Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. március 19-22-i hótalpas szlovák túra: 1 és 4 nap között választható időtartamban

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg

2018. március 19-22.: hótalpas túra Szlovákiában. A hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra is a tereptől függően. 

A négyből két nap hótalpas túra a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán, 2 nap hótalpazás az Alacsony-Tátrában. Ha még nem túráztál télen MUSZÁJ kipróbálni :). Tényleg fantasztikus. És a hótalppal a téli túra nagyon könnyű, a csúszásgátló hómacskával pedig télen is úgy tudsz jönni, mintha nyári túrán lennél. gyomber-fele-tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpgSőt, könnyebb is, mivel télen nem a sziklákon, hanem "puha" felületen jövünk! Nem mellesleg fenséges helyeken hótalpazunk. 
Ha nincs 4 napotok, gyertek 3 vagy 2 napra vagy 1 napra. 
 

A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat béreljük neked. 10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp. Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs - vegyél vagy bérelhetsz tőlünk (3100/nap/pár)
hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpg

Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit csak végszükségben adunk kölcsön, azt jobb, ha vásárolsz magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, de addig ne utald a hótalpas túra díját, amíg nem jelezzük, hogy telekocsiba be tudsz ülni. 

 


Opcionális "nulladik" nap: Pl. Budapestről, korai, de nem extrém hajnali felkeléssel, meg lehet érkezni az első túranap reggelén is, de ha valaki, mondjuk Somogy megye déli részéről jön, annak célszerű a nulladik napon jönni. Rátok van bízva.   

 

 

hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpg1. nap: kiutazás a reggeli-délelőtti órákban, majd könnyű hótalpas túra a Nyugati-Tátra és Kocs határához közel.  

Térképet, címet küldünk e-mailben.
A szlovákiai túrára mind a túrát megelőző, hívjuk így, "nulladik" napon már kiérkezőkkel, mind az első nap utazókkal, Liptószentmiklós közelében, 
10:45-kor találkozunk az e-mailben elküldött helyen.

 

hotalpas-tura-szlovak-tura-a-nyugati-tatra-hataran.jpgBemutatkozás, tájékoztató, kiosztjuk a bérelt hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát, aztán uccu indulunk. Hamarosan lélegzetelállító útvonalon hótalpazunk.

 

 

 

De csak akkor tudod majd élvezni a napsütés és szikrázó hó kombinációját, ha van rajtad napszemüveg, ami a túrán kötelező. 10,7 km-es, 3:55 perces szintidejű túra várna rád, de mi a szintidőt egy órával túl fogjuk lépni.

Több okból maradunk el a szintidőtől. Egyrészt miért kéne tartanunk.... Másrészt a 
nyugati-tatra-hotalpas-tura-a-haz-fele-menet-kb-1300-m-magasan.jpgkellemes tempó, a hívogató fotózási lehetőségeket kínáló panoráma és egy meleg tea vagy kávé fogyasztással összeköthető menedékházas-látogatás miatt az átlagosnál lassabban haladunk. Nem félünk a sötétben, (tényleg :)), és a biztonság kedvéért fejlámpát is viszünk, hiszen akárcsak egy hasmenés miatt időben megcsúszhatunk, de azért az esetek 99,9%-ban még jóval sötétedés előtt lent vagyunk. Egy szó, mint száz, nyugis, ha a csodás tájtól, mesés erdőtől elvonatkoztatunk eseménytelen és könnyű hótalpas túra vár rád.    

 

 


sieles-es-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-20161230_123538.jpg2. napi hótalpas túra: hótalpazunk a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán, a nap nagy részében a Nyugati-Tátrában járunk. Könnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet majd választani. A könnyű túra 10,1 km-es számos pihenővel, megállással együtt 5-6 órás, könnyű hótalpas túra, a még könnyebb távolsága kb. 2 km-rel kevesebb, és a szintkülönbség a könnyű túráénak durván a fele. 

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg
"Leltár" után (a feltöltött termoszokat, a túrabotot, kesztyűt, szendvicset, stb. nem a szobában felejtve) indulunk kocsikkal a szállásunktól. Rövid autózás után parkolunk. Akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal az egyeztetett helyen 9:30-kor találkozunk.
 

 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpgAz innivalón kívül még hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. A túrabot is "iszonyatosan" JAVASOLT. Korábban már viselt, bejáratott
(magas szárú) túraBAKANCS és a kamásli kötelező a túrára. 
 
 
-tatra-hotalpas-tura-banikov.jpgA nap során a könnyű, mind a még könnyebb hótalpas túrára voksolókkal a Nyugati-Tátra és Kocs határán, a nap jó részében a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára. A különbség annyi, hogy a könnyű túrásokkal kicsit nagyobb távot teszünk meg és magasabb ponton fordulunk. 
Bármelyik túrát is választod, a nap során a szállás közelében pompás panorámát kínáló útvonallal egy hurkot fogunk leírni, a kocsikhoz érkezünk vissza. Ismét a napszemüveg lesz a kritikus kellék, amelyet ne felejts a szállásodon, ill. a kocsiban. De természetesen a termoszban meleg tea, sapka, sál, stb. is szokás szerint fontosak.   


ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgMindkét hótalpas túrára igaz továbbá, hogy a tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 

 
 
Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha. 
Este: akinek van kedve, társasjátékok, terefere

 

 

 

 
chopokra-vezeto-ut-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-hotalpas-tura.jpg

3. napi szlovák túránkon két hótalpas túra között tudsz választani. A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva megyünk. Ahol már besüllyednénk, ott felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. chopok-fele-hotalpas-tura--hotalpas-szlovak-tura.jpgAki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni mielőtt lefelé indul. A lefelé út választhatóan sílifttel vagy hómacskával gyalog. A közepes túrát választókkal pedig - legalábbis a tapasztalat alapján - nagyon valószínű, hogy hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, vagy ha a hótalpakat magunkon hagyjuk, akkor cikk-cakkban haladva, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 

Amint felértünk, a közepes túrások is a mosdóban kezdenek, aki akar, még felszaladhat a Chopok csúcsát jelentő dombra. 20170108.jpgTermészetesen nem maradhat el a fotózás, hiszen tiszta időben a Magas-Tára is tökéletesen látszik, ill. itt is belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. 

A közepes túrások a terep függvényében lanovkával vagy a csúszásgátló hómacskával jönnek le.  

 

 

szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpgA 4. napon ismét lehet könnyű és közepes hótalpas túra között választani. Mindkét hótalpazásban közös, hogy korán startolunk és az első lanovkák egyikével megyünk fel az Alacsony-Tátra második legnagyobb csúcsára, a Chopokra, és a tereptől függően hótalpas vagy csúszásgátló hómacskás túrát teszünk az Alacsony-Tátra főgerincén. A közepes túrát választókkal a Chopok lanovka állomásától, azaz 2004 méteres magasságból indulunk. hotalpas-tura-a-deresre-www.tatra-tura.hu-szlovak-hotalpas-tura.jpgEgész napra elosztva, 571 méteres, minimális szintkülönbséggel hótalpazunk a Gyömbérre (2043 m). A Gyömbér az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa. A szintidő 3 óra 10 perc, de a mi kényelmes tempónkkal, 5 percenként megállunk fotózni módink mellett a hótalpas túra, vagyis inkább séta közel 5 órás lesz. A könnyebb hótalpas túrát választók a Krupovát veszik célba.  

rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpgEz a részcsoport is 14 óra körül ér vissza a Chopokhoz. Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ebédelhetsz. A dőzsölés után mindkét csapattal lanovkával jövünk le. Hazautazás. 

 

 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára az önállóan vagy telekocsival 
gyomber-telen-alacsony-tatra-tura-szlovak-hotalpas-tura.jpgAz utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Mikor utazzunk? Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik 6 órakor indul a Zugligeti út 93. szám elől, itt a kocsidat akár több napra is biztonságban hagyhatod, be lehet szállni több helyen, pl. az Árpád-hídnál, a XIII. kerületben a Tesco parkolójában, Rétságon. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 5 órás úttal kalkulálj. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan, senki nem marad otthon!   

 
 
 
 

Szállás és étkezés

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgNagyon javasolt a túrabot hótányérral vagy a síbot, amelyet néha az először túrázók számunkra rejtélyes okból gyakran lenéznek, aztán mindenki nagyon hálás érte...Más. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, vagy jelezd az igényt és béreljük neked. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell(het) az EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, ha a szállást mi foglaltuk, a szállásdíjat is. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

 

2890 Tata, Kakas u. 23.

2018. március 19-22.