Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. június 6-7-i szlovákiai túra: Őrülten szép panorámák

szlovakiai-tura-gyomber-menet.jpgVálaszthatóan 1-2 napos szlovákiai túra 2019. június 6-7-én, csütörtökön és pénteken! 
2019. június 6-án szombaton a Vörös Szikla és onnan a lélegzetelállító kilátás.....
2019. június 7-én az Alacsony-Tátra főgerincén sétafikálunk, (felmegyünk a Gyömbérre), a gerincre lanovkával ugrunk fel (és ahonnan lanovkával jövünk le).
7 éves gyerekkel is bátran jöhettek. Ő jön majd elől! 
 
 
 
 

 

 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgaz első túranap reggelén vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... Az egyik budapesti telekocsi Budapestről 6-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban, a Dunakeszi Tesco-parkolóban és Vácott, majd Rétságon is be-, ill. fel lehet szállni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. 
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 18 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
1. napi szlovák túra: leírhatatlan panoráma a Vörös Szikláról  
ruzomberok-kaufland.jpgSzlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
Extrém könnyen fogsz ide találni. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba, nem lesz idő hosszas vásárlásra. (Juj...) Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra. 

-szikla-szlovakiai-tura-20180502_094320.jpgEleve a kocsiban legyen minden a túrára készen, kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen nálatok a hátizsákba készítve. 
 
 
Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok. Továbbá hozzatok magas víztartalmú (alma, narancs) és magas energiatartalmú gyümölcsöket (dió, banán), a banán egyébként a kálium és magnézium tartalma miatt is a túrázó legjobb barátja. 

A túrabot nagyon JAVASOLT.

 

Korábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrára. 

Délután könnyű, ha akarnánk, akkor oda-vissza 2,5 órába sűríthető bakancsos túra vár ránk, de nem rohanunk, nem hajt a tatár. 

Mindenki számára kényelmes tempóban megyünk felfelé. 

Nem sietünk, a durván 300 méteres szintkülönbségű felmenetet lassan tesszük meg. Ravaszdi útvonalon, titkos ösvényeken, trükkös kanyarok és rövidítések után érünk fel a Vörös-sziklára.

Mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra :) 

Alattad a Liptói-tenger, mögötte az Alacsony-Tátra, vagyis a szuper túra mellett olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. A szikla tágas tetején megállunk háromnegyed órára fotózni, uzsonnázni. Így összességében a túra kb. 4 óra lesz. 

 
 
 
 
 

 

szlovakiai-tura-gyomber-alacsony-tatra-tura.jpg

2. napi szlovákiai túra: könnyű túra az Alacsony-Tátra főgerincén.  

 

 

Szlovákiai túránk a Gyömbérre vezet, amely az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja. Lanovkával megyünk fel a Chopokra, az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsára, majd onnan átslattyogunk a Gyömbérre és vissza, majd lanovka, sikló, ülőlift kombinációval térünk vissza a kocsikhoz.
 

le-a--a-er-fele.jpgHa nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. 
 
 
A Gyömbér a Chopoktól kb. 2 órás túra, hipp-hopp meghódítjuk a Gyömbér csúcsot. (2043 m).
 
A csúcson lehet, hogy zergékkel piknikezünk, ami azt jelenti, hogy a szendvics
krupovo-nyereg-gyomber-fele-1-szlovak-tura.jpg
ebéd fogyasztása közben lehet, hogy odajönnek a zergék némi jutalomfalat reményében, de kérjük, hogy semmiképpen ne adjatok a zergéknek ételt. 

 

Miután megejtettük a Gyömbért, "visszasétálunk" (pontosabban túrázunk) a Chopokra és lanovkával megyünk le. 16 órakor leszünk lent a kocsiknál. A lanovka díja felnőtt esetén 17 euró, amelyet a túradíj NEM tartalmaz. 

 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovákiai túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
kocs-hegyseg-tura-4.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (pl. inzulin), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacskahótalp részekre. Az ott olvashatók megszívlelése / betartása - a ti érdeketekben, a biztonság érdekében - kötelező. Kell továbbá a túrabot. Termoszban forró teát hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A szlovákiai túra túradíjának utalása
A szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2019. június 6-7. 

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be. A banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, csúszásgátló hómacska, hótalp bérleti, lanovkajegy díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.