Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. február 10-13. Szlovákiai hótalpas túrák, választhatóan 1-2-3-4 napban

magas-tatra--to-szlovak-tatra-tura-bakancsos-hotalpas.jpgVálaszthatóan 1-2-3-4 napos szlovákiai hótalpas túra: négy hihetetlen túra, benne (valószínűleg, de ki tudja előre, hogy milyenek lesznek a hóviszonyok) 3, részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás, és 1 hómacskás túra. Ha nincs 4 napotok, gyertek 3 vagy 2 napra, vagy válaszd ki a Neked/Nektek legizgibb egynapos hótalpazást! 

 

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 

 

 

1. napi hótalpas túra: szürreális panorámákban gyönyörködve hótalpazunk a Nyugati-Tátrában.  

2. napi hótalpazásunk a káprázat néma diadala, a csodák túrája a Magas-Tátra egyik déli völgyében.

A 3. napi hótalpas túrán pedig az Alacsony-Tátrában túrázunk és - választható - jöhetsz 1670 méterig vagy egészen fel a Chopokra (2024 m).

A 4. napi hótalpas túrán pedig lanovkával felugrunk a Chopokra és onnan az Alacsony-Tátra főnyergén túrázunk. A könnyű hótalpazást választók a Deresre tartanak, a gyenge-közepes hótalpas túrásokkal pedig a Gyömbért vesszük célba.

 

Életed egyik top élménye. hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA hótalppal megnöveljük a hóval érintkező felületet, és nem süllyedünk el a mély hóban. 

Ha van hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, béreljük neked (10 euró/pár/nap). Korlátozott számban tőlünk is tudsz bérelni. (3100 Ft/nap/pár). A csúszásgátló "hómacska" pedig (nevében is benne) vasfogaival megakadályozza, hogy a kemény havon mindig visszacsússzál. csuszasgatlo-homacska-3-szlovak-tura-maga-tatra-tura.jpgAkár jégen is pontosan úgy tudsz vele jönni, olyan tökéletes a tapadásod, mintha száraz kősivatagban minőségi edzőcipőben szaladgálnál. Ha nincs sajátod, 20 párat tudtok tőlünk bérelni (3100 Ft/nap/pár). 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szlovák hótalpas túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben a nulladik napon. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon.
 
 
 

 

 

 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 20 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 25 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 

 

 
 

 

 

 

Mivel az 1. napon 7:59-kor kell Liptószentmiklóson lennetek, ha nem akartok hajnal 4-kor indulni Bp-ről, gyertek a nulladik napon Szlovákiába. 

 

 

nyugati-tatra-hotalpazas-2319.jpg1. napi hótalpas szlovákiai túra. 

 

 

 

 

A Nyugati-Tátrában, más néven a Liptói Havasokban hótalpazunk. 

Könnyű és még könnyebb hótalpas túra között lehet választani.

Ott és akkor helyben is dönthetsz, hogy melyik a szimpatikus.   

 

hotalpazas 33.jpgA könnyű túra 10,1 km-es számos pihenővel, megállással együtt 5-6 órás, könnyű hótalpas túra, a még könnyebb távolsága kb. 2 km-rel kevesebb, és a szintkülönbség a könnyű túráénak durván a fele. 

 
 
 
-tatra-hotalpas-tura-banikov.jpg
"Leltár" után (a feltöltött termoszokat, a túrabotot, kesztyűt, szendvicset, stb. nem elfelejtve 7:59-kor a liptószentmiklósi Tesco parkolójában találkozunk. 
 
 
 
 
 
 
-hotalpas-tura-kilatas-az-alacsony-tatrara-2.jpgAz innivalón kívül még hozzatok magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. 
 
 
 
 
A túrabot is "iszonyatosan" JAVASOLT. Korábban már viselt, bejáratott (magas szárú) túraBAKANCS és a kamásli kötelező a túrára. 
 
nyugati-tatra-hotalpazas-szlovakia-hotalpas-tura-2017-januari-elso.jpg
Rövid autózás után parkolunk. 
 
 
 
 
 
 
A nap során a mind a könnyebb, mind a közepes hótalpas túrára voksolókkal a Nyugati-Tátrában hótalpazunk szenzációs kilátással az Alacsony-Tátrára és (igen) a Magas-Kócsra, valamint a Nagy- és Kis-Fátrára!
 
 
 
A különbség annyi, hogy a közepes túrásokkal nagyobb távot teszünk meg és magasabb ponton fordulunk. 
nyugati-tatra-hotalpas-tura-szlovakiai-teli-tura.jpgBármelyik túrát is választod, a nap során pompás panorámát kínáló útvonallal egy hurkot fogunk leírni, a kocsikhoz érkezünk vissza.
 
Ismét a napszemüveg lesz a kritikus kellék, amelyet ne felejts a szállásodon, ill. a kocsiban.
De természetesen a termoszban meleg tea, sapka, sál, stb. is szokás szerint fontosak. 
 
 
 


ec-fele-vezeto-ut-nyugati-tatra-szlovak-tura.jpgMindkét hótalpas túrára igaz továbbá, hogy a tempónk szerény, a szintidőktől el fogunk maradni. Fotózások, ilyen pihi, olyan megállás ... 

 
 
Vacsora: minden apartmanban van főzőkonyha. 
Este: akinek van kedve, társasjátékok, terefere
 

 

 

 
 
2. napi (valószínűleg csúszásgátló hómacskás) túra Szlovákiában: 
Best of Tejút 
-to-tel-01-szlovak-tura.jpg
Kiköltözés és bőséges reggeli után 7-kor indulunk a kocsikkal a Magas-Tátra felé.

18 kilométernyi szépség, nem "szimplán" az év, hanem egész életed egyik top élménye vár rád.

 

A Tejút galaxis egyik legszupibb helye. A valaha látott egyik legmesésebb látvány. Visongani fogsz. Ez egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda. Erre mindig emlékezni fogsz. Kérjük, hogy szokás szerint készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, de 2,5 liter is elfogy, bár csuszasgatlo.jpg1565 méteren lesz egy chata, ahol a folyadékot pótolhatod. Túrabot nagyon JAVASOLT. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni" és nem töri a lábadat. Várhatóan hótalpra nem lesz szükség az előttünk már lejárt hó miatt, de gyakran kell csúszásgátló hómacska, amit hozzál, ha nincs, bérelhetsz tőlünk is (3100 Ft/pár/nap). 


zto szlovak tura_1.jpgEgy szálloda parkolója előtti ingyenes részen, már a látottság védelmét kihasználva parkolunk és szorosra fűzött bakancsokkal indulunk. 

 
 
Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökelések, nehézségi, pontosabban 'könnyűségi' szempontból a túra a Bakonyt idézi.
Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 
Kényelmes tempóval, több megállással, fotó- és tízórai szünettel, kreatív rövidítéssel, az indulástól számítva erős három órás séta után érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó egyik leggyönyörűbb pontjára.
Amit látni fogsz az a természet ünnepe. Nagyon "durva". Olyanok a hegyek, hogy júj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék.
 
le-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk itt szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 
 
 

Mellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett/helyett/után határozottan kellemes meleg ebéd. 

A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós sztrapacska is 7-7 eurót kóstál. 
turistahaz-tatra-tura-szlovak-tura.jpgA kilátás hihetetlen. Látnod kell. Muszáj. Itt átadhatod magad a nirvánának és van egy szinte elreppenő órád, hogy körbesétáld a tavat, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a sokkhatásként érő látványt. 

 

 

 
chopok-fele-hotalpas-tura--hotalpas-szlovak-tura.jpg
3. napi hótalpas túra: az Alacsony-Tátra

A hótalpas túra során két túra között tudsz választani. A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek, a lefelé út választhatóan sílifttel vagy hómacskával gyalog. "Normális", a nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva megyünk. Ahol már besüllyedünk, ott felvesszük az addig a hátizsákban, vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat.

 

szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpg

A közepes túrát választókkal pedig megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). Választhatóan lanovkával vagy a csúszásgátló hómacska biztonságával gyalog jöhetsz le. 

 
 
 
 
 
gyomber-hotalpas-tura-szlovakia-4232.jpg4. napi hótalpas szlovák túránk hótalpazás az Alacsony-Tátra főgerincén. 
 
 
 
 
A túranapon belül két túra között lehet választani. 
 
 
 
chopok-csendelet.jpgMindkét túrában közös, hogy az első lanovkák egyikével megyünk fel a Chopokra, és hómacskás és/vagy hótalpas túrát teszünk a gerincen. 
 
A közepes túrázókkal a Chopok lanovka állomásától, azaz 2004 méteres magasságból indulva, "hullámvasútazással" átmegyünk a Gyömbérre, amely 2043 méteres magasságával az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa. 
 
 
chopok--43-.jpg
A könnyebb túrások pedig a másik túravezetővel a Derest veszik célba. Mindkét csapattal lanovkával jövünk le. 
 
 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák hótalpas túrák és túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára 

hotalpas-futas-szlovak-tura-3-www.tatra-tura.hu.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Szükséges túrabot. Ha a hőmérséklet lent a magyar időjáráshoz hasonló is, "fent" lehet igencsak "friss" az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, hótalp-bérletre, kaucióra parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. (Kb. 100 euró, nem muszáj elkölteni, csak legyen...) Biztosítás. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni. 

 

 

 

A hótalpas szlovákiai túra díjfizetése

szlovák túra díjának utalásához az adatok:

Kedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

 

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a szlovákiai hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap), végül helyét beírni.
 

Példa: 
1055 Budapest, Balassi u. 6
2020. február 10-13.
Szlovákiai hótalpas túra: Tátra

A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET NE írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a túra díja.