Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. január 12-13-i túra: hótalpas túra Szlovákiában

szlovak-hotalpas-vagy-bakancsos-tura-chopok-fele.jpg

2019. január 12-13-i hótalpas túra Szlovákiában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a hihetetlen Alacsony-Tátrában. 

Ha van olyan, hogy a "legjobb" ajándék, akkor a soha el nem felejtett élmény talán a tökéletes ajándék. Tegyél a karácsonyi fa alá egy januári hótalpas túrát!!

 

 

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA hótalpas túra mindkét napján könnyű és közepes túra között lehet választani. Két nap alatt az Alacsony-Tátra két csúcsa.  Az utazásról és szállásról a részleteket lásd lejjebb. 

 

 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást adnak kemény havon, esetleg jeges felületen úgy flangálunk, mintha a Tesco parkolójában korzóznánk.  

 

 

 

 
hotalppal-felfele-tatra-tura-hotalpazas.jpegHa a jelentkezési lapon jelzed az igényt és nem az utolsó pillanatban (vagy az után :)) jelentkezel, foglaljuk a szállásodat.
Ha nincs saját hótalpad vagy nincs saját csúszásgátló hómacskád, a szükséges felszerelést itt béreljük neked, ill. korlátozott számban bérelhetsz hótalpat és csúszásgátló hómacskát tőlünk is.
 
 
hotalpas-tura-a-deresre-www.tatra-tura.hu-szlovak-hotalpas-tura.jpg
Ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan. Telekocsikat szervezünk, de a saját megnyugtatásodra addig ne utalj, amíg nem jelezzük, hogy telekocsiba be tudsz ülni. 
 
 
 
 

 

 

 

A szlovákiai hótalpas túra 1. napján (is) két túra között tudsz választani.
hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpgAkiknek mi foglaltuk a szállást, azokkal konvojban megyünk, akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város(ka) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. Ha valaki a túrába ezen a napon csatlakozik be, a reggel még szinte üres parkolóban egy fehér, magyar rendszámú Toyotát "kell" meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha vannak újak a túrán, nekik is bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 
Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 
hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgAhol már besüllyednénk, ott felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás gyaloglás. 
wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig - a tapasztalat alapján - 98%-os valószínűséggel - hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne a meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük a világot alattunk és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát. 
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de néha 2004 méterről 2024 méterre feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 
Természetesen nem maradhat el a fotózás. 
 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vívő lanovka csatlakozásaihoz vagyunk időben kötve és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog megyünk le. 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgItt maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánk és a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotozás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát (14 euró) a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
 
 
 
És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 
 

 

 

 

gyomber-fele-tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalpas szlovák túra 2. napján ismét lehet könnyű és közepes (voltaképpen nagyon könnyű és könnyű) túra között választani. Csak a megkülönböztetés miatt fogjuk a könnyűt közepesnek és a nagyon könnyűt könnyűnek hívni. Mindkét túrában közös, hogy az első lanovkák egyikével megyünk fel a Chopokra, és hómacskás és/vagy hótalpas túrát teszünk a

gyomber-telen-alacsony-tatra-tura-szlovak-hotalpas-tura.jpggerincen. A közepes (de inkább könnyű...) túrát választó túrázókkal a Chopok lanovka állomásától, azaz 2004 méteres magasságból indulva hótalpazunk át a Gyömbérre, amely 2043 méteres magasságával az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa. A könnyű (nagyon könnyű) túrások pedig a 
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpg
a Krupovát veszik célba. A két csapat nagyjából ugyanakkor érkezik vissza a Chopokhoz, itt közel egy órát tudunk eltölteni, ebéd és mosdószünet, ill. opcionálisan a Chopokra való felkukkantás után az egyesült csapat lanovkával jön le. Lehet jönni a túravezetővel konvojban és egyéni tempóban. 
 

 

 
Javasoljuk a nulladik napi utazást a hótalpas szlovák túrára.
chopok-d-vitamin-hianyra.jpg
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Mosonmagyaróváron, azok valószínűleg Pozsonynál megy rá egy szlovák autópályára. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik 15:30-kor indul a Zugligeti út 93. szám elől, be lehet szállni a Budagyöngyénél, az Árpád-hídnál, Békásmegyeren vagy a XIII. kerületben a Tesco parkolójában. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, az útvonaltervező 3 óra 57 perces becslése irreális, Bp-ről 5 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 
 
 
Szállás, szállás árak és étkezés
nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.
 

Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak nagyon helyes, normális, kultúrált, jó, nem süppedő ágyas, nem gagyi, de szlovák viszonylatban olcsónak mondható, 12 és 14 eurós apartmanokat foglalunk. Itt részletesen a 12 eurós szállás leírását olvashatod és természetesen a 14 eurós is jó hely. 
 
kocs-hegyseg---tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. Mindkét szoba háromágyas, és a nappalikban is van egy, akár kétszemélyes fekhely.
 
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szobába a lépcsőház felől mehetünk be, tehát teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől". 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós étkező + társalgó.
Kérjük, hogy hozzatok saját papucsot, ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot, kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
 
 
szallas-2-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, ne lépj bele a saját cipőddel. Köszönjük, figyelmességedet. 
 
 
 
 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz.
A földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 

60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor vagy szerencsés leszel, és sikerül 12 euró ellenében mesés körülmények között lenned, vagy, ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, 15 eurót fizet. 

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges túrabot hótányérral vagy egy síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást! 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap), ha mi is kifogyunk, itt helyben béreljük neked és elhozzuk a kölcsönzőből. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, továbbá ha mi foglaltuk a szállásotokat, akkor a szállásdíjat is kérjük utalni.  

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük - az irányító számot nem elfelejtve - a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

9400 Sopron, Hosszú utca 11.

2019.  január 12-13.