Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. február 16-17. Magas-Tátrai téli túra Szlovákiában

fele-06.jpg2019. február 16-17-i szlovák túra. A tereptől függően mindkét nap vagy "normál" bakancsos, vagy csúszásgátló hómacskás túra a Magas-Tátrában. Edzettség nélkül is könnyen teljesíthető túrák. Minimanó gyerekekkel is kényelmes, 70-100 éves túrázóknak is ideális, gyönyörűséges téli túra.  

 

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 
1. napi szlovákiai túra: téli túra választhatóan a 1500 méterig vagy 1580 méteres tengerszint feletti magasságig. 
2. napi szlovák túra: a csodavölgyben egy fagyott vízeséshez 1760 méterig. 

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpg1. saját kocsival bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Az egyik telekocsi Budapestről 6-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az önállóan utazóknak a közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

 

 

Mikor és hova utazzatok? 
A 10:15-ös találkozó miatt hajnali indulással van idő az első napi utazásra, de természetesen lehet a nulladik napon is utazni. Az utazás időpontjától függetlenül, az ország különböző sarkaiból utazókkal, ill. teleautókkal az e-mailben küldött helyen 10:15-kor találkozunk egy parkolóban. A parkoló megtalálása hiperkönnyű lesz, e-mailben térképet, itinert, címet, GPS-koordinátákat küldünk. A parkolóban könnyű lesz egymásra találni, a túravezetőt "keresni" sem kell, mivel a parkolóba beálló magyar rendszámú autókhoz eleve odasétál, ill. a túravezetői kocsi tetején egy NAGY narancs színű hátizsák lesz. 

 

 

1. napi Tátra túra: választhatóan 1500 méteres vagy 1580 méteres magasságig

a-cstol-a-pto-05.jpg
A nap során egy könnyű, és egy még könnyebb túra között választhatsz, a könnyű túra távja oda-vissza 12,4 km, a szintkülönbség írd és mondd 560 méter, a még könnyebb túrát választók pedig mindössze 9,8 km-t fognak megtenni 420 méteres szintkülönbséggel. 

 

 
Kérjük, hogy hátizsákba téve, csomagolj magadnak a nap során szükséges szendvicset, alkoholmentes folyadékot, pl. termoszban meleg teát. Innivalót legalább 1,5 litert hozzatok. Plusz hozzatok szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú gyümölcsöt; narancsot vagy almát. 

 

 

dsc_magas-tatra-tura-2-nap-gyalogtura-hotalpas-tura.jpg

Túrabot és kamásli, továbbá korábban már viselt, túrabakancs kötelező, ill. jó eséllyel csúszásgátló hómacskára is szükségünk lesz. Készülj úgy, hogy kell, mivel ezt csak a túra során lehet biztosan tudni. Hónapokkal előre az akkori hóhelyzetet, terepet előre megjósolni nem lehet, mindenesetre a tapasztalat az, hogy rendkívül gyakran kell.  

 

 

 

07.jpgA szorosra fűzött bakancsokkal 10:30-kor indulunk. A komótos tempó miatt, egy ún. szimbolikus temető érintésével 2 óra 30 perc alatt érünk el a Magas-Tátra egyik legnagyobb tavához. Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé. Majdnem 1500 méteres magasságban leszel, amiből semmit sem fogsz érezni, mivel a "teknő" aljában leszünk, egy 1984 méteres gránittömbje kivételével csupa 2000 feletti orom tornyosul felettünk. 
 

 
 
dsc_1517.jpg
A tónál a lányoknak is kényelmes, kulturált mosdó vár, a wc-szünet után pedig kettéválik, pontosabban ketté válhat a csapat. Aki a még könnyebb túrát kérte (vagy épp akkor van olyan hangulatban), az körülsétálhatja a tavat, fényképezhet és falatozhat kedvére, a tó körüli séta is valami olyan csoda, hogy az elmondhatatlan.
 
 
 
 
20160220_141203-to-hotel-etterem-tatra-tura-gyalogtura.jpgAz étteremben ízletes ételek várnak budapesti árakon. Ha csak egy bőséges levest szeretnél, akkor a bableves, a káposztaleves és a fokhagymaleves is 2,5 euró. 
 
 
 
 
A csapat lelkes tagjaival pedig megyünk még (távolságban) 1200 métert. A célban 1580/1620 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk. Ha itt nézünk körbe, már igencsak "világ teteje" érzésünk lesz, hiába vesznek körbe 360 fokos szögben a 2000 feletti bércek, csúcsok, mi is "fent" érezzük magunkat. 
Valami elmondhatatlan. Ahogy Morheus mondta a Mátrixban: "You have to see it for yourself". Amihez mi azt tesszük hozzá, hogy nem csupán látnod, de érezned kell. Elképesztő. 
Leírhatatlan. 
 
 

-to--etterem-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgKis (vagy több) unszolás után befejezitek a fotózást és indulunk lefelé. Hamarosan a tónál vagyunk, itt a közepes túrát választók is bevethetik magukat az étterembe. 
14:45-kor indulunk lefelé, hogy még bőven bőven világosban a kocsiknál legyünk, 16:30-kor leszünk az autóknál, konvojban gurulunk le a támaszpontra. (Ha mi foglaltuk a szállásodat, ha saját magadnak foglaltad, akkor önállóan utaztok a szállásotokra.)

 
 
 

 

 

 

 

Szállás és vacsora 
magas-tatra-tura-szallasa-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál egy-, két-, három- és négyágyas szobákban jó, ha pedig az apartmanok valamelyikében leszel, akkor egyenes príma szállásunk lesz.
 
 
 
Ha négy vagy öt fős család vagytok, akkor két szobában lesztek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), közvetlenül nem minden szobának van fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég. 
Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, 
tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 
 
 
 
magas-tatra-tura-szallasa-konyha-1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 19 euró/fő/éjszaka. A szoba ára mindenkinek azonos. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki, a síterepeken ugyanis az utolsó hónapokban jó és olcsó szállást találni (lévén csodák nem nagyon vannak) kvázi lehetetlen. Ha nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. napi szlovákiai túra: egy szürreális formákban fagyott vízeséshez tartunk 

dsc_tatra-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-szlovakia-tura-3.jpgReggel kiköltözünk, a szállástól 7:30-kor indulunk a kocsikkal, 15 perc autózás után vagyunk egy parkolóban. Ma egy újabb káprázatos tátrai dolinába, annak is a végébe, a Magas-Tátra egyik legismertebb vízeséséhez tartunk. 


Először persze körbe sétáljuk a Tátra 2. legnagyobb tavát, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Bardalt, Freundot és a többieket. A kirándulás hamarosan tüneményes fenyvesben vezet. Az út ezen szakasza tényleg észbontóan, hi-he-tet-le-nül szép.

 

 
-vizeses-fele-feluton-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmes tempóval, fenomenális környezetben, a sok fotózás miatt 2 óra alatt teszünk meg 5,3 km-t. Kicsit katonásabb tempóban ezt 75 perc, max. másfél óra alatt is meg tudnánk csinálni, de nem hajt a tatár. 
 
 
 
 
 
 
 

 

feluton-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A rengeteg fotózás miatt az átlagsebességünk finoman szólva alacsony. 420 méter emelkedés és 12 méter lejtés, közben 5,3 km megtétele után show time. 
 
 
 
Nem egy átlagos látvány a fagyott vízfüggöny. 
-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg
A vízesés fagyott formában (is) mindig más és más.
Hogy a képen látható vízesés fagyott formában ÉPPEN hogyan fog kinézni azt CSAK ti fogjátok aznap látni. Eljöttünk "koppanásig", a téli zárlat határán vagyunk, ha nem lenne tél, mehetnénk tovább a láncokkal könnyített szakaszonFélórányi pihenőt tartunk a vízesés tövében. Lesz idő enni, inni, hölgyek jobbra, urak balra alapon diszkrét wc-szünetet tartunk és természetesen készülhetnek a művészi fotográfiák.
 
 
 
a--vizeses-telen-behavazva-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgSzomorú szívvel fordulunk vissza, de vigasztaljon, hogy páratlan tájban gyönyörködhetsz majd lefelé jövetben is minden irányban. 
14:30-kor vagyunk a parkolóban, 14:45: hazautazás. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Szlovák túrák túradíjai és az egyéb díjak
a-to-fele-04.jpgA túradíj a csúszásgátló hómacskák 3100 Ft-os napi bérleti díját és a hótalpak 3100 Ft-os napi bérleti díját nem tartalmazza. A bérleti díj helyben, készpénzben fizetendő. Javasolt saját kamásli vásárlása, ha a kamáslit tőlünk bérled, annak a napi bérleti díja 620 Ft/nap/pár. A túrabot bérleti díja (szintén) 620 Ft/nap/pár. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a csúszásgátló hómacska és hótalp bérleti díja, továbbá, ha mi foglaltuk, akkor a szállás díja is pótlólag utalandó.  
 
 
 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges továbbá túrabot hótányérral vagy síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást! 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, és ha mi foglaltuk a túra idejére a szállást, akkor a szállás díját is. 

 

 

 

A szlovák túra díjának utalása
a-ele-03.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (Magas-Tátra) beírni. Példa: 
1123 Budapest, Márvány u. 21. 

2019. február 16-17. 
Magas-Tátra