Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. szeptember 6-8-i szlovák túrák: Fátra + Fátra

kis-fatra-szlovak-tura-023.jpgEszementen klassz szlovákiai túrák: 2019. szeptember 6-8. 

 

Első nap Nagy-Fátra túra, a 2. napon túra a Kis-Fátra híres szurdokaiban, végül túra ismét a Nagy-Fátrában, Nagy-Fátrán.

 

 

A szlovákiai túrára az utazás választhatóan
saját autóval a túranap reggelén történik
E-mailen elküldjük neked, hogy Szlovákiában hol találkozunk, címet, térképet, GPS-koordinátákat kapsz. Ha mi foglaljuk a szállásodat, akkor a a szállás paramétereit, ha nem mi foglaljuk a szállásotokat, akkor a túranapi találkozás koordinátáit küldjük el nektek. Mi az a telekocsi? A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy 18 túrázó ne 10 autóval jöjjön, pláne ha a debreceni túrázó fel tudja venni jövetben a Miskolcon lakó túrázót, a Pécsett lakó a szekszárdit és dunaújvárosit. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
Akik utasként kocsiba beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 
Egyeztessünk! Az egyik telekocsi Budáról, a XII. ker. Zugligeti út 93. elől indul, ahol biztonságosan és ingyen tudsz több napig is parkolni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 

 

 
 
 
1. napi túra Szlovákiában: Nagy-Fátra
-nagy-fatra-tura-szlovak-tura.jpgSzlovákiában találkozunk 11 órakor. E-mailben térképet, sőt, autós itinert kapsz.
 
 
 
Olyan könnyűvé tesszük a találkozási pontra jutást, mintha munkába mennél kocsival. 
 
A bakancsok szorosra fűzését követően indulunk a túrára, a túra során rögtön átmegyünk Szlovákia egyik leghíresebb falucskáján. 
 
 
 
a-csucsrol-a-falu-lent-nagy-fatra-szlovak-tura.jpgA falu házainak nagy része a XVIII. és XIX. század népi építészetének épségben fennmaradt őrzője, nem klasszikus skanzen, élő település, a házak többsége hétvégi ház / üdülő, ill. 6 házban még 20 állandó lakos lakik. 
 
 
 
 
 
 
-124.jpg
A falut elhagyva (is), már amikor a rengeteg erdőből éppen kilátunk, ill. előre-, vagy le- és felnézünk, akkor is csodaszépet látunk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Túránk legmagasabb pontján 1099 méterenido-kilatas-kelet-fele-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura.jpg
leszünk. Hegyek mindenütt. A Vel'ké Choc, az Alacsony-Tátra, északra a Kárpátok, a Nyugati-Tátra...El fogsz ájulni a gyönyörűségtől. Kegyetlenül klassz.
A túra végén visszaszállunk a kocsikba és indulunk tovább a szállásra.
 
 
 
 

2. napi szlovákiai túra: Kis-Fátra 3 izgalmas szurdoka  

kis-fatra-tura-499-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg6:59-kor a bakancsok szorosra fűzése után indulunk. 

 

 

 

 

Három szurdok lesz a jutalmunk. Az egész egy álom. (Pontosabban három álom). 

 

kis-fatra-tura-429-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmesen túrázhatsz, mindenhol vadiúj pallók vannak letéve. 

Jó fogású lépcsők, korlátok, létrák. Mintha a felújított Rám-szakadékban lennél, nem az Eiger északi falára indulunk. Reméljük így már senki nem tart a szurdoktól, tényleg a segédeszközökkel a túra viccesen könnyűvé van téve.

 

Talán túlságosan is, de ez a szépségéből nem von le, csak a biztonsághoz tesz hozzá.

Legalább a túravezető a bokaficam lehetősége miatt sem stresszel.

 

Természetesen mint minden szlovákiai túrának, ennek a túrának is meg van a maga veszélye, bár ennek a túrának a legnagyobb veszélye határozottan kellemes. 

 

kis-fatra-tura-471-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA szurdokrendszer annyira gyönyörű, hogy esetleg nem akartok majd hazajönni :).

 

 

 

Az itthoniak rajtunk keresnek majd titeket, ugyanis a sok szépség hatására ott helyben kis-fátrai remeteségre adjátok majd a fejetek.

 

kis-fatra-szlovak-tura-028.jpgKomolyra fordítva, természetesen odafigyelést igényel a túra, kérjük, hogy minden lépésnél figyeljen mindenki. A túra során lesz ebédszünet, lesznek pisilési és fotózási szünetek... A kora délutáni órákban érünk vissza az indulási parkolóba, hazautazás az autók, ill. busz / minibusz egyéni tempójában vagy a túravezetői kocsit követve. 

 

 

 

 

 

 

 

3. napi szlovák túra: Nagy-Fátra 

fatra-tura-gyalog-kirandulas-szlovak-tura.jpgKiköltözés után 8-kor indulunk vissza a Nagy-Fátra (egyúttal Magyarország) felé.  

Bakancshúzás után 9:45-kor indulunk.

Vagyis kérjük, hogy túrabakancsban gyertek. 

Kellemes, gyerekkel is kényelmes, biztonságos, könnyű, kis szintkülönbségű, kényelmes tempójú, 4 órás túra vár ránk. Ami pedig közben történik, az a csoda. És természetesen lesznek megállók, pihenők, hölgyek jobbra, urak balra szünetek és ebédszünet is.  

 

nagy-fatra-tura-gyalogtura-dovalbol-a-koncsita-kozeleben-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA Nagy-Fátra is igazi "ékszerdoboz", lehet, hogy látásból volt már hozzá szerencséd, hiszen ha Besztercebánya felől Rózsahegy (Ruzomberok) felé megyünk, akkor az út bal oldalán látható hegyek már nem az Alacsony-Tátrához, hanem a Nagy-Fátrához tartoznak. 
 

 

A Nagy-Fátra részben északon gránit, délen részben mészkő hegység, vegyes lombhullató erdő, közöttük gyönyörű bükkösök és tűlevelűek borítják. 
Na de térjünk vissza a túrához. 
szlovakiai-tura-8382-.jpgA nap során szükséges szendvics legyen a hátizsákba betéve. Alkoholmentes innivalót legalább 2 litert hozz, de ha 2,5 litert hozol, az is el fog fogyni.

Különösen jó a termoszban hozott meleg tea vagy tejes kávé vagy tejes tea. 1200 méter körül a fenyő és törpefenyő határán, az útban van egy kicsit meredekebb, huncut szakasz. Füves terep, semmi különös, csak meredek.

A meredekebb szakasz 1200 méteres magasságban van, ha még az UV-sugárzás is erős, itt alaposan meg lehet izzadni, ezért is kell a sok folyadék. Ezen a szakaszon a "lélegző" póló, "lélegző" ruházat kincset ér. Már itt jól fog jönni a túrabot, de lefelé különösen fontos, hogy legyen nálad, ez a rövid szakasz a térdeket igénybe veszi.


nagy-fatra-tura-gyalogtura-szlovak-tura.jpgApropó. Hogy itt miért ilyen alacsonyan van a fenyő, majd szinte azonnal a törpefenyő határ és 1300 felett miért kopasz a Nagy-Fátra, amikor a Magas-Tátrai déli oldalán még 1400-1500 méteres, néhol 1700-as tengerszint feletti magasságban is törpefenyők között járunk? Mert ellentétben mondjuk a Magas-Tátrával, itt a csúcson vagyunk, ráadásul a hegycsúcsok alacsonyan lévő teteje elég "lapos", a szelek akadálytalanul fújnak, így a növényzet is lejjebb szorul.
A szelíd méretek előnye, hogy kényelmes tempóval fent leszünk és készülhetnek a fotók, a tényleg páratlan panoráma képek. Aztán szomorú szívvel lekullogunk a hegyről. 

Mielőtt mennénk tovább a Kis-Fátrába, (opcionális, hiszen a legtöbben otthonról hozzák a csak melegítendő vacsorát) be tudsz ugrani egy önkiszolgáló étterembe és ha akarsz, kérj elvitelre friss, meleg ételt. Ha szereted a szlovák konyhát, akkor érdemes becsomagoltatni egy juhtúrós sztrapacskát vagy egy szegedi vagy magyar gulyást knédlivel. 
 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátrában 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását, aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgVacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni vagy megmelegítheted az otthonról hozott ételt, ill. a Nagy-Fátrából hozott még meleg vacsorát egyszerűen csak kibontod az étkezőben és máris vacsorázhattok. 
 

Decens babazsúr 
Este szeretettel várunk a földszinti nagy étkezőbe, 20 órakor kezdődnek a társasjátékok
. De még a buli előtt, azaz már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi elemózsiát és mindent úgy "betárazni" a hűtőbe, hogy már csak ki kelljen venni indulás előtt. 

 

Egy életre szóló élménnyel leszel gazdagabb.

 
 

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, magasabban lehet vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

 

 

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a szlovákiai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

2045 Törökbálint, Márta u. 23. 
2019. szeptember 6-8.