Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. március 30-31-i túra Szlovákiában: A Kis-Fátra nagy csodái

kis-fatra-tura-482-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg2019. március 30-31-i túra Szlovákiában: a tökéletes katarzis. Túra a Kis-Fátrában. Az első napon túra 900 méteres magasságig a szurdokrendszerben. A második túranapon a Kis-Fátra főgerincén, 1500 és 1700 méter között, sok helyen 

még tisztességes havon túrázunk. 

 

kis-fatra-tura-442-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg

Az első napon gyönyörűséges túránk lesz. Az egyik szurdokból ki, a másikba be.

Vízesések, kaszkádok tömege. Lehet, hogy életed legmeglepőbb 5 órája, ha itthon még csak a Rám-szakadékhoz volt szerencséd. Ehhez az útvonalhoz csak a Medve-szurdok (de itt nincs 2900 lépcső és 169 létra és híd), csak egy Schneeberg-szurdok, csak a Magas-Tátra, csak a Szlovák Paradicsom és Kocs-hegység bizonyos helyei foghatók. 
 
 
 
kis-fatra-tura-324-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA második túranap pedig választhatóan vagy lanovkázás után (oda-vissza a felnőtt jegy 9 euró, a diák 7,5, a gyerek 6 euró, ill. van családi jegy is, 2 felnőtt 1 gyerek, 2 felnőtt 2 gyerek, 2 felnőtt 3 lurkó változatban) séta a gerincen, ill. a gerinc közelében vagy (opcionális!) ugyanezen gerinctúra, előtte egy emberes túrával, fel a gerincig. Az "emberes túra" nem lebecsülendő. Azt jelenti, hogy akik nem a lanovkával reppennek fel, azok 790 méteres tengerszint feletti magasságból 1490 méterig gyalog jönnek fel a lanovka alatt szerpentinezve. 
szlovak-tura--hotalpas-tura-kis-fatra-nyereg.jpgAztán a két csapatrész egymásra talál a lanovka felső állomásánál és innen közösen vándorlunk. Egyebek között felsétálunk a Nagy-Kriványra (1709 m). Közben megtapasztaljuk, hogy az árnyékos helyeken, ill. északi oldalon van hó rendesen. 
Aztán még felugrunk a Chlebre (1648) és a Hromovére (1636). Jól hangzik, de a csapat nagy része 1490-ig feljött a lanovkával és a hullámvasútazás során 50 m :) körüli a "szintemelkedésünk". A lejövetel kabinos lanovkával történik. 
 
 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
1. saját kocsival a túra reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben a túra reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha kocsival jössz, van-e kedved felvenni utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Mondjuk a szegedi autóst a kecskeméti utassal, a debreceni sofőrt miskolci beszállóval, a veszprémi autóst a komáromi utassal. Ez a "telekocsi". A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. A legtöbb telekocsi Bp-ről szokott jönni, történetesen a budapesti telekocsikkal Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől 7:00-kor indulunk. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad hely, akkor 7:00-kor minibuszt (is) indítunk. A telekocsikba és buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk! 

 
 
 
 
 

1. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra szurdok útvesztőjében kanyargunk
kis-fatra-szlovak-tura-024.jpgA forgalomtól függően a kis-fátrai szállásra 11:45 körül érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és néhány perces szünet után (tényleg csak pár perc, amíg mindenki el tud menni wc-re) a szállástól 12 órakor gyalog indulunk. A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. 

 

 

Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. 
 

A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. 

 

Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat, kesztyűt hozzatok! 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzt kérjük szépen komolyan venni, ne lepődj meg, hogy a szurdok létrái néhol hidegek, ha pedig éri napsütés, akkor forró a vas. 
A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged, összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát.

Szerencsére volt miből választani, itt a teremtő különösen bőkezű volt a vidékkel. 


kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában. Feelingre a túra olyan vadregényes lesz, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek olyan magas létrák, ilyen szempontból (de fontos, hogy csak könnyűségi értelemben igaz a hasonlat és fontos az idézőjel) az egyik "Rám-szakadékból ki, a másik Rám-szakadékba be" módon kell elképzelni a túrát. 


Még kis vagy közepes tériszonnyal is komfortosak a normális létrák. Ha már voltál velünk máshol túrázni, a Kis-Fátra ezen része olyan, mintha a Kocs-hegységben lennél. Egyszerűen szenzációs. 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását, aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
 

Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni. 
szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpg

Esti babazsúr; avagy szeretettel várunk az étkezőbe, este 8-kor kezdődnek a társasjátékokMár este, amit lehet, be kell pakolni és szintén már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi elemózsiát.

 

 

2. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra három csúcsa  
Egy 1709 méteres, egy 1648 méteres és egy 1636 méteres csúcsra lépünk fel. 

A csapat az előző esti egyeztetés és fáradtság, kedv alapján két részcsapattá válik a reggel első óráira. A Kis-Fátra főgerincén és  környékén fogunk túrázni, és a nagy kérdés, hogy hogyan szeretnél feljönni.

A lanovkával történő feljövetel és egy igencsak tisztességes kaptató között lehet választani. Reggel kiköltözés, következik az autók pakolása. Az egyik részcsapat már kora reggel elindul, a másik kényelmesebb tempóban készülhet. Mindkét csoport kocsijaival 740 méteres tengerszint feletti magasságban parkolunk.


kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-3.jpgÖltözz úgy, hogy bár lent lehet "globális felmelegedéses", szebben mondva tavaszt idéző időjárás, fent azért télies a táj, és erős lehet a "cúg" és bár a túrához már nem kell hótalp, ha lelépsz az ösvény taposott részéről el fogsz merülni. Hogy ezt elhiggyétek, a készséges túravezető (persze szándékosan ....) demonstrálja is a combközépig süllyedés lehetőségét. (Igen, ilyen rendes, igazi hős).   

Nézzük részletesen a túranapot. Fantasztikus kirándulás, remek jó kis fátrai séta vár rád. Akik nem a lanovkával jönnek, azokkal 7-kor, fenséges fenyőerdőben startolunk, és bár néha szem elől veszítjük a felvonót, összességében durván a lanovka vonala alatt szerpentinezünk.  
2 óra alatt érünk fel 740-ről 1490 méterre. A feljövetel során van esély rá, hogy hómacska kell majd. 


9 óra után néhány perccel futnak be a lanovkával jövő túratársak. Apropó. Használjátok ki az olcsó, legalábbis a szlovák árakhoz képest olcsó lanovkát! Jöhet a túrára az egész család, akár a Dédnagyit is hozzátok! Komoly! Az éppen kényelmesebb, éppen pihisebb hangulatban lévő, éppen kapar-a-torka családtagok, ti is gyertek el NYUGODTAN a túrára. Ha a kabinos lanovkával jöttök fel, "fent" a szinte fennsíknak felfogható széles gerincen mindenki tud kirándulni, a terep jóformán laza normafai sétaficánkolásos, lájtos hullámvasútazásnak felel meg.

 

nagy-krivany-02-kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgPontosabban annál minimálisan több a szintkülönbség, de például 1490-ről a Nagy Krivány tetejére 1709-ig jönni annyira kevés, hogy akár 30 perc alatt is felérhetnénk, de mivel meg-megállunk fotózni így 45 perc lesz. És ha csinálsz te is egy ilyen fotót, mindenki azt fogja hinni, hogy hú de ügyes vagy, hogy megmásztál egy 1709 méteres hegyet, holott Mátraházáról háromszor hosszabb és nehezebb felmenni a Kékesre.... 
kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegHa tiszta időnk lesz, a Kis-Fátra gerincéről bármerre nézel, olyan panorámában gyönyörködhetsz majd, hogy ihaj. Két hurkot teszünk meg a gerincen, közben, ha szeretnél a lanovka felső állomásán vagy egy jó kis chatában remek jó meleg ételeket ehetsz-vehetsz ebédre. 
Lehet enni a bent kapható finomságokból vagy eszed a hozott szendvicset, ill. kombinálhatod is a kettőt, mivel a káposztalevest vagy a lencselevest egyszerűen bűn kihagyni. 

 

Lefelé lanovkával jövünk. 

kis-fatra-tura-475-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgBúcsú után hazautazás szomorúan, de ne sírj, van túra a jövő héten is! 

 

 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A szlovák túra túradíja
A túra díja nem tartalmazza a lanovka díját. Felnőtt oda-vissza 9 euró, diák 7,5, gyerek (14 éves alatt) 6 euró.

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára
csuszasgatlo.jpg

Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli túrákra...?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a kötelező túrabakancs, zokni, csúszásgátló hómacskanaptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok (alkoholmentes) folyadék részekre. Csúszásgátló hómacskát korlátozott számban tőlünk is lehet bérelni (3100 Ft/pár/nap), de jobban megéri neked ha veszel sajátot, mivel 9-16 ezer forint közötti ráfordításból (ha vigyázol rá) 10 évre vásárolod. 

 

 

A szlovák túra díjfizetése

Az utaláshoz az adatok: 
Kedvezményezett: MediaComm Kft. 
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a szlovák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal - együtt és a túra időpontját (hónap, kezdőnap) és helyét beírni.
Példa:
1139 Budapest, Tátra u. 9,
2019. március 30-31.  
Kis-Fátra túra
 
 
 
 
 
 
 
 
Fel: 9, 10, 11, 12, 13, 14:15, le 10, 11, 12, 13, 14:15, 15:30.