Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. október 27-31-i szlovák túra: választhatóan 1-2-3-4-5 nap káprázat

fto-szlovakia-03.jpg2018. október 27-31-i szlovák túra választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 vagy 4 vagy 5 nap: könnyű túrák eldobod-az-agyad útvonalakon. Ha nincs 5 napod, jöhetsz 4 vagy 3 vagy 2 napra vagy akár csak egyetlen napra is. Sikongatni fogsz...

 

 

 

szent-szlovakia-2477.jpgSzlovákia mesébe illő tájain biztonságos gyalogtúrák. Telekocsikat is szervezünk! 

 

 

 

 

 

 
A szlovák túrára az utazás 
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgsaját kocsival vagy telekocsibanA jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... 
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállások ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szállásokon (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Az 5 napos túra első felében Liptószentmiklóson, a második felében a Kis-Fátrában lesz a szállásunk. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 18 euró / fő / éjszaka lesz. A szállásdíjhoz adódik hozzá a mi idegenforgalmi adónknak megfelelő "városi adó", amely 1 euró és amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
 

 

 


szlovakia-tura-nyugati-tatra-033.jpg2018. október 27-i szlovákiai túránk során a fenomenális Nyugati-Tátrában túrázunk. 
 
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. Ha valaki Budapestről vagy (Szlovákiához képest) távolabbról jön, szinte kötelező a nulladik napon utazni, mivel az utazási idő 4-4.5 óra. A parkolóba jövet szinte azonnal meg fogsz látni, egy szlovakia-tura-nyugati-tatra-r-to_166.jpgfehér, magyar rendszámtáblás Toyota Avensist narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és 45 perces autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, írd és mondd, 8,4 km-es, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta, még a túra kifejezést is visszavonjuk. 
A másik túra már túra, de inkább gyenge közepes túrának, mint közepes túrának tekinthető a 15 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
nyugati-tatrai-tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve, mindenesetre olyan panoráma mellett tarthatsz pikniket, hogy hú.

 

szlovak-tura-nyugati-tatra-299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a gyenge-közepes túrát választják, azok lemondanak a menedékházas étkezés örömeiről, velük gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

Tehát a gyenge-közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

nyugati-tatra-tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 óra körül leszünk lent a kocsiknál. 

 

 

 

2018. október 28-i szlovákiai túra:
a Magas-Tátra álomtavai 

magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpg

Liptószentmiklósi szállásunkról, szállásainkról 7-kor indulunk kocsikkal. Ezt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 
 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Ma is lehet közepes és könnyű túra között választani. A (tényleg nagyon) könnyű útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces szintidejű, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünkA kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

5,3 km megtétele után show time.
Egy nagyon különleges vízesésnél vagyunk. 

 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény, hogy a víz, a vízesés aljában - derék búvópatak módjára és abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes. Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

 

 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén érjük el a Tátra egyik legvadregényesebb tavát. Pihenő. Tízórai, hiszen már elmúlt 10 óra :). Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat még lelkesebb felével megyünk tovább, és durván egy óra múlva érkezünk egy újabb tóhoz, majd ebédszünetet a bakancsos túra harmadik tavának partján tartunk, amely már 2072 méteres magasságban fekszik. Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. (Hiszen a fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes, és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le, a közepes túrát választókkal 2100 méteres tengerszint feletti magasságban fordulunk vissza. Azért így is elég magasan leszel, ott, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, elvarázsolódtunk, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 16 óra előtt vagyunk a parkolóban. 
 
 

2018. október 29-i szlovák túránk délelőttjén átugrunk a Kis-Fátrába és délután szurdokból szurdokba túrázunk
kis-fatra-tura-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-01.jpgReggel kiköltözünk, délelőtt egy erős órás autózás vár ránk, átugrunk a Kis-Fátrába. A kis-fátrai szállásra 11 óra előtt pár perccel érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és rövid szünetünk lesz, ami alatt mindenki el tud menni wc-re, be tudsz pakolni a hűtőszekrénybe. Az igazi beköltözés este lesz.

 

Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. A szállástól 12 órakor indulunk, startol a délutáni, kb. 4 órás túra. A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. 

Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat! Hagyjál üres helyet a hátizsákban. Lélegző" (nem tiszta pamut póló) ruhákból álló réteges öltözködés javasolt. Minden, ami polyamid ... felfelé tényleg jobb, mint a természetes anyagok. 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kisgyerekkel is kényelmes, biztonságos bemelegítő túra vár ránk.


A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged, összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát. Szilaj tájakon, eszement szurdokokban haladunk. 


kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgMintha a Rám-szakadékban lennél, csak a vízesések nagyobbak, nagyságrendekkel bővízűbbek, tízszer-hússzor olyan magas mellettünk a fal, szűkebb a szurdok, mások a léptékek, vadabb a táj. Kaland a javából, de biztonságban. 

 

 

Túra közben többször felkötheted a leesett álladat, ugyanis olyan helyeken fogunk haladni, hogy azt elmondani nem, csak (majd) látni lehet. 
A szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában. Feelingre a túra olyan vadregényes, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek olyan magas létrák. 


hogyan-kell-menni-a-letran-kis-fatra-demo-szlovak-tura.jpgMég kis vagy közepes tériszonnyal is komfortosak a túra, már itt kérünk, hogy ne felrohanj a létrán, ne nagy néha fogd a létra korlátját, hanem óvatosan, lassan, az egyik kézzel a létra fokait is fogva haladj. Gyalog érünk vissza a szállásunkhoz. 
 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az - természetesen - maga is foglalhatja a szállását.

 

 

 

Aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a normális, egyszerű, ilyen rövid idejű tartózkodás során minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgA szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni ha egyszerű szobában vagy, ha pedig apartman jut neked, akkor lesz saját minikonyhád. 

 

Babazsúr 
Este szeretettel várunk az étkezőbe, ahol 8-kor kezdődnek a társasjátékok és a visszafogott buli
Már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi szendvicseket.

 

 
 

 

2018. október 30-i szlovák túra: Kis-Rozsutec
kis-fatra-szlovak-tura-14-www.tatra-tura.hu.jpg
 
 

 

 

 

A második napi Kis-Fátrai túra csoda a négyzeten. Hát még szép, hogy látványos úton megyünk. 823 méteres szintkülönbség és 11,4 km-es táv. Ma legalább 2 liter vagy akár 3 liter innivalót hozz. 

kis-fatra-szlovak-tura-13-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

Fenséges fenyőerdőben startolunk, és pazar panorámával áldottan 3 és fél óra alatt érünk fel a Kis-Rozsutecre.

 


kis-rozsutecre-fel-a-keken-3.jpgA Kis-Rozsutec a Kis-Fátra egyik közepes csúcsa, mindössze 1344 méter, szlovák mércével kvázi törpe, alig több, mint a Gerlachfalvi-csúcs fele. 

 

 

 

 

 

Számos lényegesen magasabb csúcs a Kis-Fátrában is van, nem kell a Magas-Tátráig menni, itt van például a Nagy-Krivány (1709 méter), ami nem összetévesztendő a Magas-Tátra hasonló nevű, de a nevében "nagy" előtaggal nem rendelkező, 2495 méteres Krivány nevű csúcsával. És mégis, mind között, különleges formáik miatt a Kis-Rozsutec és a Nagy-Rozsutec a leghíresebb.

kis-rozsutec-fele-menetben-pihi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Rétegesen úgy öltözz, hogy bár lent lehet tavaszt idéző időjárás, fent, azért lehet "cúg". Lélegző anyagu ruhában gyere. A pamutot érdemes a túra, de legalább a felmenet idejére elfelejteni. Lefelé jövetben már lehet rajtad pamut póló, pamut ing.

 

kis-rozsutecre-8.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nézz a képre és máris érted, hogy miért kell a lélegző ruházat és utólag még inkább egyet fogsz érteni: a képen látható útszakaszon egy cseppet sem fáztál. Kalandos, lánccal segített szakasz vár rád.
 

kis-rozsutec-kis-fatra-tura-gyalogtura-10.jpeg

 

 

 

 

Elvi szintidőben 4 óra 50 perces az út, de nekünk a sok megállás, rengeteg fotózás, tízórai, ebéd stb. szünetek miatt az út kora délutánig fog tartani, kb. 6 óra lesz. Ha tiszta időnk lesz, a Kis-Fátra gerincéről bármerre nézel, zsibbasztó panorámában gyönyörködhetsz majd.

kis-fatra-szlovak-tura-12-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

2018. október 31-i  szlovákiai túra: a Kis-Fátra főgerincén
kis-fatra-tura-488-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA kis-fátrai túra reggeli után 9-kor lanovkázással indul

 
Izgalmas ösvényen a Nagy-Krivány felé indulunk. A kis-fátrai Nagy-Krivány nem összetévesztendő a Szlovákia jelképének számító Krivánnyal. A Krivány a Magas-Tátrában van és közel 1000 méterrel délcegebb betyár. 

Szóval ott vagyunk, hogy egy lanovka felső állomásánál van a teljes csapat, innen durván 50 perc alatt legyőzünk szintemelkedésben cirka 200 métert és felérünk a Nagy-Krivány 1709 méteres csúcsára. A látvány "szignifikáns". 
kis-fatra-tura-459-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A fotón például visszanézünk a Nagy-Kriványról a lanovka épületére, ill. látjuk a Kis-Fátra főgerencének egy részét, a nap során majd leszünk ott is, és a mellette lévő dombocskán is.
 
Nyugatra mellettünk a Kis-Krivány is, de arra már nem lesz idő, hogy onnan is szétnézzünk. Ha felülről nézzük, egy, a sárkány-eregetések sárkányait formáló, logikai értelemben körtúrát teszünk meg. Meseszép és biztonságos. Maximális biztonságban, olyan útvonalakon (széles gerincen és természetes mélyedésekben) megyünk, ahol nincs hova leesni, becsúszni, beesni.
 
 

kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegDél körül lehet majd juhtúrós galuskázni, sztrapacskázni, knédlizni, stb., és ha ránk hallgatsz, akár egy elsőre egzotikusnak tűnő, de káposztaleves és lencseleves kombót is kipróbálsz.

 

A levesek ugyanis sűrűek, majdnem mint egy főzelék, sok hússal, persze folyadék is, és (szótagolva is leírjuk, hátha így még ütősebb) ke-gyet-le-nül fin-csi. 
 

Ebéd után a főgerinc két másik szépséges csúcsát érjük el. 

 
kis-fatra-szlovak-tura-21-www.tatra-tura.hu.jpg

Miután egy pixelnyi szabad hely sem maradt a kamerádon vagy telefonodon, indulunk a lanovka felső állomása felé.

 

Lanovka megyünk le, lent búcsú, búcsúfotó.

Hazautazás egyéni tempóban.

Kb. 4.5 óra múlva vagy Budapesten és nem fogod tudni, hogy mit keresel Budapesten. 
kis-fatra-17-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgElkezdesz gondolkodni azon, hogy szlovákul kéne tanulni és valami erdészeti, turisztikai stb. vállalkozáson fogod törni a fejed. Ilyen NAGY változásokat okoz a KIS-Fátra.  

 
 

 

Túradíj

 

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És bár ne legyen rá szükség, kellhet EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Korai, mély hó esetén hótalp, csúszós terepen csúszásgátló hómacska szükséges. Ha erre szükség lesz, akkor tudatjuk. Korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (egyaránt 3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1139 Budapest, Tátra u. 31,
2018. október 27-31.