13-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

Fenséges fenyőerdőben startolunk, és pazar panorámával áldottan 3 és fél óra alatt érünk fel a csúcsra.

 


kis-zsre-fel3.jpgEgy alig 1300 méter feletti, de a formák miatt "ikonikusnak" számító csúcsra tartunk, amely szlovák mércével kvázi törpe, alig több, mint a Gerlachfalvi-csúcs fele. 

 

 

 

 

 

Számos lényegesen magasabb csúcs a Kis-Fátrában is van, nem kell a Magas-Tátráig menni, itt van például a Nagy-Krivány (1709 méter), ami nem összetévesztendő a Magas-Tátra hasonló nevű, de a nevében "nagy" előtaggal nem rendelkező, 2495 méteres Krivány nevű csúcsával. És mégis, mind között, különleges formáik miatt két másik csúcs, így az egyik "mai" (tehát második túranapon túrázott, néhol a kötelek miatt mászott) csúcs a leghíresebb.

kroc-fele-menetben-pihi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Rétegesen úgy öltözz, hogy bár lent lehet tavaszt idéző időjárás, fent, azért lehet "cúg". Lélegző anyagú ruhában gyere. A pamutot érdemes a túra, de legalább a felmenet idejére elfelejteni. Lefelé jövetben már lehet rajtad pamut póló, pamut ing.

 

kis--8.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nézz a képre és máris érted, hogy miért kell a lélegző ruházat és utólag még inkább egyet fogsz érteni: a képen látható útszakaszon egy cseppet sem fáztál. Kalandos, lánccal segített szakasz vár rád, nem nagy kunszt, de maximális odafigyelést kérünk szépen a baleset elkerülése érdekében. 
 

kro-kis-fatra-tura-gyalogtura-10.jpeg

 

 

 

 

Elvi szintidőben 4 óra 50 perces az út, de nekünk a sok megállás, rengeteg fotózás, tízórai, "tizenegyórai", ebéd, szieszta, napozás, leheveredés stb. szünetek miatt az út kb. 6-6,5 óra lesz. Ha tiszta időnk lesz, bármerre nézel, zsibbasztó panorámában gyönyörködhetsz majd.

kfatra-szlovak-tura-12-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A 3. napi szlovákiai túra: 3 csúcs a Kis-Fátra gerincén kis-fatra-szlovak-tura-15-www.tatra-tura.hu.jpg

A kis-fátrai túra reggeli után két szubcsoporttal indul, pontosabban indulhat. Tőled függ ugyanis, hogy közepesen nehézre veszed-é az figurát, ugyanis a hiperlelkes, különösen sebes lábú vitézekkel az egyik túravezető 6:45-kor startol a kocsikkal, majd rövid autózás és a parkolás után 7-kor, 740 méteres magasságból a Duracell-nyuszikkal indulunk. Fürge léptekkel a "nem túl lankás" (magyarul monoton és nem túl meredek, de nem is Hortobágyot idéző hegyoldalon 1490 méterig szaladunk fel. Nem szó szerint. Mit ne mondjunk, egészséges reggeli testmozgás vár az energiabomba résztvevőkre. Ami pénztárca-barát, hiszen ezzel a sportos csapatrésszel libegőre, mint afféle gépi segítségre nem költünk.
A csapat ezen fele elmondhatja: kemény gyerekek vagyunk. 

 
kis-fatra-tura-488-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgUtunk 2. órájának végén vagyunk fent, bizonyos szakaszokon, pl. az út első és második felében :) már a fülünkön is vettük a levegőt. 

A csoport másik (ebből nem lesz könnyű diplomáciaice kijönni) szóval a csoport normális (értsd nem pozitívan fanatikus csak pozitív :)) ) része a másik túravezetővel a háztól 8:45-kor indul a kocsikkal, ők is ugyanott és ugyanúgy 10 perc múlva parkolnak, csak ők 9:00-kor felülnek a kabinos felvonóra és 9 óra 10 perckor a két részcsoport a lanovka tetejénél egymásra talál.
Összehangolt támadást intézünk az ingyenes wc-ellen, ill. a reggelit / szendvicset elfelejtő túratársak itt még egy gyors shopping formájában tudnak élelmet szerezni. Aztán hurrá. 
Izgalmas ösvényen és naná, hogy kerülő úton a legmagasabb csúcs felé indulunk. A Nagy-Krivány nem összetévesztendő a Szlovákia jelképének számító Krivánnyal. A Krivány nagyon máshol, a Magas-Tátrában van és közel 1000 méterrel délcegebb betyár. 
Szóval ott vagyunk, hogy a lanovka felső állomásánál van a teljes csapat, innen zsupszkulcsunk segítségével, ha nem működik, sétabűbájjal felérünk a Kis-Fátra legmagasabb, 1709 méteres csúcsára. A látvány "szignifikáns".
kis-fatra-tura-459-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
Lásd a fotót. Például visszanézünk a Nagy-Kriványról a lanovka épületére, ill. látjuk a Kis-Fátra főgerincének egy részét, az első jobb oldali "huplin" a nap során majd leszünk még, sőt, a mellette lévő dombocskára is lecsücsülünk. 

 
Nyugatra, néhány száz méterre mellettünk a Kis-Krivány is, de arra nem lesz idő, hogy onnan is szétnézzünk. Ha felülről nézzük, egy, a sárkány-eregetések sárkányait formáló, logikai értelemben körtúrát teszünk meg. Meseszép és biztonságos. Maximális biztonságban, olyan útvonalakon (széles gerincen és természetes mélyedésekben) megyünk, ahol nincs hova leesni, becsúszni, beesni.

kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegDél körül lehet majd juhtúrós sztrapacskázni, knédlizni, stb. A túravezető elsőre egzotikusnak tűnő módon levest eszik levessel. Hagyományosan káposztaleves és lencseleves kombóval doppingol, ugyanis a levesek sűrűek, majdnem olyanok mint egy főzelék, sok hússal, de persze folyadékpótlásra is jók és (szótagolva is leírjuk, hátha így még ütősebb) fi-no-mak. Nagyon finomak.  


kis-fatra-szlovak-tura-21-www.tatra-tura.hu.jpgEbéd után a főgerinc egyik szépséges, 1646 méteres csúcsát, egy durván 10 méterrel alacsonyabb másik csúcs érintésével érjük el. 

 
 

Miután egy pixelnyi szabad hely sem maradt a kamerádon vagy telefonodon, indulunk a lanovka felső állomása felé.

 

A lanovka lefelé a legtöbbször ingyen használható.
Lent búcsú, búcsúfotó a parkolóban.

kis-fatra-17-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHazautazás egyéni tempóban. Kb. 4.5 óra múlva vagy - ha "pesti" vagy -Budapesten és nem fogod tudni, hogy mit keresel Budapesten, elkezdesz gondolkodni azon, hogy szlovákul kéne tanulni, és valami erdészeti, turisztikai stb. vállalkozáson fogod törni a fejed. Ilyen NAGY változásokat okoz a KIS-Fátra.  

 

A szlovák túra túradíja
A túra díja nem tartalmazza a lanovka díját. Felnőtt oda-vissza 9 euró, diák 7,5, gyerek (14 éves alatt) 6 euró.

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp túrabot részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" a hazaihoz hasonló, "fent" lehet rekkenő kánikula és ha szeles az idő, lehet vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban meleg teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A túrabot bérleti díja 2 euró/nap vagy 620 Ft/nap, azaz ha nem évente kétszer túrázol, jobban megéri venni magadnak). Ne legyen rá szükség, de kellhet EU-kártya, ha itt el kell menned dokihoz. Hozzál/hozzatok eurót a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is, mi javasoljuk! 

 

 

 

A Kis-Fátra túra díjfizetése
A Fátra túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a Fátra túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal!) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap) és helyét beírni. A nevet nem kell, az amúgy is látszik, pl.: 

1139 Bp., Victor Hugo u. 10,
2018. június 29-től július 1-ig.
Kis-Fátra

(Még egyszer :)) Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. Szintén még egyszer. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.