Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. június 28-30-i szlovákiai túra: választhatóan 1 v. 2 v. 3 nap egy másik galaxisban

-to-es-a-krumplis-zsakok-onkentes-sherpak.....jpg

2019. június 28-30-i túra Szlovákiában:

Könnyű, kisebb gyerekekkel is kényelmes, biztonságos, tériszonyosoknak is tö-ké-le-tes, földönkívüli túrák a Magas-Tátrában. A 3 napos túrába 2 vagy 1 napra is becsatlakozhatsz! Például jöhetsz az első két vagy az utolsó két napra, vagy hagyhatsz középen pihenő napot.

 

 

 

 

-szlovak-tura.jpgHárom napig egy másik bolygón járunk. Nem megyünk magasra, mégis olyan lesz, mintha egy másik univerzumba kerültél volna. 

 

 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
taki-vo-4-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy

2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. (Természetesen ha valaki szeretne már a nulladik napon kiutazni, azt is lehet. De hát ez evidens.) A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy ne 12 autóval jöjjön 22 túrázó, hogy egy autóban, lehetőleg ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. 

mapavo-tatra-tura-szlovakiai-tura.jpgA szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Bábolnán, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 

 

 
 

Szállás és szállás árak a magas-tátrai túra során 
magas-tatra-tura-szallasa-strba-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész családnál, jó szállásunk lesz, az elhelyezés 1, 2, 3, 4 ágyas szobákban, apartmanokban.  

 

 

 

 

Az apartmanok értelemszerűen saját fürdőszobás, vécés, jól felszerelt apartmanok
magas-tatra-tura-szallasa-strba-kozos-helyiseg-1.jpgFőzési és sütési lehetőség is evidens módon rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 

 

 

 

 
magas-tatra-tura-szallasa-strba-konyha-1.jpg
A szállás díja 14 euró/fő/éjszaka, ha valaki legalább 2-ágyas szobában van, ha pedig egyedül szeretnél lenni, akkor a szállás díja 19 euró/fő/éjszaka. 10 év felett a mi idegenforgalmi adónknak megfelelő adót kell fizetni, amely 1 euró/10 feletti / éjszaka. 
 
 
 
 

A 2019. június 28-i szlovákiai túra délelőttjén kiutazunk, majd beköltözés után délután lesz a könnyű, bemelegítő túra a Magas-Tátra egy hihetetlen völgyében
furkota-volgy-magas-tatra-tura-gyalogtura-01.jpgHa mi foglaltuk a szállásodat, akkor kérjük, hogy legkésőbb 11-ig érkezz meg a szálláshoz, miután a romlandókat hűtőszekrénybe tettük és mindenki el tudott menni wc-re, a kocsikkal indulunk a szállástól. Kérjük, hogy az ásványvizet, sört ne tegyétek a hűtőbe, annak soha nincs elég hely, valaki más pedig szeretné a húst, tejet stb. a hűtőbe tenni. Köszönjük. Ha a szállásodat saját magad foglaltad, akkor 12 órakor egy ingyenes parkolóban találkozunk. A parkoló helyét térképpel e-mailben elküldjük. 

Ebédre, uzsonnára szendvicset hozzatok. Hozzatok szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú gyümölcsöt. Túrabot nagyon JAVASOLT. Már kipróbált, bejáratott, és a lábadat fel nem törő túrabakancs kötelező. Szükséges még naptej, napszemüveg, és a biztonság kedvéért hozzál kesztyűt, sapkát. Általában jól érzed magad, ha réteges, lélegző ruházatot viselsz és a túrabot rengeteget segít, szinte kötelező. 
Első napi sétánk kényelmes, kellemes tempójú könnyű bakancsos túra. A túra távja 9.1 km. A szintkülönbség 531 méter.

Egy gyönyörűséges völgyben haladunk.

soliszko-csucs-foldonkivuli-turak-a-csorba-to-felett.jpg

Itt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van.

Bármerre nézel hihetetlen és leírhatatlan a látvány. Amikor a völgyben keletre fordulva 1825 méteres magasságba érünk, egy kellemes hüttéhez érünk, ami itt cháta (ejtsd "HÁTÁ") és a cháta mellett megérdemlünk egy kis pihit, jöhet a napozás, a remek helyen bóbiskolás, fotózás. 

 

 

 

Ilyen helyen lenni is óriási dolog.   elulso-szoliszko-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpg
A képen látható tömbön vagyunk, ha nagyon nagyon nézed a képet, icipiciben felfedezheted a sílift épületét. Majdnem ott leszel. 

 

Azokkal, akik kirobbanó energiájukat nem tudják megfékezni, azokkal 1825 méterről felszaladunk (nem szó szerint) 2093 méteres magasságba.

Körülbelül ott, ahol a képen a "zöldes sáv" véget ér.
Oda-vissza, kimért és lassú léptekkel osonva, ez egy közel másfél órás hadművelet. A távollét után az addig lakmározó és a magasabbra tartó csapattestek megható örömmel üdvözlik egymást.
A magasba menők a látványról, a pihenők az ebédről mesélnek, persze soha nem úgy, hogy a másik (kicsit) irigykedjen.
--magas-tatra-tura-szlovakiai-tura.jpgMindenki választhat, hogy lesétál vagy a libegővel jön le. A felvonón a gyerekjegy lefelé 6, a felnőtt 9 euró. 
Akinek a térde nem a legjobb, annak a másnapi túrára is gondolva érdemes a boka, a talp és Achilles-környékének védelmében spórolni az izületekkel, a talp és vádli izmokkal, javasolt a lefelé libegőzés. 

De a lefelé vezető ösvény is szuper kényelmes, így ha nincs nagyobb gondod, nyugodtan jöhetsz gyalog. Miután visszaautóztunk, a szálláson kezdődhet a sütés-főzés. Igen, a sütés is, nem csak melegíteni lehet a konyhában. 

 

Este: társasjátékok, ki tud többet a Tátráról verseny, 23 órakor jó éjszakát mindenkinek

 

 

 

 

2019. június 29-i szlovákiai túra: "tó hátán tengerszem" túra a Magas-Tátrában

popradi-to-fele-indul-a-menet-szlovak-tura.jpg9-kor hagyjuk el a szállást, 10 perc múlva parkolunk, ha már betelt az ingyenes parkoló, akkor a parkolás 7 euró lesz egész napra.

 

Két túra között tudsz választani. 

 

Akik a könnyű utat választják, azokra 12 kilométer, akik a közepes mellett döntenek, azokra 18 kilométeres túra vár. 
 

 


popradi-to-tatra-tura-szlovak-tura-22.jpgA fényképezkedések idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra 5. legnagyobb tavához. 

 


Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé.

A földbe gyökerezett lábú túrázókat csak nagy noszogatás árán sikerül menetkésszé tenni.

A tó és a környező hegyek látványának vonzerejével csak a női mosdó veszi fel a versenyt. 

 

 
szlovak-tura-kilatas-az-osztervarol-a-satanra-kis-bastyara-vysokara.jpg1494 méteren vagyunk, az Oszterva 1984 méteres gránittömbje tornyosul felettünk. 

Ez a fotó közel 2000 méteres magasságból készült, tehát az "1494 méteren vagyunk" mondat úgy értendő, hogy még "lent", a képen "lent" látható tónál vagyunk. És lentről nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni... Átvitt értelemben de szó szerint is. Körbe vesznek a hegyek. A szinte pigmeusnak számító Oszterva kivételével, amely minő szégyen 16 méterrel a 2000 határ alatt marad a többi orom igencsak délceg betyár. 


A könnyű túrát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

bekas-to-22-szlovak-tura-rysy-a-hatterben.jpg

És a fotózások után ebédelhetnek a tónál található menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, pláne a magassághoz képest barátiak. 

Ha hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor a teraszon vagy bárhol el tudod fogyasztani.

Akik pedig a közepes túrát választják, azokkal rövid pihi, wc-szünet után csapunk fel 1919 méteres magasságba kedvenc tavaikhoz. 

 

 

 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-bekas-tavak-02.jpgDe előtte még komoly izgalmak várnak rád. 
Csak reméljük, hogy nem vagy babonás, ugyanis tény, hogy a 2274 méteres Kis-Bástya mellett meg fogod látni a 
Sátánt.

 

Úgy bizony. Tökéletesen látod majd 2421 méteres pompájában. Átvitt értelemben, és szó szerint is jól esik majd egy kis láblógatás, a bakancsokban megszenvedett talpaknak rövid időre épp jól jön a nyáron sem 10 fokos víz. 
Tóparti falatozás és nézelődés után indulunk le. Visszafelé is szép nyugisan bandukolunk.

nagy-bekas-to-szlovak-tura-tatra-tura.jpg

Wc-szünet és rövid pihenőt követően egyesülünk a könnyű túrásokkal, majd együtt indulunk lefelé egy egzotikus útvonalon. 

 

 

 

 

2019. június 30-i szlovákiai túra:
egy káprázat-vízesés plusz a Magas-Tátra álomtavai... 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpgEzt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Ma is lehet könnyű és még könnyebb túra között választani. A "még könnyebb" útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünk, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Freundot és a többieket. A kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

5,3 km megtétele után következik a show time.
A vízesésnél vagyunk. 

Nem egy átlagos látvány a vízfüggöny.  
 
 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény és érdekes, hogy a víz, a vízesés aljában derék búvópatak módjára - abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, és egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes.

 

Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén szinte pontosan 1800 méteres tengerszint feletti magasságban érjük el a Tátra egyik legvadregényesebb tavát. Pihenő. Tízórai, hiszen már elmúlt 10 óra :). Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat még lelkesebb felével megyünk tovább, és 12-kor érkezünk egy újabb tóhoz, majd 13 órakor ebédszünet mai túránk harmadik tavának partján, amely már 2072 méteres magasságban fekszik.
 
 
Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. A fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le, a közepes túrát választókkal 2100 méteres tengerszint feletti magasságban fordulunk vissza.
 
Ott leszel, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 16 óra körül vagyunk a parkolóban. 
 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy kérjük írj(on): tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Túradíj

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, 
túrabot, öltözködés, sok folyadék részekre.

 

 

A Tátra túra díjának fizetése
-magas-tatra-gyalogtura-330.jpegAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tátrai túrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 19,

2019. június 28-30.

Magas-Tátra túra