Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. szeptember 15-16. Magas-Tátra + a szlovák Yellowstone

vivi-volgy-szlovak-tura-tatra-tura-03.jpg2018. szeptember 15-16.: a szlovákiai Yellowstone + Magas-Tátra.
Olvastad a Winnetou-t? Ha igen, emlékszel, hogy a Yellowstone-t, hogy írja le Karl May. Azt a leírást képzeld ide.

 

 

 

ahleneso.jpgAz első napi túra jellegében a hely hasonlít a Szlovák Paradicsomhoz, csak itt nincs égig érő létra, ez tériszonyos túrázóknak is ideális. A Tátrai Yellowstone. A második nap pedig csúcs. A Magas-Tátrában könnyű és rövid, valamint közepes túra között lehet választani. 

 

 

 

Utazás 
1. saját kocsival a túra reggelén vagy
2. telekocsi rendszerben a túra reggelén
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ill. ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. A telekocsikba beszálló túrázók a sofőröknek egységesen 6990 Ft-ot fizetnek. 
szlovak-tura-alacsony-tatra-tura-felfele-a-si-fele.jpgMindenkinek találunk utast és sofőrt, a debreceni autósnak miskolci utast, a Szegedről jövőknek kecskemétit, stb. Ami - de ez hangsúlyozottan csak példa - a budapesti telekocsikat illeti, itt is koordinálunk mindent, a telekocsik egy része 5:59-kor indul Bp. XII. ker. Zugligetből, ahol a Zugligeti út 93. szám előtt az autódat teljes biztonságban hagyhatod, mivel rendőr posztol a parkolóban.... Az autókba egyeztetett időpontban és helyen, pl. a Széll Kálmán téren és az Árpád híd budai hídfője közelében és 6:29-kor a Váci úti Tesco parkolóban is, opcionálisan Dunakeszin a Tesco parkolójában vagy egyeztetés szerinti helyen is fel lehet szállni.

 

 

1. napi túra: Alacsony-Tátrai Yellowstone

tatra-tura-a-mnato-fele-10.jpg

A sok telekocsi 11:15-kor fut össze, az Alacsony-Tátrában találkozunk, a találkozás helyéről e-mailben térképet küldünk. 
11:30-kor 820 méteres tengerszint feletti magasságról indulunk. Elméletileg és oda-vissza 3 óra 50 perces, de ha nem a "normaidőkből" indulunk ki, hanem a mi fotózós, megállós, lassan menős, sokszor pihenő, mindenkit beváró és óvatos haladást lehetővé tevő tempónkból, akkor 5 órás kirándulást teszünk, sőt az ebéddel lesz a túra teljes ideje majdnem 6 óra is. Nézzük részletesen! 
A start után baljós előjelek :)). Gyanús, hogy lefelé haladunk. Lesz ennek még böjtje....és aztán egyszer csak egy 90 fokos jobbkanyar és elindulunk egy szurdokban.... Ami nem egy klasszikus ösvény, kifejezetten kalandos. Ha konvencionális, Normafa környéki sétát vársz, ne gyere. Tényleg. Ez egy vad hely, le kell hajolni, át kell lépni, guggolni, stb. 
 
 
 
vivi-volgy-szlovak-tura-tatra-tura-05.jpgAz Alacsony-Tátra egyik legérdekesebb, különleges formájú, magasságában közepesnek számító (a legmagasabb pont tengerszint feletti magassága 1450 méter) részét hódítjuk meg. Lehet, hogy teszünk egy kis kitérőt és akkor felettünk (nem pont felettünk...nyugi) mészkő sziklák és "nem semmi" sziklamászók lógnak majd a magasban. 
Drukkolunk majd a bátraknak, megállapítjuk, hogy "ezek a szlovákok hihetlenek..." (bár statisztikailag legalább ilyen esélyes, hogy akik éppen másznak lengyelek vagy egyebek).
 
 
 
ilased-fele-a-vizmosas-hasadekban-alacsony-tatra-tura-gyalogtura-kirandulas-124.jpgMegyünk tovább, szilaj tájon először szurdokban haladunk. Egy ideig a Vivi-patak mellett vezet az utunk, amely egyszer csak eltűnik, amit úgyis felfoghatunk, hogy eljutunk addig a pontig, ahol az addig a kőzetben vándorló víz utat talál magának a felszínre. 

 

 

moh-hegyrol-lefele-tatra-tura-szlovak-tura.jpg

A szurdokot elhagyva egyre magasabban járunk, érdemes az arcokat, nyakat stb. naptejezni, egy nyereg felé kanyarodunk.
Fogunk izzadni, de jó lesz, a végcélunk 1450 méter magasan található, innen szintén gyönyörűséges, lejtős úton megyünk lefelé, ezen a szakaszon különösen javasolt a most leghosszabbra állított túrabot.   

 

 

 

2. napi túra: a Magas-Tátra egy fenomenális völgye
folgy-magas-tatra-tura-gyalogtura-01.jpg7 órakor kocsikkal indulunk az Alacsony-Tátrából a Magas-Tátra egyik nyugati dolinája felé. 8-kor parkolunk és bakancshúzás után kezdünk neki a túrának. 

Technikai szempontból ez egy hiperkönnyű, tehát nem szimplán könnyű, hanem NAGYON könnyű bakancsos túra. A távolságot te választod meg, a napon belül lehet rövid és közepes távot is választani. 
 

krivan-a-folgybol-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgA rövid túra túratávja 9.1 km. A szintkülönbség 531 méter. Aki erre szavaz, az tulajdonképpen sétál egy jót a Kriván tömbje közelében található gyönyörűséges völgyben. Aki a közepes hosszúságú túrát választja az közel 1 km-re nyújtja a szintkülönbséget és durván 4 km-et tesz hozzá a túratávhoz.

 

 

Túránk során hihetetlen tájon haladunk, itt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van. Bármerre nézel hihetetlen és leírhatatlan a látvány. 

AlWahl szlovák túra.jpgNyugatról az Osztra-gerinc 2000 feletti csúcsai, északról a Furkota-hágó, benne a magyaroknak könnyen kimondható Hruby Vrch 2428 méteres csúcsa, keletről a Szoliszkó-gerinc erős kétezresei vesznek körül.

Aki a könnyű túrát választja, azok 1820 méteres magasságban egy kellemes menedékháznál, ami itt cháta (ejtsd "HÁTÁ") pihenhet, jöhet a káposztaleves, a knédli, a napozás, a remek helyen bóbiskolás, fotózás. Egyszerűen ilyen helyen csak lenni is óriási dolog.   
A közepes távot választók pedig a képen látható tóig jönnek fel.  

 

Az utolsó lanovka 16-kor indul és itt mindenki választhat, hogy sétál vagy a libegővel hussan le. A felvonón a gyerekjegy lefelé 6, a felnőtt 9 euró. 
Akinek a térde, egyebe már nem a legjobb, annak javasolt a lefelé libegőzés, bár a lefelé vezető ösvény sem vészes, így ha valakinek nincs gondja, nyugodtan jöhet gyalog. 45 perc alatt lábon is lent vagyunk. Aki viszont a kicsit hosszabb útra voksol, arra még vár néhány csoda.


16 óra körül szállunk be a kocsikba és indulunk Magyarország felé. 

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a Tátra túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a szlovákiai túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, 
túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok folyadék részekre.

 

 

A szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 9,
2018. szeptember 15-16.