Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. március 15-17. Választhatóan 1-2-3 napos hótalpas túra Szlovákiában

20190217_222605_resized.jpg2019. március 15-17.: választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 napos, a tereptől függően hótalpas vagy csúszásgátló hómacskás túra* Szlovákiában. A "leggizdább" túra. Íme a "10-es" téli túra a tavaszban :). Vagy "menő" szavak nélkül, egyszerűen: tényleg csodálatos. Nem visszaadható képekben. 

*A túra várhatóan csúszásgátló hómacskás túra lesz, de természetesen minden a tereptől függ, nem valószínű, de lehet, hogy kell majd hótalp is, hiszen bármikor lehet egy nagyobb havazás.....
A csúszásgátló hómacska egy ügyes jószág, a kemény, akár jeges havon is "stabilan" tudsz vele jönni-menni, akár futni. Ha nincs saját csúszásgátlód, ha nincs hótalpad, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 
A 3 napon belül vár rád két őrületes túra az Alacsony-Tátrában és egy fergetegesnél is jobb túra a Magas-Tátrában.  


 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgEZEN a túrán nem valószínű, hogy kell majd hótalp, de ha igen, a hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. 
 
 
Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban nélkülözhetetlen hótalpakat bérelheted tőlünk. A hótalpak bérleti díja 10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp. 
 
hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgKemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk. Ha van sajátod, hozzad, ha nincs, csúszásgátló hómacskát is bérelhetsz tőlünk (3100/nap/pár), ha mi kifogyunk, mi itt Szlovákiában béreljük neked vagy természetesen a bérletet magad is intézheted. Szükséged lesz még kamáslira. Végül túrabotra vagy síbotra. A készlet erejéig ezeket is bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot. Bár javasoljuk, hogy a szükséges felszerelést inkább vedd meg magadnak, hiszen ha vigyázol rá, sokáig kiszolgál. Ha évente hármat kirándulsz, már megéri venni egy sajátot. csuszasgatlo.jpgKívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk, ha nem találunk neked helyet, a túradíjat visszautaljuk.  

 

 


Túranapi utazás a téli túrára 
Budapestről például, korai, de nem extrém hajnali felkeléssel, meg lehet érkezni az első túranap reggelén. De ha valaki, mondjuk Somogy megye déli részéről jön, annak célszerű a nulladik napon jönni. Rátok van bízva, a lényeg, hogy az első napi találkozóra pontosan érkezz. Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis "összehozzuk" a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1, hanem 2-3-4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk. 

 

 

 

2019. március 15-i szlovákiai hótalpas / csúszásgátlós túra a magyar határtól egy (nagyobbacska) köpésre: a túranapon belül lehet könnyű túra és gyenge-közepes túra között választani.
stefanikatol-a-kilatas-nem-rossz-szlovak-hotalpas-tura.jpg10:29-kor találkozunk Szlovákiában, az Alacsony-Tátra egy parkolójában. A parkoló helyét és címét természetesen e-mailben küldjük a résztvevőknek. Olyan könnyűvé tesszük a "kitalálást", mintha a sarki boltba ugranál le.

Ha Budapestről jössz, legyél 7 előtt az Árpád-hídnál, hogy időre biztosan és biztonságosan, továbbá a sok 40, 50 km-es sebességhatár táblát betartva, a találkozási ponton legyél. Lehet jönni az ország minden sarkából. Telekocsikat is szervezünk. 

Érkezést, üdvözlést és mosdó-látogatást követően kiosztjuk a csúszásgátló hómacskákat, ha kell, a hótalpakat. "Megtanuljuk" (10-10 mp. és akkor sokat mondtunk) a hótalpak és csúszásgátlók felvételét és használatát, majd valamivel több, mint 1100 méteres tengerszint feletti magasságból indulunk egy 1700 méteres magasságban található menedékház felé. Fenyvesben vágunk neki az örömódának, és az indulás után nem sokkal olyan panorámánk lesz, hogy .... 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-58292176.jpgNem hajt a tatár, ha átlagos tempóban haladunk, akkor 1 óra 45 perc - 2 óra után, ha komótosan lépdelünk, akkor 2,5 óra alatt érkezünk fel a másfél órás szintidejű útvonalon. Egy klasszikus hegyi chata-nál vagyunk, a menedékházba egy meleg leves vagy gyors ebéd és mosdólátogatás erejéig be is kukkantunk, ill. beülünk. A menedékházban a saját elemózsiádat is NYUGODTAN fogyaszthatod. 

 

 

 

 

 

stefanika-szlovak-tura-43.jpgValami azt súgja, hogy ennek a fotónak az ikertestvérét - úgy, hogy a túravezető kezébe adja mindenki a saját telefonját vagy fényképezőgépét - te is el fogod készíteni, pontosabban készíttetni.


Durván 90 percet leszünk a chata éttermében és környékén. Aki nem akar beülni lakmározni, hanem elég neki egy gyors leves vagy kávé, azokkal még megyünk egy kicsit és felérünk egy kellemes nyereg tetejére, ahonnan (ahonnan is) olyan lesz a kilátás, hogy ihaj. A pihenő, wc-látogatás, valamint dekadens dőzsölés után indulunk vissza a kocsikhoz, a lefelé vezető út, ha nagyon sokszor megállunk fotózni sem lesz több mint 1,5 óra. Konvojban megyünk tovább a Magas-Tátra "aljában" (déli lejtőjén lévő) szállásunk felé. 

 
 
 
Szállás és vacsora a szlovákiai túrán 
magas-tatra-tura-szallasa-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált egy-, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz. Ha öt fős család vagytok, akkor két szobában lesztek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), közvetlenül nem minden szobának van fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég. 
Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, 
tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 
A szállás díja a mi túrázóinknak 15 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. Ha nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. 
 
 
 
szlovakiai-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra-2.jpg2019. március 16-i csúszásgátló hómacskás túra: a Magas-Tátra egyik fenomenális völgyében. Eldobod a buksidat. 
Választhatóan 9 vagy 11 kilométeres, várhatóan (de természetesen az időjárást nem tudjuk előre) csúszásgátló hómacskás túra vár rád. A csúszásgátló hómacska acélfogai miatt tökéletesen biztonságos, csúszásmentes, könnyű téli túra vár rád. Ha esetleg frissen hullott nagy hó lesz, hótalpra lesz szükség, de nagyon valószínű, hogy előttünk már lejárt, kemény, néhol jeges hó vár, ezért "99%", hogy csúszásgátló hómacskát rántunk. Ha nem akarsz venni, bérelhetsz tőlünk is (mindkét eszköz bérleti díja 3100 Ft/pár/nap). 
 
 
Egy életre hálás leszel magadnak, hogy ezt a napot itt töltöd. Kérjük, hogy készülj a túrára a nap során szükséges szendviccsel, termoszban meleg teával... bár lesz egy chata, másnéven menedékház, egészen pontosan pompás hegyi szálló, önkiszolgáló étteremmel, ahol a folyadékot majd pótolhatod. 
hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgEgy - ha nem telik be az ingyenes - ingyenes parkolóból indulunk, sok rövid, két-három perces, iszunk-néhány-kortyot szünet, vetkőző, felszerelésigazító, pisilős megálló után érkezünk a Tátra egyik legnagyobb tava közelébe.
 
 
 
 
 
A tótól , azokkal akinek kedve van, még felugrunk egy "dombocskára" és onnan tudsz olyan fotókat készíteni, hogy utána elsírod magad. 
Konkrétan a lenti fotó "ikertestvérét" készítheted el a befagyott tóról és a környező hegykoszorúról. Ahogy egy kedves túrázónktól tanultuk: "Gizda, egészen 10-es gizda".
20190217_222605_resized.jpg
Ugyanis a "teknőt" körülvevő összes csúcs, egyetlen galád kivétellel, 2000 méter feletti.
A látvánnyal maximum a tó partján álló menedékház étterme és a kulturált és ingyenes mosdó konkurálhat, amit mindenki, de különösen a hölgyek / lányok nagyon szoktak értékelni. 
 
 
 
 
A menedékház éttermében fogyasztható a saját szendvics is (senki nem szól érte) és természetesen az önkiszolgáló étteremben vehetsz meleg ebédet. A madarsky, segedi és jeleni gulás (knédlivel), ill. a magyarul sztrapacskának ismert, szó szerint juhtúrós galuska és a "sztrapacska sztrapacska" (az igazi sztrapacska NEM a juhtúrós galuska!!!) közötti különbséget majd taglaljuk neked vagy - mivel most még úgy sem hiszel nekünk - kipróbálod. 
 
20190217_222810_resized.jpg
Ja. És a káposztalevest vagy a fokhagyma levest egész egyszerűen muszáj megkóstolni. A finomságokat bent és a teraszon is fogyaszthatod. A teraszon az UV-sugárzás igencsak melegít, a kilátás pedig agyament. Van egy szinte elreppenő két órád, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a látványt vagy nem túl hosszú ebéddel (amibe csak egy leves fér bele) még fel is gyere a dombra, ahonnan - ha jó képet készítesz - a NatGeo-fotóidat is el tudod készíteni. 
 
16 óra előtt érünk vissza az indulási parkolóba.
 
 
 

2019. március 17-i csúszásgátló hómacskás túra Szlovákiában: 

20190219_101756.jpgA Magas-Tátrából konvojban indulunk Magyarország felé. Az egyébként is hazafelé vezető úton, az indulás után 45 perccel érünk a tetthelyre. Ha pedig valaki csak az utolsó napi túrára jön Magyarországról (vagy éppen Szlovákiából, Erdélyből, stb.), akkor 9:29-kor találkozunk az Alacsony -Tátrában.
A csak ezen túranapra jövőknek e-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú.

Ha csak erre a napra jössz, az ingyenes és nem nagy, az átlagos Lidl vagy Aldi parkoló felényi parkolóban egy fehér, magyar rendszámtáblás Toyotát kell meglátni.

20190219_094025.jpgHogy igazán könnyű legyen a "keresés", a tetőre felteszünk egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákot. 

 

Meg eleve ott állunk a magyar rendszámtáblás kocsiknál....  

A meglepetéseket elkerülendő, "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt... mindenki átrakta-e a termoszt a kocsiból a hátizsákba, ne a hegyen derüljön ki, hogy miért is érzed a szomjhalál közeli szorítását... :)). Az elképesztően szuper hó visszaveri a napsugarakat, az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg. Tengerszint feletti 1200 méteres magasságban parkoltunk, innen indulunk.

 

 

20190219_094543.jpgA felfelé vezető úton lassan, komótosan sétálunk. Az "antitempót" diktálja (az egyik) elől haladó túravezető. Triviális, de azért megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos helyen megyünk. 

 

 

Tengerszint felett nagyjából 1400 méter környékén a terep szinte adja magát az első "hosszabb" szünethez. Körülöttünk hegyek, hegyek, hegyek és a távolság miatt az az érzésünk, hogy mi is olyan magasan vagyunk, mint azok (bocsánat, mint "Ők"). Alattunk? Észre sem vesszük, de törpefenyők tetején állunk... Igen, rendkívül valószínű, hogy ITT, márciusban akkora havon leszel, hogy a NAGYOBB törpefenyők csúcsa fog kiállni a földből...20190219_095452--1-.jpg
Néhány kortyos teázás erejéig sokszor megállunk. Indulásunk után mintegy 90 perccel már a világ tetején, vagy ha nem is, de 1600 méter feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit otthon nem minden nap. 

 

 

A kilátás lélegzetelállító, tőlünk északra felsejlik, mit felsejlik, berobban a képbe, betölti az északi horizontot és a lelkedet a Nyugati-Tátra, magyarosabban Liptói Havasok, valamint a kép "közepén" látható Kriványtól jobbra - keletre - látható Magas-Tátra. hotalpas-tura-szlovakia-33442911.jpgÉs ha itt a fotón nem is, de ott helyben megmutatjuk azt a helyet, ahol tegnap ebédeltünk, és ahonnan pontosan oda néztünk, ahol e szent pillanatban állunk. Mit mondjunk? Hogyan mondjuk el neked, amit nem lehet, mert szó az nincs, csak ..... :)) Reménytelen szavakban visszaadni. Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod.

 

 

 

 

20190219_094025.jpgMerünk a helyről dicshimnuszt zengeni, nem szerénytelenség, nem miattunk olyan a táj, hogy a lelked sikongat a gyönyörtől. Ugye érted? Pontosabban, kizárólag e sorokat olvasva, nem biztos.  Ha nem, eggyel több ok, amiért érdemes jönnöd, mert ez monitor-nézegetés közben ÚGY SEM lehet "fogni". És visszatérve a túrához. Az uzsi + pisi + fotószünet után megyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben minimálisat fel. Aztán újra. Közben körülöttünk és mögöttünk sem ronda a táj. Visszanézünk és látjuk, hogy 30 perce még hol fotóztuk a tájat és egymást. 

 

 

20190219_115419.jpgVégül, és nehéz szívvel, 1550 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk vissza. 

 

 

Átlagos tempó mellett 15:00 körül vagyunk a kocsiknál. 

Hazautazás.

Még valami, ami fontos. A túrán mindig lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz.

Bátran jelentkezz! Ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni. Verd ki a buksidból, hogy NEM bírod majd. hotalpazas-alacsony-tatra-hotalpas-tura-szlovakia.jpgFelejts el, hogy utoljára 100 éve voltál tornateremben, a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett, nyugi és GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

 

 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a téli szlovák túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (pl. inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Ha nincs hótalpad és szükséges, tudod bérelni, 3100 Ft/pár/nap, és természetesen profi csúszásgátló hómacskát is adunk bérbe (ennek a bérleti díja is 3100 Ft/nap/pár)
csuszasgatlo.jpgSzükséges még a túrabot hótányérral vagy egy síbot. Ha nincs, ezt is tudod tőlünk bérelni (620 Ft/nap/pár). Más. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, attól "fent" lehet vérpezsdítően "friss" is az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges még euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást, soha nem volt rá szükség, de a hegyi mentés költsége igen komoly lehet. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy csúszásgátló hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap), ha mi is kifogynánk, a felszerelést béreljük neked. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és csúszásgátló hómacska díját kérjük utalni. Ha a szállást mi foglaltuk, és bármilyen okból nem tudsz részt venni a túrán, kérjük a szállásdíjat utalni. 

 

 

A téli szlovákiai túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 

1034 Budapest, Rózsakert u. 4.

2019. március 15-17.

Szlovákiai téli túra