Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. november 1-4. Kisgyermekes családoknak is kényelmes szlovákiai túracsokor (választhatóan 1 v. 2 vagy 3 vagy 4 nap)

-to-100-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg2018. november 1-4.: kisgyermekeknek is kényelmes - a 7 éves Emmát idézve - "bébikönnyű" szlovákiai túrák, pontosabban túrácskák....Szlovákia mesébe illő tájai. Biztonságos útvonalak. Telekocsikat is szervezünk! 

 

A "túrácska" = olyan minitúra, ami tulajdonképpen egy szuper séta, ahol a szintkülönbség max. 500-600 méter és a távolság is babapiskóta..., nem több, mint 10-11 kilométer naponta, azaz a túranapok során elméletileg 2 órába sűríthető utat teszünk meg 3-4, a pihenőkkel, ebédszünetekkel nagyjából 5 óra alatt. 
DE!
De a látvány, az élmény olyan überbrutál, hogy lezizzensz. (A "lezizzen" szavunkat ne keresd az értelmező szótárban, majd érzed)

Fantasztikus útvonalakon zajló túrá(cská)k Szlovákiában. Ha nincs 4 napod, jöhetsz, jöhettek 3 vagy 2 vagy akár csak egyetlen napra is. 

Természetesen attól, hogy minden nap lassan megyünk és a túrák mind az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapotban lévőknek és minimanó krampuszoknak is kényelmesek, ha ultramaratonokat futsz, ha élsportoló vagy, a szép tájak miatt neked is megéri eljönnöd. És visszatérve a nem triatlonbajnokokhoz. Bátran jelentkezz. Ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod. Hogy mások biztos szupermenek. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott para, cidrizés és zabszem helyett, csak GYERE. 

 

 

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
saját autóval vagy telekocsival a túra reggelén.  E-mailen elküldjük neked, hogy Szlovákiában hol találkozunk, címet, térképet, GPS-koordinátákat kapsz. Mi az a telekocsi? A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen, 18 túrázó ne 10 autóval jöjjön, pláne ha a debreceni túrázó fel tudja venni jövetben a Miskolcon lakó túrázót, a Pécsett lakó a szekszárdit és dunaújvárosit. Legyünk környezetbarátok, egyedül vagy ketten ne gyertek külön, ülj(etek) be valakihez vagy vegyél fel valaki(ke)t! Ez a "telekocsi" rendszer. Persze a szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
Akik utasként kocsiba beszállnak, egységesen 6990 Ft költséghozzájárulást fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 
A túravezetői telekocsi 6:00-kor indul Bp. XII. ker. Zugligeti út 93. szám elől, ami a Libegő alsó végállomása.
Ugyanitt a Szlovákiába telekocsival jövő, de idáig saját kocsival érkezők, az autóikat teljes biztonságban hagyhatják. A túravezetői telekocsiba a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metró megállónál és a Váci úti Tesco parkolóban is fel lehet szállni.  

Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 


 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden apartmannak és minden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
 

kilatas-a-sziklarol.jpg2018. november 1-i túra Szlovákiában: a történelmi Magyarország legmagasabban fekvő várának romjaihoz sétálunk fel.

  
Szlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
ruzomberok-kaufland.jpgExtrém könnyen fogsz ide találni. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba, nem lesz idő hosszas vásárlásra. (Juj...) Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra. 

Bakancshúzás, wc-szünet után indulunk a túrára kész hátizsákokkal, a napközben szükséges elemózsiával felszerelkezve. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát hozzatok.  

 

 
 
 
var-04-kocs-hegyseg-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
Továbbá magas víz- és energiatartalmú gyümölcsöket. Nektek ugye nem kell mondani, hogy a túrabot javasolt és korábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrán. Leltár után célba vesszük a történelmi Magyarország egyik legmagasabban fekvő várának romjait (999 méteres tengerszint feletti magasságban). 
 
 
 
kilatas-a-varbol-2-szlovak-tura.jpg
A túra útvonalában a magyar hegyeket idéző, nem vészes kaptató van, a körülbelül 400 méteres szintkülönbség semmiség. A kilátásról nem mondunk semmit. Látod majd, ill. a kép alapján talán már sejted is. A túrácska után azokkal, akiknek mi foglaltuk a szállását, azokkal konvojban szépen a szálláshoz kocsikázunk.
 
 
 
 

2018. november 2-i szlovák túra: Magas-Tátra ízelítő
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpg

Ha az általunk foglalt szálláson (a "bázison") vagy, 10:15-kor kocsikkal ugrunk át a Magas-Tátrába, ha csak erre a túranapra érkezel Magyarországról, akkor 11-kor találkozunk a Magas-Tátrában a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen. Ami pedig a túrát illeti. Ezt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 
 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. A (tényleg nagyon) könnyű útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces szintidejű, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra, jobban mondva, túrácska. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünkA kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet. Aztán már a törpefenyő övezetben lépdelünk és 5,3 km megtétele után show time.
Egy különleges vízesésnél vagyunk, a szádat egy idő után nyugodtan csukd be. 

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény, hogy a víz, a vízesés aljában - derék búvópatak módjára és abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet tovább az út, de az utolsó 40 métert az október 31-én hatályba lépő téli zárlat miatt nem tesszük meg, csak megszemléljük lentről. Alaposan elvarázsolódtunk, fotóztunk néhány terabyte-ot, indulunk le. 15 óra körül vagyunk a parkolóban. 

 
 
 
 

 

2018. november 3-i szlovákiai túra: a Magas-Tátra gyönyörűséges tavai

-to-100-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgHa mi foglaltuk a szállásodat, ha te is a "támaszponton" vagy, 10:15-kor kocsikkal indulunk a Magas-Tátrába, ha csak erre a túranapra érkezel Magyarországról, akkor 11-kor találkozunk a Magas-Tátrában a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen. Majd itt helyben választhatsz két túra között, mivel a túrát hiperkönnyű "túrácskaként" és könnyű túra változatban is felszolgáljuk. 
Ha a hiperkönnyű túrácska lesz szimpatikus, akkor oda-vissza nem egészen 11 kilométeres túrácska vár rád és a Magas-Tátra leghíresebb tavaiból fotózgatsz. 

 

 

 

bst-123.jpgA fotózások idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra egyik legnagyobb tavához. Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé.

 

A földbe gyökerezett lábú túrázók a folyamatos fényképezkedés állapotában leledznek vala. Bár itt még takarnak a fák, renitens módon úton-útfélen megálltok és csak némi noszogatás árán sikerül újra és újra menetkésszé tenni a csapatot. 

A környező hegyek látványának vonzerejével végül egy menedékház (szálloda) ingyenes és kulturált, tiszta mosdója veszi fel a versenyt. 

szlovak-tura-kilatas-az--a--kis--.jpgEgy kivétellel minden irányban csupa 2000 feletti orom tornyosul felettünk. 

 

 

Ott leszünk, ahol a képen lent van a tó..... Nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni...

Átvitt értelemben, de szó szerint is. Körben minden orom délceg betyár. 
 
 

 
-to-130.jpg
A nagyon könnyű túrácskát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

 

 

Sőt, ebédelhettek a menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, ill. a magassághoz képest barátiak. Legalább egy bablevest, vagy káposzta vagy fokhagymakrém levest érdemes megízlelni. (2.5 euró). 20160220_141203----etterem-tatra-tura-gyalogtura.jpgHa hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor elméletileg a teraszon tudod elfogyasztani, de ha bent eszed meg, akkor sem fog senki szólni, nem is néznek rád csúnyán. 

Azokkal, akik nem a hiperkönnyű túrácskát, hanem a könnyű túrát választják, rövid pihi, wc-szünet után kényelmes tempóban megyünk még 1,2 km-t és szintben 120 métert "a hegyekbe" a téli zárlat határáig.
Menet közben természetesen pihenőt többször tartunk, 
fotózásra is többször megállunk. Visszafelé is nyugisan bandukolunk, a menedékháznál újabb wc-szünet és rövid pihenő, majd a hiperkönnyű túrásokkal egyesülve indulunk lefelé egy érdekes-egzotikus útvonalon. 15:30 körül érünk le az autókhoz. 

 

 

szlovak-tura-szlovakiai-tura-statika1111.jpg2018. november 4-i túránk kitérő a gravitáció világából.
Prózaibb síkon - lévén másnap munkanap és suli - kiköltözés után indulunk Magyarország felé, és egy rövid túrácska erejéig teszünk a hazavezető útba egy kis kitérőt.
Ha többnapos túrán vagy, a Liptószentmiklósról induló konvojhoz tudsz csatlakozni, és Magyarország felé jövetben állunk meg egy helyen. Ha pedig valaki csak erre a túrára jön Magyarország felől, annak e-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú 10 órakor. 

A parkolóban egy fehér Toyotát kell meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. 

szlovakiai-tura-szlovak-tura-statikusoknak.jpgBemutatkozunk, majd következik a mindenkinek szóló tájékoztató és "leltározunk" (pl. ne felejtsd el az innivalót). Komótosan sétálunk felfelé, a táj határozottan hmmmm, aztán jön ez a kavics.

No comment. Pontosabban annyi azért igen, hogy ne mássz fel rá....

13:30 körül vagyunk lent a kocsiknál, innen még 2,5 óra Budapest.  

 

 

Túradíj

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovákiai bakancsos túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán mindenki hálás érte. Termoszban meleg teát, kávét hozzatok! Ne legyen rá szükség, de ha lázas beteg leszel, kellhet EU-kártya. Hozzatok készpénzben eurót a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt megahavazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. Tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1139 Budapest, Tátra u. 31,
2018. november 1-4.