Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. június 16-17-i szlovák túra: Szlovák paradicsom + Magas-Tátra

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-551.jpgSzlovákiai szupertúrák: 2018. június 16-17. Merle: Két nap az élet műve után szabadon: "két nap a túra". Hihetetlen két nap Szlovákiában, nem egy életre szóló, hanem (ha inkarnálódsz....) két életre szó élmény. Olyan helyeken és útvonalakon, hogy nem leszel biztos abban, hogy még a Földbolygón jársz. Nem is! Ez Szlovákia. Az első nap a Szlovák paradicsomban túrázunk, a második napi túránk pedig a Magas-Tátrába vezet. 

a-rablo-haz-fele-tatra-tura-szlovak-tura.jpg

 

 

 

 

 

 

Erre a szlovák túrára az utazás javasoltan nulladik napi utazás választhatóan
saját autóval vagy telekocsival.  E-mailen elküldjük neked, hogy Szlovákián belül hova kell jönnöd, ha mi foglaltuk a szállásodat, és/vagy hol találkozunk ha önállóan foglaltad a szállásotokat. E-mailben címet, térképet, GPS-koordinátákat kapsz. Mi az a telekocsi? A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen, 18 túrázó ne 10 autóval jöjjön, pláne ha a debreceni túrázó fel tudja venni jövetben a Miskolcon lakó túrázót, a Pécsett lakó a szekszárdit és dunaújvárosit. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön limuzinnal, az is szent magánügy. 
Akik utasként kocsiba beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 
 

 


 

Szállás és étkezés Szlovákiában

az-epulet-elolrol.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és/vagy Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 15 euró / fő / éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat foglalunk. A csapat korábban jelentkezett része a fenti képen látható épületben fog táborozni. 
 

 
minikonyha.jpg
A kétágyas szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz. Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 10 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn " jelentkezel, akkor a környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban. Liptovsky Mikulás, alias Liptószentmiklós méretei miatt 2-5, max. 8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében lehetséges, akinek a szállása máshol lesz, annak pedig ott :). 

 
 
 
 

1. napi túra Szlovákiában: a Szlovák paradicsom tényleg édenkert

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-221.jpg

Szlovákiai túráink 99%-a tériszonyos túrabarátoknak is tökéletesen járható. Ez a túranap részben kakukktojás, ugyanis két útvonal választható, és az egyik, mégpedig itt a leírásban részletezett útvonalat erős vagy közepes tériszony mellett nem javasoljuk. Akár családon belül is lehet "osztódni", választani a két útvonal között, amelynek a fele közös. Mondjuk a tériszonyos Apuka jön az egyik túravezetővel a jóértelemben "átlagos" erdei kocsiúton, közben pedig Anyuka és a két tériszonyt hírből sem ismerő nagygyerek a szurdokon keresztül jön "fel" a másik túravezetővel. A lefelé vezető út közös, ott már csak erdő van mellettünk, nincs hova leesni/beesni, nincs mitől megszédülni. Ugyanakkor kérjük, hogy tériszony nélkül is pihenten, maximálisan koncentrálva vágj neki az útnak, amely csodálatos, de figyelmet, gondosságot igényel. 


 

 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-6.jpgA szállástól kocsikkal reggel 7-kor indulunk a Szlovák paradicsom felé, szeretnénk megelőzni a szlovák túratársak többségét. Parkolás után a Nemzeti Parkba jegyet kell vennünk, amely a felnőttek esetén 1,5 euró/nap, a pici gyerekek ingyen jönnek, 6 év felett pedig 50 cent (kb. 150 Ft) a belépő. 

 

 

 

szlovak-tura-sb-556.jpgHihetetlen szurdokvölgyben indulunk 9400 méteres, és mind fel, mind lefelé, 455 méteres szintkülönbségű túránkra. Nem sokkal a belépés után tisztességesen meredek részhez érünk, ahol pallókon és létrákon fogunk NAGYON ÓVATOSAN felmenni. Kérjük, hogy ezeken a részeken senki ne siessen. 

 

 

Életed egyik legkalandosabb táján jutunk el az első nagyobb vízeséshez. Hangsúlyozzuk, ha közepes vagy erős tériszonnyal küzdesz, akkor SAJNOS nem ez a te útvonalad, bár a Szlovák paradicsom útvonalain belül ez még pontosan AZ az útvonal, amelyben nincs "az a bizonyos" őrült méretű létra. És természetesen az útvonal nem via ferrata útvonal. szlovak-paradicsom-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-15.jpgEgyszóval gondold át, hogy ez biztosan a te tereped-e. Ha nem gond a mélység alattad, akkor rövid idő múlva újabb vízesés lesz erőfeszítésed jutalma. Kérjük, hogy a döntött létre fokaiba kapaszkodj, ne csak úgy "sétálj" rajta, az elegánsnak tűnő menethez képest ez biztonságosabb. 

 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-88.jpgEbédszünet után új erőre kapunk és persze, hogy újra láncok és/vagy létrák jönnek, de szerencsére ezek is kisebbek, mint a Mount Everest. 

 

 

szlovak-tura-sb-006.jpgMesés a táj. Végül a szurdok már nagyon keskeny.... De ha innen kijutottunk, akkor már végig kényelmes úton, lefelé sétálva megyünk, 14 óra körül vagyunk az autóknál. Egy életre szóló élménnyel leszel gazdagabb.

 
 
 
 


2. napi túra: "9 tengerszem" túra
nagy-tarpataki-volgy-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgReggel pakolunk, kiköltözünk, logisztikázunk és 7:59-kor indulunk 13,6 km hosszú és nagyjából 814,9 méteres szintkülönbségű tátrai vízi- és hegyi túránkra, amely túra során választhatón 1950 vagy 2270 méteres magasságig jöhetsz fel. 

 


nagy-tarpataki-volgy-2015-06-16-tatra-tura-szlovak-tura.jpgA túra során 9 tengerszemet fogunk megszemlélni. A tavak száma alapján azt is mondhatnánk, hogy tökéletes vízitúránk van, csak kajak vagy kenu kéne. 
 

A Magas-Tátra egyik egyik gyönyörű fenyvessel borított, az erdőnek a 2004-es tornádó által letarolttól feljebb eső részéről indulunk.
Ahogy megyünk egyre feljebb, most jobbról látható a Közép-orom.
Ezen kívül a dolina elképesztő bástyákkal szórakoztat amíg a tengerszemekhez érünk, többen közülük a "bőven kétezres" kategóriában
.


magas-tatra-tura-gyalogtura-vareskove-pleso.jpg11:00-kor 1831 méteres magasságban pillantjuk meg a képen látható tavat. Természetesen mi nem fentről fogjuk látni és számunkra a legfontosabb ismertető jele az lesz, hogy a csoportban lévő dohányosok itt teszik meg a leszokási fogadalmukat. Vajon miért?
Hamarosan következik egy furcsán hosszú-tó. Ez tó - Tátra-túrázó barátaink megtévesztésére - szlovákul és galád módon ugyanazt a nevet viseli, mint Szlovákiában még kb. 10 másik tó. 
12 órakor érünk el egy chata-t, ahol lehet meleg ebédet is fogyasztani.

testver-to-sesterske-pleso-hatterben-a-nagyszaloki-csuccsal-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgA menedékháztól a közepes túrázókkal még megyünk egy kicsit. Felfedezünk még három tavat, aztán "tengerszem-vadász alakulatunkkal" a másik irányban még négy tavat. 

 

 


buchholtz-tavak-fentrol-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgMég megyünk egy kicsit felfelé, hogy a lelkes fotósok fentről is le tudják kapni a tavakat, minél közelebbi mását tudják elkészíde csalódás vár rájuk, a honlap képen is látható szögből és magasságból nem fog menni :(, az még erős út lenne, nekünk is erős "informális" úton. Viszont a tavak mellé kicsit felkapaszkodva is pompás fotográfiák készülhetnek.
13:30-kor indulunk lefelé, három órás kényelmes sétával jutunk vissza az autókhoz. 

 

 

Túradíj

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a szlovákiai túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, magasabban lehet vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, még kis valószínűségű, nagyobb hó esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utalás során a megjegyzés rovatba kérjük a szlovákiai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
(A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1124 Budapest, Kiss János alt. u. 22. 
2018. június 16-17.