Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. szeptember 24-26. Földönkívüli túrák Szlovákiában

a-krumplis-zsakok-onkentes-sherpak.....jpgFöldönkívüli túrák a Magas-Tátrában. 

Választhatóan 2 vagy 3 napos túra Szlovákiában 2018. szeptember 24. és 2018. szeptember 26. között.   

 

 

 

hianyzik-szlovak-tura.jpgEgy másik bolygón járunk két vagy három napig. Túra a Magas-Tátrában. 

 

 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
vagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy ne 12 autóval jöjjön 22 túrázó, hogy egy autóban, lehetőleg ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Csak példaként mondjuk, hogy az egyik telekocsi Budáról 6-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 

 

 
 

Szállás és szállás árak  
magas-tatra-tura-szallasa-strba-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál jó szállásunk lesz, az elhelyezés 1, 2, 3, 4 ágyas szobákban, apartmanokban.

 

Közvetlenül a szobáknak nincs fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég, az apartmanok értelemszerűen saját fürdőszobás, vécés, jól felszerelt apartmanok.  


Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll,tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 

 

 
magas-tatra-tura-szallasa-strba-konyha-1.jpg
A szállás díja a faluban jellemzően 14-15 euró/fő/éjszaka. A szoba ára nem mindenkinek azonos, mivel egy csoporthoz, valószínűleg legalább két szállást veszünk igénybe és ha valaki egyágyas szobát kér, az kicsit többet fizet majd, mint azok, akik két, vagy háromágyas szobában vannak.  
 
 
 
 

1. napi Tátra túra: Titánok földjén
magas-tatra-tura-gyalogtura-6601.jpgAkik önállóan utaznak, azok e-mailben térképet kapnak, a térkép mutatja majd, hogy hol találkozunk 10:59-kor, de inkább néhány perccel korábban. Ha az ingyenes parkoló tele lesz, akkor a parkolás 7 euró egész napra. A nap során egy könnyű és nagyon könnyű túra között lehet választani. 


Ebédre, uzsonnára szendvicset hozzatok. Hozzatok szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú gyümölcsöt. Túrabot nagyon JAVASOLT. Már kipróbált, bejáratott, és a lábadat fel nem törő túrabakancs kötelező. Szükséges még naptej, napszemüveg, és legyen a hátizsákban kesztyű, sapka, sál. Fontos a réteges, lélegző ruházat. A túrabot is sokat segít. A túrabot igazán nem drága, vegyetek magatoknak és jobban megéri mint akár helyben kölcsönzőben vagy tőlünk bérelni (5-10 euró vagy ha tőlünk bérled, 1500 Ft)
 

Első napi túránk kényelmes, kellemes tempójú, könnyű túra a Magas-Tátra egyik Krivány-közeli dolinájában. 
A nagyon könnyű túra túratávja 9.1 km. A szintkülönbség 531 méter.


Az útvonalról. Gyönyörűséges völgyben haladunk.

-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgItt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van. Bármerre nézel hihetetlen és leírhatatlan a látvány. 

 

Nyugatról az Osztra-gerinc 2000 feletti csúcsai, északról a Furkota-hágó, benne a magyaroknak könnyen kimondható Hruby Vrch 2428 méteres csúcsa, keletről a Szoliszkó-gerinc erős kétezreseit látjuk.

 

-foldonkivuli-turak-a-cs-felett.jpgAmikor a völgyben keletre fordulva 1825 méteres magasságba érünk, egy kellemes hüttéhez érünk, ami itt cháta (ejtsd "HÁTÁ") és a cháta mellett megérdemlünk egy kis pihit, jöhet a napozás, a remek helyen bóbiskolás, fotózás. 

 

 

Ilyen helyen lenni is óriási dolog.   
 

A képen látható tömbön vagyunk, ha nagyon nagyon nézed a képet, icipiciben felfedezheted a sílift épületét. Majdnem ott leszel. 

 

 
elul-szol-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpg

Azokkal, akik kirobbanó energiájukat nem tudják megfékezni, azokkal 1825 méterről felszaladunk (nem szó szerint) 2093 méteres magasságba.

 

Oda-vissza, kimért és lassú léptekkel osonva, ez egy közel másfél órás hadművelet. A távollét után az addig lakmározó és a magasabbra tartó csapattestek megható örömmel üdvözlik egymást.
 

elulso--uldogelve-szlovakt-tura-magas-tatra-tura.jpgA magasba menők a látványról, a pihenők az ebédről mesélnek, persze soha nem úgy, hogy a másik (kicsit) irigykedjen.
Mindenki választhat, hogy lesétál vagy a libegővel megy le. A felvonón a gyerekjegy lefelé 6, a felnőtt 9 euró. 
Akinek a térde nem a legjobb, annak a másnapi nagyobb túrára is gondolva érdemes a boka, a talp és Achilles-környékének védelmében spórolni az izületekkel, a talp és vádli izmokkal, javasolt a lefelé libegőzés. 

 

De a lefelé vezető ösvény sem vészes, így ha valakinek nincs gondja, nyugodtan jöhet gyalog.

 

Miután visszaautóztunk, a szálláson kezdődhet a sütés-főzés a közös konyhában. 

Este: társasjátékok, ki tud többet a Tátráról verseny, este 10-kor jó éjszakát mindenkinek

 

 

2. napi szlovák túracsoda: tengerszem parádé 

po-fele-indul-a-menet-szlovak-tura.jpgA második túranapon is két túra között lehet választani, egy könnyű és egy közepes túra van az étlapon.

8-kor hagyjuk el a szállást, 15 perc múlva parkolunk és körbe járjuk a Magas-Tátra egyik legnagyobb tavát. Aztán még autózunk egy kicsit. Parkolunk, a parkoló díja 7 euró egész napra. 

Akik a könnyű utat választják, azokra 12, akik a közepes mellett döntenek, azokra 18 kilométeres túra vár. 
A Tátra egyik ismert csúcsa felé indulunk, de nem megyünk a csúcsra, még a közepes túrát választókkal is megállunk majd nem sokkal 1900 méter felett. 


poto-tatra-tura-szlovak-tura-22.jpgA fényképezkedések idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra újabb méretes tavához. 


 

 

Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé. A földbe gyökerezett lábú túrázókat csak nagy noszogatás árán sikerül menetkésszé tenni.

A tó és a környező hegyek látványának vonzerejével csak a női mosdó veszi fel a versenyt. 

 
szlovak-tura-kilatas-a.jpg

Tengerszint felett szinte méterre pontosan 1500-on vagyunk, de mi vagyunk legalul, pontosabban és helyesen alul, minden amit körben látunk az felettünk van. Ahonnan például ez a fotó készült, az egy majdnem 2000 méteres gránittömb, de nem azt látjuk majd amit a képen, hanem a valóságban a képen LENT látható tónál leszünk. Lentről fogunk majd felfelé nézni és nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni... Átvitt értelemben de szó szerint is. Körbe vesznek a hegyek. Egy szinte pigmeusnak számító csúcs kivételével, amely, minő szégyen, néhány méterrel a 2000 határ alatt marad, a többi orom igencsak délceg betyár. 


A könnyű túrát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

És a fotózások után ebédelhetnek a tónál található menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, pláne a magassághoz képest elfogadhatóak. 

 

 

b-to-22-szlovak-tura.jpgHa hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor a teraszon vagy - bár kevésbé illik, de senki nem fog rád szólni - bent is el tudod fogyasztani.

 

 

Akik pedig a közepes túrát választják, azokkal rövid pihi, wc-szünet után csapunk fel kedvenc tavaink közül kettőhöz. 
 

 

 

magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-b-tvak-02.jpgHa úgy vesszük, van a tavakból három is, de a felsőt (már) nem nézzük meg. 

 

 

 

 

De előtte még komoly izgalmak várnak rád. Csak reméljük, hogy nem vagy babonás, ugyanis tény, hogy a 2274 méteres Kis-Bástya mellett meg fogod látni a szlovak-tura-kis-ba-a-meng-bol.jpgSátánt.

 

 

Úgy bizony. Tökéletesen látod majd 2421 méteres pompájában.

 

 

 

 

 

 

 

Átvitt értelemben és szó szerint is jól esik majd egy kis láblógatás. n-b-t-szlovak-tura-tatra-tura.jpgA bakancsokban megszenvedett talpaknak rövid időre épp jól jön a hűsítő víz, itt az ortodox fizika tételeit romba döntve felfedezzük, hogy van a nulla Kelvin-fokosnál is hidegebb víz, sőt, itt a mínusz 272 celsius fokosnál hidegebb folyik. Tóparti falatozás és nézelődés után indulunk le. Visszafelé is szép nyugisan bandukolunk, wc és pihenőt követően a könnyű túrásokkal együtt indulunk lefelé egy egzotikus útvonalon. 

 

 

 

3. napi Tátra-túra: egy csodavízesés és tó, tó hátán
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-veil-vize-021.jpgTakarítás és a szállásról történő korai kijelentkezés után, 7-kor indulunk egy újabb káprázatos tátrai völgybe. Ezt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma pariban van egy átlagos vízitúráéval. 
Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után 
vágunk neki az útnak. Ma is lehet könnyű és még könnyebb túra között választani. A "még könnyebb" útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces, 10,6 kilométeres és durván 431 méter 80 centis szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünk, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Freundot és a többieket. A kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg420 méter emelkedés és 12 méter lejtés, közben 5,3 km megtétele után következik az extra show time.
A vízesésnél vagyunk. 

 

Nem egy átlagos látvány a vízfüggöny.  
 

Az viszont már nem annyira különleges, csak tény és érdekes, hogy a víz, a vízesés aljában derék búvópatak módjára - abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, és egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis vagy közepes tériszonyosoknak sem vészes.

 

Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

 

 

fats-magas-tatra-tura-szlovak-tura.jpgA vízesés mellett vezető láncos szakasz végén 1800 méteres tengerszint feletti magasságban érjük el a Tátra egyik vadregényes, nagyon kis baráti tavacskáját. 

 

Pihenőt tartunk, tízóraizunk. 

 

 

 

Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni, sétálgatni. 

 

 
A csapat még lelkesebb felével megyünk tovább. 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpeg
Hamarosan egy újabb tó felett visz az utunk, majd 11 órakor ebédszünet a mai utolsó tó partján, amely már 30 méter híján 2100 méteres magasságban fekszik.
 
 
 
Itt 2000 felett jó ha lesz a fülönkön sapka, ami csak azért baj, mert a legszívesebben a fülünkön is vennénk a levegőt :)), 
Na jó, vicceltünk, a lélegzetünk csak a látványtól áll el, a kaptató tényleg nem vészes, és persze lassan megyünk, de azért ne is a Normafa környéki sétát vagy egy Bakony-túrát képzelj el. A legnagyobb különbség egy hazai túra és az itteni között, hogy itt egy-egy lépésre felfelé menetben magasabbat kell lépni. És itt különösen fontos a túrabakancs, azon belül is, a minél vastagabb talpú túrabakancs.
2-szlovak-tura-magas-tatrai-turak.jpg
A vékony talpú és nem magas szárú edzőcipőnek még a gondolata is felejtős. A túrabakancson belül pedig a vízhatlanság a kritikus kérdés, amivel kapcsolatban sajnos az a tapasztalatunk szomorú. Hogy a gyártók és forgalmazók mit mondanak az egy "dolog". Csak a jogi következményektől félve nem állítjuk, hogy HAZUDNAK, ugyanis a túrákon folyamatosan azt látjuk, hogy a vadiúj, vízhatlannak kikiáltott, méregdrága bakancsok "egy része" beázik. De semmiképpen nem állítjuk, hogy lehet hinni a vízhatlanság állításnak. Ugye érted...
 
 
 
 
-csucs-.jpg
Vidámabb témára visszatérve, a remélhetőleg jó bakancsodban ott leszel, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotozó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 15 óra körül vagyunk a parkolóban. Hazautazás. 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy kérjük írj(on): tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Túradíj

 

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt megahavazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A Tátra túra díjának fizetése
skoko-magas-tatra-gyalogtura-330.jpegAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tátrai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal!), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 19,

2018. szeptember 24-26.
Magas-Tátra túra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)