Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. március 1-i hótalpas szlovák túra: Judgement Day

a-nagy-menet-2019-ujevi-tura.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

2019. március 1-i hótalpas túra Szlovákiában:
Judgement Day.
A hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra is a tereptől függően. Minden más túránk normális. Minden más túránk nagyon könnyű vagy könnyű vagy max. közepes. Ez a hótalpas túra kemény. Ez a hótalpas túra nehéz. Fizikailag is kicsit, de bizonyos embertípusok főleg lelkileg. Bár szerintünk hatalmas móka. Kegyetlenül nagy poén. Jó kis küzdés. A túra utolsó (szintben) 150 méterén, minden lépésért, minden centiméterért meg kell küzdeni, ugyanis ITT még a hótalppal is kicsit besüllyedünk.
980x.jpgHótalp nélkül pedig derékig merülünk el vagy mellig. Érdekes. Próbáld ki. Szóltunk: az utolsó szakasz kicsit tényleg "kiakaszthat". Természetesen át is térhetsz az idegenek nyomába, a taposott, túrasíelők által kijárt, kemény hóra. Tőlünk 5-15-50 méterre lesz. Nem ciki. Nem olyan, mintha Demi Moore a J. I. Gane c. filmben a feladást, "nekem elég" kiakadást, köszönöm befejezem a SEAL-képzést jelző harangot megkongatta volna. De ha három lépésenként váltott vezetéssel, egymást a hóból kihúzva, egymás nyomába lépve csapatként jutunk fel az nagyon más. 

 

A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni NAGYON a mély hóban. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat béreljük neked. 10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp. Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs - vegyél vagy bérelhetsz tőlünk (3100/nap/pár)

Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit csak végszükségben adunk kölcsön, ha éppen van felesleges.

Kérjük vásárolj magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. 

 


Utazás a szlovákiai hótalpas túrára önállóan vagy telekocsival a "nulladik" napon
Pl. Budapestről, "nagyon hajnali" felkeléssel, meg lehet érkezni a túranap reggelén is, de főleg biztonsági okokból erősen nulladik napi utazást és érkezést javasolunk. Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan, senki nem marad otthon!   

 

 

Judgement day..... hótalpas túra a Magas-Tátrában. 
Térképet, címet küldünk e-mailben.
A szlovákiai túrára mind a túrát megelőző, hívjuk így, "nulladik" napon már kiérkezőkkel, mind az esetlegesen első nap utazókkal, a Magas-Tátrában
9-kor találkozunk az e-mailben elküldött helyen.
Bemutatkozás, tájékoztató, 
kiosztjuk a bérelt hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát, aztán uccu indulunk. Hamarosan lélegzetelállító útvonalon hótalpazunk. Kérjük, hogy hozzál napszemüveget, kötelező. 10 km-es, 3 órás szintidejű túra várna rád, HA nyár lenne. De.... Az utolsó egyharmad kemény lesz. A hótól függően az utolsó egyharmad 2 vagy akár 3 óra küzdés lehet. Jó, semmi világvége, 16 órára még a legpuhább hóban is lent leszünk a kocsiknál, sőt, közben még finom levest is eszegetünk egy menedékház éttermében. 
Fontos. 
Az innivalón kívül hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. A túrabot nélkülözhetetlen, ugyanis itt a hóra FEKTETETT túrabottal fogod tudni magad kitornázni a lyukból, amibe beszakadtál. Aztán a következő lépésnél folytatod a tornát..... vagy a következő hóba süllyedésnél. 
Korábban már viselt, bejáratott

túrabakancs és kamásli kötelező a túrára.
Mindenben szívesen segítünk, de mivel túrabakancsban kell jönni, megválaszoljuk az egyetlen kérdést, amit kérjük, hogy ne kérdezz meg: - "NEM, a hótaposó nem jó". De a lakkcipő, magas sarkú vagy flip-flop papucska sem nyerő. A túrabakancs - még egyszer - kötelező.  

 
 

 

 

Szállás és étkezés a túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 19 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 25 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
 
 
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található.

 

 

 

 

 

Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgKötelező a túrabot hótányérral vagy a síbot, amelyet néha az először túrázók számunkra rejtélyes okból gyakran lenéznek, aztán mindenki nagyon hálás érte...Más. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, vagy jelezd az igényt és béreljük neked. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. És persze kell(het) az EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, ha a szállást mi foglaltuk, a szállásdíjat is. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

 

2890 Tata, Kakas u. 23.

2019. március 1.