Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. március 15-16. Hótalpas túra Szlovákiában: Nyugati-Tátra (1 vagy 2 nap)

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg

2018. március 15-16-i, választhatóan 1 vagy 2 napos hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra Szlovákiában: Nyugati-Tátra (Liptói havasok). A csúszásgátló hómacska egy ügyes jószág, a kemény, akár jeges havon is atomstabilan tudsz vele jönni-menni, akár futni. 

A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpg

Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat bérelheted tőlünk.
A bérleti díj 10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp. Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs - vegyél vagy szintén bérelhetsz tőlünk (
3100/nap/pár)Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit csak végszükségben adunk kölcsön, azt jobb, ha vásárolsz magadnak. 
hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgKívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, de addig ne utald a hótalpas túra díját, amíg nem jelezzük, hogy telekocsiba be tudsz ülni. 

 

 

Opcionális "nulladik" napi utazás: Pl. Budapestről, korai, de nem extrém hajnali felkeléssel, meg lehet érkezni az első túranap reggelén is, de ha valaki, mondjuk Somogy megye déli részéről jön, annak célszerű a nulladik napon jönni. Rátok van bízva, a lényeg, hogy az első napi találkozóra pontosan érkezz.   

 

 

hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpg2018. március 15-i hótalpas szlovák túra: kiutazás a reggeli-délelőtti órákban, majd könnyű, egészen minimanó lurkóknak is könnyű hótalpas túra a Nyugati-Tátra és Kocs határán. 

Liptószentmiklós (egyetlen) Tesco-jának parkolójában 11-kor találkozunk, egy fehér, magyar rendszámú Toyota tetején narancs színű hátizsák......

 

hotalpas-tura-szlovak-tura-a-nyugati-tatra-hataran.jpgBemutatkozás után konvojban indulunk, 15 perc autókázás után a Nyugati-Tátra egyik parkolójában állunk meg, itt tájékoztató, "felszerelés leltár", akinek nincs vagy nem hozott saját hótalpat, annak kiosztjuk a méret és súly alapján "rászabott" és tőlünk bérelhető hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát, aztán uccu indulunk. A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karibiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.
Hamarosan 
lélegzetelállító útvonalon megyünk és amint kezdünk süllyedni, hótalpra váltunk. 

Akkor tudod majd élvezni a napsütés és szikrázó hó, a gyönyörűségesen szép táj kilátás kombinációját, ha van rajtad napszemüveg, ami a hótalpas túrán kötelező. 10,7 km-es, 3:55 perces szintidejű (amit mi a kellemes tempó miatt jócskán túl fogunk lépni) hótalpas túra vár rád, egy hütténél (amit Szlovákiában chatá-nak hívnak) fordulunk. 

Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha, ill. számtalan helyen tudsz vacsorázni. 
Este: akinek van kedve, elmehet a túravezetővel fürdőbe, ill. úszni. 


 

 

sieles-es-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-20161230_123538.jpg2017. március 16-i hótalpas szlovák túra: Hótalpazunk a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határánKönnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet majd választani.

 

10:30-kor találkozunk a liptószentmiklósi (egyetlen) Tesco-parkolójában.

A könnyű túra 12 km-es számos pihenővel, megállással, millió fotószünettel együtt 5 órás, könnyű hótalpas túra, a még könnyebb távolsága 10 km, és a szintkülönbség 440 méter. A szintidő 2 óra 50 perc, átlagos kondival ennyi idő alatt "szokás" megcsinálni, de nekünk ez egy egész napos túra lesz. 

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg
Bemutatkozás, tájékoztató és "leltár" (napszemüveg, sál, sapka, kesztyű, termoszban meleg innivaló (min. 1,5 liter), naptej, bakancs, kamásli) után kiosztjuk a hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát.
Percek múlva lélegzetelállító útvonalon hótalpazunk. Egyébként az innivalón kívül még hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. 
 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpg
Fontos. Ne felejtsd el a túrabotot! A nap során mind a könnyű, mind a még könnyebb hótalpas túrára voksolókkal a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára. A különbség annyi, hogy a könnyű túrásokkal kicsit nagyobb távot teszünk meg, magasabb ponton fordulunk, amíg a "még könnyebb túrások" egy chatában dőzsölnek, káposztalevest és egyéb finomságot hamiznak. 
Bármelyik túrát is választod, a nap során a szállás közelében pompás panorámát kínáló útvonallal egy hurkot fogunk leírni, a kocsikhoz érkezünk vissza. 
ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgMindkét hótalpas túrára igaz továbbá, hogy a tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 
 
 
 
 
Hazautazás vagy maradj még 1 vagy 2 napra!

 

 

 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára az önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Mikor utazzunk? Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik 6 órakor indul a Zugligeti út 93. szám elől, itt a kocsidat akár több napra is biztonságban hagyhatod, be lehet szállni több helyen, pl. az Árpád-hídnál, a XIII. kerületben a Tesco parkolójában, Rétságon. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 5 órás úttal kalkulálj. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan, senki nem marad otthon!   

 
 
 
 
 
 

Szállás és étkezés

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, (tőlünk is bérelhető) csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges a hótalpas túrán a túrabot hótányérral vagy a síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, vagy jelezd az igényt és béreljük neked. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. Ne legyen rá szükség, de ha egy megfázás miatt el kell menni orvoshoz, szükséges lehet az EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor bérelheted tőlünk, ha mi is kifogyunk, béreljük neked. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska bérleti díja 3100 Ft/pár/nap. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját ki kell fizetni, (kérjük átutalni). Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor a szállásdíjat is. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

 

127 Budapest, Liptó u. 4.

2018. március 15-16.