Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. április 4-5-i szlovák túra: csodatúra + "áprilisi téli" túra a Magas-Tátrában

hotalpas-tura-szlovakia-33442911.jpg2019. április 4-5.: részben hótalpas túra Szlovákiában. 
 
 
 
 
 
 
 
2019. április 4-i szlovákiai hótalpas túra: hótalpazás az Alacsony-Tátrában. Ilyen havat, pontosabban ennyi havat Magyarországon ilyet SOHA nem látunk. A nap során hótalpazunk majd törpefenyők csúcsa fölött. Lejjebb a túranap programját részletesen megtalálod.

-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg2019. április 5-i hótalpas túra Szlovákiában: Magas-Tátra szuper show
A tavaszból indulunk, és két óra múlva a Magas-Tátra alsó régiójának déli oldalán, már igencsak tisztességes havon fogunk lépegetni. A terep függvényében kifejezetten könnyű, nagyon pinduri gyermekkel is szuper, hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás túra. Lejjebb a túranap programját részletesen megtalálod. 

 

 

 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Példa. Egy debreceni autós valakit felvesz Miskolcon és Kassa irányából érkezik Szlovákiába. Az egyik budapesti telekocsi Budapest XII. kerületéből Zugligeti út 93. szám elől 6-kor indul. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. 
 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
Hova kell jönni? Mikor találkozunk?

Szlovákiában 11 órakor találkozunk Liptószentmiklós egyetlen Tescojának parkolójában, egy fehér Toyota Avensis-t a Tesco felé közelítve azonnal meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején....

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-2016-01-22.jpg2019. április 4-i hótalpas szlovák túra: 
a törpefenyők csúcsán flangálunk

11 órakor találkozunk, rövid túravezetői bemutatkozás, tájékoztatás és leltár (napszemüveg, naptej, sapka, kesztyű, sál, túrabot, szendvics, a hátizsákban min. 1,5 liter folyadék.....) után a bakancsokat szorosra fűzve indulunk a fotózások és kényelmes tempó miatt miatt 4-5 órás hótalpas túrára. 

 


wp_20180128_11_41_12_pro.jpgKb. 12:30-kor kényelmes tempóban érünk első pihenőnkhöz. 
Rövid ebédszünet után megyünk tovább, a fenségesnél is magasztosabb panorámát rakoncátlan mohósággal megörökítő fotósokat a túravezető folyamatosan hessegeti tovább. Figyelem, maximum 100-szor állhatsz meg fotózni :) Amikor visszaérünk a kocsikhoz (már aki visszaér, és a tájba beleszerelmesedve nem adja azonnali remeteségre a fejét), konvojban megyünk a szálláshoz, legalábbis azokkal, akik kérték, hogy mi foglaljuk nekik a szállást a "bázison".  
 

Vacsora a szobákhoz tartozó minikonyhákban tudsz ételt melegíteni vagy vár Liptószentmiklós sok étterme, a bevásárlóközpontok jól ismert, egymás mellett n db. étterme, a kínai büfétől a görög, szlovák stb. ételeken át "minden". 

Este fakultatív játékok, a gyerekek házi feladatot készíthetnek és azok, akiknek kész a lecke beszállhatnak a felnőttekhez, a dixittől a rikikin és activity-n keresztül a básozásig, szópókerig minden játékba.  

 

 

 

 

2019. április 5-i hótalpas szlovákiai túra: egy szürreális formákban fagyott vízeséshez tartunk 
dsc_tatra-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-szlovakia-tura-3.jpgHa valaki ezen a napon csatlakozik be a túrába, e-mailben elküldjük, hogy hova kell jönni és a parkolóban neki(k) is bemutatkozás, majd mindenkinek kiosztjuk a hótalpakat. 

A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem a lábadon lesz) a hátizsákodra kötheted majd.

Egy káprázatos tátrai dolinába, annak is a végébe, a Magas-Tátra egyik legismertebb vízeséséhez tartunk. Először persze körbe sétáljuk a Tátra egyik legnagyobb tavát, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit és a többieket. A kirándulás hamarosan tüneményes fenyvesben vezet. Az út ezen szakasza tényleg észbontó. Hi-he-tet-le-nül szép.

-vizeses-fele-feluton-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmes tempóval, fenomenális környezetben, a sok fotózás miatt 2 óra alatt teszünk meg 5,3 km-t. Kicsit katonásabb tempóban ezt minimum kétszer ilyen gyorsan is meg tudnánk csinálni, de nem hajt a tatár. 

 
 
 
 
 

 

feluton-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A rengeteg fotózás miatt az átlagsebességünk finoman szólva alacsony. 420 méter emelkedés és 12 méter lejtés, közben 5,3 km megtétele után show time. 
 
 
 
Nem egy átlagos látvány a fagyott vízfüggöny. 
-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg
A vízesés fagyott formában (is) mindig más és más.
Hogy a képen látható vízesés megfagyva ÉPPEN hogyan fog kinézni azt CSAK ti fogjátok aznap látni. Eljöttünk "koppanásig", a téli zárlat határán vagyunk, ha nem lenne tél, mehetnénk tovább a láncokkal könnyített szakaszon, de tél van és a tilalmat betartjuk. 
Félórányi pihenőt tartunk a vízesés tövében. Lesz idő enni, inni, hölgyek jobbra, urak balra alapon diszkrét wc-szünetet tartunk és természetesen készülhetnek a művészi fotográfiák.
 
 
 
a--vizeses-telen-behavazva-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgSzomorú szívvel fordulunk vissza, de vigasztaljon, hogy páratlan tájban gyönyörködhetsz majd lefelé jövetben is minden irányban. 
 
 
Sőt, lefelé - ha éppen nem hótalpas a túra - kipróbálhatod, hogy milyen az ösvény MELLÉ lépni és.... 
 
 
 
 
20190216_szlovakia-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra_resized.jpgA jó hír, hogy az esetek 99%-ban a 2 méteres hóban is csak a hátsódig fogsz besüllyedni.
Lesz idő a visszaút során egy kicsit játszani, hóangyalkát rajzolni a hóban, páros lábbal ugrani és a mély hóban "versenyezni. 
 
 
15 óra körül vagyunk a parkolóban.
 
Ha csak kétnapos túrára jöttél, itt a vége, biztonságos, jó utat hazáig.
 
 
 

 

 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A hótalpas szlovák túra túradíjai

 

 

Jelentkezés a részben hótalpas szlovákiai túrára 
Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan, alaposan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni.........?" menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, hótalp, csúszásgátló hómacska, öltözködés, sok folyadék részekre, amely betartása / viselése / megszívlelése - a legudvariasabban mondjuk és természetesen a Ti érdeketekben - kötelező.

csuszasgatlo.jpg

Mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát tudtok tőlünk bérelni. A bérleti díj 3100 Ft/nap/egy pár hótalp és 3100 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska, ill. ha mi kifogynánk, akkor helyben béreljük nektek és elhozzuk a kölcsönzőből (ebben az esetben a bérleti díj 10 euró / pár / nap). 

 

Ha nincs, túrabotot is (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár).

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgNe legyen rá szükség, de jól jöhet az EU-kártya. Kell euróban költőpénz, ill. euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk a biztosítást.  
 
 

 

A szlovákiai hótalpas túra díjfizetése
A szlovák túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 10,

2019. április 4-5.
Szlovákia hótalpas túra