Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. szeptember 29-30. Az Alacsony-Tátra két fantasztikus csúcsa túra

alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-4.jpg2018. szeptember 29-30-i szlovákiai túra: két elképesztő nap, két fantasztikus túra az Alacsony-Tátrában. 
 

 

 

 

 

biciklivel.jpgA két túra egyikén  - ha a második nap éppen spórolnál egy kicsit az erővel és inkább a lanovkához van kedved - még a felmenetel is megspórolható. Sőt (komoly) a túrát akár biciklivel is megcsinálhatod! 

 


 

 

 

 

A szlovákiai túrára az utazás választhatóan

le-a-chorol-a-nyer-fele.jpg

1. saját kocsival a túra reggelén vagy
2. telekocsi rendszerben a túra reggelén. E-mailben térképet, szöveges és képes kalauzt küldünk, olyan könnyen fogsz kitalálni, mintha a munkahelyedről vagy a suliból mennél haza. 
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ill. ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket örömest felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen.

Ez a "telekocsi" rendszer. A jószívvel felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. A telekocsikba vagy buszba beszálló túrázók a sofőröknek, ill. a kisbusz sofőrjének egységesen 6990 Ft-ot fizetnek. Az oda-vissza utazás 6990 Ft-os költséghozzájárulása olcsóbb, mint a vonatjegy. 
meg-100-meter-a-csucs-www.tatra-tura.hu-tura-szlovakia-szlovak-tura.jpgA budapesti telekocsikkal (tehát ez nem vonatkozik arra, ha mondjuk egy békéscsabai autós Kecskeméten, majd Salgótarjánban vesz fel valaki), szóval a budapesti telekocsik 6:29-kor indulnak Bp. XII. ker. Zugligetből, ahol a Zugligeti út 93. szám előtt az autódat teljes biztonságban hagyhatod, mivel egy ott posztoló rendőr áll a parkolóban.... A buszra, autókba egyeztetett időpontban és helyen, pl. az Árpád híd budai hídfője közelében és 6:59-kor a Váci úti Tesco parkolóban is, opcionálisan Dunakeszin a Tesco parkolójában vagy egyeztetés szerinti helyen is fel-, ill. be lehet szállni.


alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-szallas-11.jpgIgény esetén a nem budapesti résztvevőinknek Zugligettől 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

  
 
 
 
 

Szállás 
alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-szallas-05.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson vagy annak közelében. Aki tőlünk kéri, annak a Demänovska Dolinában logisztikailag ideális, egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a minden igényt kielégítő apartmanokat.

 

Két helyen foglalunk. Legyen az egyik "A", a másik "B".alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-szallas-04.jpg Az "A" helyen a szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/éjszaka, itt 4 apartman áll rendelkezésre, a "B" helyen sok bungalow apartman áll rendelkezésre, itt a felnőttek díja 13 euró, 14 éves kor alatti gyermekek díja pedig 7 euró. Főzőkonyha minden apartmanban van, kültéri sütési, grillezési lehetőség is a rendelkezésedre áll.

 

 

 
 
 
1. napi Tátra-túra: (az Avatar film után szabadon) a Pandora bolygó lebegő hegyei 
alacsony-tatra-tura-gyalogtura-kirandulas.jpegE-mailben térképet, szöveges és képes kalauzt küldünk, olyan könnyen fogsz kitalálni, mintha a munkahelyedről vagy a suliból mennél haza. 11:30-kor találkozunk az Alacsony-Tátrában, a címet, GPS-koordinátákat e-mailben természetesen elküldjük a túra előtt. 
Bárhol léped át a határt vegyél autópálya matricát, a 10 napos matrica 10 euró. 
 
A romlandó élelmiszereket hűtőszekrénybe tesszük, és ebéd-, mosdó és bakancs felvételi szünet után 12:00-kor indulunk. 
 
a-krahola-fele-tatra-tura-szlovak-tura-01.jpg
11,4 km-es kirándulás vár ránk. Nem egynapos túrán vagyunk, ha valaki nem fog lanovkára váltani, annak érdemes beosztania az erejét, nem mintha hú-de-nagy túrára mennénk, de mégis. 
 
 

Az Alacsony-Tátra egyik legérdekesebb, különleges formájú, magasságában közepesnek számító 1800 méter alatti csúcsát hódítjuk meg. 

alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-panorama-ut-02.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az indulás után félóra múlva egy elágazáshoz érünk.
Innen egy 1478 méter magas nyereg felé visz az utunk, fogunk izzadni, de jó lesz. Ha akarnánk - de nem akarunk - akkor egy óra alatt is lazán fent lennénk, de mi nem sietünk. 
Közel 1500 méteres magasságban fordulunk észak felé, és a szándékoltan komotós tempónk mellett is innen már hamar felérünk a csúcsra. 
 
 
 

A csúcsról bármerre nézünk csúcsokat látunk, meg egyébként is csúcs jó a csúcson . 


tatra-tura-kilatas-a-sira-a-kraholarol.jpgLátjuk a Sinát. Ha pedig az itt látható képet jól megnézed, a fotón is láthatod, hogy az Alacsony-Tátra mellett/mögött látjuk a Nagy-Fátrát, azon túl pedig felsejlik a csak nevében szerény, méreteiben igazán impresszív Kis-Fátra.

 


tatra-tura-kilatas-a-rivara-a-kholarol.jpgTovábbá a csúcsról remekül látjuk északra a Nyugati- és a Magas Tátrát és a Kocs-hegységet. A Magas-Tátrán belül a Krivány jellegzetes kúpját, és bár egy kilométerrel magasabban van mint mi, egymagasságban érezzük magunkat a Gerlachfalvi csúccsal, a Tátra és a történelmi Magyarország legmagasabb ormával.   


Amikor már nem tudunk több fényképet készíteni, sok pihenővel, ráérősen jövünk le.
Jóval sötétedés előtt (aminek - lévén amúgy megyünk éjszakai túrákra - nincs hírértéke, de mégis sokak számára megnyugtató) 18 órakor már a szálláson vagyunk.

 

 

 

p1070229.jpgA 2. napi Tátra túra választhatóan vagy
i) közepes vagy
ii) könnyű vagy
iii) ultrakönnyű séta:

A közepes túra a Gyömbérre vezet (az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja), a könnyű túrások egy 1800 méteren található fennsíkig jönnek fel, az ultrakönnyű túrások pedig ugyanide lesétálnak(!). (A "lesétálnak" nem tévedés, olvasd tovább)
alacsony-tatrai-tura-szlovak-tura-tura-szlovakia.jpg

A csoport először - és jóeséllyel - kétfelé válik. Az ultrakönnyű túrások lanovkával jönnek fel a hegyre. A csoport másik részével pedig 925 méteres tengerszint feletti magasságról indulunk. Később ez a csoport is osztódhat. Az egyik részcsoport ugyanis megállhat a Gyömbér alatt és a 'lanovkásokkal' egyesülve 1700 méteres magasságban "zergékkel piknikezik". Ez azt jelenti, hogy a szendvics ebéd fogyasztása közben lehet, hogy odajönnek a zergék némi jutalomfalat reményében. 
Tudjuk, hogy nagyon kőszívűnek tűnűnk, de a zergéket szigorúan tilos etetni. 
A közepes túrát választó vállalkozó szellemű részcsoporttal pedig lépkedünk tovább és hipp-hopp, megmásszuk a Gyömbért (2043 m).  
alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-9.jpgMég részletesebben a program.

Kiköltözés után 6:59-kor startolunk és egzotikusnak tűnő, a jelzett ösvényeket elfelejtő, de látni fogod, hogy funkcionális útvonalon megyünk fel úgy, hogy a tériszonyos résztvevők is végig jól érzik magukat, miközben a tegnapelőtt még billentyűzetet csépelő, most éppen inkább csak sétálók a lanovkával jönnek fel és gerinctúrát téve ők is eljönnek a zergés piknik helyszínére. 
 

Aki viszont túrázni akar, azzal fú-de-szupi caplatásra indulunk. Nem mellesleg az útvonal, Európa egyik legszebb völgyében vezet.

dsc05210-alacsonytatra-tura-dvolgy.jpgLeírhatatlanul szép a völgy, amennyire a fotó visszaadja, annyira tudjuk megmutatni itt a fenséges dolinát.
A Gyömbér-túra egészen a Gyömbér 2043 méteres csúcsáig már közepes túra, amelyre azért indulunk "korán", hogy ha kell, egy-két percenként megállhassunk, fotózhassatok kedvetekre, és a kényelmes tempó mellett észre se vegyük, hogy egy kilométert meghaladó szintkülönbséget tettünk meg a nap során. Akinek nincs kedve végig felbattyogni, az 1700 méter felett megállhat egy olyan dombháton, hogy az valami über csúcs, és ott olyan, de olyan pikneket tarthattok, hogy hú. Amit nagyon kérünk, hogy szemetet, narancs- és banánhéjat se, egyszóval semmit ne hagyj ott.

Miután megejtettük a Gyömbér csúcsot, egyesülnek a csapatrészek, átsétálunk a Chopokra és lanovkával megyünk le. 16 óra körül leszünk lent a kocsiknál. 
 

 
 

Túradíj

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 


duplakereszt-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura.jpgJelentkezés a túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, különösen inzulin, ha cukorbeteg vagy, fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot. Ha a hőmérséklet lent 30 fok alatt van, akkor "fent" lehet vérpezsdítően friss is az idő, alkoholmentes innivalót sokat hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a felszerelési tárgyakat bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

Tátra túra díjfizetése

tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpg
Az utaláshoz az adatok: Kedvezményezett: MediaComm Kft. A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük (irányítószámmal !) a túrára jelentkező számlázási címét (a név nem kell, amúgy is látszik) és a túra időpontját beírni. Példa:
1139 Budapest, Tátra u. 9,
2018. szeptember 29-30. 
Alacsony-Tátra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)