Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. május 28-29-i szlovák túra: a szenzációs Kis-Fátra

az-aszubol-kifele-2016-aprilis-kis-fatra-tura-szlovak-tura.jpg2018. május 28-29-i szlovákiai túra: 2 napos, non-stop katarzis. "Minden másodpercben van néznivaló" túra a Kis-Fátrában. Ha igazán fantasztikusat szeretnél látni, gyere velünk a Kis-Fátrába! 

 

 

Az első napon gyönyörűséges túránk lesz. Az egyik szurdokból ki, a másikba be.

 
 
 
a-2017-es-tavaszi-tura-a-kis-fatraban-03-szlovak-tura.jpgVízesések, kaszkádok tömege. Lehet, hogy életed legmeglepőbb 5 órája, ha itthon még csak a Rám-szakadékhoz volt szerencséd. Ehhez az útvonalhoz csak a Medve-szurdok (de itt nincs 2900 lépcső és 169 létra és híd), csak egy Schneeberg-szurdok, csak a Magas-Tátra, a Szlovák Paradicsom és Kocs-hegység bizonyos helyei foghatók. 
 
 

kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegA második túranap pedig választhatóan vagy lanovkázás után (oda-vissza a felnőtt jegy 9 euró, a diák 7,5, a gyerek 6 euró, ill. van családi jegy is) könnyű túra a gerincen vagy (opcionálisan!) ugyanezen könnyű gerinctúra, előtte egy emberes bemelegítéssel, azaz gyalog fel a gerincig a hegy oldalán... Azt jelenti, hogy akik nem a lanovkával reppennek fel, azok 790 méteres tengerszint feletti magasságból 1490 méterig gyalog jönnek fel a lanovka alatt szerpentinezve. Szép kis út :))
 
 

kis-fatra-tura-459-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgAztán a két csapatrész egymásra talál fent a lanovka felső állomásánál és innen közösen vándorlunk a gerincen. Egyebek között felugrunk a Magas-Fátra legmagasabb pontjára, oda, ahol ez a fotó készült. 
 
Olvasd tovább a leírást és mindjárt a részletes programnál leszel.   
 
 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
vagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy 2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. És persze mindent koordinálunk. 
Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. A budapesti telekocsik Budapestről 6:30-kor indulnak. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6:30-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 
 
 

1. napi Kis-Fátra túra: szurdokból szurdokba
-szurdokban-felfele-kis-fatra-szlovak-tura.jpgA forgalomtól függően a kis-fátrai szállásra 11:45 körül érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és néhány perces szünet után (tényleg csak pár perc, amíg mindenki el tud menni wc-re) a szállástól 12 órakor gyalog indulunk.

A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. 

Ja. Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. 
A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. 

Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat, kesztyűt hozzatok! 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzt kérjük szépen komolyan venni, ne lepődj meg, hogy a szurdok létrái néhol hidegek, ha pedig éri napsütés, akkor forró a vas. 
 

A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged, összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát.

Szerencsére volt miből választani, itt a teremtő különösen bőkezű volt a vidékkel. 


kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában.

 

 

 

 

Feelingre a túra olyan vadregényes lesz, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek annyira magas létrák, ilyen szempontból (de fontos, hogy csak könnyűségi értelemben igaz a hasonlat és fontos az idézőjel) az egyik "Rám-szakadékból ki, a másik Rám-szakadékba be" módon kell elképzelni a túrát. 

 


hogyan-kell-menni-a-letran-kis-fatra-demo-szlovak-tura.jpgMég kis vagy közepes tériszonnyal is komfortosak a normális létrák, mindazonáltal meg fogunk kérni, hogy ne csak úgy felrohanj a létrán, hogy nagy néha fogod a létra oldalát, hanem óvatosan, lassan, az egyik kézzel a létra fokait is fogva haladj. 
Ha már voltál velünk máshol túrázni, a Kis-Fátra ezen része olyan, mintha a Kocs-hegységben lennél. Egyszerűen szenzációs. 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását, aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 
A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: az apartmanok egy részének van saját konyhája, aki pedig szobában van elszállásolva, azok a földszinten, a közös, mindennel felszerelt konyhákban (kettő is van) tudnak főzni. 
szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpg

Esti babazsúr; avagy szeretettel várunk az étkezőbe, este 8-kor kezdődnek a társasjátékok. A buli végén este, amit lehet, be kell pakolni és szintén már este célszerű elkészíteni a másnapi elemózsiát, amit reggel már csomagolva tudsz előkapni a hűtőszekrényből. A kiköltözés után egy vagy két hűtőszekrényt még használhatunk, tehát mire Magyarországra érünk, nem kelnek ki a tojásból a kiscsibék, nem romlik meg a hús stb. 

 

 

2. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra főgerincén 3 csúcs egy nap alatt!  
kis-fatra-tura-gyalogtura-06.jpgFantasztikus kirándulás, remek jó kis-fátrai séta vár rád. Két túra között választhatsz. Egy könnyű és egy erős közepes túra között tudsz dönteni. És a poén az, hogy mindenképpen egy 1709 méteres, egy 1648 méteres, végül egy 1636 méteres csúcsra fel fogsz a nap során lépni. A két túra között a különbség az, hogy a túra nehéz részét a kabinos felvonóra felszállva kihagyják a könnyű túrát választók. Aki a könnyű túrát kéri, azok 740-ről 1490 méterig 5 perc alatt lanovkával jönnek fel. Ez nem semmi.   

 

 

 


kis-fatra-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegA csapat tehát ideiglenesen, jó két óra erejéig tehát két részcsapattá válik a reggel első óráiban.

 

 

 

Kiköltözés után a közepes túrát választók 7 előtt néhány perccel indulnak, a másik részcsoport, a könnyű túrát választók, kényelmesebb tempóban készülhetnek. Mindkét csoport kocsijaival 740 méteres tengerszint feletti magasságban parkolunk. Öltözz rétegesen.

kis-fatra-22-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpeg Akik nem a lanovkával jönnek, azokkal 7-kor, fenséges fenyőerdőben startolunk, 2 óra alatt érünk fel a fennsíkra. 
 

9 óra után néhány perccel futnak be a lanovkával jövő túratársak. Apropó. Használjátok ki az olcsó, legalábbis a tátrai árakhoz képest olcsó lanovkát! Jöhet a túrára az egész család, akár a Dédnagyit is hozzátok! Komoly! Az éppen kényelmesebb, éppen pihenősebb hangulatban lévő, éppen kapar-a-torka családtagok, ti is gyertek el NYUGODTAN a túrára. Ha a kabinos lanovkával jöttök fel, "fent" a szinte fennsíknak felfogható széles gerincen, a terep jóformán laza normafai sétaficánkolásos, lájtos hullámvasutazásnak felel meg.

 

 

kis-fatra-tura-28-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA Kis-Fátra legmagasabb csúcsa, 1709 méter, de félórás séta feljönni. Minimális a szintkülönbség, 1490-ről 1709-ig jönni annyira kevés, hogy akár 20 perc alatt is felérhetnénk. Durván 30 perc lesz a fotózgatás, a világ feletti terepszemle, majd lejövünk és betérünk egy menedékházba.  
 
 
 

kis-fatra--2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegA jó kis chata-ban legalább valamelyik levest érdemes megkóstolni.
 
 
 
 
 
 
A levesek budapesti viszonylatban nem drágák, a helyhez képest pedig ésszerű áron lehet a tényleg jó finomságokat megvenni. 2,2 és 2,5 euróba kerülnek. Ebéd után megyünk egy kicsit délkelet felé, majd laza 150 méteres szintemelkedés mellett a Kis-Fátra 4. legmagasabb csúcsánál érünk fel a főgerincre, majd 20 perc sem telik el és máris a 3. legmagasabb csúcson állunk. 
 
kis-fatra-tura-475-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgNem egészen fél óra alatt visszaérünk a lanovka felső állomásához, a lejövetel kabinos lanovkával történik. 
 
 
Szinte bizonyosan ingyen a hegyet reggel gyalog megmászóknak.
Akik pedig reggel lanovkával jöttek, azok úgyis retúr jegyet vásároltak. 

 

kis-fatra-17-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgBúcsú után hazautazás szomorúan, de ne sírj, van túra a jövő héten is! 

 

 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A szlovák túra túradíja
A túra díja nem tartalmazza a lanovka díját. Felnőtt oda-vissza 9 euró, diák 7,5, gyerek (14 éves alatt) 6 euró.

 

Jelentkezés a Kis-Fátra túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a már használt, ill. betört túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, különösen inzulin, ha cukorbeteg vagy, fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Szükséges a túrabot, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ne legyen rá szükség, de kellhet az EU-kártya. Hozz(atok) eurót a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk, hogy köss biztosítást. 

 

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

4485 Nagyhalász, Kossuth u. 22.
2017. május 28-29.
Kis-Fátra túra

 
 
 
 
 
 
 
 
Fel: 9, 10, 11, 12, 13, 14:15, le 10, 11, 12, 13, 14:15, 15:30.