Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. szeptember 22-23-i szlovák túra: Nagy-Fátra, Kis-Fátra, nagy-kaland

kis-fatra-szlovak-tura-023.jpgSzlovák túra 2018. szeptember 22-23 

 

 

Nagy-Fátra és Kis-Fátra túra 2018. 09. 22-23. 

Kétnapos, technikailag nagyon könnyű, nem fárasztó, de zsibbasztóan gyönyörűséges túra Szlovákiában. 

 

 

kis-fatra-tura-442-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKönnyű hegyi túrák Szlovákiában 2 napban. Akár egészen pindurka lurkókkal is nekivághattok. Az egyik nap a Nagy-Fátrán, a második nap a Kis-Fátrán túrázunk. 

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpg1. saját kocsival a túra reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben és/vagy minibusszal Budapestről a túra reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha kocsival jössz, van-e kedved felvenni utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. A telekocsikkal Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől 7:00-kor indulunk. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad hely, akkor 7:00-kor minibuszt (is) indítunk. A telekocsikba és buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával. A közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk! Ha önállóan utaztok, induljatok az útvonaltervező által jósoltnál jóval korábban

 

 

 
 
Az 1. napi szlovák túra: Nagy-Fátra 

fatra-tura-gyalog-kirandulas-szlovak-tura.jpgMindenki aki telekocsiba száll, megkapja majd, hogy kihez, hol szállhat be. Ha akarsz a túravezetőkhöz csatlakozni, vagy ha szeretnél konvojban jönni, akkor 7-kor gyere a Zugligeti út 93. szám elé Budapest XII. kerületében. Ha önállóan utaztok (a nem budapestiek nyilván külön jönnek), akkor az e-mailben egyeztetett helyen és időben találkozunk 11-kor. 

Bakancshúzás után 11:15-kor indulunk.

Vagyis kérjük, hogy túrabakancsban gyertek. 

nagy-fatra-tura-gyalogtura-dovalbol-a-koncsita-kozeleben-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, gyerekkel is kényelmes, biztonságos, könnyű, kis szintkülönbségű, kényelmes tempójú, 4-5 órás túra vár ránk. Ami pedig közben történik, az a csoda. És természetesen lesznek megállók, pihenők, hölgyek jobbra, urak balra szünetek és ebédszünet is.  

Mit kell tudni a Nagy-Fátráról? A Nagy-Fátra is igazi "ékszerdoboz", lehet, hogy látásból volt már hozzá szerencséd, hiszen ha Besztercebánya felől Rózsahegy (Ruzomberok) felé megyünk, akkor az út bal oldalán látható hegyek már nem az Alacsony-Tátrához, hanem a Nagy-Fátrához tartoznak. 
A Nagy-Fátra részben északon gránit, délen részben mészkő hegység, vegyes lombhullató erdő, közöttük gyönyörű bükkösök és tűlevelűek borítják. 
Na de térjünk vissza a túrához. 
A nap során szükséges szendvics legyen a hátizsákba betéve. Alkoholmentes innivalót legalább 2 litert hozz, de ha 2,5 litert hozol, az is el fog fogyni.

Különösen jó a termoszban hozott meleg tea vagy tejes kávé vagy tejes tea. 1200 méter körül a fenyő és törpefenyő határán, az útban van egy kicsit meredekebb, huncut szakasz. Füves terep, semmi különös, csak meredek.

A meredekebb szakasz 1200 méteres magasságban van, ha még az UV-sugárzás is erős, itt alaposan meg lehet izzadni, ezért is kell a sok folyadék. Ezen a szakaszon a "lélegző" póló, "lélegző" ruházat kincset ér. Már itt jól fog jönni a túrabot, de lefelé különösen fontos, hogy legyen nálad, ez a rövid szakasz a térdeket igénybe veszi.
nagy-fatra-tura-gyalogtura-szlovak-tura.jpgApropó. Hogy itt miért ilyen alacsonyan van a fenyő, majd szinte azonnal a törpefenyő határ és 1300 felett miért kopasz a Nagy-Fátra, amikor a Magas-Tátrai déli oldalán még 1400-1500 méteres, néhol 1700-as tengerszint feletti magasságban is törpefenyők között járunk? Mert ellentétben mondjuk a Magas-Tátrával, itt a csúcson vagyunk, ráadásul a hegycsúcsok alacsonyan lévő teteje elég "lapos", a szelek akadálytalanul fújnak, így a növényzet is lejjebb szorul.
A szelíd méretek előnye, hogy kényelmes tempóval fent leszünk és készülhetnek a fotók, a tényleg páratlan panoráma képek. Aztán szomorú szívvel lekullogunk a hegyről. 

Mielőtt mennénk tovább a Kis-Fátrába, (opcionális, hiszen a legtöbben otthonról hozzák a csak melegítendő vacsorát) be tudsz ugrani egy önkiszolgáló étterembe és ha akarsz, kérj elvitelre friss, meleg ételt. Ha szereted a szlovák konyhát, akkor érdemes becsomagoltatni egy juhtúrós sztrapacskát vagy egy szegedi vagy magyar gulyást knédlivel. 
 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátrában 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását, aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgVacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni vagy megmelegítheted az otthonról hozott ételt, ill. a Nagy-Fátrából hozott még meleg vacsorát egyszerűen csak kibontod az étkezőben és máris vacsorázhattok. 
 

Decens babazsúr 
Este szeretettel várunk a földszinti nagy étkezőbe, 20 órakor kezdődnek a társasjátékok
. De még a buli előtt, azaz már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi elemózsiát és mindent úgy "betárazni" a hűtőbe, hogy már csak ki kelljen venni indulás előtt. 

 
 
 
 
 
 

Második napi túra Szlovákiában: a Kis-Fátra 3 izgalmas szurdoka  

kis-fatra-tura-499-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg6:59-kor a bakancsok szorosra fűzése után indulunk. 

 

 

 

 

Három szurdok lesz a jutalmunk. Az egész egy álom. (Pontosabban három álom). 

kis-fatra-tura-429-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmesen túrázhatsz, mindenhol vadiúj pallók vannak letéve. 

Jó fogású lépcsők, korlátok, létrák. Mintha a felújított Rám-szakadékban lennél, nem az Eiger északi falára indulunk. Reméljük így már senki nem tart a szurdoktól, tényleg a segédeszközökkel a túra viccesen könnyűvé van téve.

 

Talán túlságosan is, de ez a szépségéből nem von le, csak a biztonsághoz tesz hozzá.

Legalább a túravezető a bokaficam lehetősége miatt sem stresszel.

Természetesen mint minden szlovákiai túrának, ennek a túrának is meg van a maga veszélye, bár ennek a túrának a legnagyobb veszélye határozottan kellemes. kis-fatra-tura-471-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szurdokrendszer annyira gyönyörű, hogy esetleg nem akartok majd hazajönni :).

Az itthoniak rajtunk keresnek majd titeket, ugyanis a sok szépség hatására ott helyben kis-fátrai remeteségre adjátok majd a fejetek.

 

kis-fatra-szlovak-tura-028.jpgKomolyra fordítva, természetesen komoly odafigyelést igényel a túra, kérjük, hogy minden lépésnél figyeljen mindenki. 

A túra során lesz ebédszünet, lesznek pisilési és fotózási szünetek...

A kora délutáni órákban érünk vissza az indulási parkolóba, hazautazás az autók, ill. busz / minibusz egyéni tempójában vagy a túravezetői kocsit követve. 

 

 

 

kis-fatra-tura-gyalogtura-01.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

Jelentkezés a túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

 

 

 

A túra díjfizetése
rozsutec-kis-fatra-tura-gyalogtura-08.jpegA túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét, és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Például: 
1139 Budapest, Medve u. 9,
2018. szeptember 22-23. 
túra
A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.