Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017. *4-6. Szurdokok, magas-tátrai tengerszemek és gerinctúra

33-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg

Három, az elképesztőnél is fantasztikusabb nap.

Három, technikailag könnyű túra a Nagy-Fátrában, a Magas-Tátrában és az Alacsony-Tátrában. 

Mindhárom túranapon belül választható könnyű-közepes vagy (nagyon) könnyű túra. 

 

 

vvolgy-www.tatra-tura.hu.jpgIdőpont: 
i) 2017. október 4-6.
(szerda-cs-péntek) vagy

ii) 2017. október 11-13. (szerda-cs-péntek) 

 

 

 

Az utazás 

lefele-a-chrol-a-nyereg-fele.jpg

Az utazás saját kocsival, ill. telekocsi rendszerben a túra reggelén. E-mailben térképet, szöveges és képes kalauzt küldünk, olyan könnyen lehet majd kitalálni, mintha valaki a munkahelyéről haza menne, ill. ha esetleg igény van rá, a túravezető készséggel vezeti a konvojt egyeztetett ponttól, akár a budaörsi Edison utcától.  


 

 

Szállás 
a-hotel-etterrme.jpgJó minőségű hotel az Alacsony-Tátrában. Az elhelyezés 5 db. kétágyas és 1 db. egyágyas szobában. 

Büféreggeli. 

A (legolcsóbb) kétágyas szobák díja (amely a reggelit) 75 euró/éjszaka. 

http://olcsoszoba.jpg

 

 

 

 
 
 
 
(Szíves megbízásuk esetén a túravezető is a hotelben tölti az éjszakát, a túravezető egyágyas szobájának díja és a túrázókkal megegyező ellátásának költsége az ügyfelet terheli)
 
 
 
 
 
Az 1. napi szlovák túra: Nagy-Fátra 

fatra-tura-gyalog-kirandulas-szlovak-tura.jpgVisszautalunk arra, hogy az utazás egyeztetendő, de ha önállóan utazik a csapat, akkor az e-mailben egyeztetett helyen és időben találkozunk 11-kor. 

 

Mosdó és bakancshúzás után 11:15-kor indulunk.nagy-fatra-tura-gyalogtura-en-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kényelmes, biztonságos, könnyű, kis szintkülönbségű, kényelmes tempójú, 4-5 órás kirándulós bemelegítő túrát tervezünk, amelynek a hossza lehet 10 km, de, aki ennél kevesebbel is beéri, az tartalmas 6 km-t tehet meg. Ami pedig a túra közben történik, az a csoda. A túra során természetesen lesznek megállók, pihenők, hölgyek jobbra, urak balra szünetek.   

Egyébként pedig a Nagy-Fátra igazi "ékszerdoboz", északon gránit, délen részben mészkő hegység, vegyes lombhullató erdő, közöttük gyönyörű bükkösök és tűlevelűek borítják. 
Bár a hegyről lejövetben tervezünk éttermes ebédszünetet, egy szendvicset és alkoholmentes innivalót legalább 1,5 litert érdemes hozni, de ha valaki többet hoz, az is el fog fogyni.

Különösen jó a termoszban hozott meleg tea vagy tejes kávé vagy tejes tea. 1200 méter körül a fenyő és törpefenyő határán, az útban van egy kicsit meredekebb, huncut szakasz. Füves terep, semmi különös, csak meredek.

A meredekebb szakaszon, ha az UV-sugárzás is erős, alaposan meg lehet izzadni, ezért is kell a sok folyadék. Ezen a szakaszon a "lélegző" póló, "lélegző" ruházat kincset ér. Már itt jól fog jönni a túrabot, de lefelé különösen fontos, ez a rövid szakasz a térdeket igénybe veszi.
nagy-fatra-tura-gyalogtura-szlovak-tura.jpgA szelíd méretek előnye, hogy kényelmes tempóval fent leszünk és készülhetnek a fotók, a tényleg páratlan panoráma képek. 

Mielőtt mennénk tovább, be tudunk ugrani egy önkiszolgáló étterembe, itt "globalizált ételeket" (görög saláta, steak stb.) is lehet venni, de ha valaki szereti a szlovák konyhát, az vehet juhtúrós sztrapacskát vagy - stílszerűen - egy szegedi vagy magyar gulyást knédlivel. 

 
 
 
Második napi túra: választhatóan 1560 vagy 1800 méterig
zto-magas-tatra-kirandulas-gyalogtura-38.jpg
Nem túl decens, de találó az, ahogy egy túrázónk egyszer erről a helyről, immár klasszikus mondássá avanzsálva "aranyköpte": 'ettől besírsz'.
 
(Bocsánat).
 
 
A szállásról kocsikkal ugranánk át a Magas-Tátrába (kb. egyórás autózás oda, egy óra vissza). 
A második napon is két túra között lehetne választani.
A könnyű túrát választók "csak" 1550 méterig jönnek fel, hiszen ez mindenkinek könnyű út, hogy érzékeltessük, ide egészen pici lurkóval is fel lehet jönni, biciklivel is, terepjáró kocsival is, tehát nem az Annapurnára vagy az Eiger északi falára készülünk. Viszont.....
 
zold-to-88-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A célpontunk a Tejút galaxix egyik legszebb helye. Néhány év múlva az Androméda-köd és a Nagy-Magellán-felhő turistái is ide jönnek majd.
 
 
közepes túrásokkal - aki frissnek érzi magát - pedig felcsapunk közel 1800 méterig. 

Így 18 vagy 20 kilométeres túrára invitálunk, amelyről a kedv, éppeni hangulat alapján elég majd ott és akkor, helyben dönteni. A döntés egyszerű, valaki pihen és fotózik, ill. beül az étterembe vagy még felüget a Vörös-tóhoz. 
Akár így, akár úgy, nem "szimplán" az év, hanem mindenkinek élete egyik top élménye lesz a nap. 

zold-to-3332.jpgA valaha látott egyik legmesésebb látvány, egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda, amire mindig emlékezni fog. 

 

A menedékházban határozottan kellemes meleg ebéd fogyasztható. Az itt is népszerű szegedi gulyás knédlivel és a juhturós sztrapacska is 6-6 euró. 
 
 
 
Este - igény esetén - fakultatív játékok. (A játékok - még egyszer hangsúlyozzuk, hogy igény esetén - "játékok" és nem pszichoanalízis segédeszközök...., tökéletesen értjük, hogy ez a csapatépítés nem reflektív rátekintés az együttműködés tartalékaira)  

 

 

 

p1070229.jpgA 3. napi Tátra túra választhatóan vagy
i) közepes túra vagy
ii) könnyű túra vagy
iii) ultrakönnyű séta: 

iv) könnyű túra

A közepes túra a Gyömbérre vezet (az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja), a könnyű túrások egy 1800 méteren található fennsíkig jönnek fel, az ultrakönnyű túrások pedig ugyanide lesétálnak(!). (A "lesétálnak" nem tévedés, lásd később) A 4. könnyű túra pedig azt jelenti, hogy lanovkával megyünk fel az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsára, majd onnan egy túra a Gyömbérre és vissza, majd lanovka, sikló, ülőlift kombinációval térünk vissza a kocsikhoz, amelyek ingyenes parkolását a check-out utáni időre is elintézzük.
alacsony-tatrai-tura-szlovak-tura-tura-szlovakia.jpg

Egyeztetendő, hogy a 4 opció közül ki melyiket szeretné, ha például felfelé menetben a többség túrázni akar, de van, aki éppen kényelmesebb hangulatban van, akkor a csoport már a nap kezdetén kétfelé válik. Az ultrakönnyű túrások lanovkával jönnek fel a hegyre. A csoport másik részével pedig "magasba fel". Később ez a csoport is osztódhat. Az egyik részcsoport ugyanis megállhat a Gyömbér alatt és a 'lanovkásokkal' egyesülve 1800 méteres magasságban "zergékkel piknikezhet". Ez azt jelenti, hogy a szendvics alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-9.jpg
ebéd fogyasztása közben lehet, hogy odajönnek a zergék némi jutalomfalat reményében. 

 

 

 

A közepes túrát választó vállalkozó szellemű részcsoporttal pedig lépkedünk tovább és hipp-hopp, megmásszuk a Gyömbért (2043 m).  

Miután megejtettük a Gyömbér csúcsot, egyesülnek a mindenféle igényű csapatrészek, átsétálunk a Chopokra és lanovkával megyünk le. 16 órakor leszünk lent a kocsiknál. 
 
 
 

Túradíj: 9990 Ft/nap, amely a 27% áfát nem tartalmazza (3 nap esetén 3*9990 Ft, amely a szállás, étkezés, utazás, biztosítás díjakat nem tartalmazza, a szállás és étkezés díjról a szálloda ad számlát. A túravezető résztvevőkkel azonos ellátásának és szobájának díja a T. partnert terheli. 

 

 

 

Jelentkezés a túrára: 
gyomber-duplakereszt-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsék át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a nevekkel a jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását előlegbekérő alapján. A jóváíráskor kerül kiállításra a számla, majd a teljesítéskor (az akkor már pénzügyi rendezést nem igénylő) végszámla.  
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézzék át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok folyadék részekre.

 

 

A túradíj fizetése

gyomber-tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpg
Az utaláshoz az adatok: Kedvezményezett: MediaComm Kft. A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük (irányítószámmal !) a túrára jelentkező számlázási címét (a név nem kell, amúgy is látszik) és a túra időpontját beírni. Példa:
1139 Budapest, Tátra u. 9,
2017. 09. 30. - 10. 01. 
Alacsony-Tátra