Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. október 22-23. Izlandot idéző szlovákiai túrák 2 napban

-to-22-szlovak-tura--a-hatterben.jpg2018. október 22-23-i szlovákiai túra: az október 23-i 4 napos hosszú hétvégi szlovákiai túra (egyik) 2 napos verziója. 

 
 
 
 
n-h-lake-es-s-tan-szlovak-tura.jpg
Erre a túrára muszáj eljönni, amit itt lehet látni, azt látni kell. Izlandot idéző, pontosabban a sziklaformák változatossága, a dús vegetáció, patakok, tengerszemek tömege miatt azt kenterbe verő táj. Olyan látvány, hogy besírsz.

 

 

 

Nulladik napi utazás Szlovákiába: saját autóval vagy telekocsiban
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgA jelentkezéskor kérlek jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket készséggel felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly. Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz telekocsiba, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért az autósoknak. A többség természetesen önállóan jön az ország különböző sarkaiból. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor Budapestről minibuszt vagy buszt is indítunk

 

 


Hova kell jönni és hogyan érdemes?

-to-es-a-krumplis-zsakok-onkentes-sherpak.....jpgAz önállóan utazóknak e-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk. Kérjük, hogy a túra előtti este legkésőbb 22 óráig érkezz meg. Aki Bp-ről jön, az 5 órás menetidővel kalkuláljon. Érdemes Magyarországon tankolni, Szlovákiában drágább az üzemanyag. 
 
 
 
 
Szállás, szállás árak és étkezés
nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.

Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak nagyon helyes, normális, kultúrált, nem süppedő ágyas, nem gagyi, de szlovák viszonylatban olcsónak mondható, 12 és 14 eurós apartmanokat foglalunk. Itt részletesen a 12 eurós szállás leírását olvashatod és természetesen a 14 eurós is jó hely. 
 
kocs-hegyseg-proszek-kvacsany-tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú, háromágyas szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. (Tehát mindkét szoba háromágyas és a nappalikban is van egy, akár kétszemélyes fekhely).
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szobába a lépcsőház felől mehetünk be, tehát teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől". 
 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós étkező + társalgó.
Kérjük, hogy hozzatok saját papucsot, ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot, kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
 
 
szallas-2-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, ne lépj bele a saját cipőddel. Köszönjük, figyelmességedet. 
 
 
 
 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz.
A földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 

60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor vagy szerencsés leszel, és sikerül 12 euró ellenében mesés körülmények között lenned, vagy, ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, 15 eurót fizet. 

 

 
Mit kell hozni a szlovákiai túrára
-szlovakia-tura-www.tatra-tura.hu.jpgTanulmányozd át a honlap vonatkozó részét, ill. amit már itt is külön írunk: legyen nálatok a nap során szükséges szendvics, alkoholmentes innivaló, pl. termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok. Hozzatok szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú gyümölcsöt; narancsot, almát, szőlőt. Túrabot nagyon javasolt, a túrabakancs pedig kötelező. Jól jön a naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, réteges, lélegző ruházat, esőkabát. Hozzatok fejlámpát.   
 
 
 
 

Október 22-i szlovák túra: a Tátra gyönyörűséges tavai, könnyű és közepes túra választható

-to-100-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg7-kor hagyjuk el a szállást a kocsikkal, megyünk át a Magas-Tátrába. A túrát nagyon könnyű és közepes változatban szolgáljuk fel. 
Akik a (nagyon) könnyű utat választják, azokra kb. 11, akik a közepes mellett döntenek, azokra 16.8 kilométeres túra vár. A Magas-Tátra leghíresebb tavai mentén haladunk, és a közepes túrát választókkal is megállunk (majd) hozzávetőleg 1950 (vagy opcionálisan 2000) méteren 
 

 

 

 

bst-123.jpgDe ott még nem tartunk. A fényképezkedések idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra egyik legnagyobb tavához. Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé.

 

 

 

A földbe gyökerezett lábú túrázók a folyamatos fényképezkedés állapotában leledznek vala, bár itt még takarnak a fák, de már az úton állandóan megállunk, és csak némi noszogatás árán sikerül újra és újra menetkésszé tenni a csapatot. A környező hegyek látványának vonzerejével végül egy menedékház (szálloda) női mosdója veszi fel a versenyt. 

 

 

szlovak-tura-kilatas-az--a--kis--.jpgEgy kivétellel minden irányban csupa 2000 feletti orom tornyosul felettünk. Ott leszünk, ahol a képen lent van a tó..... Nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni...
Átvitt értelemben, de szó szerint is. Körben minden orom délceg betyár. 
 
 

 
-to-130.jpg
A (nagyon) könnyű túrát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

 

 

20160220_141203----etterem-tatra-tura-gyalogtura.jpgA könnyű túrások a fotózások után és mellett és közben és mindig ebédelhetnek a menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, ill. a magassághoz képest barátiak. Legalább egy bablevest, vagy káposzta vagy fokhagymakrém levest érdemes megízlelni. (2.5 euró). Ha hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor elméletileg a teraszon tudod elfogyasztani, de ha bent eszed meg, akkor sem fog senki szólni, nem is néznek rád csúnyán. 

 

 

nagy--szlovak-tura-szlovakiai-tura-bakancsos-tura-7.jpgAzokkal, akik a közepes túrát választják, rövid pihi, wc-szünet után csapunk fel kényelmes tempóban és fotozásokra meg- megállva, a cirka 1950 méteres tengerszint feletti magasságba.  

 

 

 

kis--szlovak-tura-magas-tatra-tura-gyalogtura-bakancsos-tura.jpgItt két tó fogad. Először a képen látható tó közelében állunk meg. Itt ülünk egy kicsit eszegetni, majd nagyon hamarosan következik a nagyobb tó, egy igazi óriás.  

 

 

nagy--szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgA tóparti falatozás és nézelődés után - csak azokkal, akiknek van kedvük és el akarják mondani, hogy "megvolt" a 2000 méter (szigorúan opcionálisan) - rászánunk néhány percet, hogy felugorjunk 2000 méteres szintig. Ha esetleg még valaki akar egyet úszni a 276 fokos vízben (Kelvin) - lévén udvariasak vagyunk - azt (jó 1 percig is) megvárjuk. Sőt. Meg is nézzük....

 

Visszafelé is nyugisan bandukolunk, a menedékháznál újabb wc-szünet és rövid pihenő, majd a (nagyon) könnyű túrásokkal együtt indulunk lefelé egy érdekes-egzotikus útvonalon. 17 óra körül érünk le az autókhoz, majd konvojban megyünk vissza a szállásunkra. 

 

 

Október 23-án (is) két túra között lehet választani:
a) megmászhatsz egy 1611 méteres csúcsot 
b) "csak" 1100 méteres magasságig jössz fel

--01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szállástól kb. 20 perc autózás után érkezünk napi célpontunk tövébe. Tengerszint feletti (plusz-mínusz néhány méter toleranciával) 625 méteren fogunk a kocsikkal megállni, parkolás után bakancshúzás. 

 

 

 
--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa a csúcsra jössz - mivel nem mindig felfelé megyünk - összességében és kerekítve egy kilométeres szintkülönbség vár rád a durván 10 km-es túra során.
 
 
 
 
 
 

Ami a szintkülönbség miatt már közepes túrának számít. Ha viszont beéred rövidebb túrával, akkor csak a tengerszint feletti 1100 méteres magasságig jössz. 1100-es-piheno-a-v-c-alatt.jpgUtóbbi esetben a képen látható összkomfortos pihenőnél, de már itt is pazar panorámával várod be a csúcstámadókat. Poén és komoly is. Ha a hátizsákodban hozol egy polifoamot és egy hálózsákot, még aludni is tudsz, mivel a padok elég szélesek. Aztán. A képen látható létra egy tiszta padlástérbe vezet, ahol remekül lehet alfában, bétában és majdnem minden görög betűben relaxálni. 

 
 
 
 
--04-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgBármelyik túrát is választod (lehet dönteni menet közben) az egészséges fáradtság és kalóriaégetés csak a bónusz, szépséges útvonal, káprázatos helyek, zsibbasztó kilátás, szürreális sziklaformációk várnak.
 
Egy idő után már nem látunk lombhullató erdőt, fenyvesben haladunk egyre feljebb, aztán klasszikus törpefenyő sávban baktatunk, végül kopár sziklák között érünk fel a csúcsra.
 
 
-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgVan Szlovákiában fogalomnak számító panoráma szép számmal.
 
 
Elég csak a Lomnici-csúcsról látható vyhladkara gondolni, de amit innen látsz, az is megér jó sok terabyte-ot.
 
 
 
 
--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgAz Árva és a Vág folyók völgye, a Nagy-Fátra, a Nyugati-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Kis-Fátra. 
 

 

 

 

-vizeses---tura-szlovakia.jpgMielőtt hazaindulnánk, szlovákiai gyalogtúránk végén még megnézünk egy vízesést, amely kapcsán már eláruljuk a tövében elhangzó kvízkérdést: miért nem fagy be soha? 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy kérjük írj(on): tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A szlovák túra túradíja

 

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancszokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a túrázók közérzete és biztonsága érdekében kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Más. Attól függetlenül, hogy a hőmérséklet lent éppen kellemes, "fent" lehet igencsak vérpezsdítően friss, hideg az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Biztosítás. 

 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
A szlovákiai gyalogtúra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük - 
irányítószámmal együtt - a szlovák túrára jelentkező számlázási címét és a túra időpontját beírni.
Példa: 

1221 Budapest, Anna u. 19. 
2018. 10. 22-23.