Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. november 9-10-i szlovák túra: Magas-Tátra

ntak--2015-06-16-tatra-tura-szlovak-tura.jpg

Hegyi túra Szlovákiában. Őrülten gyönyörű táj, fenséges, leírhatatlan hangulat egy monumentális világban.  
 

 

 

 

 

ktt-magas-tatra-tura-13-gyalogtura-tatra.jpg

Nulladik napi érkezéssel kétnapos, "tengerszem varázs" túra a Magas-Tátrában. 

 

 

 

 

 

20170904_153623.jpgNulladik nap: utazás a Magas-Tátrába. 

Első napi szlovákiai túra: A jégkorszak csodái. 2. napi szlovákiai túra: Tengerszemek a világ tetején 

 

 

 

Utazás a "nulladik" napon délután/este
Választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben

kpaivol-88.jpgA jelentkezéskor kérlek jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast.

 

 

Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A telekocsi rendszerben mi mindent megszervezünk. "Betesszük" a szegedi autóshoz a kecskeméti beszállót, a budai és váci utast az Újpestről startoló sofőrhöz, a pécsihez a Pakson lakót stb. Csak küldd át a jelentkezési lapot, de addig NE utald a díjat, amíg az utazásodat megszervezését nem igazoltuk vissza. 
A telekocsi rendszer nem "kötelező", ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 

uton-a--fele-magas-tatra-szlovakia-tura.jpgAkik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért az autósoknak.

 

Ha "önállóan" utaztok, kérjük szépen a nulladik nap esti érkezést, ugyanis ha az első túranap hajnalán jönnél, akkor 3 órakor kéne indulni. Veszélyes lehet.

 


Hova kell jönni és hogyan érdemes?
Az első napi találkozás helyéről e-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk. Akinek mi foglaljuk a szállását, az a túra előtti este 19:30 és 21 óra között bármikor érkezhet. Aki Bp-ről jön, az 5 órás menetidővel plusz a bp-i araszolgatás idejével kalkuláljon, az útvonaltervező Lánchídtól számított 4 óra 6 perces jelzése - szerintünk  -irreális. Érdemes Magyarországon tankolni.

 

 

Szállás 
haz-fele-magas-tatra-szlovakia-tura-2.jpgA szállás egyénileg is foglalható, ill. ha a jelentkezési lapon kéred a szállás foglalását, akkor korlátozott számban foglaljuk a szállást. Ha magatok foglaljátok a nulladik napi szállást, a Magas-Tátrában foglaljátok, és kérjük, hogy a túra napján pontosan érkezzetek. Akinek mi foglaljuk a szállását, annak a szállás - az adott helytől, a szobáktól függően - jellemzően 12-16 euró/éjszaka fejenként. 

 


 
1. napi túra Szlovákiában: A jégkorszak csodái
o-voad-orias-vizeses-magas-tatra-gyalogtura-664.jpeg

Kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics legyen nálatok hátizsákba téve.

 

 

 

 

 

 

 

Vizet, üdítőt fejenként legalább 2 litert hozzatok és termoszban meleg teát vagy kávét.

Továbbá magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. 

Alma, narancs, magvak, pl. mogyoró, dió... tökéletes. 

 

 

Túrabot nagyon JAVASOLT és korábban már viselt, bejáratott (magas szárú) túraBAKANCS kell a túrára. 

 

kita--tura-szlovak-szlovakia-tura-222.jpgAkinek mi foglaltuk a szállását, azokkal 7:29-kor indulunk a szállástól kocsikkal.

 

 

 

10 perc autózás vár ránk. Ha nem akarsz sokat gyalogolni, fizetős parkolóba érkezel, a parkolás egész napra 6 euró, amely nincs a túradíjban. Akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal e-mailben egyeztetett helyen találkozunk.

A túradíj befizetését követően természetesen e-mailt küldünk térképpel, címmel. A parkolás után tengerszint feletti 1000 méterről 1200 méter fölé a sodronyvasúttal jutunk fel. A sodronyvonatra érvényes retúrjegy árát (oda-vissza 9 euró) a túra díja nem tartalmazza, és természetesen ha akarod a sodronyvonatot ki is kerülheted, kb. 45 perc alatt lábon is megtehető a táv. 
Azoknak, akik a sodronyvonattal segítenek maguknak, azoknak a tényleges gyaloglás valamivel 1200 méteres magasság felett kezdődik. 
A végcélunk 2015 méteren található, így kényelmes tempójú és örömteli caplatás biztosan vár ránk. 
Először fenyőerdőben menetelve jutunk el kb. 25 perc alatt a "vízesések vízeséséhez".
 

20170904_152648_resized.jpg

Innen az út emelkedik, újabb 25 perc múlva járunk egy menedékháznál, ahol rövid pihenőt tartunk, kulturált mosdó áll a hölgyek rendelkezésére is. 
 
Innen még jó kis séta vár ránk. Egy ideig a völgynek nevet adó patak mellett megyünk, és ahogy kiérünk egy hegy takarásából, már látjuk is napi célunkat.
 
A távolban felsejlik egy nyereg, a tetején a menedékház. Közelinek látszik, de a tiszta levegőben a látvány csalóka. A völgy keleti oldalán a Lomnici-gerinc 2000 m feletti csúcsai és szilaj sziklatornyai karcolják az eget, nyugatról a Közép-orom (Prostredny Hrot) 2441 méteres magassága emlékeztet arra, hogy törpék vagyunk. 

 

 

 
 
20170904_144803_szlovak-tura-magas-tatra.jpgFelfelé menetben sokszor visszanézünk a völgyre. 
Érdekes az érzés, a tájat sem könnyű szavakkal leírni. 
11:30-kor érkezünk. Lehet röviden vendégházazni, akár saját hátizsákból falatozni, akár meleg ebédet rendelni. A bableves, a fokhagyma-krém leves és a káposztaleves határozottan jó, a leves 4 euró körül vannak, a főételek 7 euró körül.  

 

 

 

Az ebédszünet mellett van egy óránk magunkba inni a katlan érzését, körülnézni, megcsodálni -kat-magas-tatra-gyalogtura-tura-224.jpega tavakat. Fotózgathatsz kedvedre és készíthetsz úgy képeket, hogy (ha nem is annyira mint az itteni fotón) de kicsit a tavak fölé sétálsz.

 

 

A reggeli pontos indulás azt is lehetővé teszi, hogy a tempónk lefelé is lehet majd kényelmes. 14-kor indulunk lefelé és a sodronyvasutas segítséggel a legalsó szakaszon, 16:40-kor vagyunk "lent" az autóknál. Aki maga foglalta a szállását, az a saját szállására megy, akinek ott van a szállása, ahol a túravezetőké, azok jöhetnek konvojban velünk vagy lehet vásárolgatni, ill. önkiszolgáló étteremben vacsorázni. 

 

 

 


2. napi Tátra-túra: tengerszemek a világ tetején
nagi---tatra-tura-gyalogtura.jpgReggel pakolunk, kiköltözünk, logisztikázunk, a tegnapiakkal azonosan parkolunk. 7:59-kor indulunk 13,6 km hosszú, 814,9 méteres szintkülönbségű tátrai ("vízi- és") hegyi túránkra.
 

Ez nem jelenti azt, hogy végig bejárnánk a Magas-Tátra egyik majdnem 7 kilométer hosszú völgyét, mivel csak kb. 2050 méteres magasságig megyünk fel.


A kirándulás során több tengerszemet fogunk becserkészni. A tavak, patakok, tengerszemek száma alapján azt is mondhatnánk, hogy tökéletes vízitúránk van, csak kajak vagy kenu, esetleg egy raft kéne. A többséggel ismét "csalunk" egy kicsit a gyalogtúrából, ugyanis a sodronyvasúttal utazva megspórolunk szintben durván 250 métert mind a felfelé vívő, mind a lefelé hozó útból. (A retúrjegy 9 eurós árát a túradíj nem tartalmazza).

 
Ahogy megyünk egyre feljebb, most jobbról látható a tegnap még balról magasodó Közép-orom, balról, nyugatról a Slavkovski nyereg és stit szegélyezi utunkat.
A dolina elképesztő bástyákkal szórakoztat amíg a tengerszemekhez érünk, többen közülük a "bőven kétezres" kategóriában vannak: a Vörös-torony, a Hegyes-torony, a Varangyos-tavi-csúcs, a Jávor-csúcs, a Közép-hegység, a Kis-Viszoka, a Bibircs.


-tatra-tura-gyalogtura-varple.jpg11:00-kor a tengerszint feletti 1800 méteres határt elhagyva pillantjuk meg az első tavat.

 

 

 

 

 

 

20170906_122148_resized.jpgNéhány méter az egész, lesétálunk a partjára. 

Itt egy pillanatra ledobhatjuk bakancsainkat, a víz vérfagyasztóan brutál hideg, de jót tesz bakancsban sínylődő lábikáinknak. 

 

 

Hamarosan következik egy hosszú-tó.

Ez tó - Tátra-túrázó barátaink megtévesztésére - szlovákul galád módon ugyanazt a nevet viseli, mint egy közeli völgy (szintén 1900 méteres magasságban található) tava. 

A különbség még lábon SEM annyira sok, ha mennénk tovább, röpke 4 óra alatt a másik tónál lennénk.

 

 
-hatterben-a-nagyszi-csucs-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpg

12 órakor érünk el a menedék­házat, aki szeretne meleg ebédet fogyaszthat, aki viszont megelégszik a gyors szendvics majszolással, azzal a menedékház után még megyünk egy kicsit. 

A lapályon három tavat nézhetsz meg... 

 

 

 

ol-fentrol--tatra-tura-gyalogtura.jpgAztán tengerszem-vadász alakulatunkkal a másik irányban is (el)egerészünk.
 
 
 
 
 
Itt találnánk a képen látható négy tavat, de időmenedzsment megfontolások okán megelégszünk közülük a legnagyobbal. Itt a vége, fuss el véle. A lelkes fotósok és Duracell-nyuszi túrázók még mennének felfelé, hogy fentről is le tudják kapni a tavakat, ahonnan ez a kép készült, de csalódás vár rájuk. Fordulunk. 
 

14 órakor indulunk lefelé, durván 2,5-3 órás sétával jutunk vissza az autókhoz, mivel a lefelé vezető út egy részét - újólag hangsúlyozzuk, hogy ez opcionális - jó eséllyel és a többséggel ismét a sodronyvasúttal tesszük meg.  

 


 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Túradíj

 

 

Jelentkezés a túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

 

 

 

 

A túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Ezen Magas-Tátrai gyalogtúra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2019. 
november 9-10.
Szlovákiai túra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a túradíj. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)