Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. november 23-24. Túra és téli túra a Kis-Fátrában

szlovakia-tura-kis-fatra-9898.jpgTúra és téli túra Szlovákiában a Kis-Fátrában. 

A legvadabb álmaidra is rácáfolóan vadregényes 2 napos túra. Az első nap klasszikus túra ott, ahol valószínűleg nincs hó, a második nap viszont (amennyire a felborult időjárás alapján ez megtippelhető) téli túra "fent", ahol van, vagy "igencsak" van hó. Utazás saját kocsival vagy telekocsiba csatlakozva. 

 

 

 

sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-06.jpgElső túranapi utazással 2 nap, 1 éjszaka. Az első nap bakancsos túra, 575 méterről 930 méterig megyünk fel. A második nap is könnyű, kis gyerekekkel is laza, kényelmes túrácska a Kis-Fátra főgerincén, ahova kellőképpen el nem ítélhető lusta dekadenciánk okán lanovkával megyünk fel. 

 

Bár, ha jó kondiban van, gyalog is jöhetsz. Igény esetén az extrém sebes lábú vitézekkel az egyik túravezető a többiekhez képest 2 órával hamarabb indul. A napi "adagba", még betehetsz durván 750 méteres szintkülönbséget.

ceges-tura-csapatepites-csapatepito-hotalpazas-3.jpegA plusz reggeli 750 méterrel viszont már "combos" a túra, aki ezt az opciót választja az tényleg emberesre veszi a figurát. 

 
 
Családoknak, csemetékkel is ideális túra, 2 napban. Olyan helyeken megyünk, ahol puttonyban, akár egy babát is hozhattok, ahol gyorsvonatként robognak a szépkorú szlovák túrabarátok. 
 
 
 
 

1. napi szlovák túra: délelőtt kiutazás Szlovákiába, délután bakancsos túra a Kis-Fátra szurdoklabirintusában

kis-fatra-tura-484-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa nem a Budapestről indult konvojjal jöttök, az indulás előtt annyival érkezz meg, hogy a 12:00-ás startra menetkész legyél, de legkésőbb 11:30-ra.  

 

 

 

 

 

E-mailben átküldjük, hogy pontosan hova kell jönni. Tanulmányozd át alaposan a honlap "Mit kell hozni?" c. menüpontját. 

 

Túrabakancsban gyertek, kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen a hátizsákba betéve. Innivalót sokat hozz, érdemes termoszban meleg teát hoznod. 
kis-fatra-tura-477-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKesztyűt hozzál, lehetőleg át nem ázó, 5 ujjas kesztyűt vagy "biciklis" kesztyűt.

 

 

A létrák és korlátok acélból vannak, néhol őrülten hideg, ahol (esetleg) a nap tűzi, meleg, akár forró lesz. 

Sapka, sál (annyi üres hellyel a hátizsákban, hogy ezeket felfelé biztos nem fogad viselni) és "lélegző" (nem pamut póló) ruhákból álló réteges öltözködés javasolt. 

 

 

kis-fatra-tura-412-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kisgyerekkel is kényelmes, biztonságos bemelegítő túra vár ránk. Csodálatos szurdokokban fogunk jó 4 órát sétálgatni. Közben többször felkötheted a leesett álladat, ugyanis olyan helyeken fogunk haladni, a pallóknak, lépcsőknek hála biztonságban, hogy azt elmondani nem, csak (majd) látni lehet. 

 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását.

Aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak logisztikailag ideális fekvésű, igényes helyen foglaljuk az egyéjszakás szállásokkal szemben támasztható minden igényt kielégítő, sokkolóan olcsó, saját fürdőszobás szobákat. 


A szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni. 


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgEsti babazsúr; szeretettel várunk az étkezőbe, 8-kor kezdődnek a társasjátékokMár este, amit lehet, be kell pakolni és szintén már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi elemózsiát.

 

 

A 2. napi szlovákiai túra: duplahurkos körtúra a Kis-Fátra gerincén és a gerinc alatt annak közelében 
kis-fatra-tura-gyalogtura-10.jpgA második napi Kis-Fátrai túra reggeli és kiköltözés után 8:30-kor startol, (bár a sportos hölgyek és urak már reggel 6:30-kor elindul(hat)nak..., erről a részletek mindjárt. 

 

Termoszban sok meleg innivalót hozz. 
 

Fent, ha jól tippeljük meg a terepviszonyokat, hó vár ránk, a szikrázó napsütésben, száraz levegőben, akár erősen hűs szélben a termoszod meleg (és alkoholmentes) tartalma lesz a legjobb barát. 

 

 

 
A minden csapatban előforduló hiperlelkes, különösen sebes lábú vitézekkel az egyik túravezető 740 méteres magasságból "felszalad" 1490 méterig a hegyre, a korán kelő sportos csapatrésszel holmi sífelvonóra nem költünk. 
A kemény túrát választókkal meredek hegyoldalon, először erdőben, végül a a sípálya oldalán baktatunk.

 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-04.jpgA reggeli bemelegítő túra durván 2. órájának végén fent vagyunk, megérkeztünk a lanovka felső végállomásához, ide futnak be 8:45 körül a lanovkával jövők. Ugyanis a laza, könnyű túrát választók 10 perc alatt tesznek meg szintben 750 métert, lévén az aznap extra sportra éppen nem vágyók túrázókkal a másik túravezető 8:30-kor száll fel a kabinos lanovkára. Itt a sífelvonóknál megszokott nagy sorra nem kell számítani, legrosszabb esetben is a 2., 3. gondolába be tudunk szállni. 

 


-kis-fatra-tura-gyalogtura-05.jpgFent egyesül a gyalog felkaptató és a lanovkával feljött csapatrész, el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba, hagyunk egy kis időt arra, hogy a 750 méter szintkülönbséget már megtett túratársak szusszanjanak egyet, esetleg - ha már kiitták a termoszaik tartalmát - vegyenek maguknak egy meleg teát, ásványvizet és 9 óra 15-kor (plusz-mínusz 34 nanosec) nyugat felé fordulunk. Ha felülről nézzük, egy, a sárkányeregetések sárkányait formáló, logikai értelemben vett körtúrát teszünk meg, haladunk a gerincen és a gerinc alatt is. 

 
 
szlovak-tura--hotalpas-tura-kis-fatra-nyereg.jpg
Ahogy magunk mögött hagyjuk a fent ilyenkor még javában síelők zsivaját, már csak percenként köszönünk a szembe jövőknek. 
 
 
Leírhatatlan a táj. 

 

Meseszép és biztonságos.

Olyan útvonalakon (széles gerincen és természetes mélyedésekben) megyünk, ahol nincs hova leesni, becsúszni, beesni. 


szlovak-tura-bakancsos-kis-fatra-hotalp.jpgFelmegyünk a Nagy-Kriványra, a Kis-Fátra 1708 (a kerekítés szabályai szerint 1709) méteres csúcsára. Miután egy pixelnyi szabad hely sem maradt a kamerádon vagy telefonodon, indulunk egy hütte felé, ahol eszünk, iszunk.
 
 
Aztán irány újra a főgerinc és még két csúcsot "megsétálunk" (mászásról a hegy formája és a 70 méteres, Bakonyban is laposnak számító szintkülönbség miatt nem beszélhetünk).
 
kis-fatra-tura-324-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgEgyikük a főgerinc egyik szépsége a Kenyér (igen, így hívják a hegyet)
 
A lefelé vezető út is választható. 
Aki akar,
1. lejön a lanovkával, de (nem mintha drága lenne) nem kell a lanovkára költeni, ha 
2.1. hoztál túrasít magaddal felfelé, hiszen ebben az esetben sílécen tudsz lecsúszni vagy ha 
2.2. gyalog lejössz. 


nk-3-szlovak-tura-kis-fatra-tura.jpgHa reggel és délután is sportos leszel, akkor a nap során egyáltalán nem költesz felvonóra. 

 

 


A kabinos felvonó árát a túra díja nem tartalmazza. (A díj a felnőtteknek 9 euró, diáknak 7,5 és gyerekeknek 6 euró, ill. van családi jegy is, 2 felnőtt+2 gyerek 25 euró)

Hazautazás. 

 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A hótalpas szlovák túra túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára 
Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan, alaposan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 


Kérjük, hogy a "Mit kell hozni.........?" menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, hótalp, csúszásgátló hómacska, öltözködés, sok folyadék részekre, amely betartása / viselése / megszívlelése - a legudvariasabban mondjuk és természetesen a Ti érdeketekben - kötelező.

csuszasgatlo.jpg

Csúszásgátló hómacskát tudtok tőlünk bérelni. A bérleti díj 3100 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska. 

 

Ha nincs, túrabotot is tudsz bérelni, de ha egy mód van rá, kérjük vegyél sajátot, mindazonáltal, ha nem vásárolsz, a bérleti díj (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár).

Ne legyen rá szükség, de jól jöhet az EU-kártya. Kell euróban költőpénz, ill. euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. 

 

 

A Kis-Fátra túra díjfizetése
A Fátra túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a Fátra túrára jelentkező számlázási címét, -
irányítószámmal - a túra időpontját  (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (tehát azt, hogy szlovákiai túrára és azon belül Kis-Fátra túrára jelentkeztél) beírni. Például ezt: 
1148 Bp., Nagy Lajos király út 148.

2019. november 23-24.

Szlovákiai túra: Kis-Fátra
Ha nincs ennyi hely a közlemény rovatban, akkor csak azt tedd hozzá, hogy: Kis-Fátra túra (ne Ausztriában, az aznapi ausztriai bakancsos túrán várjunk)