Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudni az Alacsony-Tátráról

Az Alacsony-Tátrát is magában foglaló Liptó, e sorok írójának – az apai nagyapa révén, aki Liptószentmiklóson született és egy faluval feljebb nőtt fel – az egyik őshazája.
De ha nem lenne a "gyökér", akkor is imádnánk. Nem véletlenül, hiszen a Magas-Tátra mellett az Alacsony-Tátra Szlovákia legismertebb idegenforgalmi attrakciója. Igazi túraparadicsom.

Kezdjük egy sajátos meghatározással :

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) az a
 nyugat-keleti irányú 80 kilométeres hegység, amit két gyönyörűséges folyó, a Vág (Váh) és a Garam (Hron) völgyei között találunk. Ugye így már egyértelmű? Apropó. Rögtön adódik a kérdés; hol és mibe ömlik a Vág és Garam?

De térjünk vissza az Alacsony-Tátrába, amelynek legismertebb csúcsai: a 2043 méter magas Gyömbér (Ďumbier) a magyarul és szlovákul is Chopok (2024 m), a Déres (2004 m), a magyarul is Chabenyecnek, tehát h-val habenyecnek mondott Chabenec és (1955 m) és a Király-hegy. (1948 m). A Ch-t szlovákul h-nak ejtik, tehát a Chopok nem „Csopok”, a Chata (turistaház, hütte) pedig nem „Csátá”. Hanem a Chopok kiejtve „Hopok”, a Cháta pedig Hátá. Meg is volt az első szlovák nyelvtanfolyam.
 

Megrendelésre bárhol szervezünk nektek gyalogtúrát, cégeknek csapatépítő programot, túlélő túrát. Az egyedi megrendelésre tartott túráinkon a vendégek elsősorban iskolák, osztályok, a nyílt, mindenki számára itt a honlapon meghirdetett túrák pedig a gyermekes családokat vonzzák, közöttük is sok olyat, aki vízitúrázni is volt velünk.
Nekik főleg a főgerinc talán legszebb része alatt, a Chopok csúcsa alatti két völgy közül az északi oldalon vezetünk túrákat.
A déli oldal is szép, mit szép, gyönyörű, de az északi egyenes káprázatos. Abnormálisan gyönyörű, nem is küzdünk azzal, hogy szavakba öntsük. A Chopok csúcsának északi oldalán található a Deményfalvi-völgy (Demänovská dolina), benne az azonos nevű 400 fős szlovák község (a Wikipédia 285-öt ír, ne törődj vele), amely 5 részből áll: Barlangok (Jaskyne), Háromforrás, Lúcski (Lycky), Ragyogó vagy Fényes (Jasná) és Repiskó, Záhradky.
Amivel még gyakran találkozol az Certovica, vagyis és magyarul a hegység közepén található remek síterep az Ördöglakodalma-hágó. Ami pedig a mindent visz, az az Alacsony-Tátra nyugati része, a minden magyar síelőnek ismerős Dóval vagyis Donovaly.
A
hard core túrások pedig a keleti részre is gyakran merészkednek, azon belül is „a túraterepek Mekkája”  Teplicska (Liptovská Teplička) és Garamfő-Telgárt (Telgárt). Innen támadható a Király-hegy.
De ezzel együtt a Chopok-tól északra eső Déményfalvi-völgy a túráink szempontból „kiemelt” övezet.

Ha a völgyben szállsz meg, akkor biztos, hogy egy és ugyanazon községben, jelesül  Deményvölgyben vagy, ugyanis 1964-től egy közigazgatási egységet alkot az összes demény-völgyi (deményfalvi-völgyi) turistaközpont.
Az Alacsony-Tátrában több fürdő is van, ha ez érdekel, nem mi vagyunk a Te szolgáltatód, viszont ha barlangokra vagy a raftingra kattansz, máris küldd az e-mailt. Itt több a barlang, mint a denevér (erős túlzással), és három szenzációs barlang látogatható is, A háromból kettő pedig über nagy  csattanás, a világhírű (és egyébként nem is távoli Dobsinai mellett) „Aggtelek osztályú”, „Aggtelek kategóriájú” a Deményfalvi-jégbarlang (Demänovská ľadová jaskyňa) és a Deményfalvi-cseppkőbarlang (Demänovská jaskyňa slobody).
Az előbbi látogatásával egyébként két legyet is üthetsz egy csapára, mivel a jégbarlang igazi kettő az egyben lehetőség. A barlang felső szintjein cseppkőbarlangban találod magad, majd ahogy megyünk lejjebb és a Dementorok csak úgy ontják a fagyos hideget, úgy borítja be a barlangot és a cseppköveket a jég, jégbarlangban vagyunk.

 

Még egy fontos név, amivel mindenhol találkozol.  NAPANT. Mi lehet ez?
1987-ben 81.095 hektár területen az Alacsony-Tátrát nemzeti parkká nyilvánították, rövidítése NAPANT.
Ha NAPANT ruhás embert látunk, akkor tudd, hogy ő hatóság. Amit mondanak szentírás.
Azok a NAPANTosak, akikkel mi találkoztunk, kivétel nélkül kellemes emberek.
Nem büntetnek azonnal, de benne van a pakliban. Szerencsére nincs is szükség a büntetésre, akik erre járnak, szinte kivétel nélkül normálisak. A tiltásokat - lévén jogosak - megérti mindenki.
Ez egy ilyen hely. 
Itt senki nem dob el szemetet.


Minket utoljára 2015. júniusában ébresztett a világ tetején két bájos és angoltudásuk hiányosságai miatt bocsánatkéréssel nyitó NAPANTös hölgy, akik végtelenül udvariasan érdeklődtek az úti célunkról, mivel erősen úgy tűnt, hogy olyan útvonalon tervezünk haladni, ahol a mormoták népesség reprodukciója a mi túránknál fontosabb érdek volt. Jut eszembe. Hiába nem vagyunk az USA-ban, a mormotákkal légy óvatos. Egy HVG-cikk szerint az Egyesült Államokban nem a medve jósolja meg a tél végét, hanem a mormoták. A wisconsini San Prairie polgármestere ünnepélyes keretek között hallgatta volna meg, hogy mit súg a helyi "időjós mormota" a fülébe a jövőről, ám az állat jóslás helyett fülön harapta a városvezetőt.