Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. október 26-28-i szlovák túra: Kocs és Magas-Tátra tűzijáték

fto-szlovakia-03.jpg2018. október 26-28-i szlovák túrák: Kocs plusz Magas-Tátra. Lélegzetelállító csokor fantasztikus útvonalakból. Ha nincs 3 napod, jöhetsz 2 vagy akár csak egyetlen napra is. Olyan gyönyörűség, hogy sikongatni fogsz...

 

 

 

szent-szlovakia-2477.jpgSzlovákia mesébe illő tájai. Biztonságos útvonalak. Telekocsikat is szervezünk! 

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
saját autóval vagy telekocsival a túra reggelén.  E-mailen elküldjük neked, hogy Szlovákiában hol találkozunk, címet, térképet, GPS-koordinátákat kapsz. Mi az a telekocsi? A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy 18 túrázó ne 10 autóval jöjjön, pláne ha a debreceni túrázó fel tudja venni jövetben a Miskolcon lakó túrázót, a Pécsett lakó a szekszárdit és dunaújvárosit. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
Akik utasként kocsiba beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 
A túravezetői telekocsi 6:00-kor indul Bp. XII. ker. Zugligeti út 93. szám elől, ami a Libegő alsó végállomása.
Ugyanitt a Szlovákiába telekocsival jövő, de idáig saját kocsival érkezők, az autóikat teljes biztonságban hagyhatják. A túravezetői telekocsiba a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metró megállónál és a Váci úti Tesco parkolóban is fel lehet szállni.  

Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).


 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túrán
szallas-magas-tatra-kovacsor-4.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál jó szállásunk lesz, az elhelyezés 2, 3, 4 ágyas szobákban, apartmanokban és természetesen a szállást foglalhatod magadnak (bárhol a Magas-Tátra nyugati oldalán). 

 

 

szallas-magas-tatra-kovacsor-3.jpgAz apartmanok értelemszerűen saját fürdőszobás, vécés, jól felszerelt apartmanok, a szobáknak közvetlenül nincs fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég, 

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 

 

szallas-magas-tatra-kovacsor-2.jpgA szállás díja 12-14 euró/fő/éjszaka. A szoba ára nem mindenkinek azonos, mivel egy csoporthoz, valószínűleg legalább két szállást veszünk igénybe, és ha valaki egyágyas szobát kér, az kicsit többet fizet majd, mint azok, akik két, vagy háromágyas szobában, ill. apartmanban vannak.  

 
 
 

Október 27-i túra Szlovákiában: a Vörös szikla

kilatas-a-sziklarol.jpg

Minden jelentkező e-mailben térképet kap, 11-kor találkozunk Szlovákiában. Bakancshúzás, wc-szünet után 11:15-kor indulunk a túrára kész hátizsákokkal, a napközben szükséges elemózsiával felszerelkezve. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát hozzatok.  

 

 
 
kocs-hegyseg-tura-4.jpgTovábbá magas víz- és energiatartalmú gyümölcsöket. Nektek ugye nem kell mondani, hogy a túrabot javasolt és korábban már viselt, bejáratott túraBAKANCS pedig kötelező a túrán.

 

 

kocs-voros-szikla.jpgA nap során könnyű és közepes túra között lehet választani. Mind a könnyű, mind a közepes túrásokkal, ravaszdi útvonalon, trükkös kanyarok után érünk fel a Vörös-sziklára, mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra. A könnyebb túrát választók útja innen a kocsik felé vezet.  

 

 

var-04-kocs-hegyseg-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA közepes túrát választókkal még célba vesszük a történelmi Magyarország egyik legmagasabban fekvő várának romjait (999 méteres tengerszint feletti magasságban). 
 
 
 
A túra útvonalában a magyar hegyeket idéző, nem vészes kaptató van, jutalmunk a történelmi Magyarország 
kilatas-a-varbol-2-szlovak-tura.jpgegyik legmagasabban fekvő várroma 999 méteres tengerszint feletti magasságban. A kilátásról nem mondunk semmit. Látod majd, ill. a kép alapján talán már sejted is. 
 
 
 

Október 28-i szlovák túra: a Magas-Tátra álomtavai 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpg

7-kor indulunk kocsikkal. Ezt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 
 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Ma is lehet közepes és könnyű túra között választani. A (tényleg nagyon) könnyű útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces szintidejű, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünkA kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

5,3 km megtétele után show time.
Egy nagyon különleges vízesésnél vagyunk. 

 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény, hogy a víz, a vízesés aljában - derék búvópatak módjára és abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes. Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

 

 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén érjük el a Tátra egyik legvadregényesebb tavát. Pihenő. Tízórai, hiszen már elmúlt 10 óra :). Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat még lelkesebb felével megyünk tovább, és durván egy óra múlva érkezünk egy újabb tóhoz, majd ebédszünetet a bakancsos túra harmadik tavának partján tartunk, amely már 2072 méteres magasságban fekszik. Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. (Hiszen a fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes, és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le, a közepes túrát választókkal 2100 méteres tengerszint feletti magasságban fordulunk vissza. Azért így is elég magasan leszel, ott, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, elvarázsolódtunk, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 16 óra előtt vagyunk a parkolóban. 
 
 
 
 

Október 29-i szlovák túra: a Magas-Tátra egy (újabb) fenomenális völgye
furvo-magas-tatra-tura-gyalogtura-01.jpg6:30-kor indulunk a kocsikkal a Magas-Tátra egyik nyugati dolinája felé. 6:45-kor parkolunk és bakancshúzás után kezdünk neki a túrának. 

Technikai szempontból ez egy NAGYON könnyű bakancsos túra.
A távolságot te választod meg, a napon belül lehet rövid és közepes távot is választani. 
 

urkvog-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgA rövid túra túratávja 10.9 km, "normaideje" 3 óra 30 perc. A szintkülönbség 575 méter. Aki erre szavaz, az tulajdonképpen sétál, kirándul egy jót a Kriván tömbje közelében található gyönyörűséges völgyben.
 
 
Aki a közepes hosszúságú túrát választja az plusz 400 méterrel közel 1 km-re nyújtja a szintkülönbséget (nem a távolságot :)), és mind felfelé, mind lefelé 2-2 km-t, azaz összesen 4 kilométert tehet hozzá a túratávhoz.

alahhlerg-partjan-szlovak-tura.jpgHihetetlen tájon fogunk haladni, itt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van. A képen látható tavat 2053 méter magasan érjük el, 10 méterrel a Gyömbérnél is magasabban vagyunk, de még nincs vége. 

Bármerre nézel leírhatatlan a látvány. 

Nyugatról az Osztra-gerinc 2000 feletti csúcsai, északról a Furkota-hágó, benne a magyaroknak könnyen kimondható Hruby Vrch 2428 méteres csúcsa, keletről a Szoliszkó-gerinc erős kétezresei vesznek körül.

elso-wah-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgA közepes túrát választókkal folytatjuk az utat, vár ránk meg egy kis kaptató, 2145 méterig megyünk fel. 

 

Egy szó, mint száz, aki a kicsit hosszabb útra voksol, arra millió csoda vár, de a rövidebb út is "több, mint szenzációs". 


 

Túradíj

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Korai, mély hó esetén hótalp, csúszós terepen csúszásgátló  hómacska szükséges. Ha erre szükség lesz, akkor külön tudatjuk. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (egyaránt 3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1139 Budapest, Tátra u. 31,
2018. október 26-28.