Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. november 16-17. Szlovákiai túrák választhatóan 1-2 napban

mk-szlovakiai-tura-szlovak-tura-06260.jpgKisgyermekeknek is kényelmes - a 7 éves Emmát idézve - "bébikönnyű" szlovákiai túrák, és túrácskák.... Szlovákia mesébe illő tájai. Biztonságos útvonalak. Telekocsikat is szervezünk! 

 


A látvány, az élmény olyan überbrutál, hogy lezizzensz. (A "lezizzen" szavunkat ne keresd az értelmező szótárban, majd érzed)
Fantasztikus útvonalakon zajló túrák Szlovákiában. Ha nincs 3 napod, jöhetsz, jöhettek 2 vagy akár csak egyetlen napra is. A 3. nap már csak egy nagyon rövid sétát teszünk. 

 

-szlovakia-tura-www.tatra-tura.hu.jpgTermészetesen attól, hogy minden nap lassan megyünk és a túrák az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapotban lévőknek és minimanó krampuszoknak is kényelmesek, ha élsportoló vagy, a szép tájak miatt neked is megéri eljönnöd. És visszatérve a jó értelemben vett átlagemberhez. Bátran jelentkezz. Ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod. Hogy mások biztos szupermenek. A millió ilyen, olyan, önmagunknak be sem vallott para, cidrizés és zabszem helyett, csak GYERE. 

 

 

 

 

A szlovákiai túrára az utazás választhatóan
saját autóval vagy telekocsival 
E-mailen elküldjük neked, hogy Szlovákiában hol találkozunk. Mi az a telekocsi? 
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. 18 túrázó ne 10 autóval jöjjön, pláne ha a debreceni túrázó fel tudja venni jövetben a Miskolcon lakó túrázót, a Pécsett lakó a szekszárdit és dunaújvárosit. Legyünk környezetbarátok. Ez a "telekocsi" rendszer. Persze a szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
Akik utasként kocsiba beszállnak, egységesen 6990 Ft költség-hozzájárulást fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 
Az egyik telekocsi 5:59-kor indul Bp. XII. ker. Zugligeti út 93. szám elől, ami a Libegő alsó végállomása.
Ugyanitt a Szlovákiába telekocsival jövő, de idáig saját kocsival érkezők, az autóikat teljes biztonságban hagyhatják. A túravezetői telekocsiba a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metró megállónál és a Váci úti Tesco parkolóban is fel lehet szállni.  

Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 


 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden apartmannak és minden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
 
 
 

1. napi szlovák túra: Magas-Tátra ízelítő
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpg

Ha a nulladik napon jöttél / jöttetek és az általunk foglalt szálláson (a "bázison") vagytok, akkor kocsikkal, konvojban ugrunk át a Magas-Tátrába. Ha viszont a túranap reggelén utazol, akkor 10:30-kor találkozunk a Magas-Tátrában a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen. Egy fehér Toyota Avensist meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ami pedig a túrát illeti. Ezt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Két túra között választhatsz. Az egyik egy babapiskóta, tényleg nagyon könnyű útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces szintidejű, (oda- és vissza, tehát cakkumpakk) 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túrácska, a közepes túra sem egy nagy kaland, 800 méteres szintkülönbség és oda-vissza 15 km. 

 

Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünkA kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet. Aztán már a törpefenyő övezetben lépdelünk és 5,3 km megtétele után show time.
Egy különleges vízesésnél vagyunk, a szádat egy idő után nyugodtan csukd be. 

-jo--szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény, hogy a víz, a vízesés aljában - derék búvópatak módjára és abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása. Aki a nagyon-nagyon könnyű túrát választja (ráérsz ott és akkor választani) az itt áll meg, és az egyik túravezetővel indul vissza. 

 

 


--a-lancos-szakasz.jpgAki pedig a fotó, pisi stb. szünet jön tovább szívesen, azokkal a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon megyünk tovább - ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes - és hamarosan egy tó partján fotózgatunk. Persze felfelé menetben oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

 

 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén közel 1800 méteres tengerszint feletti magasságban 12 óra 45 perc körül érjük el a Tátra egyik vadregényes tavát. Rövid pihenő, benne ebédszünet. 

Aki rájön, hogy mégis inkább kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort, és a tó partján elképesztően klassz helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat lelkesebb felével pedig megyünk tovább, és 13:30-kor érkezünk egy újabb tóhoz, majd 14:10 -kor újabb lábáztatás és egy kis pihenő után indulunk vissza túránk harmadik tavának partjától, amely már 2070 méteres magasságban fekszik.
 
 
Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. A fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le.
 
Ott leszel, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 
16:59-kor vagyunk a parkolóban. 
 
 
 
 
 
 

 

2. napi szlovákiai túránkon is lehet egy könnyű és közepes túra között lehet választani: 
a) feljössz a 1611 méteres csúcsra 
b) vagy "csak" 1100 méteres magasságig sétálsz fel

szlovakiai-tura-magas-kocs-22.jpgA szállástól a kocsikkal 7:30-kor indulunk, ha csak erre a túranapra jössz Magyarországról, utazz a nulladik napon. Hogy hol találkozunk? Természetesen e-mailben elküldjük neked. 

 

 

 

Szlovákiában több a gyönyörű hegy, mint ahány csillag van az égen, de a Magas-Kócs tetejéről élvezhető panoráma a különlegesek között is különleges.

És maga a hegy is tüneményes. Ha a csúcsig jössz, bitang jó, 9.6 km-es, az autókhoz visszavivő körtúrát teszel. 

 

-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgAz elméleti szintidő 4 óra 30 perc, de mi elfelejtjük a szintidőket, a zergékkel keresztezett szlovák túrázók tempójához képest komótos, (figyelem új fajt fedeztünk fel) "lajhár-csigaként" élvezzük ki a Magas-Kocsra vezető út minden szépségét, mivel látvány az VAN....

 

 

A szállástól kb. 20+5 perc autózás után érkezünk napi célpontunk tövébe.

Tengerszint feletti (plusz-mínusz néhány méter) 620 méteren fogunk a kocsikkal megállni, parkolás után bakancshúzás. 

--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa a csúcsra jössz - mivel nem mindig felfelé megyünk - összességében kerekítve egy kilométeres szintkülönbség vár rád a Benedek Elek meséket idéző rengeteg erdőben, egyenletesen emelkedő úton.

 

A 9,6 km bakfitty, de ha a csúcsig jössz, az a szintkülönbség miatt már közepes túra. 

 

Ha viszont beéred rövidebb túrával, akkor "csak" a tengerszint feletti 1100 méteres magasságig jössz. 

 

 

 

1100-es-piheno-a-v-c-alatt.jpgUtóbbi esetben a képen látható, "összkomfortos" pihenőnél, de már itt is pazar panorámával várod be a csúcstámadókat.

 

 

Ha a hátizsákodban hozol egy polifoamot és egy hálózsákot, még aludni is tudsz, mivel a padok elég szélesek plusz a képen látható létra egy tiszta padlástérbe vezet, ahol remekül lehet bétában és majdnem minden görög betűben relaxálni. 

 
 
 
 
Bármelyik túrát is választod (lehet dönteni menet közben) az egészséges fáradtság és kalóriaégetés csak a bónusz.
mk-szlovakiai-tura-szlovak-tura-06260.jpg
 
Szépséges útvonal, káprázatos helyek, zsibbasztó kilátás, szürreális sziklaformációk várnak.
 
Egy idő után már nem látunk lombhullató erdőt, fenyvesben haladunk egyre feljebb, aztán klasszikus törpefenyő sávban érünk fel a csúcsra.
 
 
 
Van Szlovákiában fogalomnak számító panoráma szép számmal.
Elég csak a Lomnici-csúcsról látható kilátásra gondolni, de amit innen látsz, az is megér jó sok terabyte-ot.
 
 
 
 
--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgAz Árva és a Vág folyók völgye, a Nagy-Fátra, a Nyugati-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Kis-Fátra. Amikor még úgy, de úgy nézelődnél, "jön" a rossz hír: indulunk vissza (le). 
 

 

 

Már reggel jövetben is láttuk, de akkor nem szálltunk ki az autókból, most viszont, mielőtt elhagynánk a bájos falucskát, megnézünk még egy vízesést.

-vizeses---tura-szlovakia.jpg

Már most eláruljuk a tövében elhangzó kvízkérdést: miért nem fagy be soha? És - komoly - ha akarsz, a vízesés aljában gyűlő tavacskában meg is mártózhatsz! Hozzál fürdőruhát! 
 
Este a túravezetői szobában babazsúrt idéző decens dorbézolás, a háttérben halk zenével.
 
Scrabble, dixit, activity és egyéb társasjátékok.... 
 

 

A szlovákiai túra túradíja

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovákiai bakancsos túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot. Termoszban meleg teát, kávét hozzatok! Ne legyen rá szükség, de ha lázas beteg leszel, kellhet EU-kártya. Hozzatok készpénzben eurót a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt megahavazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. Tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, csúszásgátló hómacska, hótalp bérleti, lanovkajegy díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.

Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1139 Budapest, Tátra u. 31,
2019. november 16-17.
Szlovákiai túra