Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. május 7-11.: 5 nap az egészségedért túra Szlovákiában

img_1523.jpg5 napos, de ha nincs öt napod, akkor választásod szerint 4 vagy 3 vagy 2, ill. egynapos egészségtúra az érettségi szünetben. 5 nap alatt már kezdesz majd kikapcsolni, már mérhetően csökken a stressz. Más. Bár a túra 5 napja hétköznapra esik, éppen nem érettségiző gyermekekkel sem feltétlenül szentségtörés jönni, ha ebben az időszakban a suliban a ti gyerekeiteknek is napközi jellegű az oktatás. Szlovákiai túrák 2018. május 7. és 11. között. Lélegzetelállítóan gyönyörű csokor, biztonságos, de vadregényes és könnyű szurdok túrákból. Mazsolázzatok kedvetekre! Káprázatos és biztonságos túrák, séták Szlovákia mesébe illő tájain. 

 


 

 
gyalogtura-ut-kirandulas-2.jpg2017. május 7-11-i túra Szlovákiában: 1 vagy 2 vagy 3 vagy 4 vagy 5 nap. Itt mind az 5 nap programját olvashatjátok, de lehet jönni, akár csak 1 napra is. A szállás végig egy helyen és jó helyen. Telekocsikat szervezünk! 

 

 

 

 

Mikor és hova utazzatok? 
img_1505.jpgLehet, de nem kell jönni a túra előtti, a mi szóhasználatunkban az ún. "nulladik" napon, de a túra napján is meg lehet érkezni. Végeredményben délre kell megérkezni. 
12:00-kor találkozunk és 30 perc áll rendelkezésre egy tea főzésre, mosdó látogatásra, beköltözésre, hűtőbe pakolásra. 
Hova kell jönni? Mind a szállásról, mind az első napi parkolás helyéről e
-mailben térképet, címet és GPS-koordinátákat küldünk, plusz mindent írásban is és telefonon is készséggel elmagyarázunk.
 

 

 

 

Minden igényt kielégítő szállás olcsón
alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-szallas-11.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson vagy annak közelében. Aki tőlünk kéri, annak mi a Demanovska Dolina régióban (Deményvölgyben), foglaljuk neked a minden igényt kielégítő apartmanokat. 

Két helyen foglalunk szállást. 

alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-szallas-05.jpgLegyen az egyik "A", a másik "B". Az "A" helyen a szállás díja a mi vendégeinknek 15 euró (15 euró/fő/éjszaka), itt 4 apartman áll rendelkezésre, a "B" helyen sok bungalow apartman áll rendelkezésre, itt a felnőttek díja 20 euró, 14 éves kor alatti gyermekek díja pedig 10 euró. 

 

 

alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-szallas-04.jpgMinden ár - természetesen - fő/éjre értendő. A fizetendő díj egységes, ha valakinek szerencséje van és egyedül van egy négyfős apartmanban, az is ugyanannyit fizet, mint akinek kétágyas vagy négyágyas szoba jutott. 
Főzők
onyha minden apartmanban van, kültéri sütési, grillezési lehetőség is a rendelkezésedre áll.

 
 
 

1. napi túra: Egy pazar szurdokban
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpg12:30-kor indulunk kocsikkal a szállástól, már túrára kész hátizsákokkal, benne szendviccsel, a napközben szükséges elemózsiával felszerelkezve. Szurdok sétánkra a parkolóból 13:00-kor startolunk. 
 

Egy emberfejre emlékeztető sziklaformát fog mindenki először fotózni. 

 

nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpg

Utána mintha Ausztriában, mondjuk a Hohe Wandon vagy akár a Grand Canyon felett lennénk, "égjárunk".
 
 
 
Viszont itt a semmi (pontosabban a szakadék) fölé kinyuló kilátónak legalább van nem átlátszó alja, így tériszonyos túrabarátaink is kimerészkedhetnek a feledhetetlen látványt a magukévá tenni. 
 

Majd a számos természeti látványosság között ember készítette

tura-gyalogtura-ut-kirandulas-1.jpg
szépséget is fogunk látni. Szlovákia egyik legelragadóbb völgyében - egyebek között - vízimalmot fogunk megtekinteni, pedig most nem is Túristvándiban vagy a Murán túrázunk. 
 
A malmok a völgy felső felében, két patak találkozásánál találhatók. 
 
 

 
jelenleg-a-letra--szlovak-tura.jpgNapi végcélunk a képen is látható vízesés. 
Viszont a hosszabb túrát választókkal még megyünk egy kicsit és egy bűbájos faluban megnézzük a Liptói építészet remekeit. 
A rövid túrát igénylőkkel, kellemes, nem fárasztó, hozzávetőleg 300 méteres szintkülönbségű, egy Mátraháza-Kékesnél is könnyebb, a megállók, étkezési stb. szünetekkel is cakkumpakk 7 kilométeres, a kicsit hosszabb túrán lévőkkel 10 km-es és csak a szépségben való tobzódás miatt 5 órás első napi séta után ugrunk vissza a szállásunkra.  
 
 
 
 
2. napi túra: a Magas-Kocson túrázgatunk, lesznek, akik a csúcsig jönnek és lesznek, akik korábban fordulnak.

magas-kocs-02-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg

A Kocs-hegységben teszünk meg egy bitang jó kis, 9.6 km-es körtúrát. Az elméleti szintidő 4 óra 30 perc, de mi az átlagosnak számolt (és zergékkel keresztezett) szlovák túrázó tempójához képest komotós csigaként élvezzük ki a Magas-Kocsra vezető út minden szépségét, mivel látvány az VAN....
 
Reggel 8-kor indulunk és 30 perces, egyébként a hazafelé vezető út irányában tett autózás után érkezünk az indulási parkolóba.

magas-kocs-03-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgBenedek Elek meséket idéző rengeteg erdőben, egyenletesen emelkedve vezet az út felfelé, majd egy szép tisztástól a terep lankásabbá válik.

 

 

Szlovákiában több a gyönyörű hegy, mint ahány csillag van az égen, de (állítólag) a Magas-Kócsot tartják (vélhetőleg sokan) Szlovákia legszebb hegyének tartják.

 

magas-kocs-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA növényvilágától te is elájulsz majd, a tetejéről nyíló panoráma pedig tényleg hmmm. Nem páratlan, hiszen a Lomnici-csúcsról lenézni, a Kis-Fátra Velky Kriványáról szemlélődni...(soroljuk?) is monumentális, de amit innen fogsz látni az is a top-top-top kategória. 

Több rövid megállással, ill. egy tízórai szünettel 12 előtt érünk fel a csúcsra. Itt ebéd, fotózás, relax után indulunk lefelé. 15 órakor szállunk be a kocsikba és indulunk a szállásra. 

  
Este a túravezetői szobában babazsúrt idéző decens dorbézolás, a háttérben halk zenével.
Scrabble, dixit, activity és egyéb társasjátékok.... 

 

 

kilatas-a-sziklarol.jpg

3. napi Tátra-túra: két túra között választhatsz, lehet ez egy kvázi pihenő nap, de eszement helyekkel.... és lehet normál túranap. 
Ha beszúrsz egy még pihisebb napot az 5 napba, akkor ez egy laza nap, amikor a szállás környékén sétálgatunk.
 
De, hogy félreértés ne legyen.
 
Csoda helyekre megyünk, csak a távolságok rövidek. 
 
Ettől függetlenül ez a leírhatatlan panorámák napja. 
 
kilatas-a-liptoi-tengerre.jpg
Felugrunk a hihetetlen látvány kedvéért a Vörös sziklára. Ha viszont normál túrát szeretnél, akkor barangolásunk során útba ejted majd a történelmi Magyarország legmagasabban fekvő várának romjait  
 
kilatas-a-sziklarol-2.jpg
A 13,4 km-es és cakkumpakk 780 méteres szintkülönbségű csodatúrán olyan panoráma vár rád, hogy szép lélekkel, szentimentális típusként esetleg elájulsz a látványtól.
 
 
 
 
 
Sőt! liptoi-var-03-kocs-hegyseg-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgTöbbször leesik majd az állad. Vagy éppen a kilátástól megbabonázva elveszted az időérzékedet és szlovákiai remeteségre adod a fejed. 
Sose lehet tudni.
 

 

 


4. napi Tátra-túra: Pandora lebegő hegyei
krakova-hola-alacsony-tatra-tura-gyalogtura-kirandulas.jpegVálassz egy 15 és 11,4 km-es útvonal között. 

 

 

 

 

Mindkettő észbontó, a hosszabb előnye, hogy körtúra, a rövidebb előnye, hogy rövidebb :)).
 

 

Nem egynapos túrán vagyunk, be kell beosztani az erőnket. 

 

tatra-tura-uton-a--fele-killatas-a--.jpgA hosszabb útvonal nem csak hosszabb, a szintemelkedése is, szintcsökkenése is 200 méterrel több. 
Ráérsz majd helyben választani. Kerüljön terítékre akár a rövidebb, akár a hosszabb útvonal, az Alacsony-Tátra egyik legérdekesebb, magasságában közepesnek számító csúcsát hódítjuk meg. 

 


-hola-alacsony-tatra-tura-gyalogtura-kirandulas-2.jpgA szállásunktól 9:00-kor indulunk és félóra múlva egy elágazáshoz érünk. Innen egy 1478 méter magas nyereg felé visz az utunk, fogunk izzadni, de jó lesz.

 

Közel 1500 méteres magasságban fordulunk észak felé, és ebédre vagyunk a csúcson, 1752 méteres magasságban. 
 

Amikor már nem tudunk több fényképet készíteni, sok pihenővel, ráérősen jövünk le. 16 órakor már a szálláson vagyunk.
 

 

 

5. nap: Szurdok-túra 
img_1497.jpgKiköltözködés után átugrunk a Kocs egy újabb fenséges szurdokvölgyébe. 
 

 

 

 

A parkoló díja 2 euró az egész napra. 
Hamarosan ránk zárulnak a hegy falai. 

 

 

-tura----szurdoktura.jpgEszementen csodálatos szurdokban teszünk túrát, amelyet akár kirándulásnak is nevezhetünk, hiszen választhatóan rövid, 6,8 km-es és 305 méteres szintkülünbségű vagy 8 km-es levezető kirándulásra indulunk kényelmes tempóban.  

 


ctura.jpg

Ha eső után vagyunk, akkor a nap nagy fogása a képen is látható vízesés. Közben persze pihenők. Kora délután egy AKKORA élménnyel gazdagabban utazunk haza - mint a mellettünk lévő falak.  

 

 

 

 

 

 


 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a túrára:
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-4.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

A túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,

2018. május 7-11.
Szlovák túrák

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)