Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. május 5-6-i szlovák túra: Szlovák Paradicsom és Magas-Tátra

hernad-szlovak-tura-szlovak-paradicsom-tura-04.jpg2018. május 5-6-i túra Szlovákiában. Leírhatatlan. Láss csodát. Kétnapos túra, pontosabban túracsoda és csodatúra Szlovákiában. Szlovák paradicsom túra + Magas-Tátra túra. A Szlovák paradicsom túra ezen útvonalát kizárólag közepes vagy erős tériszonnyal nem "megáldott" túrázóknak ajánljuk, gyenge tériszonnyal, odafigyeléssel és önfegyelemmel még megcsinálható. A Magas-Tátra mindenkinek járható túra, túrabotra és csúszásgátló hómacskára lesz szükség. 
 

 

 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival a nulladik nap este/délután az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben a nulladik nap délután/este. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Az egyik budapesti telekocsi Budapestről 16 órakor indul a Zugligeti út 93. sz. elől, (XII. kerület), ugyaninnen, ha nem elég hely a beszállóknak, minibuszt is indítunk. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-hídnál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Hova kell jönni?

Szlovákiában, e-mailben egyeztetett helyen találkozunk. Ha mi foglaltuk a szállásodat, akkor a szálláson a nulladik nap este, ha nem mi foglaltuk a szállásodat/szállásotokat, akkor a túranap reggelén a szintén e-mailben egyeztetett helyen lesz a randevú. Címet, itinert, térképet küldünk.

 

 

1. napi túra Szlovákiában: a Szlovák Paradicsom

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-221.jpg

Kérjük, hogy pihenten, azaz maximálisan koncentrálva tudj nekivágni az útnak. A túra (nem miattunk, tehát nem mi vagyunk szerénytelenek) csodálatos, sőt, egészen rendkívüli, de a sok szépség miatt maximális figyelmet, gondosságot igényel. Ha éppen valami nagyon elfoglalja a gondolataidat, ha a héten váltottál munkahelyet, ne adj Isten válóperes tárgyalásod volt, temetésen voltán, tényleg hagyd ki ezt a túrát. A világért se ijedj meg!! A Szlovák Paradicsom tényleg "paradicsom", csak észnél kell lenni. 


 

 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-6.jpgA szállástól kocsikkal reggel 7-kor indulunk a Szlovák Paradicsom felé, szeretnénk megelőzni a szlovák túratársak többségét. Parkolás után a Nemzeti Parkba jegyet kell vennünk. A jegy határozottan megfizethető.... A felnőttek esetén 1,5 euró/nap, a pici gyerekek ingyen jönnek, 6 év felett pedig 50 cent (kb. 150 Ft) a belépő. 

 

 

 

szlovak-tura-sb-556.jpgHihetetlen szurdokvölgyben indulunk 9400 méteres, és mind fel, mind lefelé, 455 méteres szintkülönbségű túránkra. Nem sokkal a belépés után tisztességesen meredek részhez érünk. Itt pallókon és létrákon fogunk NAGYON ÓVATOSAN felmenni. Kérjük, hogy ezeken a részeken senki ne siessen. Egyébként az alig emelkedő pallók jelentik a nagyobb veszélyt, mivel ezeken felegyenesedve megyünk. Tényleg vigyázni kell. Az alkoholfogyasztás minden túránkon és túra előtt 8 órában tilos. Mivel a tilosnál nincs tilosabb, nem írunk olyan maflaságot, hogy itt és most "szigorúan" tilos, de szeretnénk érzékeltetni, hogy itt egy csúszás, esés következménye..... Ugye érted, hogy az emberi élettel össze nem egyeztethető, ha 15 méterről sziklára esel. 

 

 

 

Életed egyik legkalandosabb táján jutunk el az első nagyobb vízeséshez. Hangsúlyozzuk, ha közepes vagy erős tériszonnyal küzdesz, akkor SAJNOS nem ez a te útvonalad, bár a Szlovák Paradicsom útvonalain belül ez még pontosan AZ az útvonal, amelyben nincs "az a bizonyos" őrült méretű létra. És természetesen az útvonal nem via ferrata útvonal. szlovak-paradicsom-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-15.jpgEgyszóval NE rémülj el, de gondold át, hogy ez biztosan a te tereped-e. Ha nem gond a mélység alattad, akkor rövid idő múlva újabb vízesés lesz erőfeszítésed jutalma. Kérjük, hogy a döntött létre fokaiba kapaszkodj, ne csak úgy "sétálj" rajta, az elegánsnak tűnő menethez képest ez biztonságosabb. 

 

 

szlovak-tura-szlovak-paradicsom-sb-88.jpgEbédszünet után új erőre kapunk és persze, hogy újra láncok és/vagy létrák jönnek, de szerencsére ezek is kisebbek, mint a Mount Everest. 

Mesés a táj. 

Végül a szurdok már nagyon keskeny.... 

 

 

szlovak-tura-sb-006.jpgMiután innen kijutottunk, akkor már végig kényelmes úton, lefelé sétálva megyünk. 14 óra körül vagyunk az autóknál. Egy életre szóló élménnyel leszel gazdagabb.


A kocsikkal konvojban a szálláshoz megyünk, ill. mentek, ha magatoknak foglaltátok szállást. 
A beköltözéskor a szállásadónak kell majd vagy a személyi igazolványod vagy az útleveled, ezt kérlek készítsd elő. Az érkezés estején már kifizetjük a szállásdíjat.  
 
 
Este fakulatív játékok, a gyerekek házi feladatot készíthetnek és azok, akiknek kész a lecke beszállhatnak a felnőttekhez, a dixittől a rikikin és activity-n keresztül a básozásig, szópókerig minden játékba.  

 

 

Szállás és étkezés:
szallas-magas-tatra-szlovak-tura-4-es-szoba.jpgKét- és háromágyas, nagyon jól fűtött, pótágyazható szobákat foglalunk. Természetesen egy 5 fős családnak is tökéletes szállása lesz.

 

 

A szállás díja 15 euró/éjszaka, az idegenforgalmi adó 50 cent. 

Ha egyedül szeretnél lenni két- vagy háromágyas szobában, akkor a szállás díja 20 euró lesz.  

konyha-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgVacsora egyénileg.

 

 

Az egyik lehetőség, hogy valamelyik étteremben megvacsoráztok. Ahol lejövünk a hegyről, ott velünk szemben lesz egy roppant pozitív önkiszolgáló étterem, jó ételekkel, megfizethető áron. 

konyha-2-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgVagy a szálláson meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételt az egész normálisan felszerelt konyhában, amit egy igencsak méretes "ebédlőben" (közös helységben) tudsz majd elfogyasztani.

Teához, kávéhoz két vízforralót tudunk párhuzamosan működtetni, amikor szomjasan beesünk, akkor sem kell egymásra várni. 


szallas-5-magas-tatra-tura-szlovak-tura.jpgHa nem akarsz/akartok elmenni vacsorázni, és nem hazai földön intéztétek a túrára a nagybevásárlást, akkor a szállásra jövetel előtt érdemes legalább egy élelmiszerboltot (potraviny) útba ejteni.
Van, ami itt drágább, de sok élelmiszert, különösen a tejtermékeket itt Szlovákiában olcsóbban tudod beszerezni. 

 

 

 

2. napi túra Szlovákiában: a Tejút egyik legszebb helye
-to-fele.jpg7:30-kor, tengerszint feletti 900 méteres magasságból indulunk majd 18 km-es túránkra. Május eleje van, lehet, hogy szíved szerint rövid nadrágban és pólóban jönnél. Lehet, de tudd, hogy nagyon hamar fent leszünk, ahol a fent 1550 métert jelent. A világ egyik legszebb völgykatlanába tartunk, amelynek az aljában a tó még lehet, hogy részben fagyott lesz. Tehát a túranap naptári értelemben tavasszal, de minél feljebb érünk, annál téliesebb tájon zajlik.
csuszasgatlo.jpg
Nagyon nagy eséllyel csúszásgátló hómacskára lesz szükségünk, viszont ezzel a segédlettel felszerelkezve, mindenkinek könnyű,  egészen pici lurkóval is járható kirándulásunk kb. 3 órát fog felfelé menetben igénybe venni. 
Szlovák és lengyel túratársaink a hátukon a csecsemőket is hozzák.
Elmondhatatlan vidék. 
 
A Tejút egyik legszebb helye. 
 

-to-tel-01-szlovak-tura.jpgÉleted egyik top élménye vár rád. A valaha látott egyik legmesésebb látvány, egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda, amire mindig emlékezni fogsz. Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 1,5 litert hozzatok, de a 2-2,5 liter is elfogy. 1565 méteren a folyadékot, ha nem is olcsón, de pótolhatod. 

 

Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni" és nem töri a lábadat.

 
le-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
Május elején fent még jó eséllyel havas vagy jeges havas szakaszok is lesznek, csúszásgátló hómacskát húzunk a bakancsokra. Ez jó tapadást, szilárd tartást ad a kemény havon, jeges részeken, csúszós terepen. Ha nincs saját csúszásgátló hómacskád, bérelheted tőlünk. A bérleti díj 3100/nap/párSzükséged lesz túrabotra vagy síbotra (bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár)

 

Nézzük a túranap programját részletesen.  
Egy szálloda parkolója előtt részen, már a látottság védelmét kihasználva, de még ingyen parkolunk. Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökellések, nehézségi, pontosabban 'könnyűségi' szempontból a túra egy Bakonyt idéző, "lightos" túra. Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 

 

2017_husvet-137.jpg
Kényelmes tempóval, több megállással, fotószünettel, két tízórai szünettel, kreatív rövidítéssel az indulástól számítva három órás séta után érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó egyik leggyönyörűbb pontjára, a szavakkal nehezen leírható katlanba. 
 
 
Amit a tónál körben látunk, az a természet ünnepe. Olyanok a hegyek, hogy júj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék. Az egyik csúcs magasabb, mint bármilyen emberkéz által épített "dolog". Mellé tehetnénk a Burzs Kalifát, az sem érné fel. 
magas-tatra-szlovakia-tura-bakancsos-hotalpas.jpg
Ha van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk itt szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 
 
Mellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett/helyett/után határozottan kellemes meleg ebéd. A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós galuska (magyarra mindig, de rosszul fordítva juhtúrós sztrapacska) is 7-7 eurót kóstál. 
A kilátás hihetetlen. Látnod kell. Muszáj.
Lesz másfél, szinte elreppenő órád, hogy körbesétáld a tavat, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a sokkhatásként érő látványt. 
Lefelé körülbelül két és fél órás út vár ránk a kocsikhoz, és bár nem akaródzik, indulunk haza. 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a szlovákiai túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin!), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Szükséges továbbá túrabot. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, tejeskávét stb. hozzatok! Ha nincs valamid, jó előre történő egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Ne legyen rá szükség, de ha csak egy lázas megfázás miatt el kell menni orvoshoz, szükséges lesz az EU-kártya. Hozzál eurót a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

 

 

 

Díjfizetés
A szlovák túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A szlovákiai túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendőA megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószámmal(!)), a szlovák túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a túradíj. 
Példa: 
1022 Budapest, Keselyű u. 4.

2018. május 5-6.