Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. április 19. Hótalpazás Szlovákiában: Magas-Tátra

-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg2020. április 19-i szlovákiai családi hótalpazás. A tereptől függően vagy csúszásgátló hómacskás túra vagy hótalpas túra a Magas-Tátrában. Edzettség nélkül is könnyen teljesíthető túra. Minimanó gyerekekkel is kényelmes, 70-100 éves túrázóknak is ideális, gyönyörűséges téli túra.  

 

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 
Szlovákiai téli túra: a csodavölgyben egy fagyott vízeséshez 1760 méterig. 

 

 

A szlovákiai hótalpazásra az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpg1. saját kocsival az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. 

 

 

 

 

Szlovákiai hótalpas túra: gyönyörű erdőben, majd völgyben egy szürreális formákban fagyott vízeséshez tartunk 

dsc_tatra-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-szlovakia-tura-3.jpg10-kor találkozunk a Magas-Tátrában. A túranapi találkozás helyéről e-mailben itinert, címet, GPS-koordinátákat küldünk. A parkolóban könnyű lesz egymásra találni, a túravezetőt "keresni" sem kell, mivel a parkolóba beálló magyar rendszámú autókhoz eleve odasétál, ill. a túravezetői kocsi tetején egy NAGY narancs színű hátizsák lesz. Egy káprázatos tátrai dolinába, annak is a végébe, a Magas-Tátra egyik legismertebb vízeséséhez tartunk. 


Először persze körbe sétáljuk a Tátra 2. legnagyobb tavát, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Bardalt, Freundot és a többieket. A kirándulás hamarosan tüneményes fenyvesben vezet. Az út ezen szakasza tényleg észbontóan, hi-he-tet-le-nül szép.

 

 
-vizeses-fele-feluton-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmes tempóval, fenomenális környezetben, a sok fotózás miatt 2 óra alatt teszünk meg 5,3 km-t. Kicsit katonásabb tempóban ezt 75 perc, max. másfél óra alatt is meg tudnánk csinálni, de nem hajt a tatár. 
 
 
 
 
 
 
 

 

feluton-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A rengeteg fotózás miatt az átlagsebességünk finoman szólva alacsony. 420 méter emelkedés és 12 méter lejtés, közben 5,3 km megtétele után show time. 
 
 
 
Nem egy átlagos látvány a fagyott vízfüggöny. 
-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg
A vízesés fagyott formában (is) mindig más és más.
Hogy a képen látható vízesés fagyott formában ÉPPEN hogyan fog kinézni azt CSAK ti fogjátok aznap látni. Eljöttünk "koppanásig", a téli zárlat határán vagyunk, ha nem lenne tél, mehetnénk tovább a láncokkal könnyített szakaszonFélórányi pihenőt tartunk a vízesés tövében. Lesz idő enni, inni, hölgyek jobbra, urak balra alapon diszkrét wc-szünetet tartunk és természetesen készülhetnek a művészi fotográfiák.
 
 
 
a--vizeses-telen-behavazva-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgSzomorú szívvel fordulunk vissza, de vigasztaljon, hogy páratlan tájban gyönyörködhetsz majd lefelé jövetben is minden irányban. 
 
 
Sőt, lefelé - ha éppen nem hótalpas a túra - kipróbálhatod, hogy milyen az ösvény MELLÉ lépni és.... 
 
 
 
 
20190216_szlovakia-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra_resized.jpgA jó hír, hogy az esetek 99%-ban a 2 méteres hóban is csak a hátsódig fogsz besüllyedni.
Lesz idő a visszaút során egy kicsit játszani, hóangyalkát rajzolni a hóban, páros lábbal ugrani és a mély hóban "versenyezni. 
 
 
15 órakor vagyunk lent a parkolóban. 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején, ha a nulladik napon jössz vagy a túra után még maradsz éjszakára
magas-tatra-szallas-12.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz. Az általunk foglalt szállás a túrák indulási helyétől 20 perc autózásnyi távolságra van, ez még relatíve közeli, de a szoba árak nem a csillagászati tartományban vannak. 

 
 
furdoszoba.jpgHa öt fős család vagytok, akkor két szobában lehettek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. 
 
 
Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), a szobákhoz is tartozik a folyosóról nyíló fürdőszoba. A fürdőszobák minden szempontból tökéletes fürdőszobák, mintha otthon lennél.  

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. És a faluban - természetesen - van étterem. 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 15 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. 
3.jpgHa nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. Viszont a Magas-Tátrában (pláne érték-ár arányban nagyon jó) szállást találni az utolsó pillanatban nem túl esélyes. Tehát ne halaszd az ügyintézést, mert csak a drága szálláshelyek maradnak, csodák itt sincsenek. 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Szlovák hótalpazások díjai és az egyéb díjak
a-to-fele-04.jpgA túradíj a csúszásgátló hómacskák 3300 Ft-os napi bérleti díját és a hótalpak 3300 Ft-os napi bérleti díját nem tartalmazza. A bérleti díj helyben, készpénzben fizetendő. Javasolt saját kamásli vásárlása, ha a kamáslit tőlünk bérled, annak a napi bérleti díja 620 Ft/nap/pár. A túrabot bérleti díja (szintén) 660 Ft/nap/pár. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a csúszásgátló hómacska és hótalp bérleti díja, továbbá, ha mi foglaltuk, akkor a szállás díja is pótlólag utalandó.  
 
 
 

 

Jelentkezés a szlovákiai hótalpazásra

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges továbbá túrabot hótányérral vagy síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást! 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3300 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3300 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, és ha mi foglaltuk a túra idejére a szállást, akkor a szállás díját is. 

 

 

 

A hótalpazás díjának utalása
a-ele-03.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a hótalpazás időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (Magas-Tátra) beírni. Példa: 
1123 Budapest, Márvány u. 21. 

2020. április 19. 
Szlovákiai hótalpazás: Magas-Tátra