Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. március 30-31-i túra Szlovákiában: A Kis-Fátra nagy csodái

kis-fatra-tura-482-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg2019. március 30-31-i túra Szlovákiában: a tökéletes katarzis.

 

 

 

Túra a Kis-Fátrában. Az első napon túra 900 méteres magasságig egy olyan, de olyan, de ÓÓÓÓOOOLYAN szurdokrendszerben, hogy......... A második túranapon a Kis-Fátra főgerincén, 1500 és 1700 méter között, sok helyen még tisztességes havon, zsibbasztó, agyeldobó panorámákkal. Olyan két nap, hogy zokogva indulsz majd haza! Tényleg nagyon durva. Az első nap lent már tökéletes tavaszban, a második nap visszamegyünk a télbe.  

 

kis-fatra-tura-442-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg

Az első napon gyönyörűséges túránk lesz. Az egyik szurdokból ki, a másikba be.

Vízesések, kaszkádok tömege. Lehet, hogy életed legmeglepőbb 5 órája, ha itthon még csak a Rám-szakadékhoz volt szerencséd. Ehhez az útvonalhoz csak a Medve-szurdok (de itt nincs 2900 lépcső és 169 létra és híd), csak egy Schneeberg-szurdok, csak a Magas-Tátra, csak a Szlovák Paradicsom és Kocs-hegység bizonyos helyei foghatók. 
 
 
 
 
kis-fatra-tura-324-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA második túranap pedig lanovkázás után (oda-vissza a felnőtt jegy 9 euró, a diák 7,5, a gyerek 6 euró, ill. van családi jegy is, 2 felnőtt 1 gyerek, 2 felnőtt 2 gyerek, 2 felnőtt 3 lurkó változatban) séta a gerincen, ill. a gerinc közelében.
 

szlovak-tura--hotalpas-tura-kis-fatra-nyereg.jpgEgyebek között felsétálunk a Kis-Fátra legmagasabb pontjára 1709 m. Közben megtapasztaljuk, hogy az árnyékos helyeken, ill. északi oldalon van hó rendesen. 
Aztán még felugrunk egy 1648 méteres és egy 1636 méteres csúcsra. Jól hangzik, de lévén a csapat lanovkával jött fel, a ténylegesen megteendő szintemelkedés minimális. A lejövetel kabinos lanovkával történik. 
 
 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
1. saját kocsival a túra reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben a túra reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha kocsival jössz, van-e kedved felvenni utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Mondjuk a szegedi autóst a kecskeméti utassal, a debreceni sofőrt miskolci beszállóval, a veszprémi autóst a komáromi utassal. Ez a "telekocsi". A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. A legtöbb telekocsi Bp-ről szokott jönni, történetesen az egyik budapesti telekocsival Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől 6:30-kor indulunk. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad hely, akkor minibuszt (is) indítunk. A telekocsikba és buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk! 

 
 
 
 
 

1. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra szurdok- útvesztőjében kanyargunk
kis-fatra-szlovak-tura-024.jpgA forgalomtól függően a kis-fátrai szállásra 11:30 és 11:45 között érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és néhány perces szünet után (tényleg csak pár perc, amíg mindenki el tud menni wc-re) a szállástól 12 órakor gyalog indulunk. A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. 

 

 

Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. 
 

A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. 

 

Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat, kesztyűt hozzatok! 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzt kérjük szépen komolyan venni, ne lepődj meg, hogy a szurdok létrái néhol hidegek, ha pedig éri napsütés, akkor forró a vas. 
A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged, összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát.

Szerencsére volt miből választani, itt a teremtő különösen bőkezű volt a vidékkel. 


kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában. Feelingre a túra olyan vadregényes lesz, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek olyan magas létrák, ilyen szempontból (de fontos, hogy csak könnyűségi értelemben igaz a hasonlat és fontos az idézőjel) az egyik "Rám-szakadékból ki, a másik Rám-szakadékba be" módon kell elképzelni a túrát. 


Még kis tériszonnyal is komfortosak a létrák. Ha már voltál velünk máshol túrázni, a Kis-Fátra ezen része olyan, mintha a Kocs-hegységben lennél. Egyszerűen szenzációs. 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását, aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
 

Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni. 
szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpg

Esti babazsúr; avagy szeretettel várunk az étkezőbe, este 8-kor kezdődnek a társasjátékokMár este, amit lehet, be kell pakolni és szintén már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi elemózsiát.

 

 

2. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra három csúcsa  
Egy 1709 méteres, egy 1648 méteres és egy 1636 méteres csúcsra lépünk fel. 

A Kis-Fátra főgerincén és  környékén fogunk túrázni. Reggel kiköltözés, következik az autók pakolása. A kocsikkal 740 méteres tengerszint feletti magasságban parkolunk.


kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-3.jpgÖltözz úgy, hogy bár lent lehet meleg tavaszi időjárás és az előző nap egy póló is bőven elég volt, fent még téli lesz a táj, és erős lehet a "cúg" és bár a túrához már nem kell hótalp, ha lelépsz az ösvény taposott részéről el fogsz merülni. Hogy ezt elhiggyétek, a készséges túravezető (persze szándékosan ....) demonstrálja is a combközépig süllyedés lehetőségét. (Igen, ilyen rendes).   

Nézzük részletesen a túranapot. Fantasztikus kirándulás, remek jó kis séta vár rád. Használjátok ki az olcsó, legalábbis a szlovák árakhoz képest olcsó lanovkát! Jöhet a túrára az egész család, akár a Dédnagyit is hozzátok! Komoly! Az éppen kényelmesebb, éppen pihisebb hangulatban lévő, éppen kapar-a-torka családtagok, ti is gyertek el NYUGODTAN a túrára. Ha a kabinos lanovkával jöttök fel, "fent" a szinte fennsíknak felfogható széles gerincen mindenki tud kirándulni, a terep kellemes semmiség, az egész kirándulás egy laza sétaficánkolás.

 

nagy-krivany-02-kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgPontosabban annál minimálisan több a szintkülönbség, de például 1490-ről a 1709-ig jönni annyira kevés, hogy észre sem veszed. Akár 20-30 perc alatt is felérhetnénk, de mivel meg-megállunk fotózni, az út kb. 45 perc lesz. És ha csinálsz te is egy ilyen fotót, mindenki azt fogja hinni, hogy hú de ügyes vagy, hogy megmásztál egy 1709 méteres hegyet, holott Mátraházáról háromszor hosszabb és nehezebb felmenni a Kékesre.... 


kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegHa tiszta időnk lesz, a Kis-Fátra gerincéről bármerre nézel, olyan panorámában gyönyörködhetsz majd, hogy ihaj. Két hurkot teszünk meg a gerincen, közben, ha szeretnél a lanovka felső állomásán vagy egy jó kis chatában remek jó meleg ételeket ehetsz-vehetsz ebédre. Lehet enni a bent kapható finomságokból vagy eszed a hozott szendvicset, ill. kombinálhatod is a kettőt. Szubjektív vélemény: a káposztalevest vagy a lencselevest egyszerűen bűn kihagyni. 

 

Lefelé lanovkával jövünk. 

kis-fatra-tura-475-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgBúcsú után hazautazás szomorúan, de ne sírj, van túra a jövő héten is! 

 

 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A szlovák túra túradíja
A túra díja nem tartalmazza a lanovka díját. Felnőtt oda-vissza 9 euró, diák 7,5, gyerek (14 éves alatt) 6 euró.

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára
csuszasgatlo.jpg

Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli túrákra...?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a kötelező túrabakancs, zokni, csúszásgátló hómacskanaptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok (alkoholmentes) folyadék részekre. Csúszásgátló hómacskát korlátozott számban tőlünk is lehet bérelni (3100 Ft/pár/nap).

 

 

A szlovák túra díjfizetése

Az utaláshoz az adatok: 
Kedvezményezett: MediaComm Kft. 
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a szlovák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal - együtt és a túra időpontját (hónap, kezdőnap) és helyét beírni.
Példa:
1139 Budapest, Tátra u. 9,
2019. március 30-31.  
Kis-Fátra túra
 
 
 
 
 
 
 
 
Fel: 9, 10, 11, 12, 13, 14:15, le 10, 11, 12, 13, 14:15, 15:30.