Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. január 19-20. Hótalpas szlovák túra: Alacsony-Tátra

hotalp-tatra-tura-hotalpazas-6.jpg2019. január 19-20-i hótalpas túra Szlovákiában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a hihetetlen Alacsony-Tátrában. A csúszásgátló hómacska egy ügyes jószág, a kemény, akár jeges havon is atomstabilan tudsz vele jönni-menni. Könnyű túra keretében két nap alatt az Alacsony-Tátra két csúcsa. Nulladik napi utazás. Hozhattok akár 6-7 éves csemetéket is!!!

 
 
hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpg
A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban,amit a képen látsz az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást adnak kemény havon, esetleg jeges felületen úgy flangálunk, mintha a Tesco parkolójában korzóznánk. Ha igényled és időben jelentkezel, foglaljuk a szállásodat. Ha nincs saját hótalpad vagy nincs saját csúszásgátló hómacskád, bérelhetsz mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát tőlünk. 
hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpg
 
Ha mi is kifogyunk, a szükséges felszerelést Szlovákiában béreljük neked, a te súlyod és lábméreted alapján neked jó hótalpat elhozzuk a kölcsönzőből. A hótalp bérlete is 3100 Ft/nap/pár (vagy 10 euró) és a csúszásgátló hómacska bérlete is 10 euró vagy 3100 Ft/pár/nap.
 
 
 
hotalpas-tura-a-deresre-www.tatra-tura.hu-szlovak-hotalpas-tura.jpg

Kívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz a te kocsiddal jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk. 

 

 
 
Javasoljuk a nulladik napi utazást
chopok-d-vitamin-hianyra.jpg
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Mosonmagyaróváron, azok valószínűleg Pozsonynál megy rá egy szlovák autópályára. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, Bp-et példaként kiírjuk - Budapesttől 269 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, ne higgy az útvonaltervező 3 óra 57 percének, 5 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 
 
 

2018. március 17-i hótalpas túra Szlovákiában: 

hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpgAkiknek mi foglaltuk a szállást, azokkal konvojban megyünk, akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város(ka) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. Ha valaki a túrába ezen a napon csatlakozik be, a reggel még szinte üres parkolóban egy fehér, magyar rendszámú Toyotát "kell" meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha vannak újak a túrán, nekik is bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 

Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 
hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgAhol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás gyaloglás lesz, ahol jól jön majd a hótányéros túrabot vagy síbot. 
 
 
 
 

wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig - a tapasztalat alapján - 98%-os valószínűséggel - hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne a meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük a világot alattunk és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát. 
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de néha 2004 méterről 2024 méterre feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 
Természetesen nem maradhat el a fotózás. 
 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vívő lanovka csatlakozásaihoz vagyunk időben kötve és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog megyünk le. 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgItt maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánk és a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotozás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát (14 euró) a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 
 

 

 

2018. március 18-i szlovákiai hótalpas túra: A napon ismét lehet könnyű és überkönnyű hótalpas túra között választani. hotalpas-tura-998866.jpg

Liptószentmiklóson, (Liptovsky Mikulás) a városka egyetlen Tescojának egyetlen parkolójában találkozunk 7:30-kor, innen ugrunk fel kocsikkal a tetthelyre, először egy (ingyenes) parkolóba. 
Mind a könnyű, mind az überkönnyű hótalpazásban közös, hogy lanovkával megyünk fel az Alacsony-Tátra második legnagyobb csúcsa, a Chopok mellé, ill. a Chopok csúcsát jelentő dombocska tövébe, és a hó puhaságától függően hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás KÖNNYŰ túrácskát teszünk az Alacsony-Tátra főgerincén a Deresre, vagy ahogyan a legtöbben mondják a Déresre. 20180127_141947.jpg
A különbség az, hogy reggel, miután mindannyian megnéztünk egy tengerszemet, a könnyű túrásokkal a csúszásgátló hómacskákat felvéve, a sípályák mellett megyünk fel 1100 méterről 1300-ig a szuper lanovka beszállójáig, az überkönnyű túrások pedig a reggeli "bemelegítést" kihagyják, és az első nap már megismert, kipróbált, használt ülőlifttel és siklóval jönnek fel 1300 méterig. 
Az ún. (így hívják) szuperlanovka alsó állomásánál egyesül a könnyű és überkönnyű részcsapat, innek megyünk a Chopokhoz a zárt, kabinos felvonóval. A 
Chopok lanovka állomásától pedig a mosdólátogatás után 2004 méteres magasságból 
minimális szintkülönbséggel hótalpazunk a Déresre (2004 m). Igen, 2004-ről szinte, (nyilván nem szó szerint, de magashegyi viszonylatban jóformán vízszintesen) sétálunk át 2004 méterre. 
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpgItt olyan panoráma fogad, hogy eldobod az agyad. Mondjuk - még akkor is, ha nincs tiszta idő és jönnek dél felől a felhők - ha visszanézel a Chopokra, ahonnan ide sétáltunk, pontosan ezt látod. Látod középen a Chopok rotundát, tőle keletre (jobbra) sejtjük a felhőkből éppen kiemelkedő Gyömbért.
Észak-keleten pedig látjuk a Liptói-Havasokat és a Magas-Tátrát.
(A fenti képen csak a Magas-Tátrát).
Aztán hamarosan - akár szó szerint is, és persze gyengéden - "fellépünk" a Deres 2004 méteres csúcsára. 

Egyébként a két 2004-es szám nem tévedés. 20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres-csucs.jpg
A 2004 méter magas - szerintünk helyesen Deres - Déres az Alacsony-Tátra 3. legmagasabb csúcsa és a Chopok szuperlanovka felső állomása is pont 2004 méteren van. A mi kényelmes tempónkkal, 5 percenként megállunk fotózni, a csúcson is eszünk módink mellett 2-2,5 órás lesz a fenti hótalpas séta, vagyis inkább hótalpas sétácska. Azért sétácska, mert bárki meg tudja csinálni, aki a Normafától el tud sétaficánkolni a János-hegy Erzsébet kilátójához. Egy 4 éves gyerek is SIMÁN megcsinálja!!
  
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpg14 óra előtt érünk vissza a Chopokhoz.
Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ebédelhetsz.
 
 
 
A dőzsölés után mindkét, tehát a könnyű és az überkönnyű túrát választó csapatrésszel is az ún. szuperlanovkával közösen jövünk le 14:45-kor.
 
 
chopok.jpgA lanovka költségét a túradíj nem tartalmazza, aki nem GoPass kártyával veszi a lanovka jegyét, annak a vásárlás helyétől függően a fel- és levezető út 22 vagy 16 euró lesz. 

 

Hazautazás. 

 
 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára az önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 5 órás úttal kalkulálj. Ha nem akarsz saját kocsival jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan!   

 
 
 
 
 
 

Szállás és étkezés

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, (tőlünk is bérelhető) csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges a hótalpas túrán a túrabot hótányérral vagy a síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, vagy jelezd az igényt és béreljük neked. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. Ne legyen rá szükség, de ha egy megfázás miatt el kell menni orvoshoz, szükséges lehet az EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor bérelheted tőlünk, ha mi is kifogyunk, béreljük neked. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska bérleti díja 3100 Ft/pár/nap. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját ki kell fizetni, (kérjük átutalni). Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor a szállásdíjat is. 

 
 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

1184 Budapest, Liptó u. 4.

2019. január 19-20.