Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. március 24-25. Hótalpas szlovákiai túra: Alacsony-Tátra

hotalpas-tura-a-deresre-www.tatra-tura.hu-szlovak-hotalpas-tura.jpg2018. március 24-25.: hótalpas túra Szlovákiában. A hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra is a tereptől függően. Ne hagyd ki! Két irgalmatlanul :) csodás hótalpas túra, fenséges táj(ak)on történő hótalpazás vár rád az Alacsony-Tátrában. 

 

 

 
hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat bérelheted tőlünk, ha kifogyunk belőle, béreljük neked, a bérleti díj 10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp. 
Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs - vegyél vagy bérelhetsz tőlünk (3100/nap/pár)
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgSzükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit csak végszükségben és előzetes egyeztetés után adunk kölcsön, azt jobb, ha vásárolsz magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, ha Budapestig eljössz, telekocsiba tudsz majd beülni.  

 


Javasoltan "nulladik" napi kiutazás 
szlovak-hotalpas-vagy-bakancsos-tura-chopok-fele.jpgAz indulási hely függvényében elvileg meg lehet érkezni az első túranap reggelén is, de azért a hótalpas túrázóink többsége nem szlovákiai magyar, és nem salgótarjáni, ózdi, stb. azaz nem a szlovák határ közelében lakik. Ha például valaki Budapestről, pláne ha távolabbról, mondjuk Somogy megye déli részéről jön, annak (jó értelemben) "muszáj" a nulladik napon kell jönnie.    

 

 

Szállás, szállás árak és étkezés
nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.
 

Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, 14-36 euró / fő / éjszaka díjú apartmanokat foglalunk. Az ár attól függ, hogy hány fő van egy szobában, ha egyedül szeretnél lenni, akkor az ár 36 euró/éjszaka.
 
-hegyseg---tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. Mindkét szoba háromágyas és a nappalikban is van egy, akár kétszemélyes fekhely.
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szobába a lépcsőház felől mehetünk be, tehát teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől". 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós étkező + társalgó.
Kérjük, hogy hozzatok saját papucsot, ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot, kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
 
 
szallas-2-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, ne lépj bele a saját cipőddel. Köszönjük, figyelmességedet. 
 
 
 
 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz.
A földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 

60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor 36 euró / éjszaka ellenében mesés körülmények között leszel. 

 
 

 

 

 

2018. március 24-i hótalpas túra Szlovákiában: 

hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpgAkiknek mi foglaltuk a szállást, azokkal konvojban megyünk, akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város(ka) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. Ha valaki a túrába ezen a napon csatlakozik be, a reggel még szinte üres parkolóban egy fehér, magyar rendszámú Toyotát "kell" meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha vannak újak a túrán, nekik is bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 

Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 
hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgAhol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás gyaloglás lesz, ahol jól jön majd a hótányéros túrabot vagy síbot. 
 
 
 
 

wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig - a tapasztalat alapján - 98%-os valószínűséggel - hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne a meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük a világot alattunk és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát. 
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de néha 2004 méterről 2024 méterre feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 
Természetesen nem maradhat el a fotózás. 
 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vívő lanovka csatlakozásaihoz vagyunk időben kötve és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog megyünk le. 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgItt maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánk, és a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotozás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát (14 euró) a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 

 

 

 

 

2018. március 25-i szlovákiai hótalpas túra: A túranapon belül ismét lehet könnyű és überkönnyű hótalpas túra között választani. 
szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpg

Liptószentmiklóson, (Liptovsky Mikulás) a városka egyetlen Tescojának egyetlen parkolójábantalálkozunk 7:30-kor, innen ugrunk fel kocsikkal a tetthelyre, először egy (ingyenes) parkolóba. 
Mind a könnyű, mind az überkönnyű hótalpazásban közös, hogy lanovkával megyünk fel az Alacsony-Tátra második legnagyobb csúcsa, a Chopok mellé, ill. a Chopok csúcsát jelentő dombocska tövébe, és a hótól függően hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás KÖNNYŰ túrácskát teszünk az Alacsony-Tátra főgerincén a Deresre, vagy ahogyan a legtöbben mondják a Déresre. 
20180122_120423.jpgA különbség az, hogy reggel, miután mindannyian megnéztünk egy tengerszemet, a könnyű túrásokkal a csúszásgátló hómacskákat felvéve, a sípályák mellett megyünk fel 1100 méterről 1300-ig a szuper lanovka beszállójáig, az überkönnyű túrások pedig a reggeli "bemelegítést" kihagyják, és az első nap már megismert, kipróbált, használt ülőlifttel és siklóval jönnek fel 1300 méterig. 
Az ún. (így hívják) szuperlanovka alsó állomásánál egyesül a könnyű és überkönnyű részcsapat, innek megyünk a Chopokhoz a zárt, kabinos felvonóval. A 
Chopok lanovka állomásától pedig a mosdólátogatás után 2004 méteres magasságból 
minimális szintkülönbség mellett hótalpazunk a Déresre (2004 m). Igen, 2004 méteres magasságból, szinte, (nem szó szerint, de magashegyi viszonylatban jóformán vízszintesen) sétálunk át 2004 méterre. A két 2004-es szám nem tévedés. A 2004 méter magas Deres az  Alacsony-Tátra 3. legmagasabb csúcsa és a Chopok szuperlanovka felső állomása is pont 2004 méteren van.
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpgA Deres csúcson, (de nem csak a csúcson) átvitt értelemben is csúcs panoráma fogad. Mondjuk - még akkor is, ha nincs tiszta idő és jönnek dél felől a felhők - ha visszanézel a Chopokra - ahonnan ide sétáltunk - pontosan ezt látod.
 
Látod középen a Chopok rotundát, tőle keletre (jobbra) sejtjük a felhőkből éppen kiemelkedő Gyömbért. Észak-keleten pedig látjuk a Liptói-Havasokat és a Magas-Tátrát. (A képen csak a Magas-Tátrát).
 
20180122_szlovak-hotalpas-tura-polan.jpgHa pedig nyugat - észak-nyugat felé nézel a Sina - Bor - Polana láncot látod. 
A mi kényelmes tempónkkal, 5 percenként megállunk fotózni, a csúcson is eszünk módink mellett 2-2,5 órás lesz a fenti a hótalpas séta, vagyis inkább hótalpas sétácska.
 
Azért sétácska, mert bárki meg tudja csinálni, aki a Normafától el tud sétaficánkolni a János-hegy Erzsébet kilátójához.
 
Egy 4 éves gyerek is SIMÁN megcsinálja!!
  
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpg14 óra előtt érünk vissza a Chopokhoz.
 
 
 
 
 
 
 
 
Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ebédelhetsz.
 
A dőzsölés után mindkét, tehát a könnyű és az überkönnyű túrát választó csapatrésszel is, tehát közösen, az ún. szuperlanovkával jövünk le. 
 
 
chopok.jpgA lanovka költségét a túradíj nem tartalmazza, aki nem GoPass kártyával veszi a lanovka jegyét, annak a vásárlás helyétől függően a fel- és levezető út 22 vagy 16 euró lesz. 


Hazautazás. 

 

 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára az önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Hová kell jönni. A liptószentmiklósi (egyetlen) Tesco parkolójában találkozunk. Mikor utazzunk? Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik a nulladik napon a Zugligeti út 93. szám elől indul, itt a kocsidat akár több napra is biztonságban hagyhatod, be lehet szállni több helyen, pl. az Árpád-hídnál, a XIII. kerületben a Tesco parkolójában, Rétságon. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 5 órás úttal kalkulálj. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan, senki nem marad otthon!   

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, kamásli részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Szükséges még a csúszásgátló hómacska, a hótalp, amelyet bérelhetsz tőlünk (mindkettő bérleti díja egyaránt 3100-3100 Ft/nap/pár) és kell csuszasgatlo.jpgtúrabot hótányérral vagy síbot. (Szintén bérelheted (620 Ft/nap). Termoszban (sok) forró teát, kávét, (alkoholmentes) innivalót hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be vagy bérelheted tőlünk, ha mi is kifogyunk, béreljük neked. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell(het) az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap), ha kifogytunk, béreljük neked és elhozzuk a kölcsönzőből. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, ill. ha a szállást mi foglaltuk, akkor a szállásdíjat is. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

2890 Tata, Kakas u. 23.

2018. március 24-25.