Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. január 5-6. Hótalpas túrák Szlovákiában: Alacsony-Tátra

hotalp-tatra-tura-hotalpazas-6.jpg
2019. január 5-6-i, részben hótalpas túra Szlovákiában. Talán életed egyik legjobb hétvégéje!
 
Gyere és hótalpazz a mesebelinél is szebb Szlovákiában.
A történelmi Magyarország legpompásabb vidékeinek egyikén túrázhatsz szürreálisan gyönyörű panorámákkal. Leírhatatlan érzés. 
Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 
 
 
 

 

 
opok--25-.jpg
2019. január 5-i hótalpas szlovák túra: nincsenek rá szavak. 
 
 
Választhatóan könnyű vagy közepes túra egy, nyilván csak optikai csalódás miatt ilyen gyönyörűséges világban. Ha azoknak a fizikusoknak van igaza van, akik szerint a világunk csak szimuláció, akkor a szimuláció készítői itt határozottan profi munkát végeztek. Görgess lejjebb a részletekhez. 
 
 
 
 
 
 
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpg2019. január 6-i hótalpas szlovák túra: olyan gyönyörű lesz, hogy júj. 

Könnyű hótalpas túra, a nagy hó birodalmában. 

Lejjebb a részletes programot megtalálod.  

 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival a nulladik napon bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben a nulladik napon. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Példa. Egy debreceni autós valakit felvesz Miskolcon és Kassa irányából érkezik Szlovákiába. Az egyik budapesti telekocsi Budapest XII. kerületéből Zugligeti út 93. szám elől 16-kor indul. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. 
 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 18 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 26 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
20180127_141947.jpg
2019. január 5-i szlovák túra: Best of the world panorámák, sokkoló kilátás, muszáj látnod, kihagyhatatlan. 

 

Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor.

Egy fehér Toyota Avensis-t a Tesco felé közelítve azonnal meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején....

 

 

 

 

chopokra-vezeto-ut-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-hotalpas-tura.jpgA hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. 

 


hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpgIngyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk.

"Leltározunk", hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, napszemüveget, innivalót, készpénzt stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 

Ahol már besüllyednénk, ott felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, egy kávét inni, mielőtt lefelé indul. 

A lefelé út hómacskával gyalog. 

 

chopok-fele-hotalpas-tura--hotalpas-szlovak-tura.jpg

A közepes túrát választókkal pedig - legalábbis a tapasztalat alapján - nagyon valószínű, hogy hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m).
 
Egészen pontosan a 2024-es csúcsra nem biztos, hogy felmegyünk, de 2004 méterig, a Chopok tetején lévő étterembe, mosdóba, ingyenes teraszhoz és teraszra igen.  
 
 
chopok-hotalpas-szlovak-tura.jpgAmint felértünk, a közepes túrások is a mosdóban kezdenek, aki akar, még felszaladhat a Chopok csúcsát jelentő dombra.
 
 
 
 
Feltéve, ha az biztonságos, ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az.  
 
Természetesen nem maradhat el a fotózás.
 
 
Ugyanis 20170108.jpgtiszta időben a Magas-Tátra is tökéletesen látszik, ill. belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. 
 

Lanovkával jövünk le. 

A lanovka jegy árát (16 euró) a túradíj nem tartalmazza.  

 
 
 
 
2019. január 6-i hótalpas túra: Meseország
20180122_120423.jpgHótalpazás meseországban. 

Liptószentmiklós (Liptovsky Mikulás) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. A hótalpnak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. 
Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, napszemüveget, innivalót, készpénzt stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

Hótalp-osztás, majd lanovkával a magasba katapultáljuk magunkat. 

Majd következik a nyereg. Laza 3.5-4 órás utunk során útba ejtünk több csúcsot is, psszt!, azt nem kell reklámozni, hogy a sílift tetejétől a csúcsok gyakorlatilag egy magasságban vannak :). Az oda-vissza 8 km-es út egészen könnyű. KÖNNYŰ túrácskánk során útba ejtjük a Derest, ahova szinte, (nyilván nem szó szerint, de magashegyi viszonylatban jóformán vízszintesen) sétálunk át. 

20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpgItt olyan panoráma fogad, hogy eldobod az agyad. Ha visszanézel a Chopokra, ahonnan ide sétáltunk, pontosan ezt, tehát, amit most a képen látsz, azt látod majd. 
 
 
Látod középen a Chopok rotundát, tőle keletre (jobbra) a Gyömbért, amelyet ezen a fotón csak sejtünk a felhők miatt. 
 
Észak-keleten pedig látjuk a Liptói-Havasokat és a Magas-Tátrát.
 
(A fenti képen csak a Magas-Tátrát).
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres-csucs.jpgAztán hamarosan - akár szó szerint is - "fellépünk" a Deres 2004 méteres csúcsára, sőt, gyengéden fel is léphetsz a csúcson lévő oszlopra is..... Persze csak módjával.


 
Ez a túra mindenkinek könnyű, aki a Normafától el tud sétaficánkolni a János-hegy Erzsébet kilátójához.
Egy 5 éves gyerek is SIMÁN megcsinálja!!

  
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpg13 és 14 óra között érünk vissza a Chopokhoz.
Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ehetsz valamit gyorsan.
 
 
 
A dőzsölés után az ún. szuperlanovkával közösen jövünk le.
 
A lanovka költségét a túradíj nem tartalmazza. 
 
 
Aki nem GoPass kártyával veszi a lanovka jegyét, annak a vásárlás helyétől függően a fel- és levezető út 22 vagy 16 euró lesz. 
 

chopok.jpg15:30 körül vagyunk (lent) a kocsiknál. 

 

Köszönjük, hogy jöttetek.
Biztonságos, jó utat hazáig.  
 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A hótalpas szlovák túra túradíjai

 

 

Jelentkezés a részben hótalpas, részben csúszásgátlós szlovákiai túrára 

csuszasgatlo-homacska-3-szlovak-tura-maga-tatra-tura.jpg

Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan, alaposan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni.........?" menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, hótalp, csúszásgátló hómacska, öltözködés, sok folyadék részekre, amely betartása / viselése / megszívlelése - a legudvariasabban mondjuk és természetesen a Ti érdeketekben - kötelező. 

csuszasgatlo.jpg

Mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát tudtok tőlünk bérelni. A bérleti díj 3100 Ft/nap/egy pár hótalp és 3100 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska, ill. ha mi kifogynánk, akkor helyben béreljük nektek és elhozzuk a kölcsönzőből (ebben az esetben a bérleti díj 10 euró / pár / nap). 

 

Ha nincs, túrabotot is (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár).

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgNe legyen rá szükség, de jól jöhet az EU-kártya. Kell euróban költőpénz, ill. euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk a biztosítást.  
 

 

 

A szlovákiai hótalpas túra díjfizetése
A szlovák hótalpazás díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (esetünkben Szlovákiát) beírni.
Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 10,

2018. december 1-2.
Szlovákiai hótalpas túra