Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. április 19-22-i szlovák túra: választhatóan 1-2-3-4 nap meseországban

nyugati-tatra-tura-szlovakiai-tura-6745.jpgVálaszthatóan 1-2-3-4 napos szlovákiai túra a május elsejei 4 napos szünetben. 2019. április 19-22-i túra Szlovákiában. 
 
2019. április 19-én szombaton a Vörös Szikla és onnan a lélegzetelállító kilátás.....
Április 20-én nirvána egy világhírű szurdokban! 
2019. április 21-án őrületesen szép helyeken túrázunk a Nyugati-Tátrában. 
Április 22-én szuper show a Nagy-Fátrában.  
 
 
 
 
 
szlovak-tura-nyugati-tatra-333.jpg
Ha nincs 4 napotok, gyertek 2 vagy 3 vagy csak 1 napra! Túrák agyamenten klassz helyeken egy csokorba gyűjtve. 
7 éves gyerekkel is bátran jöhettek. Ő jön majd elől! 
 
 
 
 

 

 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgaz első túranap reggelén vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... A budapesti telekocsik egy része Budapestről 6:30-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban, a Dunakeszi Tesco-parkolóban és Vácott, majd Rétságon is be-, ill. fel lehet szállni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
2019. április 19-i szlovák túra: leírhatatlan panoráma a Vörös Szikláról  
ruzomberok-kaufland.jpgSzlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
Kizárt, hogy ne könnyen találj ide. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak jó találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba, esetleg valamit villámgyorsan meg lehet venni, amit elfelejtett valaki a bevásárlás során. Ne számíts hosszas shoppingolásra. (Juj...) Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra. Már eleve a kocsiban legyen minden készen, kkilatas-a-sziklarol-2.jpgérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákban. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok. Továbbá hozzatok magas víztartalmú (alma, narancs) és magas energiatartalmú gyümölcsöket (dió, banán), a banán egyébként a kálium és magnézium tartalma miatt is a túrázó legjobb barátja. 

A túrabot nagyon JAVASOLT.

 

kilatas-a-sziklarol.jpgKorábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrára. 

 

 

 

 

Délután könnyű, ha akarnánk, akkor oda-vissza 2,5 órába sűríthető bakancsos túra vár ránk, de nem rohanunk, nem hajt a tatár. 

Mindenki számára kényelmes tempóban megyünk felfelé. 

 

kocs-voros-szikla.jpgNem sietünk, a durván 400 méteres szintkülönbségű felmenetet 2 órára nyújtjuk.

 

 

 

Ravaszdi útvonalon, titkos ösvényeken, trükkös kanyarok és rövidítések után érünk fel a Vörös-sziklára.

 

Mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra :) 

Azt látod meg, amit a képen. Alattad a Liptói-tenger, mögötte az Alacsony-Tátra még hóval fedett csúcsai.

 

 
kilatas-a-liptoi-tengerre.jpgA szuper túra mellett olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. Agyament látvány. A szikla tágas tetején megállunk minimum fél órára fotózni, uzsonnázni. Így összességében a túra kb. 5 óra lesz.
 
 
 
 
 

img_1497.jpg2019. április 20-i szlovákiai túra: szurdoktúra és a Vörös vízesés

 

 

20 perc autózás után érkezünk egy parkolóba. Aki csak erre a túranapra jön, annak 10-re kell megérkeznie az e-mailen elküldött helyre.
A parkolás egész napra 2 euró/nap/kocsi, amely parkolási díj nincs a túradíjban. A parkolóban felvesszük a túrabakancsokat és a szokásos leltár (innivaló, naptej, wc-papír stb. után) indulunk a túrára. Szlovákia egyik világhírű szurdokát vesszük célba. 

-tura----szurdoktura.jpgElőször lesz egy nagyon könnyű és láncokkal segített szakasz, hogy ott milyen apróságokkal növelhetjük a biztonságot, azt természetesen helyben elmondjuk. 

Eszement helyen teszünk túrát, amelyet akár kirándulásnak is nevezhetünk, hiszen választhatóan rövid, 6,8 km-es és 305 méteres szintkülönbségű vagy 8 km-es kirándulásra indulunk. Látni fogjuk a 2014-es ciklon pusztítását, amely természetesen nem azonos a Magas-Tátrában 2004-ben lecsapó tornádóval. 

 

 

ctura.jpgHamarosan ránk zárulnak a hegy falai.

 

Ha az érkezésünk előtti időszakban volt eső, a túra 2. órájának végén egy fenséges vízesés vár rád.

 

 

 

 

 

 

Ami a túrát illeti. Kifogytunk a jelzőkből, egyszerűen kegyetlenül klassz és pont. 

AKKORA az élmény, mint a mellettünk a falak.

 
 
 
 
 
 

szlovakia-tura-nyugati-tatra-033.jpg2019. április 21-i szlovákiai túránk során a magyarul leginkább Liptói Havasokként ismert fenomenális Nyugati-Tátrában túrázunk. 
 
Álomszép útvonalon megyünk majd a madárfüttytől zengő-bongó tátrai tavaszban. 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 10-kor találkozunk. 

szlovakia-tura-nyugati-tatra-r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszámtáblás Toyota Avensist kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem nagyon szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és félórás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, írd és mondd, 8,4 km-es, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta, még a túra kifejezést is visszavonjuk. 
A másik túra már túra, de inkább gyenge közepes túrának, mint közepes túrának tekinthető a 15 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
nyugati-tatrai-tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve, mindenesetre olyan panoráma mellett tarthatsz pikniket, hogy hú.

 

szlovak-tura-nyugati-tatra-299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a gyenge-közepes túrát választják, azok lemondanak a menedékházas étkezés örömeiről, velük gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

Tehát a gyenge-közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

nyugati-tatra-tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
16 óra körül leszünk lent a kocsiknál, erős félórás autózással érünk vissza Liptószentmiklósra, aztán javasoljuk, hogy este ne túl későn csendesüljenek el a túrázó hölgyek és legények, mivel másnap is fittnek kell lennünk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

nagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-38382.jpg2019. április 22-én a Nagy-Fátrában túrázunk. Újabb könnyű túra van az "étlapon".
770 méterről cammogunk fel 1282,7 méteres magasságba. 

Ha többnapos túrán vagy, a Liptószentmiklósról induló konvojhoz tudsz csatlakozni, és Magyarország felé jövetben állunk meg egy helyen. Ha pedig valaki csak a május 1-i túrára jön Magyarország felől, annak e-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú a Nagy-Fátrában 10 óra előtt 1 perccel, azaz 9:59-kor. 

 

 

 
nagy-fatra-tura-talalkozasi-parkolo.jpgA nem túl nagy, és a képen látható parkolóban egy fehér Toyotát kell meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Kb. 5 tized másodperc alatt pillantasz meg minket, de lehet, hogy nem lesz ilyen sok. 

Bemutatkozunk, majd következik a mindenkinek szóló tájékoztató és "leltározunk" (pl. ne felejtsd el az innivalót). 1282,7 méteres magasságba tartunk, de 770-780 méteres magasságig még tovább felmegyünk kocsival. 

 

 

nagy-fatra-tura-krizsna-szlovakia-tura-3821.jpgKomótosan sétálunk felfelé. 
Tengerszint felett 1100 méter körül fogunk ebédelni. Az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg. Indulásunk után 2 órával már a "világ tetején", 1282,7 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit a Szél Kálmán tér - VIII. kerület - Móricz Zs. körtér háromszögben nem biztos, hogy minden nap ....

nagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-72345.jpg

A rád vigyázó túravezető már itt és most is, jó előre megkér, hogy a szikla pereme közelébe se menj, ha selfie-t készítesz soha ne lépj hátra.....
Kb. 20 perced lesz, hogy kig
yönyörködd magad a tájban és fotózgass.
 
 
 
 
Ha nem mondtuk volna, a Nagy-Fátra egyik leghíresebb platóján vagy; és lélegzetelállító kilátás vár rád. Ahh, reménytelen szavakban visszaadni. Elmondhatatlan örömóda.

Aztán indulunk visszafelé. 14:30 és 15 óra között vagyunk a kocsiknál. 

 

nagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-krizsna.jpgEgész nap lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások biztos supermanek. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott para, cidrizés és zabszem helyett, csak GYERE. 

 

Hazautazás. 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
kocs-hegyseg-tura-4.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin,), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Kell továbbá a túrabot. Attól, hogy a hőmérséklet a hegy aljában a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet igencsak "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A szlovákiai túra túradíjának utalása
mosoly-kocsok-szlovak-tura.jpgA szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2019. április 19-22. 

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be. A banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.