Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. november 2-3. Szlovákia, túra: hihetetlen tájak választhatóan 1-2 napban

-tatra-tat-jez-szlovakiai-tura.jpgVálaszthatóan 1 vagy 2 napos, az elképesztőnél is nagyságrenddel szebb és jobb szlovákiai túra az őszi szünetben. 
 
Lehetséges 0. napi túra:
Vörös Szikla és onnan a lélegzetelállító kilátás már ősrobbanás és ez még csak az első nap. 
 
 
1. napi túra: az Alacsony-Tátra főgerincén sétafikálunk, ahova lanovkával ugrunk fel (és ahonnan lanovkával jövünk le). Itt már könny fog folyni :), ez már kegyetlen. Estére nem lesz hely a telefonodon...
 
A 2. napon pedig olyan őrületesen szép helyeken túrázunk, hogy az már agyhalál. Széplelkű túrázóknak sokkoló tengerszem-tömeg, olyan hegyek ölelésében, hogy elsírod magad. Mutasd meg a gyerekeidnek, hozd el a szüleidet.
 
 
 
 
 
 
 
-tatra-tura.jpgTúrák agyamenten klassz helyeken egy csokorba gyűjtve. 
7 éves gyerekkel is bátran jöhettek. Ő jön majd elől! 
 
 
 
 

 

 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgcélszerűen a nulladik napon vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban, a Dunakeszi Tesco-parkolóban és Vácott, majd Rétságon is be-, ill. fel lehet szállni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. 
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 18 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
 
 

 

szlovakiai-tura-gyomber-alacsony-tatra-tura.jpg

1. napi szlovákiai túra: könnyű túra az Alacsony-Tátra főgerincén.  

 

 

Szlovákiai túránk a Gyömbérre vezet, amely az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja. Lanovkával megyünk fel a Chopokra, az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsára, majd onnan átslattyogunk a Gyömbérre és vissza, majd lanovka, sikló, ülőlift kombinációval térünk vissza a kocsikhoz.
 

le-a--a-er-fele.jpgHa nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. Kb. 15 perces autózás után ingyenes parkolóban állunk meg, ingyenes mosdó áll rendelkezésedre és megvesszük a jegyeket a Chopokra. Kicsit trükkösen, sílift, siklóvasút és lanovka kombinációval jutunk fel. A (leegyszerűsítjük) lanovka jegy árát (felnőttek esetén 22 euró) a túra díja nem tartalmazza. "Fent" ismét el tudsz menni mosdóba és indulunk is. A Gyömbér a Chopoktól kb. 2 órás túra, ha a hosszabb pihenőkre és a Gyömbér csúcsán eltöltött időt is beszámítjuk, az oda-vissza körülbelül 5 órás túra során hipp-hopp meghódítjuk a Gyömbért, amely az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa. (2043 m).
A csúcson, sőt, már az első nyeregben lehet, hogy zergékkel piknikezünk, ami azt jelenti, hogy a szendvics
krupovo-nyereg-gyomber-fele-1-szlovak-tura.jpg
ebéd fogyasztása közben lehet, hogy odajönnek a zergék némi jutalomfalat reményében. Kérünk, kérünk szépen minden túrázót, hogy a zergékeket SENKI ne etesse. Szép dolog a jószívűség és cuki dolog a zergékkel seflie-zni, de kérjük, hogy senki ne adjon nekik enni (még gyümölcsöt sem). 

 

Miután megejtettük a Gyömbért, "visszasétálunk" (pontosabban túrázunk) a Chopokra, a Chopok éttermében meglepően normális áron tudtok ebédelni vagy legalább egy levest venni. Lanovka-sikló-ülőlift kombinációval megyünk le. 15 órakor leszünk lent a kocsiknál. A lanovka díja felnőtt esetén 22 euró, amelyet a túradíj NEM tartalmaz. 

 
 
 
 
 
 
 

szlovakia-tura--tatra-033.jpg2. napi szlovákiai túránk során magas hegyek között, de nem túl magasan túrázunk. 
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. 
 
 

szlovakia-tura--tatra-r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszámtáblás Toyota Avensist kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és háromnegyed órás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta. 
A másik túra már közepes túrának tekinthető a 13 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
--tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok aszfalt úton egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve.

 

szlovak-tura--tatra-299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a közepes túrát választják, azokkal gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

Tehát a közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a közepes túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy éppen NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

 

--tura-szlovakiai-tura-6745.jpgBármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
15:30 körül leszünk lent a kocsiknál.
 
Hazautazás. 
 
 
 
 
 
 

A 3-napos túra minden napján lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások biztos supermanek. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott para, cidrizés és zabszem helyett, csak GYERE. 

 

 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
szlovakiai-tura-gyomber-menet.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin,), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Az ott olvashatók megszívlelése / betartása - a ti érdeketekben, a biztonság érdekében - kötelező. Kell továbbá a túrabot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A szlovákiai túra túradíjának utalása
A szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2019. november 2-3. 
szlovákiai túra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be. A banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, csúszásgátló hómacska, hótalp bérleti, lanovkajegy díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.