Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. január 11-12-i szlovákiai hótalpas túra: Nagy-Fátra

nagy-fatra-hotalpas-tura.jpg

2020. január 11-12-i hótalpas túra Szlovákiában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a Nagy-Fátrában. Választhatóan 1 vagy 2 napos hótalpas túra során a Nagy-Fátra főgerincének gyöngyszemei! 
A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban. A csúszásgátlók pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha a jelentkezési lapon bejelölöd, hogy kéred tőlünk a szállás foglalását - feltéve, hogy időben jelentkezel- foglaljuk a szállásodat. "Későn" is jelentkezhetsz, de akkor a booking.com segítségével 5 perc lesz, amíg foglalsz magadnak Besztercebányán vagy Besztercebánya környékén.
20180403_valti-sat-nagy-fatra-tura.jpgHa nincs saját hótalpad vagy nincs saját csúszásgátló hómacskád, mind hótalpat (3300 Ft/pár/nap) mind csúszásgátló hómacskát (szintén 3300 Ft/pár/nap) bérelhetsz tőlünk. 

A kiutazás kocsikkal történik, de ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan. Telekocsikat szervezünk. Lásd a következő bekezdést!

 
 
 
 
 
 
A szlovák hótalpas túrára az utazás önállóan vagy telekocsival 
nagy-fatra-tura-csendelet-2018-234024.jpgAz utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. 
 
 
 
Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk.
 
 
5..jpg
Mikor utazzunk? Lehet jönni akár a nulladik napon, de az adott túranap reggelén is be lehet futni. 
 
 
 
 
 
 
Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, példaként kiírjuk - Budapesttől 180 kilométer.
Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért a Budapest vége táblától 3 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 

majer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgA hótalpas túra első napján 9:29-kor találkozunk Szlovákiában egy ingyenes parkolóban.

 


 

E-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú az első túranapon 9:29-kor.

 

 
A képen látható, ingyenes és igazán nem nagy parkolóban egy fehér, magyar rendszám-táblás kocsit kell meglátni, egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákkal a tetején. 

nagy-fatra-tura-talalkozasi-parkolo.jpgMeg eleve ott állunk a magyar rendszám-táblás kocsiknál.... 

 

 

Bemutatkozás és tájékoztató után "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt...) és tengerszint feletti 480 méteres magasságból bakancsban indulunk. A felfelé vezető úton végtelenül komótosan sétálunk, mégis faljuk a szintkülönbséget. Utunk egy ponton forrás mellett vezet, itt szinte megduplázhatod a folyadékkészletedet, mivel a nálad lévő tűzforró teát tudod keverni, ill. hűteni a tökéletesen tiszta forrásvízzel.

 
20180402_fonyereg-m-s-fele.jpg

Triviális, de azért megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos, pontosabban, és helyesen, (lévén nem a lavina, hanem az útvonalunkon a lavina HIÁNYA a biztos) biztosan lavinamentes útvonalon haladunk. Viszont. Lehet, hogy majd érdekességként szemlélhetjük, hogy mellettünk bizony egész friss lavinák szedtek ki jókora foltokat a mély hóból. Ha erősen nézed például a fenti képet, látható egy csík, ahol "furcsán hiányzik" a hó. Onnan lecsúszott a hó. Mivel az itt látható kép készítése előtt nagy havazás volt, íme egy friss (de nem óriási) lavina után a részlegesen lekopaszított hegyoldal.

 

 

20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura.jpgFelfelé menetben a túravezető többször fel fogja hívni a figyelmedet a lent, és a parkolóban már elmondott azon tényre, hogy - ha nincs rajtunk hótalp, de már van hó - hogy érdemes a letaposott havas részeken maradni.

 

 

 

 

Ennek az okát a képen - természetesen kizárólag edukációs célból és szándékosan - demonstráljuk. 

 

 
 
20180402_szlovakiai-tura-nagy-fatra.jpg
Tengerszint felett nagyjából 1100 méter környékén a terep szinte adja magát az első hosszabb, akár már az ebéddel összekötött szünethez.
 
 
 
 
 
 
 
 
20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura-v.jpg
Megemlítjük továbbá, hogy - szolid felár ellenében - helikopterrel ágyat is felhozunk nektek, ugyanis az elképesztően szuper hó és jó meleg remek kombinációjára számíthatsz. 
 
De az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg.
 
 
 
Egyszóval egy kis sziesztára feltétlenül megállunk, ha legalább egy plusz kabátot tudsz a többiektől kölcsön kérni, akkor borítékoljuk, hogy minimum béta, de lehet, hogy theta közeli állapotban "meditálsz" majd.  

 

 

Indulásunk után mintegy 3 órával pedig már a világ tetején, vagyis közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit a Széll Kálmán tér - VIII. kerület - Móricz Zs. körtér háromszögben nem biztos, hogy minden nap. 

 

nagy-fatra-a-csucson.jpgA rád vigyázó túravezető már itt és most, meg majd ott, a helyszínen is megkér, hogy a szikla pereme közelébe se menj, minimum 2, de inkább 3 méter "biztonsági sávot" hagyjál szabadon.

Ha pedig selfie-t készítesz, soha ne lépj hátra.....


Kb. 20 perced lesz, hogy kigyönyörködd magad a tájban és fotózgass. Eljött a pillanat, amikor a csúcscsoki is nyugodtan pusztítható. 

Ugyanis - ha eddig nem árultuk volna el - anagy-fatra-hotalpas-tura-a-m-sziklarol.jpg Nagy-Fátra egyik leghíresebb sziklájának a "miniplatóján" vagy. Jórészt "megérkeztünk". 

A kilátás lélegzetelállító. Ahh, reménytelen szavakban visszaadni, az egész egy szárnyalás, egy elmondhatatlan örömóda, az itt töltött negyed-félóra egy-két pillanatnyi időtlenséggé fagy össze. 

 

Próbálsz majd emlékezni és csak a feeling marad. Az az érzés, hogy egyszerűen muszáj ide visszajönni. Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod. Merünk a helyről dicshimnuszt zengeni, hiszen nem szerénytelenség, nem miattunk olyan a táj, hogy a lelked sikongat a gyönyörtől. 

Ugye érted. Pontosabban e sorokat olvasva biztos nem. Pont ezért érdemes jönnöd. És visszatérve a túrához. A maximum félórás fotószünet után mnagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-2340391.jpgegyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben és még nem túl sokat fel. Közben körülöttünk és mögöttünk sem annyira ronda a táj. Visszanézünk és látjuk, hogy 30 perce még a kép jobb oldalán látható sziklán fotóztuk a tájat és egymást. 

 

Végül, és nehéz szívvel, 1350 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk délnek, a völgy irányában indulunk vissza-, ill. lefelé. 

Fontos. Egész nap lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. Az átlagos tempót feltételező "szintidő" 4 óra 45 perc, de mi hagyunk magunknak a sétálós túrára jó 6-7 órát. Lent felszállunk a helyközi buszra két megálló erejéig, a lábon megtett táv 9,6 km alatti lesz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások supermanek, bezzeg te utoljára 100 éve voltál tornateremben, a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett, nyugi és GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

Átlagos tempó mellett 16 óra előtt vagyunk a kocsiknál. 

 

 

 
 
A hótalpas túra szállása és étkezés
dovmag-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását a Nagy-Fátrában. 
 
 
 
 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak i) 14-25 euró/éjszaka/fő díjú stúdióapartmanokat, ill. ii) 12-20 eurós vendégszobákat foglalunk. A "stúdiókban" van konyha, ahol ha sütni nem is mindenhol, de ételt melegíteni tudsz, és természetesen evőeszköz, vízmelegítő és mikrohullámú sütő is mindenhol van. A szobák jók. Mivel az Öreg-Túrtól, a Tisza-tavon át a Szigetközig 8 helyszínen vannak vízitúráink és finoman szólva jól ismerjük a hazai szállásválasztékot, Szlovákiában a hazai vendégszobák árszintjén lehet egy kategóriával jobb szálláshoz jutni - HA nem az utolsó pillanatban jelentkezel! Ha egyedül szeretnél lenni, akkor vagy a) szerencsés leszel, és sikerül a többieknek is felszámolt ár ellenében jó körülmények között lenned, vagy, b) ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, szolid felárat fizet. 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpas túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3300-3300 Ft / pár / nap), ha mi kifogyunk, itt Szlovákiában béreljük neked. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges még a túrabot, amit szintén bérelhetsz tőlünk (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Más. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, attól "fent" lehet vérpezsdítően "friss" is az idő, szóval termoszban forró teát, kávét hozzatok! A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. Ne legyen rá szükség, de kellhet az EU-kártya, szükséges készpénzben euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra és erősen javasoljuk a biztosítást. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.

Példa:

1163 Budapest, Zsomboly u. 15.,

2020. január 11-12.
Szlovákiai hótalpazás: Fátra