Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. június 17-20-i szlovákiai túra: 1-2-3-4 napos Nyugati-Tátra + Kocs-hegység túra

magas-kocs-szlovakia-tura-www.tatra-tura.hu.jpgSzlovákiai túrák az iskolai vakáció kezdetén. Választásod szerint 4 vagy 3 vagy 2, ill. 1 napos Tátra és Choc-hegység túrák Szlovákiában 2019. június 17-20. között. 

Minden nap, minden túra egy gyöngyszem, itt előzetesen csak egyet említünk. A tiéd lehet Európa egyik legjobb körpanorámája, ahonnan szinte a japán és amerikai partokat is láthatod, de ha nem párás a levegő, a Nyugati-Tátrát, a Kis-Fátrát, Alacsony-Tátrát, Nagy-Fátrát tényleg. Ezt muszáj látni.

 
mk-szlovakiai-tura-szlovak-tura-06260.jpgA négy nap amúgy - nem miattunk, nem vagyunk nagyképűek - lélegzetelállítóan gyönyörű csokor, biztonságos, de vadregényes túrákból. Mazsolázzatok kedvetekre a meseszép tájakból! Káprázatos és biztonságos túrák, séták Szlovákia szürreálisan, a giccsest súrolóan zsibbasztó tájain. 

Itt mind a 4 nap programját olvashatjátok, de lehet jönni rövidebb időre is, akár csak 1 napra is. A szállás végig egy helyen, mégpedig bomba jó helyen. Telekocsikat szervezünk! 

 

 

 

 

Találkozás; mikor és hova utazzatok? 
velky-choc-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgLehet, de nem kell jönni a túra előtti, a mi szóhasználatunkban az ún. "nulladik" napon, de a túra napján is meg lehet érkezni. Mind a szállásról, mind az első napi parkolás helyéről e-mailben térképet, címet és GPS-koordinátákat küldünk, plusz mindent írásban és telefonon is elmagyarázunk.

 

 

 

Minden igényt kielégítő szállás olcsón

nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.
 
 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak helyes, normális, kulturált, nem süppedő ágyas, nem gagyi, de szlovák viszonylatban olcsó, 12 és 14 eurós apartmanokat foglalunk. 
 
 
kocs-hegyseg-proszek-kvacsany-tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. Mindkét szoba háromágyas és a nappaliban is van egy (akár kétszemélyes) kanapé.
 
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szobába a lépcsőház felől mehettek be, teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől", távolabb vagy másoktól mintha szállodában lennél, nem kell kommunába jönni, az intim zónádat a szállás jobban tiszteletben tartja mint a társasház lakások többsége Budapesten.  
 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós, stb. helyiség is, hívjuk társalgónak.
 
 
 
Ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot. 
 
Kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
szallas-2--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, nem úgy használandó, hogy a saját cipőddel lépsz a vendégpapucsba. 
 
 
Köszönjük, hogy a bejáratnál leveted a bakancsot és a lépcsőházban már a vendégpapucsban vagy a saját papucsodban közlekedsz. 
 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. 
 
 
A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz. 
És a földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 
60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor vagy szerencsés leszel, és sikerül 12 euró ellenében mesés körülmények között lenned, vagy, ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, 35 eurót fizet. 
 
 
 
 

1. napi túra Szlovákiában: Egy pazar szurdokban könnyű, ill. még könnyebb túra között választhatsz
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpgLiptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 12-kor találkozunk. Bemutatkozás, tájékoztató és 15 perc kocsikázás után fizető parkolóba érkezünk.

 

A parkolás 2 euró egész napra, a parkolási díjakat a túradíj nem tartalmazza. Az autóban hozzátok a már túrára kész hátizsákokat, benne szendviccsel, vagy más, fogyasztani tervezett elemózsiával együtt.

 

Wc és indulás után egy emberfejre emlékeztető sziklaformát fog mindenki először fotózni. 

 

 

-tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpg

Utána mintha Ausztriában, mondjuk a Hohe Wandon vagy akár a Grand Canyon felett lennénk, "égjárunk", "sky walkolunk". Egy szó, mint száz, kimegyünk a semmi fölé biggyesztett kilátóra. 
Viszont - ez sokaknak jó hír - itt a szakadék fölé kinyúló kilátó alja, a deszkázat nem átlátszó. Így tériszonyos túrabarátaink is nyugodtan kimerészkedhetnek a látványt magukba inni. A túravezető nószogatását követően megyünk tovább, utunk egyre közelít a patak szintjéhez és a számos természeti látványosság mellett ember készítette szépséget is fogunk látni.
 
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-1.jpg
A völgyben - egyebek között - vízimalmot fogunk megtekinteni.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pedig most nem is Túristvándiban vagy a Murán túrázunk. 
A malmok a völgy felső felében, két patak találkozásánál találhatók. 
 
 

 
jelenleg-a-letra--szlovak-tura.jpgNapi végcélunk a képen is látható vízesés. 
A rövid, tehát a nagyon-nagyon könnyű túrát igénylőkkel, nem fárasztó, hozzávetőleg 300 méteres szintkülönbségű, egy Mátraháza-Kékesnél is könnyebb, a megállók, étkezési stb. szünetekkel is cakkumpakk 7 kilométeres, jó 3 órás sétánk lesz.  
 
 
 
A kicsit hosszabb, de még mindig könnyű túrán lévőkkel 10 km-es, a plusz szépségekben való tobzódás miatt 4 órás séta után ugrunk vissza a parkolóban hagyott kocsikhoz, majd az autókkal a szállásunkra.  
 
 
kvad.jpgÉs csak, hogy kedvet csináljunk a nagyon nagyon-nagyon könnyű helyett, a csak könnyű túrához, nézz a képre. A kicsit hosszabb, nem überkönnyű, "csak" könnyű túrát választókkal a képen látható, hivatalosan nem turista ösvényen, hanem bicikli úton teszünk meg egy háromszög alakú plusz körtúrát. Utunk során szép számmal fogunk a környéken lakó 70-80 éves szlovák hölgyekkel és urakkal találkozni - ha ez megnyugtat. De az is persze teljesen érthető, ha a többnapos túra miatt valaki beosztja az erejét és bemelegítő nap tényleg csak bemelegítés.  
 
 
 
 
 

2. napi szlovákiai túrákon könnyű és közepes túra között lehet választani:
a) feljössz a 1611 méteres csúcsra 
b) vagy "csak" 1100 méteres magasságig sétálsz fel

--01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szállástól a kocsikkal 8-kor indulunk, ha csak erre a túranapra jössz Magyarországról, 8:29-kor kell a találkozási ponton lenned. Hogy hol itt, azt természetesen e-mailben elküldjük neked. 

 

Szlovákiában több a gyönyörű hegy, mint ahány csillag van az égen, de a Magas-Kócs tetejéről élvezhető panoráma a különlegesek között is különleges.

És maga a hegy is tüneményes. Ha a csúcsig jössz, bitang jó, 9.6 km-es, az autókhoz visszavivő körtúrát teszel. 

 

-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgAz elméleti szintidő 4 óra 30 perc, de mi elfelejtjük a szintidőket, a zergékkel keresztezett szlovák túrázók tempójához képest komótos, (figyelem új fajt fedeztünk fel) "lajhár-csigaként" élvezzük ki a Magas-Kocsra vezető út minden szépségét, mivel látvány az VAN....

A szállástól kb. 20+5 perc autózás után érkezünk napi célpontunk tövébe.

Tengerszint feletti (plusz-mínusz néhány méter) 620 méteren fogunk a kocsikkal megállni, parkolás után bakancshúzás. 

--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa a csúcsra jössz - mivel nem mindig felfelé megyünk - összességében kerekítve egy kilométeres szintkülönbség vár rád a kevesebb, mint 10 km-es, Benedek Elek meséket idéző rengeteg erdőben, egyenletesen emelkedő úton.

 

A 9,6 km bakfitty, de ha a csúcsig jössz, az a szintkülönbség miatt már közepes túra. 

 

Ha viszont beéred rövidebb túrával, akkor "csak" a tengerszint feletti 1100 méteres magasságig jössz. 

 

1100-es-piheno-a-v-c-alatt.jpgUtóbbi esetben a képen látható, "összkomfortos" pihenőnél, de már itt is pazar panorámával várod be a csúcstámadókat.

 

 

Ha a hátizsákodban hozol egy polifoamot és egy hálózsákot, még aludni is tudsz, mivel a padok elég szélesek plusz a képen látható létra egy tiszta padlástérbe vezet, ahol remekül lehet bétában és majdnem minden görög betűben relaxálni. 

 
 
 
 
Bármelyik túrát is választod (lehet dönteni menet közben) az egészséges fáradtság és kalóriaégetés csak a bónusz.
--04-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
 
Szépséges útvonal, káprázatos helyek, zsibbasztó kilátás, szürreális sziklaformációk várnak.
 
Egy idő után már nem látunk lombhullató erdőt, fenyvesben haladunk egyre feljebb, aztán klasszikus törpefenyő sávban baktatunk, végül kopár sziklák között érünk fel a csúcsra.
Van Szlovákiában fogalomnak számító panoráma szép számmal.
Elég csak a Lomnici-csúcsról látható kilátásra gondolni, de amit innen látsz, az is megér jó sok terabyte-ot.
 
 
 
 
--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgAz Árva és a Vág folyók völgye, a Nagy-Fátra, a Nyugati-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Kis-Fátra. Amikor még úgy, de úgy nézelődnél, jön a rossz hír, indulunk vissza (le). 
 

 

 

 

Már reggel jövetben is láttuk, de akkor nem szálltunk ki az autókból, most viszont, mielőtt elhagynánk a bájos falucskát, megnézünk még egy vízesést.

-vizeses---tura-szlovakia.jpg

Már most eláruljuk a tövében elhangzó kvízkérdést: miért nem fagy be soha? És - komoly - ha akarsz, a vízesés aljában gyűlő tavacskában meg is mártózhatsz! Hozzál fürdőruhát! 
 
Este a túravezetői szobában babazsúrt idéző decens dorbézolás, a háttérben halk zenével.
 
Scrabble, dixit, activity és egyéb társasjátékok.... 

 

 

 

3. napi szlovákiai túra: Ez szinte egy pihenő nap, de naná, hogy eszement kilátással
kilatas-a-sziklarol.jpgHa csak erre a túranapra jössz Magyarországról, akkor 10-kor kell a liptószentmiklósi (egyetlen) Tesco parkolójában lenned.
 
 
 
 
Ez egy pihis nap, reggel lazulunk, de, hogy félreértés ne legyen. Csoda helyre megyünk, bár a lábon megtett távolság rövid, maga a túra zseniális. 
Ugyanis a hihetetlen látvány kedvéért felugrunk a Vörös sziklára.  
 
kilatas-a-liptoi-tengerre.jpg
 
 
 
 
 
 
A 6 km-es és cakkumpakk 380 méteres szintkülönbségű csodatúrán, csodatúrácskán (ismét) olyan panoráma vár rád, hogy szép lélekkel, szentimentális típusként esetleg elpityeredsz a látványtól. Vagy "csak" leesik az állad. Vagy a kilátástól megbabonázva elfelejted, hogy hívnak. Vagy felmondasz a munkahelyeden és szlovákiai remeteségre adod a fejed. 
 
 
 

szlovakia-tura-a-033.jpg4. napi szlovákiai túránk során egy káprázatos vízesés és 5 tengerszem vár rád.... 
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 10-kor találkozunk. 

szlovakia-tura---r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszámtáblás Toyota Avensist kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem nagyon szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és félórás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, írd és mondd, 8,4 km-es, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta, még a túra kifejezést is visszavonjuk. 
A másik túra már túra, de inkább gyenge közepes túrának, mint közepes túrának tekinthető a 15 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve, mindenesetre olyan panoráma mellett tarthatsz pikniket, hogy hú.

 

szlovak-tura---299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a gyenge-közepes túrát választják, azok lemondanak a menedékházas étkezés örömeiről, velük gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

Tehát a gyenge-közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

--tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
16 óra körül leszünk lent a kocsiknál. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Túradíj

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára:
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

A túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,

2019. június 17-20.
Szlovák túrák

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)