Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


201z. jus . Túra Szlovákiában: Kis-Fátra

kis-fatra-szlovak-tura-30-www.tatra-tura.hu.jpg2017. november 13. és november 15. között, választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 napos, túra Szlovákiában!
 
 
 
 
 
kis-fatra-tura-gyalogtura-65.jpgGyere a Kis-Fátrába. Bp-től kevesebb mint 300 kilométerre érezd, hogy milyen az Avatar c. filmből ismert Pandora bolygó gravitációt nem ismerő mesés hegyeiben, könnyen túrázható gerincén, és zsibbasztó szurdokaiban örömködni. Agyament. 
 
 
 
az-also-szurdokbol-kifele-2016-aprilis-kis-fatra-tura-szlovak-tura.jpg
Csemetékkel is ideális túra. Olyan helyeken megyünk, ahol puttonyban, akár egy babát is hozhattok, ahol gyorsvonatként robognak a szépkorú szlovák túrabarátok. Biztonságos, könnyű és vadregényes. Már az első nap agyeldobó lesz. E sorok írójaként.....emlékszem, hogy amikor először voltam gyerekként a Rám-szakadékban, az milyen volt. Aztán persze változott a viszonyítási alap, a Rám-szakadék is "összement", mindenesetre ha sok szép helyen jártál a világban, ha a legjobb szurdokok közül is megvolt néhány, ugyanez vár rád. Amit addig a csúcsnak gondoltál, hirtelen apróvá válik. 

Pozitív sokk már az első nap. Ha pedig nem gyakran túrázol külföldön, akkor a Kis-Fátra áramütésként ér majd.

 

legfelso-szurdokban-felfele-kis-fatra-szlovak-tura.jpgA teremtőnek hála nem egy észak-amerikai nemzeti park, mint viszonyítási alap után mondjuk: átmenet nélkül kóstolsz bele a világ egyik legtutibb helyébe. Szimplán annyi, hogy ez nem az USA és nem Kanada, de "felveszi a versenyt". Erre a szlovák túrára MINDIG emlékezni fogsz. A Kis-Fátrába egyszerűen muszáj eljönnöd. 

 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy 2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. És persze mindent koordinálunk. 
kis-fatra-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpeg
Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Az egyik budapesti telekocsi Budapestről 6:30-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6:30-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

 


1. napi szlovák túránk délelőttjén kiutazás, délután pedig szurdokból szurdokba túrázunk
kis-fatra-tura-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-01.jpgE-mailben átküldjük, hogy pontosan hova kell jönni. Tanulmányozd át alaposan a honlap "Mit kell hozni?" c. menüpontját. Délelőtt kiutazás Szlovákiába. A forgalomtól függően a kis-fátrai szállásra 11:45 körül érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és néhány perces szünetünk lesz, ami alatt mindenki el tud menni wc-re és be tudsz pakolni a hűtőszekrénybe. Az igazi beköltözés este lesz.

Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. A szállástól 12 órakor indulunk, startol a délutáni, kb. 4 órás túra. A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat! Hagyjál üres helyet a hátizsákban. Lélegző" (nem tiszta pamut póló) ruhákból álló réteges öltözködés javasolt. Minden, ami polyamid ... felfelé tényleg jobb, mint a természetes anyagok. 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kisgyerekkel is kényelmes, biztonságos bemelegítő túra vár ránk.
A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged, összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát. Szilaj tájakon, eszement szurdokokban haladunk. 
kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgMintha a Rám-szakadékban lennél, csak a vízesések nagyobbak, nagyságrendekkel bővízűbbek, tízszer-hússzor olyan magas mellettünk a fal, szűkebb a szurdok, mások a léptékek, vadabb a táj. Kaland a javából, de biztonságban. Túra közben többször felkötheted a leesett álladat, ugyanis olyan helyeken fogunk haladni, hogy azt elmondani nem, csak (majd) látni lehet. 
A szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában. Feelingre a túra olyan vadregényes, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek olyan magas létrák. 
hogyan-kell-menni-a-letran-kis-fatra-demo-szlovak-tura.jpgMég kis vagy közepes tériszonnyal is komfortosak a túra, már itt kérünk, hogy ne felrohanj a létrán, ne nagy néha fogd a létra korlátját, hanem óvatosan, lassan, az egyik kézzel a létra fokait is fogva haladj. Gyalog érünk vissza a szállásunkhoz. 
 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az - természetesen - maga is foglalhatja a szállását.

 

 

 

Aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a normális, egyszerű, ilyen rövid idejű tartózkodás során minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgA szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni ha egyszerű szobában vagy, ha pedig apartman jut neked, akkor lesz saját minikonyhád. 

 

Babazsúr 
Este szeretettel várunk az étkezőbe, ahol 8-kor kezdődnek a társasjátékok és a visszafogott buli
Már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi szendvicseket.

 

 
 

 

A 2. napi szlovák túra: Kis-Rozsutec
kis-fatra-szlovak-tura-14-www.tatra-tura.hu.jpg
 
 

 

 

 

A második napi Kis-Fátrai túra csoda a négyzeten. Hát még szép, hogy látványos úton megyünk. 823 méteres szintkülönbség és 11,4 km-es táv. Ma legalább 2 liter vagy akár 3 liter innivalót hozz. 

kis-fatra-szlovak-tura-13-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

Fenséges fenyőerdőben startolunk, és pazar panorámával áldottan 3 és fél óra alatt érünk fel a Kis-Rozsutecre.

 


kis-rozsutecre-fel-a-keken-3.jpgA Kis-Rozsutec a Kis-Fátra egyik közepes csúcsa, mindössze 1344 méter, szlovák mércével kvázi törpe, alig több, mint a Gerlachfalvi-csúcs fele. 

 

 

 

 

 

Számos lényegesen magasabb csúcs a Kis-Fátrában is van, nem kell a Magas-Tátráig menni, itt van például a Nagy-Krivány (1709 méter), ami nem összetévesztendő a Magas-Tátra hasonló nevű, de a nevében "nagy" előtaggal nem rendelkező, 2495 méteres Krivány nevű csúcsával. És mégis, mind között, különleges formáik miatt a Kis-Rozsutec és a Nagy-Rozsutec a leghíresebb.

kis-rozsutec-fele-menetben-pihi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Rétegesen úgy öltözz, hogy bár lent lehet tavaszt idéző időjárás, fent, azért lehet "cúg". Lélegző anyagu ruhában gyere. A pamutot érdemes a túra, de legalább a felmenet idejére elfelejteni. Lefelé jövetben már lehet rajtad pamut póló, pamut ing.

 

kis-rozsutecre-8.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nézz a képre és máris érted, hogy miért kell a lélegző ruházat és utólag még inkább egyet fogsz érteni: a képen látható útszakaszon egy cseppet sem fáztál. Kalandos, lánccal segített szakasz vár rád.
 

kis-rozsutec-kis-fatra-tura-gyalogtura-10.jpeg

 

 

 

 

Elvi szintidőben 4 óra 50 perces az út, de nekünk a sok megállás, rengeteg fotózás, tízórai, ebéd stb. szünetek miatt az út kora délutánig fog tartani, kb. 6 óra lesz. Ha tiszta időnk lesz, a Kis-Fátra gerincéről bármerre nézel, zsibbasztó panorámában gyönyörködhetsz majd.

kis-fatra-szlovak-tura-12-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A 3. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra főgerincénkis-fatra-szlovak-tura-15-www.tatra-tura.hu.jpg

A kis-fátrai túra reggeli után két szubcsoporttal indul. A minden csapatban előforduló hiperlelkes, különösen sebes lábú vitézekkel az egyik túravezető 6:45-kor startol, rövid autózás és a parkolás után 7-kor, 740 méteres magasságból indulunk. Fürge léptekkel a nem túl lankás hegyoldalon 1490 méterig szaladunk fel. Nem szó szerint. Mit ne mondjunk, egészséges reggeli testmozgás vár ránk. Ami pénztárca-barát is, hiszen ezzel a sportos csapatrésszel libegőre, snassz gépi segítségre nem költünk.
A csapat ezen fele elmondhatja: kemény gyerekek vagyunk. 

 
kis-fatra-tura-488-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgUtunk 2. órájának végén vagyunk fent, bizonyos szakaszokon, pl. az út első és második felében :) már a fülünkön is vettük a levegőt. 

A csoport normális (értsd nem pozitívan fanatikus csak pozitív) része a másik túravezetővel a háztól 8:45-kor indul a kocsikkal, 10 perc múlva parkol, 9:00-kor ül a lanovkára és 9 óra 10 perckor a két részcsoport a lanovka tetejénél egymásra talál. Izgalmas ösvényen a Nagy-Krivány felé indulunk. A kis-fátrai Nagy-Krivány nem összetévesztendő a Szlovákia jelképének számító Krivánnyal. A Krivány a Magas-Tátrában van és közel 1000 méterrel délcegebb betyár. 

Szóval ott vagyunk, hogy egy lanovka felső állomásánál van a teljes csapat, innen durván 50 perc alatt legyőzünk szintemelkedésben cirka 200 métert és felérünk a Nagy-Krivány 1709 méteres csúcsára. A látvány "szignifikáns". 
kis-fatra-tura-459-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A fotón például visszanézünk a Nagy-Kriványról a lanovka épületére, ill. látjuk a Kis-Fátra főgerencének egy részét, a nap során majd leszünk ott is, és a mellette lévő dombocskán is.
 
Nyugatra mellettünk a Kis-Krivány is, de arra már nem lesz idő, hogy onnan is szétnézzünk. Ha felülről nézzük, egy, a sárkány-eregetések sárkányait formáló, logikai értelemben körtúrát teszünk meg. Meseszép és biztonságos. Maximális biztonságban, olyan útvonalakon (széles gerincen és természetes mélyedésekben) megyünk, ahol nincs hova leesni, becsúszni, beesni.
 
 

kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegDél körül lehet majd juhtúrós sztrapacskázni, knédlizni, stb., és ha ránk hallgatsz, akár egy elsőre egzotikusnak tűnő, de káposztaleves és lencseleves kombót is kipróbálsz. A levesek ugyanis sűrűek, majdnem mint egy főzelék, sok hússal, persze folyadék is, és (szótagolva is leírjuk, hátha így még ütősebb) ke-gyet-le-nül fin-csi. 
 

Ebéd után a főgerinc két másik szépséges csúcsát érjük el. 

 
kis-fatra-szlovak-tura-21-www.tatra-tura.hu.jpg

Miután egy pixelnyi szabad hely sem maradt a kamerádon vagy telefonodon, indulunk a lanovka felső állomása felé.

 

A lanovka lefelé a reggel a gerincig felcaplató csapatrésznek - a legtöbbször - ingyen használható.
kis-fatra-17-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgLent búcsú, búcsúfotó.

Hazautazás egyéni tempóban. Kb. 4.5 óra múlva vagy Budapesten és nem fogod tudni, hogy mit keresel Budapesten, elkezdesz gondolkodni azon, hogy szlovákul kéne tanulni és valami erdészeti, turisztikai stb. vállalkozáson fogod törni a fejed. Ilyen NAGY változásokat okoz a KIS-Fátra.  

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt megahavazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

Szlovákiai túra díjfizetése
A szlovák túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük - 
irányítószámmal együtt - a szlovák túrára jelentkező számlázási címét, a túra időpontját és helyét beírni.
Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 10,
2017. 11. 13-15.

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A szlovák túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)