Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. január 25-27-i hótalpas túra Szlovákiában: Nyugati- és Alacsony-Tátra

szlovak-hotalpas-vagy-bakancsos-tura-chopok-fele.jpg

2019. január 25-27-i hótalpas túra Szlovákiában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a szépséges Liptói-Havasokban és a hihetetlen Alacsony-Tátrában. 

Ha még nem túráztál télen, MUSZÁJ kipróbálni :). Tényleg fantasztikus.

 
hotalpas-tura-a-deresre-www.tatra-tura.hu-szlovak-hotalpas-tura.jpgÉs a hótalppal a téli túra nagyon könnyű, a csúszásgátló hómacskával pedig télen is úgy tudsz jönni, mintha nyári túrán lennél. 
 
 
Sőt, könnyebb, mivel télen nem a sziklákon, hanem "puha" felületen jövünk!
 

Nem mellesleg fenséges helyeken hótalpazunk. 

A hótalpas túra minden napján lehet könnyű és még könnyebb túra között választani. img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAz utazásról és szállásról a részleteket lásd lejjebb. Ha a jelentkezési lapon jelzed az igényt és nem az utolsó pillanatban (vagy az után :)) jelentkezel, foglaljuk a szállásodat.
A kiutazás saját kocsikkal, de ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk. 
 
 

 

 

 

 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat bérelheted tőlünk (10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp). Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs saját -  szintén bérelhetsz tőlünk (3100/nap/pár)

hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpg
Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit - előzetes egyeztetés után - csak végszükségben adunk kölcsön, azt jobb, ha vásárolsz magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. 

 

 


"Nulladik" vagy első túranapi utazás
Ha valaki a szlovák határ mellett lakik, vagy mondjuk Budapest környékéről indul és el tud indulni korán, akkor lehet utazni és érkezni az első túranap reggelén is, de ha valaki "távolabbról" jön, mondjuk Nagykanizsáról, Szegedről, stb. annak a nulladik napon kell jönnie.   

 

 

 


sieles-es-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-20161230_123538.jpg2019. január 25-i hótalpas szlovák túra: Hótalpazunk a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán, a nap nagy részében a Nyugati-Tátrában járunk.

 

 

 

Könnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet majd választani.

10:30-kor találkozunk a liptószentmiklósi (egyetlen) Tesco parkolójában. Egy (magyar rendszámtáblás) fehér színű Toyota Avensis tetején már lehajtás közben meg fogsz látni egy narancs színű hátizsákot.

A könnyű túra 10,1 km-es számos pihenővel, megállással együtt 5 órás, könnyű hótalpas túra, a még könnyebb távolsága kb. 2 km-rel kevesebb, és a szintkülönbség a könnyű túráénak durván a fele. 

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg
Bemutatkozás, tájékoztató és "leltár" (napszemüveg, sál, sapka, kesztyű, termoszban meleg innivaló (min. 1,5 liter), naptej, bakancs, kamásli) után kiosztjuk a hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát.
Percek múlva lélegzetelállító útvonalon hótalpazunk. Egyébként az innivalón kívül még hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. 
 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpg
Fontos. Ne felejtsd el a túrabotot! A nap során mind a könnyű, mind a még könnyebb hótalpas túrára voksolókkal a nap 90%-ban a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára. A különbség annyi, hogy a könnyű túrásokkal kicsit nagyobb távot teszünk meg, magasabb ponton fordulunk, amíg a "még könnyebb túrások" egy chatában dőzsölnek, káposztalevest és egyéb finomságot hamiznak. 
Bármelyik hótalpas túrát is választod, a nap során a szállás közelében pompás panorámát kínáló útvonallal egy hurkot fogunk leírni, a kocsikhoz érkezünk vissza. 
ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgMindkét hótalpas túrára igaz továbbá, hogy a tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 
 
 
Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha. 
Este: akinek van kedve, társasjátékok, terefere
 
 
 
 
 

2019. január 26-i hótalpas túra Szlovákiában: 

hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpgAkiknek mi foglaltuk a szállást, azokkal konvojban megyünk, akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város(ka) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. Ha valaki a túrába ezen a napon csatlakozik be, a reggel még szinte üres parkolóban egy fehér, magyar rendszámú Toyotát "kell" meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha vannak újak a túrán, nekik is bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 

Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 
hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgAhol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás gyaloglás lesz, ahol újra nagyon jól jön majd a hótányéros túrabot vagy síbot, amely nem véletlenül kötelező. 
 
 
 
 

wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig - a tapasztalat alapján - 98%-os valószínűséggel - hótalpakat a csúszásgátlókra cseréljük és megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük alattunk a világot és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát. 
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő és a képen látható, kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de néha 2004 méterről 2024 méterre feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 
Na és a lényeg. Természetesen nem maradhat el a fotózás. 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében, vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vivő lanovka csatlakozásaihoz időben kötve vagyunk, és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog mehetünk le. 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgA rotundán is maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánkat, ill. a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotozás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát (20 euró) a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 
 
 

 

2019. január 27-i szlovákiai hótalpas túra: A napon ismét lehet könnyű és überkönnyű hótalpas túra között választani. 
szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpg

Liptószentmiklóson, (Liptovsky Mikulás) a városka egyetlen Tescojának egyetlen parkolójábantalálkozunk 7:30-kor, innen ugrunk fel kocsikkal a tetthelyre, először egy (ingyenes) parkolóba. 
Mind a könnyű, mind az überkönnyű hótalpazásban közös, hogy lanovkával megyünk fel az Alacsony-Tátra második legnagyobb csúcsa, a Chopok mellé, ill. a Chopok csúcsát jelentő dombocska tövébe, és a hó puhaságától függően hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás KÖNNYŰ túrácskát teszünk az Alacsony-Tátra főgerincén a Deresre, vagy ahogyan a legtöbben mondják a Déresre.

20180122_120423.jpgA különbség az, hogy reggel, miután mindannyian megnéztünk egy tengerszemet, a könnyű túrásokkal a csúszásgátló hómacskákat felvéve, a sípályák mellett megyünk fel 1100 méterről 1300-ig a szuper lanovka beszállójáig, az überkönnyű túrások pedig a reggeli "bemelegítést" kihagyják, és az első nap már megismert, kipróbált, használt ülőlifttel és siklóval jönnek fel 1300 méterig. 
Az ún. (így hívják) szuperlanovka alsó állomásánál egyesül a könnyű és überkönnyű részcsapat, innek megyünk a Chopokhoz a zárt, kabinos felvonóval. A 
Chopok lanovka állomásától pedig a mosdólátogatás után 2004 méteres magasságból 
minimális szintkülönbség mellett hótalpazunk a Déresre (2004 m). Igen, 2004 méteres magasságból, szinte, (nem szó szerint, de magashegyi viszonylatban jóformán vízszintesen) sétálunk át 2004 méterre. A két 2004-es szám nem tévedés. A 2004 méter magas Deres az  Alacsony-Tátra 3. legmagasabb csúcsa és a Chopok szuperlanovka felső állomása is pont 2004 méteren van.

20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpgA Deres csúcson, (de nem csak a csúcson) átvitt értelemben is csúcs panoráma fogad. Mondjuk - még akkor is, ha nincs tiszta idő és jönnek dél felől a felhők - ha visszanézel a Chopokra - ahonnan ide sétáltunk - pontosan ezt látod. Látod középen a Chopok rotundát, tőle keletre (jobbra) sejtjük a felhőkből éppen kiemelkedő Gyömbért. Észak-keleten pedig látjuk a Liptói-Havasokat és a Magas-Tátrát. (A képen csak a Magas-Tátrát).
 
Ha pedig nyugat - észak-nyugat felé nézel a Sina - Bor - Polany láncot látod. 

A mi kényelmes tempónkkal, 5 percenként megállunk fotózni, a csúcson is eszünk módink mellett 2-2,5 órás lesz a fenti a hótalpas séta, vagyis inkább hótalpas sétácska. Azért sétácska, mert bárki meg tudja csinálni, aki a Normafától el tud sétaficánkolni a János-hegy Erzsébet kilátójához. Egy 4 éves gyerek is SIMÁN megcsinálja!!

  
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpg14 óra előtt érünk vissza a Chopokhoz.
Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ebédelhetsz.
 
 
 
A dőzsölés után mindkét, tehát a könnyű és az überkönnyű túrát választó csapatrésszel is az ún. szuperlanovkával és közösen jövünk le. 
 
 
 
 
chopok.jpgA lanovka költségét a túradíj nem tartalmazza, aki nem GoPass kártyával veszi a lanovka jegyét, annak a vásárlás helyétől függően a fel- és levezető út 22 vagy 16 euró lesz. 


Hazautazás. 

 

 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára az önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Mikor utazzunk? Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik a Zugligeti út 93. szám elől indul, itt a kocsidat akár több napra is biztonságban hagyhatod, be lehet szállni több helyen, pl. az Árpád-hídnál, a XIII. kerületben a Tesco parkolójában, Rétságon. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 5 órás úttal kalkulálj. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan, senki nem marad otthon!   

 
 
 
 
 
 
Szállás, szállás árak és étkezés
nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.
 

Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, 14-36 euró / fő / éjszaka díjú apartmanokat foglalunk. Az ár attól függ, hogy hány fő van egy szobában, ha egyedül szeretnél lenni, akkor az ár 36 euró/éjszaka.
 
-hegyseg---tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. Mindkét szoba háromágyas és a nappalikban is van egy, akár kétszemélyes fekhely.
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szobába a lépcsőház felől mehetünk be, tehát teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől". 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós étkező + társalgó.
Kérjük, hogy hozzatok saját papucsot, ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot, kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
 
 
szallas-2-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, ne lépj bele a saját cipőddel. Köszönjük, figyelmességedet. 
 
 
 
 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz.
A földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 

60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor 19 euró / éjszaka ellenében mesés körülmények között leszel. 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

chopok-d-vitamin-hianyra.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgNagyon javasolt a túrabot, amelyet a magyar túrázók számunkra rejtélyes okból gyakran lenéznek, aztán utólag mindenki nagyon hálás érte...Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást! 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, továbbá ha mi foglaltuk a szállásotokat, akkor a szállásdíjat is.  

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

9400 Sopron, Hosszú utca 11.

2019. január 25-27.