Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. március 8-9. Hótalpas túra Szlovákiában: Nyugati- és Alacsony-Tátra

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg

2019. március 8-9.: hótalpas túra Szlovákiában. A hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra is a tereptől függően. 

Hótalpas túra a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán és hótalpazás az Alacsony-Tátrában. Ha még nem túráztál télen, MUSZÁJ kipróbálni :). Tényleg fantasztikus. És a hótalppal a téli túra nagyon könnyű, a csúszásgátló hómacskával télen is úgy tudsz jönni, mintha nyári túrán lennél. Sőt, könnyebb is, mivel télen nem sziklákon, hanem "pihepuha" havon  jövünk!

Nem mellesleg fenséges helyeken hótalpazunk. 


 

 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat bérelheted tőlünk (10 euró vagy 3100/nap/egy pár hótalp). Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs saját -  szintén bérelhetsz tőlünk (3100/nap/pár)

hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpg
Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 620 Ft/nap/egy pár kamásli, 620 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit - előzetes egyeztetés után - csak végszükségben adunk kölcsön, azt jobb, ha vásárolsz magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. A kiutazás saját kocsikkal, de ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk. 

 


"Nulladik" vagy első napi utazás: Elvileg meg lehet érkezni az első túranap reggelén is, de ha valaki távolabbról jön, mondjuk Nagykanizsáról, Szegedről, stb., annak a nulladik napon érdemes jönnie.   

 

 


sieles-es-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-20161230_123538.jpg2019. március 8-i hótalpas szlovák túra: Hótalpazunk a Kocs-hegység és a Nyugati-Tátra határán, a nap nagy részében a Nyugati-Tátrában járunk. Könnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet majd választani. 

 

A könnyű túra számos pihenővel, millió fotózásos megállással együtt 5 órás, tuti könnyű, a terep függvényében várhatóan főleg hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra, oda-vissza 10 km. 

 

10:30-kor találkozunk Liptószentmiklóson, a városkán belül, az egyetlen Tesco-parkolóban, nagyon közel oda, ahol letérsz Liptószentmiklós felé a D1-es autópályáról. Egészen pontosan az exit után lesz egy mérhetetlen méretű körforgalom az autópálya felett, és már a körforgalom után, ahogy Liptovsky Mikulás felé jössz, már látni fogod, fogjátok jobb oldalon a Tescot. A parkolóban lesz a randevú.
Bemutatkozás után konvojban indulunk a hótalpas túra starthelyére. 

 

szlovak-hotalpas-tura-nyugati-tatra.jpg
Tájékoztató és "leltár" (napszemüveg, sál, sapka, kesztyű, termoszban meleg innivaló (min. 1,5 liter), naptej, bakancs, kamásli stb. után kiosztjuk a hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát.
 
Percek múlva lélegzetelállító útvonalon hótalpazunk. A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karibiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd. Hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. 
 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpg

Fontos. Ne felejtsd el a túrabotot!

 

 

 

A nap során a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára.

 

 

Aki akar, az nem hoz saját szendvicset, hanem 30 percig egy chatában dőzsölhet, szlovák finomságokat hamizhat. 

Pompás panorámát kínáló útvonallal a kocsikhoz érkezünk vissza. ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgA tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 

 
Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha. 
Este: akinek van kedve, társasjátékok, terefere

 

 

 

2019. március 9-i hótalpas túra Szlovákiában: 

hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpgAkiknek mi foglaltuk a szállást, azokkal konvojban megyünk, akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város(ka) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. Ha valaki a túrába ezen a napon csatlakozik be, a reggel még szinte üres parkolóban egy fehér, magyar rendszámú Toyotát "kell" meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha vannak újak a túrán, nekik is bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 

Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 
hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgAhol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás gyaloglás lesz, ahol újra nagyon jól jön majd a hótányéros túrabot vagy síbot, amely nem véletlenül kötelező. 
 
 
 
 

wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig - a tapasztalat alapján - 98%-os valószínűséggel - hótalpakat a csúszásgátlókra cseréljük és megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük alattunk a világot és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát. 
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő és a képen látható, kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de néha 2004 méterről 2024 méterre feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 
Na és a lényeg. Természetesen nem maradhat el a fotózás. 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében, vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vivő lanovka csatlakozásaihoz időben kötve vagyunk, és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog mehetünk le. 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgA rotundán is maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánkat, ill. a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotózás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 
 
 

 

 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára az önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk, ha a nulladik napi szállást mi foglaltuk nektek, egyébként az első túranap programjánál leírtak szerint lesz a randevú.
Lesz olyan budapesti telekocsi, amelyik a Zugligeti út 93. szám elől indul, csatlakozhattok a konvojhoz, ill. itt a kocsidat akár több napra is biztonságban hagyhatod.

Be lehet szállni több helyen, pl. az Árpád-hídnál, a XIII. kerületben a Tesco parkolójában, Rétságon. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 5 órás úttal kalkulálj. Ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk.   

 
 
 
 
 
 
Szállás, szállás árak és étkezés
nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-szlovakia-kirandulas.jpg
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén.
 

Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, 14-36 euró / fő / éjszaka díjú apartmanokat foglalunk. Az ár attól függ, hogy hány fő van egy szobában, ha egyedül szeretnél lenni, akkor az ár 36 euró/éjszaka.
 
-hegyseg---tura-gyalogtura-szallasa.jpg
Az emeleti apartmanokban van egy nappali és konyha, amihez két, külön bejáratú szoba és mindkét szobához saját fürdőszoba tartozik. Mindkét szoba háromágyas és a nappalikban is van egy, akár kétszemélyes fekhely.
 
Az elosztás zseniális, ugyanis az egyik szobába a lépcsőház felől mehetünk be, tehát teljes a szeparáció, három ajtó választ el téged az "idegenektől". 
szallas-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEzen kívül van külön wifi-s számítógépező, társasjátékozós étkező + társalgó.
Kérjük, hogy hozzatok saját papucsot, ha esetleg elfelejtene valaki papucsot hozni, az a bejáratok mellett talál vendégpapucsot, kérjük, hogy bakancsban senki NE menjen be a lépcsőházba.
 
 
 
szallas-2-kocs-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgÉs a vendégpapucs természetesen nem múzeumi papucs, ne lépj bele a saját cipőddel. Köszönjük, figyelmességedet. 
 
 
 
 
 
dscf2745.jpg
A földszinti apartmanok 4 fősek, értelemszerűen itt is van az apartmanban konyha, saját fürdőszoba wc-vel. A konyhákban nem csak melegíteni, hanem sütni is tudsz.
A földszinti apartmanokban az igazi Tátra-érzéshez, "nagyon korrekt" kandalló társul, tudsz parázst kapargatni, nézni, tüzet táplálni stb.
 

60cf663884.jpgHa egyedül szeretnél lenni, akkor 36 euró / éjszaka ellenében mesés körülmények között leszel. 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára 

csuszasgatlo.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Szükséges túrabot. Ha a hőmérséklet lent a magyar időjáráshoz hasonló is, "fent" lehet igencsak "friss" az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. És persze jó ha van EU-kártya. Euró a szállásra, hótalp-bérletre, parkolásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást!  

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap) vagy - ha kifogyunk a sajátból - itt mi béreljük neked. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját, ill. ha mi foglaltuk a szállást, a szállás díját kérjük utalni. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

 

2890 Tata, Kakas u. 23.

2019. március 8-9.