Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. december 8-i szlovákiai, lehet, hogy már hótalpas túra: Nagy-Fátra

nagy-fatra-hotalpas-tura.jpg

2019. december 8-i, "ŐŐŐŐRÜLET panorámák" túra Szlovákiában: 1 napos, lehet, hogy már hótalpas, lehet, hogy részben csúszásgátló hómacskás túra a Nagy-Fátrában.
Választhatóan nulladik napi vagy túranapi utazás. 
 
 
 
 
 
 
20180403_valti-sat-nagy-fatra-tura.jpg
A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek hasznos segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska (a nevében is benne van, lásd kicsit lejjebb a fotót) acélfogainak hála megakadályozza, hogy csúszkálj. 
Ha nincs saját  csúszásgátló hómacskád, bérelhetsz tőlünk. (3100 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló hómacska vásárlásába, amely - ha vigyázol rá, nem mész sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el a fogait, nem húzod szét a láncszemeket - sok-sok évig kiszolgál.  
 
Ha legalább részben a túra előtti, a mi szóhasználatunkban nulladik napon akarsz utazni, akkor ránk is bízhatod a szállásfoglalást vagy - értelemszerűen - intézheted magadnak a szállást.
 
csuszasgatlo.jpg
A túra helyszíne miatt Besztercebánya és Donovaly között (akár éppen Besztercebányán, ill. Donovaly-ban) érdemes foglalnod szállást. A kiutazás saját gépkocsikkal történik, de ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, mivel ún. "telekocsikat" szervezünk. Lásd a következő bekezdést!
 
 
 
 
 
A szlovák hótalpas túrára az utazás önállóan vagy telekocsival 
nagy-fatra-tura-csendelet-2018-234024.jpgAz utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis "összehozzuk" a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1, hanem 2-3-4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk. Mikor utazzatok? Lehet jönni akár a nulladik napon, de a túranap reggelén is be lehet futni. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, Budapestet példaként kiírjuk - Budapesttől 180 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a Budapest vége táblától 3 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 

majer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgA túra első napján 9 óra 29-kor találkozunk Szlovákiában. 
 

E-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú az első túranapon 9:29-kor.

 

 
A képen látható, ingyenes és igazán nem nagy parkolóban egy fehér, magyar rendszám-táblás kocsit kell meglátn, egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákkal a tetején.

nagy-fatra-tura-talalkozasi-parkolo.jpgMeg eleve ott állunk a magyar rendszám-táblás kocsiknál.... 

 

 

Bemutatkozás és tájékoztató után "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt...) és tengerszint feletti 480 méteres magasságból bakancsban indulunk. A felfelé vezető úton végtelenül komotósan sétálunk, mégis faljuk a szintkülönbséget. Utunk egy ponton forrás mellett vezet, itt szinte megduplázhatod a folyadékkészletedet, mivel a nálad lévő tűzforró teát tudod keverni, ill. hűteni a tökéletesen tiszta forrásvízzel.

 
20180402_fonyereg-m-s-fele.jpg

Triviális, de azért megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos, pontosabban, és nyelvice helyesen, (lévén nem a lavina, hanem az útvonalunkon a lavina HIÁNYA a biztos) biztosan lavinamentes útvonalon haladunk. Viszont. Lehet, hogy majd érdekességként szemlélhetjük, hogy mellettünk bizony egész friss lavinák szedtek ki jókora foltokat a mély hóból. Ha erősen nézed például a fenti képet, látható egy csík, ahol "furcsán hiányzik" a hó. Onnan lecsúszott a hó. Mivel az itt látható kép készítése előtt nagy havazás volt, íme egy friss (de nem óriási) lavina után a részlegesen lekopaszított hegyoldal.

 

 

20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura.jpgFelfelé menetben a túravezető többször fel fogja hívni a figyelmedet a lent, és a parkolóban már elmondott azon tényre, hogy ez most nem hótalpas túra; érdemes a letaposott havas részeken maradni.

 

 

 

 

Ennek az okát a képen - természetesen kizárólag edukációs célból és szándékosan - demonstráljuk. 

 

 
 
20180402_szlovakiai-tura-nagy-fatra.jpg
Tengerszint felett nagyjából 1100 méter környékén a terep szinte adja magát az első hosszabb, akár már az ebéddel összekötött szünethez.
 
 
 
 
 
 
 
 
20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura-v.jpg
Megemlítjük továbbá, hogy - szolid felár ellenében - helikopterrel ágyat is felhozunk nektek, ugyanis az elképesztően szuper hó és jó meleg remek kombinációjára számíthatsz. 
 
De az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg.
 
 
 
Egyszóval egy kis sziesztára feltétlenül megállunk, ha legalább egy plusz kabátot tudsz a többiektől kölcsön kérni, akkor boritékoljuk, hogy nem állsz miután megálltunk, hanem minimum béta, de lehet, hogy theta közeli állapotban "meditálsz".  

 

 

Indulásunk után mintegy 3 órával pedig már a világ tetején, vagyis közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit a Széll Kálmán tér - VIII. kerület - Móricz Zs. körtér háromszögben nem biztos, hogy minden nap. 

 

nagy-fatra-a-csucson.jpgA rád vigyázó túravezető már itt és most, meg majd ott, a helyszínen is megkér, hogy a szikla pereme közelébe se menj, minimum 2, de inkább 3 méter "biztonsági sávot" hagyjál szabadon.

Ha pedig selfie-t készítesz, soha ne lépj hátra.....


Kb. 20 perced lesz, hogy kigyönyörködd magad a tájban és fotózgass. Eljött a pillanat, amikor a csúcscsoki is nyugodtan pusztítható. 

Ugyanis - ha eddig nem árultuk volna el - anagy-fatra-hotalpas-tura-a-m-sziklarol.jpg Nagy-Fátra egyik leghíresebb sziklájának a platóján vagy. Jórészt "megérkeztünk". 

A kilátás lélegzetelállító. Ahh, reménytelen szavakban visszaadni, az egész egy szárnyalás, egy elmondhatatlan örömóda, az itt töltött negyed-félóra egy-két pillanatnyi időtlenséggé fagy össze. 

 

Próbálsz majd emlékezni és csak a feeling marad. Az az érzés, hogy egyszerűen muszáj ide visszajönni. Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod. Merünk a helyről dícshimnuszt zengeni, hiszen nem szerénytelenség, nem miattunk olyan a táj, hogy a lelked sikongat a gyönyörtől. 

Ugye érted. Pontosabban e sorokat olvasva biztos nem. Pont ezért érdemes jönnöd. És visszatérve a túrához. A maximum félórás fotószünet után mnagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-2340391.jpgegyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben és még nem túl sokat fel. Közben körülöttünk és mögöttünk sem annyira ronda a táj. Visszanézünk és látjuk, hogy 30 perce még a kép jobb oldalán látható sziklán fotóztuk a tájat és egymást. 

 

Végül, és nehéz szívvel, 1350 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk délnek, a völgy irányában indulunk vissza-, ill. lefelé. 

Fontos. Egész nap NAGYON lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. Az átlagos tempót feltételező "szintidő" 4 óra 45 perc, de mi hagyunk magunknak a sétálós túrára jó 6-7 órát. Lent felszállunk a helyközi buszra két megálló erejéig, a lábon megtett táv 9,6 km alatti lesz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások supermanek, bezzeg te utoljára 100 éve voltál tornateremben, a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett, nyugi és GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

Átlagos tempó mellett 16 óra előtt vagyunk a kocsiknál. 

 

 

 
 
 
A Nagy-Fátra túra szállása azoknak, akik a nulladik napon már kijönnek Szlovákiába
dovmag-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását a Nagy-Fátrában. 
 
 
 
 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak i) 14-16 euró/éjszaka/fő díjú stúdióapartmanokat, ill. ii) 10-12 eurós vendégszobákat foglalunk. A "stúdió apartmanokban" van konyha, van, ahol sütni nem, de ételt melegíteni és egyszerűbb dolgokat főzni mindenhol tudsz. Természetesen evőeszköz, vízmelegítő és mikrohullámú sütő is mindenhol van. A szobák jók. Mivel az Öreg-Túrtól, a Tisza-tavon át a Szigetközig 8 helyszínen vannak vízitúráink, és finoman szólva jól ismerjük a hazai szállásválasztékot, hidd el: Szlovákiában a hazai vendégszobák árszintja alatt lehet egy kategóriával jobb szálláshoz jutni - természetesen mindez akkor igaz, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezel! Ha egyedül szeretnél lenni, akkor vagy a) szerencsés leszel, és sikerül a többieknek is felszámolt ár ellenében jó körülmények között lenned, vagy, b) ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, szolid felárat fizet. 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. A fagyott vagy kemény havas terepen csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha nincs saját, tudsz tőlünk bérelni csúszásgátló hómacskát, a bérleti díj 3100 Ft / pár / nap. 
csuszasgatlo.jpgJól jön a kamásli és a túrabot, amit szintén bérelhetsz tőlünk (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Más. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, attól "fent" lehet "friss" is az idő, termoszban forró teát hozzatok! Ne legyen rá szükség, de kellhet az EU-kártya, szükséges készpénzben euró a szállásra ha veszel ki szállást, parkolásra, ha a rövid szakaszon nem kerülöd ki, autópálya matricára. Erősen javasoljuk a biztosítást. 

 

 

 

 

A szlovákiai túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a szlovákiai túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 
1182 Budapest, Fátra u. 5,

2019. december 8

Szlovákiai hótalpas túra: Nagy.Fátra